Jump to content

Τσάινα Μίεβιλ (China Mieville)


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Αυτός ο συγγραφέας έχει κάνει μια σχετική θραύση στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είναι σχετικά (έως τελείως) άγνωστος (φυσικά) .

 

Τώρα, διαβάζω το The Scar. Δεν το έχω τελειώσει ακόμα. Ο κόσμος του είναι από τους πιο πρωτότυπους που έχω δει, αν και, ύστερα από όσα είχα ακούσει, οφείλω να παραδεχτώ ότι περίμενα κάτι ακόμα πιο ακραίο.

 

Η βασική δύναμη αυτού του συγγραφέα είναι στο worldbuilding, και στις εικόνες που δημιουργεί μέσα από το γράψιμό του. Γιαυτό τον διαβάζεις. Επίσης, έχει κάμποσες εκπλήξεις, και πραγματικά σε "ταξιδεύει". Δε μου άρεσαν, ωστόσο, οι διάλογοι, γιατί, βασικά, δεν είναι διάλογοι. Είναι μονόλογοι, συνήθως, όπου κάποιος χαρακτήρες εξηγεί σε έναν άλλο πώς είναι ένα μέρος, ή τι ακριβώς είναι μια συγκεκριμένη θεωρία, και τέτοια πράγματα. Δηλαδή, ακόμα κι ο διάλογος του Mieville είναι μέρος της κοσμοπλασίας του. Αυτό σε οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα θα με απωθούσε, αλλά στον συγκεκριμένο μ'αρέσει. Ο άνθρωπος μοιάζει να έχει μια εικόνα στο μυαλό του και να θέλει να τη μεταδώσει. Είναι ένας συγγραφέας που μου δίνει την εντύπωση ότι, πραγματικά, γουστάρει αυτό που γράφει: και, για μένα, αυτό λέει πολλά. :)

 

Τέσ'πα'. Τον έχει διαβάσει κανένας άλλος; Ποια η άποψή σας;

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το Perdido Street Station. Eίναι από τους γρήγορα ανερχόμενους συγγραφείς και το στυλ του είναι τόσο διαφορετικό από πολλούς άλλου ώστε αν δεν υποκήψει σε εμπορικές πιέσεις είναι ικανός να γίνει ο δημιουργός νέας "σχολής" στη φανταστική λογοτεχνία.

Ίσως γι'αυτό είναι και τόσο δημοφιλής σαν lecturer σε writers workshops, ειδικά στο πολύ καλό West/East Clarion.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, βέβαια το ίδιο κάνει και ο Μούρκοκ εδώ και χρόνια. :p Πάντως το Perdido Street Station είναι από τα πιο "παρανοικά" βιβλία που έχω διαβάσει τελευταία. Χρειάζεται νομίζω λίγος χρόνος για να συνηθίσει κάποιος το στυλ και τη θεματολογία του Mieville αλλά ένα ακόμα πράγμα που μ'αρέσει σ'αυτόν είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να τον "κατατάξεις" κάπου. Σαν συγγραφέα εννοώ.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nαι βρε παιδί μου. Δεν σκέφτηκα πως θα έγραφε συνταγές μαγειρικής. Αλλά δεν μπορείς εύκολα να πεις τι "είδους" φαντασυ γράφει, αυτό εννοώ. :D

Edited by Dain
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Υπο-είδη υπάρχουν πολλά. Θυμάσαι ένα τόπικ που τα συζητούσαμε? Επειδή λοιπόν ο Mieville δεν κατατάσεται εύκολα στα ήδη υπάρχοντα υποείδη, όπως και άλλοι κατά καιρούς, πιθανόν κάποια στιγμή να γεννηθεί ένα υποείδος νέο του οποίου ο "πατέρας", ούτως ειπείν, θα είναι ο Mieville, μερικοί άλλοι που έχω ακούσει πως γράφουν παρόμοια, αλλά δεν έχω διαβάσει.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, σε εννοώ τώρα. Ο Mieville γράφει ένα πράγμα που θα μπορούσες να το πεις industrial fantasy.

 

Αλλά δεν μου πολυαρέσουν τα υποείδη γενικώς. Μπλέξιμο.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι μπλέξιμο, ειδικά αν τα πάρει κάποιος πολύ στα σοβαρά. Αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πως γεννιέται κάτι. Πως χρησιμοποιούνται με νέους τρόπους παλαιότερες ή και νεότερες ιδέες, ανάλογα με την εξέλιξη του κόσμου μας, από έναν συγγραφέα φαντασίας. Και πως οι "αναλυτές" προσπαθούν να βρουν τον πυρήνα και την ταυτότητα ενός νέου είδους. Χωρίς να μπορώ προσωπικά να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε και θα ήθελα, αισθάνομαι πως ο Mieville είναι πατέρας αυτού του υποείδους. Industrial fantasy ε? That was new for me! :)

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν τον κατατάσσω στο fantasy ακριβώς. Το Perdido Street Station έχει μία δόση από science fiction αλλά και από horror. Είναι από τους συγγραφείς που δεν μπορείς να τους κατατάξεις σε ένα είδος αφού παίρνει στοιχεία από διάφορα είδη και τα ενώνει αποτελεσματικά δίνοντάς μας ένα πολύ πρωτότυπο κόσμο, διαφορετικό από τους υπάρχοντες.

