Jump to content

Wheel of Time του Robert Jordan


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Τον έχετε διαβάσει; Ποια η άποψή σας γι'αυτόν;

 

Έχω διαβάσει ως τη μέση του 6ου βιβλίου του WoT, αλλά πεινάω τώρα, και δε γράφω τίποτα. Μετά. :beach:

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το πρώτο μισό του πρώτου βιβλίου (άτιμες μεταφράσεις με τους διπλούς τόμους...) και δε μου έκανε τρομερή εντύπωση. Κάποια στιγμή θα διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία, ή έστω όσα από αυτά αντέξω.

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν αρχιζω ακομη γιατι δεν εχουν μεταφραστει τα περισσοτερα.Αλλα σκεφτομαι να παρω στα αγγλικα καλυτερα.Οπως λεει και ο Νιχιλιο "άτιμες μεταφράσεις με τους διπλούς τόμους"!Ακριβα,ογκωδη,..η μεταφραση ειναι καλη αραγε?Και στην τελικη ειναι καλο το ΤτΧ?Πολυς ντορος γινεται αλλα αν ειναι σαν το Ντρακονλανς..

Link to comment
Share on other sites

Συνοπτικά, θεωρώ το WoT αρκετά καλό. Καλύτερο από το μέσο fantasy, ίσως. Βέβαια, φαίνεται ότι ο τύπος έχει κλέψει απο δώ, έχει κλέψει απο κεί, λίγο από Τόλκιν, λίγο από Dune, λίγο ακόμα κι από Mists of Avalon νομίζω ότι πρέπει να έχει σουφρώσει. Λίγο κι από Κόναν.

 

Τι κάλο έχει, επομένως; Πιστεύω ότι έχει την ικανότητα να σε μεταφέρει στον κόσμο του και να δημιουργεί ένα κλίμα. Επίσης, οι ιδέες του, αν και είναι ψιλοαντιγραφές, παρουσιάζονται με καινούργιους τρόπους. Έτσι, έχει ενδιαφέρον να τον διαβάσεις. Ειδικά το σύστημα μαγείας του μου φάνηκε αρκετά καλό και δουλεμένο.

 

Δεν μου αρέσει που έχει τον κλασικό ήρωα που είναι νεαρός και γίνεται Μεσσίας. Δεν μου αρέσει που δεν μπορεί να κάνει πλοκή: συνέχεια μας λέει ότι στην Cairhien (sp?) γίνονται φοβερές και τρομερές ραδιουργίες, αλλά ποτέ, ουσιαστικά, δεν τις βλέπουμε' συνέχεια μας λέει ότι οι Forsaken είναι διαβολικοί και μηχανορράφοι και τέτοια, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε τις μηχανορραφίες τους' το ίδιο και για τις Aes Sedai. Δεν μου αρέσει που το 1/3 των βιβλίων του αναλώνεται στη διαμάχη των φύλων' μου δίνει την εντύπωση ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας πολύ πουριτανικός νους.

 

Ωστόσο, έχει ένα "κάτι" που σε κάνει να θες να διαβάσεις παρακάτω, να δεις τι γίνεται.

 

Το 1ο βιβλίο είναι μέτριο.

 

Το 2ο αρκετά καλό.

 

Το 3ο είναι το αγαπημένο. Πιστεύω πως, αν είχε συνεχίσει έτσι, η σειρά θα ήταν πολύ καλή και ως τώρα θα είχε τελειώσει. Δεν ήταν για πάνω από 6-7 βιβλία. Με τίποτα.

 

Το 4ο είναι καλό.

 

Το 5ο έτσι κι έτσι.

 

Το 6ο είναι βαρετό, και κάπου στη μέση το άφησα. Η πλοκή, πλέον, δεν κινείται. Το μόνο που γίνεται είναι να βλέπουμε χαρακτήρες να σκέφτονται μπούρδες και να λένε ανούσια πράγματα. Στο τέλος μόνο γίνεται καμια μάχη με κανέναν απ'τους Forsaken.

 

Μέχρι στιγμής, η σειρά έχει φτάσει τα 11-12 βιβλία, κι απ'ό,τι έχω ακούσει, συνεχίζει να σέρνει την πλοκή του. Κάπου, πιστεύω, ότι το κάνει και επίτηδες γιατί ακόμα πουλάει το πράγμα. Είναι το άκρως αντίθετο του Martin και του Erikson, των οποίων οι πλοκές τρέχουν όπως η φόρμουλα 1 και όλα τα κεφάλαια έχουν ενδιαφέρον.

 

Πάντως, ως το 4ο βιβλίο αξίζει να διαβαστεί ο Jordan, αν μη τι άλλο, για την εμπειρία. Και έχει κάποια καλά στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μέχρι τώρα μαζί σου και θα σου πώ και για τα υπόλοιπα μιας και τα έχω διαβάσει:

 

Το 7ο είναι πολύ καλό.

Το 8ο είναι απλώς καλό.

Το 9ο είναι ίσως το πιο δυνατό όσον αφορά την πλοκή της ιστορίας.

Το 10ο και τελευτάιο μέχρι στιγμής είναι τόσο βαρετό, τόσο ανιαρό που δεν μπόρεσα καν να φτάσω στο 5ο κεφάλαιο. Το έχω τελείως αφήσει και περιμένω το 11ο, όπου θα διαβάσω την περίληψη του 10ου που υπάρχει μπροστά.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Αχά! Το ανακάλυψα και θα το ανασύρω :)

 

Λοιπόν....εμένα τελικά αυτή η σειρά δε μου άρεσε και τόσο, αν και έχω διαβάσει μέχρι το έκτο, κι από τι λέτε από κει και μετά αρχίζει το χάος.

 

Βάρδε: Πιστεύω πως το πρώτο κομμάτι του βιβλίου, σε θέμα πλοκής, κάνει ακριβώς ότι κάνει και ο άρχοντας. Δημιουργεί την ομάδα, τη σπάει σε δύσκολο μέρος κτλ. Συν της άλλης, οι βασικοί του χαρακτήρες είναι τα χωριατόπαιδα που εντάξει, πόση διαφορά έχουν από τα χόμπιτ? Αργότερα ακολουθεί διαφορετική (σχετικά) πορεία, όμως η εισαγωγή, είναι κομμένη και ραμμένη επάνω στο στάνταρ του άρχοντα.

 

Τελοσπάντων, ασχέτως αυτού, όταν κανείς δηλαδή ξεπεράσει αυτό το στάδιο, όντως η ιστορία έχει κάτιτις, κάτι τραβηχτικό που δε σε αφήνει να τη σταματήσεις. Όμως τώρα πια δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα από αυτήν.

 

Αυτό που μ'αρέσει πολύ στο Τζόρνταν, είναι, όντως, το σύστημα μαγείας. Είναι πράγματι αρκετά φρέσκο και ενδιαφέρον, τουλάχιστον δεν το έχω πετύχει πουθενά αλλού και όμορφο ταυτόχρονα, λειτουργικό, κομμάτι της ιστορίας. Αλλού το σύστημα αυτό τραβάει μαζί του την πλοκή, αλλού η πλοκή διαμορφώνει την μαγεία. Καλή συνθήκη!

 

Αλλο ένα πράγμα που μου αρέσει στον Τζόρνταν, αν και υποθέτω πως χάνει αρκετά στη μετάφραση, είναι το στυλ του. Είναι άμεσος και δε φανφαρίζει. Δεν την πλασάρει την ιστορία σαν κάτι μεγαλειώδες, αλλά σαν απλά συμβάντα προκαθορισμένα από κάποια μοίρα.

 

Κατά τα άλλα, λέω πως η σειρά δε μαρέσει, γιατί δεν μου άφησε τίποτα μετά την ανάγνωση, πέρα από τα προσώπικα κολλήματα κτλ, δεν θυμάμαι τι γίνεται σε αυτή την ιστορία (και δεν έχει περάσει πια και τόσος καιρός) οπότε πιστεύω με άφησε αδιάφορη. Όμως, η σειρά είναι που δε μαρέσει, όχι ο ίδιος ο Τζόρνταν. Γι αυτόν, πρέπει να διαβάσω κι άλλα δικά του πράγματα για να σχηματίσω άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Εχω διαβασει μόνο τον πρώτο τόμο και σε αυτόν έχω πηδήξει ολόκληρα κεφάλαια. Το γεγονός ότι παρ όλα αυτά καταλάβαινα μια χαρά τι γίνεται νομίζω ότι έπρεπε να κάνει τον Τζόρνταν να σφίξει λίγο την πλοκή. Πώς πλατιάζει έτσι!

 

Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου είναι ότι όλες οι γυναίκες είναι του τύπου αυτό-που-σου-λέω-εγώ, ακόμα και οι χωριατοπούλες, και κανείς δεν τολμάει να τις αμφισβητήσει.