Είχα γράψει και μία κριτική πάνω στο Perdido Street Station:

 

Κριτικές

 

όπου αναφέρω ακριβώς ότι είναι ένα μείγμα από είδη χωρίς να μπορεί να καταταχθεί πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ακούγεται και δείχνει ξεχωριστός με τον τρόπο του. Πιστεύω ότι είναι αρκετά πρωτότυπος πάντως...

Link to comment
Share on other sites

Το Iron Council του Mieville κερδισε το βραβειο Arhtur Clark για φετος

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άν είναι αυτοτελή να το αγοράσω! Μπορεί όμως κάποιος να μου δώσει σε γανικές γραμμές την ιδέα για τις ιστορίες του;

Link to comment
Share on other sites

Το κάθε βιβλίο είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο. Από τα λίγα σύγχρονα fantasy που ισχύει αυτό, μάλιστα. Τα περισσότερα είναι από 3 βιβλία και άνω.

 

Προ ημερών τελείωσα το The Scar. Η πλοκή είναι η εξής (εννοείται πως δεν λέω spoilers): Υπάρχει μια πόλη η οποία πλέει στους ωκεανούς της Bas-Las (ο κόσμος του Meville). Η πόλη είναι φτιαγμένη από εκατοντάδες πλοία ενωμένα μεταξύ τους. Κάθε φορά που οι πειρατές της πόλης καταλαμβάνουν ένα καινούργιο πλοίο, το συνδέουν κι αυτό με τα υπόλοιπα, μεγαλώνοντας έτσι την πόλη τους. Η πόλη άρχεται από τους Lovers, μια γυναίκα κι έναν άντρα που τα πρόσωπα τους, για κάποιο λόγο (δε σου λέω, δηλαδή, γιατί είναι μέρος της πλοκής), είναι γεμάτα ουλές. Στην πόλη κατοικούν άτομα από όλες τις φυλές της Bas-Lag... οι οποίες είναι περιέργες: πχ, υπάρχουν άνθρωποι-κάκτοι, άνθρωποι-ψάρια (περίπου), Remade (άνθρωποι που τους έχουν αλλάξει τη μορφή, πχ προσθέτοντας μερικά πλοκάμια στο στήθος, για τιμωρία) και άλλα.

 

Η τεχνολογία είναι σε επίπεδο βιομηχανικής εποχής, αλλά όχι ακριβώς. Τα πάντα δουλεύουν με θαυματουργεία, και με περιέργες ουσίες οι οποίες δίνουν επιπλέον θαυματουργική δύναμη, όπως είναι το rockmilk, το οποίο διυλίζουν κάτω από τη θάλασσα.

 

Χμ... Τι άλλο να σου πω χωρίς να αποκαλύψω την πλοκή;...

 

Έχει μία πολύ καλή ναυμαχία, ίσως την καλύτερη που έχω διαβάσει στη ζωή μου, καθώς και μια εξίσου καλή μάχη. Έχει έναν χαρακτήρα, τον Uther Doul, ο οποίος είναι άκρως πωρωτικός και μυστηριώδης. Έχει και βαμπίρια, που ελέγχουν μια ολόκληρη περιφέρεια της πόλης.

 

Η γραφή του ίσως να σε κουράσει, αλλά μην το παρατήσεις. Αξίζει την υπομονή να το τελειώσεις. Είναι ένα βιβλίο που το διαβάζεις περισσότερο για την καταπληκτική κοσμοπλασία που έχει κάνει ο συγγραφέας. Απλά χάνεσαι.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταραμενε China Mieville !!!!

"Υπάρχει μια πόλη η οποία πλέει στους ωκεανούς της Bas-Las (ο κόσμος του Meville). Η πόλη είναι φτιαγμένη από εκατοντάδες πλοία ενωμένα μεταξύ τους. Κάθε φορά που οι πειρατές της πόλης καταλαμβάνουν ένα καινούργιο πλοίο, το συνδέουν κι αυτό με τα υπόλοιπα, μεγαλώνοντας έτσι την πόλη τους."

Αυτο ειναι κατι που ειχα γραψει σε ενα βιβλιο για πρωτοτυπο.Η θα το σβησω η θα γραψω κατι καπως διαφορετικο.

Παντως το οτι γραφει αυτοτελη βιβλια το βρισκω πολυ καλο.Οχι αλλες τεραστιες σειρες.Και απαιτω να μεταφραστει ο τυπος αυτος και στα ελληνικα!!!!

Edited by heiron
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κομμάτι δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικοόι εκδοτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα...

Πάντως ακούγεται καραμό...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ο China Mieville τιμήθηκε με το βραβείο Arthur C. Clarke για το βιβλίο του "The Iron Council". Είναι το δεύτερο βραβείο Clarke που παίρνει, το πρώτο το είχε πάρει για το "Perdido Street Station" το 2001.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Εχει διαβασει κανεις και τα 3 πιο γνωστα του μυθιστορηματα?