 

Ισως το συνεχίσω καμιά φορά, αλλά το ιδανικό για μένα θα ήταν όταν τελειώσει με το καλό ο Τζόρνταν το πονημά του, να βγάλει και έναν χοντρούτσικο τόμο που θα είναι η λογοτεχνική περίληψη , και να διαβάσω μόνο αυτόν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Αυτό δεν είναι και τόσο καλό... περαστικά του ανθρώπου. (Πώπω, όλα τα καλά νέα γράφω σήμερα...)
Link to comment
Share on other sites

Ε ρε γλέντια... Χαλασμός Κυρίου θα γίνει άμα πεθάνει ο Jordan πριν τελειώσει το WoT. Θρήνος και χαμός από τους fans. Διάφορες κατάρες και βρισιές, γιατί δεν το έγραφε πιο γρήγορα. Και μετά, ο χαμός θα είναι ποιος θα συνεχίσει τη σειρά. Κι όταν βρεθεί κάποιος που θα τη συνεχίσει, θα γκρινιάζουν όλοι γιατί δε γράφει σαν τον Jordan.

 

Καλά, όχι, δεν τον έθαψα ακόμα, σας λέω. :Ρ

Link to comment
Share on other sites

λοιπων η σειρα κατ εμε ειναι πολυ καλη αν εξεραισουμε:

 

1. το οτι ο συγραφεας εχει αφησει κενα που τα συμπληρωνει 3 βιβλια αργοτερα με αποτελσμα να μη θυμασε τι ακριβως εγινε! (ειδικα εγω που τα διαβαζα οοοοταν βγαινανε

 

2. το 6ο ειναι ανιαρο το δε 10ο ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ προφανως το εφραψε ο φοσκολος μιας και ειταν σα σαπουνοπερα 30 σελιδες 0 advancement

 

3. το 11 αν και ειναι αρκετα καλο προχωραει τη πλοκη οσο τα τελευταια 3 μαζι !!!

 

κατα τα αλλα δε μου αρεσαν ορισμενα "χαζοχαρουμενα" και "ακυρα" που κανουν οι χαρακτηρες κατα καιρους, αλλα ο κοσμος ειναι εξεραιτικος και ο συγγραφεας αρκετα περιγραφικος ωστε να ικανοποιεισει και ατομα χωρις καθολου φαντασια

Link to comment
Share on other sites

Είδα ότι μεταφράστηκε και το 4ο βιβλίο της σειράς(και ω τι έκπληξη, δύο τόμοι και πάλι!). Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα και μου άρεσε αρκετά. Ήταν εύπεπτα :juggle:

Link to comment
Share on other sites

Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Έχω διαβάσει ελάχιστο από το πρώτο βιβλίο, αλλά δεν ξέρω αν θα τα αρχίσω, είναι εκνευριστικά πολλά, κι εγώ θέλω ποικιλία, θα σαπίσω αν διαβάζω συνέχεια για τον ίδιο κόσμο. Πάντως, έχω όντως ακούσει καλά λόγια, από κάποιον που του αρέσει το καθαρό fantasy, όμως. Εμένα το μόνο που μου έκανε εντύπωση, είναι τα όσα μου είπε για τη μαγεία αυτός ο φίλος μου ο οποίος πορώνεται με αυτήν τη σειρά βιβλίων. Μου φάνηκαν ενδιαφέροντα, και πάντα εκτιμώ ένα καλό σύστημα μαγείας. Όταν έχω την όρεξη να βουτήξω μέσα σε έναν κόσμο για καιρό, θα ασχοληθώ και με το Wheel of Time - στα αγγλικά.

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

Αποσπάσματα από συνέντευξη που έδωσε στο Locus και θα δημοσιευτεί στο τεύχος Μαρτίου, ανάμεσα στα άλλα λέει ότι το επόμενο Wheel of Time βιβλίο θα είναι το τελευταίο της σειράς! Να το δει ο Βάρδος και να μην το πιστέψει! :D Επίσης έχει κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για το Καλό και το Κακό στο fantasy.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...

Μερικές λεπτομέρειες ακόμα:

 

Το βιβλίο θα ονομάζεται A Memory of Light και θα είναι το τελευταίο όπως λέει ο νέος συγγραφέας Brandon Sanderson. Τον συγγραφέα επέλεξε η γυναίκα του Robert Jordan. Επίσης ο Robert Jordan έχει αφήσει πολλές σημειώσεις γύρω από το τελευταίο βιβλίο του Wheel of Time, όλη την ιστορία και πώς θα τελειώσει και αρκετές σημειώσεις γύρω από τον κόσμο που έφτιαξε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Μερικές λεπτομέρειες ακόμα:

 

Το βιβλίο θα ονομάζεται A Memory of Light και θα είναι το τελευταίο όπως λέει ο νέος συγγραφέας Brandon Sanderson. Τον συγγραφέα επέλεξε η γυναίκα του Robert Jordan. Επίσης ο Robert Jordan έχει αφήσει πολλές σημειώσεις γύρω από το τελευταίο βιβλίο του Wheel of Time, όλη την ιστορία και πώς θα τελειώσει και αρκετές σημειώσεις γύρω από τον κόσμο που έφτιαξε.

 

ΔΩΞΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ!

 

Nοιώθω όπως όταν κόντευε να τελειώσει η Λάμψη! Άντε θα καταπιώ την απελπισία μου και θα πάω να αγοράσω και το 10 τώρα που τελειώνω το 9!

 

Αν και είχε καταντήσει κακογραμμένη σαπουνόπερα από το πέμπτο και μετά, αυτό που μισώ περισσότερο σε μια ιστορία, όσο κακή και να 'ναι, είναι να την αφήνω στη μέση.

Link to comment
Share on other sites

αντε να δουμε... οντως μετα το 5 ειχε γινει... να μη πω

 

(πιστευω οτι ο jordan νοιοθωντας το τελος να ρχετε αρχισε να περνα τις ποιο ... ιδιεταιρες φαντασιες του στο εργο και καταντησαμε να ασχολουμαστε με το πως πηδιονται οι αες σενται παρα με τη κεντρικη ιστορια... ( ε ναι 1.5 βιβλιο για να δουμε τι θα γινει με το rose crown ειναι ΠΟΛΥ )

 

ελπιζω να κανει ενα ωραιο wrap up που να θυμιζει το 3 και να μας αφησει με ενα χαμογελο ικανοποιησης :)

Link to comment
Share on other sites

ΔΩΞΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ!

 

Nοιώθω όπως όταν κόντευε να τελειώσει η Λάμψη! Άντε θα καταπιώ την απελπισία μου και θα πάω να αγοράσω και το 10 τώρα που τελειώνω το 9!

 

Αν και είχε καταντήσει κακογραμμένη σαπουνόπερα από το πέμπτο και μετά, αυτό που μισώ περισσότερο σε μια ιστορία, όσο κακή και να 'ναι, είναι να την αφήνω στη μέση.

 

Αν νομίζεις ότι μετά το 5 κατήντησε σαπουνόπερα, προσπάθησε να διαβάσεις το 10ο... Αυτό το βιβλίο είναι τόσο ανούσιο και τόσο βαρετό, που το παράτησα στο στα πρώτα κεφάλαια.

Link to comment
Share on other sites

(πιστευω οτι ο jordan νοιοθωντας το τελος να ρχετε αρχισε να περνα τις ποιο ... ιδιεταιρες φαντασιες του στο εργο και καταντησαμε να ασχολουμαστε με το πως πηδιονται οι αες σενται παρα με τη κεντρικη ιστορια... ( ε ναι 1.5 βιβλιο για να δουμε τι θα γινει με το rose crown ειναι ΠΟΛΥ )

 

Οπα μισο λεπτο. Αν εχει κοκο, τοτε δεν μπορει να είναι κακη σειρα. Σε ποιά βιβλία έχει μπολικο γλαφυρο κοκο για να τα διαβάσω;

Link to comment
Share on other sites

Αν νομίζεις ότι μετά το 5 κατήντησε σαπουνόπερα, προσπάθησε να διαβάσεις το 10ο... Αυτό το βιβλίο είναι τόσο ανούσιο και τόσο βαρετό, που το παράτησα στο στα πρώτα κεφάλαια.

 

Κι εγώ στο 10 σταμάτησα :)

 

Οπα μισο λεπτο. Αν εχει κοκο, τοτε δεν μπορει να είναι κακη σειρα. Σε ποιά βιβλία έχει μπολικο γλαφυρο κοκο για να τα διαβάσω;

 

Δεν έχει κοκό ! :p

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Οπα μισο λεπτο. Αν εχει κοκο, τοτε δεν μπορει να είναι κακη σειρα. Σε ποιά βιβλία έχει μπολικο γλαφυρο κοκο για να τα διαβάσω;

 

 

χαχα... Αν θές ερωτικές σκηνές να σου προτείνω Anita Blake και Merry Gentry, δύο διαφορετικές σειρές που ξεκίνησαν διαφορετικά και πάει η πρώτη να μιάσει υπερβολικά στην 2η.... Laurell K Hamilton η συγγραφέας... Anita Blake Vampire Hunter.... τα πρώτα 5 βιβλία μένουν στα βασικά, από το έκτο ξεκινάει να περνάει σε λίγο από erotica, στο 9ο είπα έφτιαξε και έρχεται το 10 και μετά για να πω αμαν...(εγώ και αρκετοί ακόμα...)