Scar,Iron Council,Perdido Street Station?

 

Ποιο απο τα τρια να παρω(εσυ εκει πισω που ειπες κατι αισχρο να ερθεις με τον κηδεμονα σου!)???

 

Δηλαδη αν μου ερθει να παρω κανα βιβλιο του τωρα το καλοκαιρακι...Ετσι κι αλλιως μαλλον σε κανα βραχο θα τη βγαζω με βιβλιο..Ετσι που καταντησα φετος... :(

 

Παρεπιπτοντως,αυτο με το θαψιμο του Τολκιν δεν ειναι το μονο που τον συνδεει με τον Μουρκοκ.Ο Μουρκοκ ηταν ο πρωτος που δημοσιευσε ιστοριες του Μιεβιλ και ειναι περηφανος για αυτο...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το Iron Council και το The Scar, και θα σου πρότεινα το The Scar. Κατά τη γνώμη μου, πολύ καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Update 2008!

Έχω πια διαβάσει το Perdido Street Station και παρά τα κάποια μειονεκτήματά του είναι από τα καλύτερα και τα πιο πρωτότυπα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας που έχω διαβάσει.Το Scar το αγόρασα πρόσφατα αλλά αποφάσισα να το αφήσω για αργότερα.Πάντως με μια ματιά που έριξα στις πρώτες σελίδες δείχνει το ίδιο καλό.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Διάβασα το τελευταίο βιβλίο του China Mieville που ακούει το όνομα Un Lun Dun

un-lun-dun_rgb.jpg

Τίτλος: Un Lun Dun

Αριθμός σελίδων: 521

 

Είναι η πρώτη προσπάθεια του συγγραφέα να γράψει ένα βιβλιο για νεότερο κοινό.

Καταρχάς να πω οτι πρέπει να το διαβάσετε στα Αγγλικά (δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί ή θα μεταφραστεί κάποια στιγμή). Το κείμενο περιέχει ονόματα και τοποθεσίες τα οποία είναι λογοπαίγνια και περίεργα π.χ Ο τίτλος ουσιαστικά είναι UnLondon το ανάποδο δηλαδή Λονδίνο. Ο Brokkenbroll: Boss of the broken umbrellas και άλλα πολλά.

 

Το ευχαριστήθηκα και μου άρεσε αρκετά μπορώ να πω. Είναι ένα ταξίδι και μια περιπέτεια σε έναν περίεργο κόσμο απο αυτούς που φτιάχνει ο China. Δεν δίνει έμφαση στους χαρακτήρες αλλά στον κόσμο περισσότερο και την περιπέτεια που εξελίσεται σε αυτόν. Παράξενα αντικείμενα μαζί με ακόμα ποιο παράξενους χαρακτήρες και μορφές δημιουργούν ένα ωραίο παραμύθι. Τουλάχιστον εμένα με ταξίδεψε.

 

Κάποιοι θα δουν την ομοιότητα με το NeverWhere του Neil Gaiman. Η αλήθεια είναι οτι μοιάζουνε σαν γενικό θέμα αλλά είναι διαφορετικά. Έχοντας διαβασει και τα δύο προτιμώ με διαφορά το Un Lun Dun (οχι οτι δεν μου άρεσε το Neverwhere αλλά σε σύγκριση αυτών των δύο νικάει το πρώτο).

Πάντως στο τέλος του βιβλίου όπου γράφει ποιους ανθρώπους ευχαριστεί αναφέρει και κάποιους συγγραφείς που τον ενέπνευσαν-βοήθησαν και κλείνει με την φράση.

Particular thanks are due to Neil Gaiman for generous encouragement and for his indispensable contributions to London phantasmagoria, especilly NeverWhere

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω το Scar τώρα. Η πρωταγωνίστρια μου την σπάει αλλά είναι καλό ως τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω το Scar τώρα. Η πρωταγωνίστρια μου την σπάει αλλά είναι καλό ως τώρα.

 

Να μας πεις τη γνωμη σου αν αξιζει, γιατί το εχω 2 χρονια στην ακρη να το διαβασω και όλο το προσπερναω. Εχει πιασει τρια δάχτυλα σκονη και δεν νιωθω καμια τυψη γι αυτό. :wub:

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ ακόμη να το πιάσω.Βασικά φοβάμαι ότι θα μου βγάλει την ψυχή για καμιά 100 σελίδες με τον κόσμο και τα διάφορα κουλά και τις περίεργες λέξεις.Μετά είμαι σίγουρος ότι θα με αποζημιώσει με φοβερές ιδέες,καλή πλοκή και χαρακτήρες αλλά θέλει υπομονή και επιμονή που δεν είναι ακριβώς χαρίσματά μου.

Πάντως ο Μιεβιλ είναι μαστ ρηντ για όποιον ψάχνει κάτι σύγχρονο και εναλλακτικό.

Link to comment
Share on other sites

 • Φάντασμα changed the title to Τσάινα Μίεβιλ (China Mieville)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..