 

Αλλά επειδή είμαι στο Thread για το Wheel Of Time.... έχω διαβάσει το 1ο βιβλίο (και τους 2 τόμους) αλλά δεν ξέρω, λέω να ξεκινήσω το 2ο.... μόνο που με σταματάει μια μεγάλη λίστα αναμονής για άλλα βιβλία που θέλω να διαβάσω... (Ας είναι καλά το Amazon US.... είναι λίγο φθηνότερο από το UK)

 

Μου θύμισε υπερβολικά Τόλκιν και λίγο από Ηάρυ Πόττερ, (σε σημεία...) Συμφωνώ, ότι χειρότερο είναι να αφήνω μια ιστορία στην μέση.... άντε να δούμε.... :aevil:

Edited by white_unicorn
Link to comment
Share on other sites

χαχα... Αν θές ερωτικές σκηνές να σου προτείνω Anita Blake και Merry Gentry, δύο διαφορετικές σειρές που ξεκίνησαν διαφορετικά και πάει η πρώτη να μιάσει υπερβολικά στην 2η.... Laurell K Hamilton η συγγραφέας... Anita Blake Vampire Hunter.... τα πρώτα 5 βιβλία μένουν στα βασικά, από το έκτο ξεκινάει να περνάει σε λίγο από erotica, στο 9ο είπα έφτιαξε και έρχεται το 10 και μετά για να πω αμαν...(εγώ και αρκετοί ακόμα...)

 

Αλλά επειδή είμαι στο Thread για το Wheel Of Time.... έχω διαβάσει το 1ο βιβλίο (και τους 2 τόμους) αλλά δεν ξέρω, λέω να ξεκινήσω το 2ο.... μόνο που με σταματάει μια μεγάλη λίστα αναμονής για άλλα βιβλία που θέλω να διαβάσω... (Ας είναι καλά το Amazon US.... είναι λίγο φθηνότερο από το UK)

 

Μου θύμισε υπερβολικά Τόλκιν και λίγο από Ηάρυ Πόττερ, (σε σημεία...) Συμφωνώ, ότι χειρότερο είναι να αφήνω μια ιστορία στην μέση.... άντε να δούμε.... :aevil:

 

 

Σωστά αλλά άμα είναι να διαβάσεις 15 βιβλία για να δεις αν μια ιστορία αξίζει ή όχι, τότε άστο! Κάποτε έιχα μανία με τις ν-λογίες. Δεν την ξαναπατάω πια

Edited by Παρατηρητής
Link to comment
Share on other sites

Σωστά αλλά άμα είναι να διαβάσεις 15 για να δεις αν μια ιστορία αξίζει ή όχι, τότε άστο! Κάποτε έιχα μανία με τις ν-λογίες. Δεν την ξαναπατάω πια

 

Το θέμα είναι οτί μέχρι το 15.... είχε μια ιστορία να πει.... αυτό 16ο..... :hitler:

ευτυχώς δεν το αγόρασα.... :D

Edited by white_unicorn
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Επαναφερω το τοπικ με τηνν ευκαιρια....Τα μαθατε? 11+1=14....Περιμενατε οτι το WoT θα τελειωνε στα 12???Οχι. Λογω του μεγαλου ογκου υλικου που αφησε ο αημνηστος η σειρα τελεικα θα ολοκληρωθει σε τρεια βιβλια απο τα οποια το πρωτο κυκλοφορει τον Νοεμβριο....

Link to comment
Share on other sites

Λογω του μεγαλου ογκου υλικου που αφησε ο αημνηστος η σειρα τελεικα θα ολοκληρωθει σε τρεια βιβλια

 

Λόγω της όρεξης για μια περιποιημένη αρπαχτή πιστεύω ότι ήταν αναμενόμενο οι διάδοχοι να θέλουν να γράψουν τουλάχιστον τριλογία(σαν γνησιοι συγγραφείς επικού φάντασυ) κι όχι ένα ρημαδοβιβλίο που θα τελειώνει την ιστορία ενός άλλου. :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..