Jump to content

Γιατί διαβάζεις αυτά που διαβάζεις;


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Σε ένα forum, ο Scott Lynch* γράφει: Anyhow, life's too short to filter your reading pleasure through someone else's ideological prism. If your interaction with someone else challenges you, fulfills you, and turns you on to cool stuff and good authors, it's a positive thing. If it just leaves you worrying about whether or not the books you like are cool enough for the Hipster-Go-Round, fuck it.

 

Ποια η άποψή σας;

 

 

 

 

*Τι! Δεν τον ξέρετε; Λογικό είναι...

Link to comment
Share on other sites

Όταν είναι να διαβάσω ένα βιβλίο ακούω και τις απόψεις των άλλων. Πολλά βιβλία, λίγος χρόνος, περιορισμένοι πόροι απόκτησής τους, πρέπει να προσέχω να μη παίρνω πατάτες.

Τώρα, αν ακολουθούσα τη μόδα, δε θα έκραζα τον κώδικα Ντα Βίντσι, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Ακούω μόνο τις γνώμες αυτών που εκτιμώ. Αλλιώς προτιμώ να πάρω μια πατάτα βιβλίο μόνος μου, παρά με την προτροπή άλλων. Για κάποιο λόγο με πιάνει ένα αναρχοαντιδραστικοσπαστικό σύνδρομο να μη διαβάζω το βιβλίο του "μήνα" παρά μετά από πολύ καιρό,αν το διαβάσω ποτέ. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι είναι ένα παράδειγμα. :p

Link to comment
Share on other sites

Διαβαζω οτι βρω μπροστα μου...

 

Εκτος απο κατι ανατριχιλες του γυμνασιου, ολα τα αλλα βιβλια που εχω διαβασει ειναι δανεικα !!!

 

Τουλ τα επιστρεφω σε αριστη κατασταση πισω (και παντα) !!!

Edited by Balidor
Link to comment
Share on other sites

Για πολλα χρόνια διαβαζα κ γω οτι επεφτε στα χερια μου. Με το που κατεληξα ομως τι ειδους βιβλια προτιμω, άρχισα να το ψαχνω μονη μου, αλλωστε μεχρι πριν απο καποια χρονια δεν υπηρχε ιδιαιτερη προβολη του ειδους για να ενημερωθει κανεις. Εχω παρει πολλες πατατες αλλα ανακαλυψει κ πολλα καλα. Κ εχω μαθει να εμπιστευομαι το ενστικτο μου κ οχι τις κριτικες που γραφει επανω ο καθενας. Ο Μαγος του Feist ειναι ενα καλο παραδειγμα πετυχημενης αγορας "στα τυφλα", ενω Το Σπαθί των Σαναρα ενα τελειο παραδειγμα πατατας, κ ας ειχε στο εξωφυλλο τα λογια του Χερμπερτ οτι "απολαυσε καθε στιγμη του". Εμενα μου λες?Κοντεψα ν αλλξω γνωμη για τον Χερμπερτ μετα απ αυτο...

Οσο για προτασεις φιλων, υπαρχει μονο ενα ατομο που ξερω που διαβαζει τα ιδια με μενα- ή μαλλον που ηξερα πριν ανακαλυψω το φορουμ κ πρεπει να σας πω οτι επαθα σοκ! Νομιζα οτι ειμασταν μονο εμεις οι 2 στη χωρα μας...- κ η φιλια μας εχει αποδειχτει αμοιβαια επικερδης. Οποτε οταν μου προτεινει κατι το αγοραζω χωρις δυετερη σκεψη. Κατα τα αλλα....ψαχνω συνεχεια για βιβλια, κυριως στο ιντερνε κ οτι μου κανει κλικ το δοκιμαζω.

Link to comment
Share on other sites

Άρχισα να διαβάζω sff από αρκετά παλιά, αφού από μικρή μου άρεσε οτιδήποτε είχε σχέση με sff. Άρχισα μόνη μου να αγοράζω βιβλία από την Ιταλία που από την δεκαετία του 70 είχε μεταφρασμένα βιβλία του Asimov, Silverberg, Ursula K. LeGuin Και άλλους τα οποία είτε τα αγόραζα όταν πήγαινα είτε έβαζα τους δικούς μου να μου τα φέρουνε αφού έβλεπα στις πίσω σελίδες τι κυκλοφορούσε.

 

Η προτροπή για να αγοράσω και να διαβάσω ένα βιβλίο μπορεί να είναι από τις γνώμες κάποιων που εκτιμώ και εμπιστεύομαι, από κάποια ειδικευμένα περιοδικά sff ξένου τύπου, από τον τίτλο του βιβλίου ή και την περίληψη. Μερικές φορές και ένα καλό εξώφυλλο μπορεί να με ωθήσει να αγοράσω το βιβλίο. Μπορεί να είναι και το καινούργιο ενός συγγραφέα που εκτιμάω ή η συνέχεια μιας σειράς που διαβάζω. Μερικές φορές και ο χαμός που γίνεται με έναν τίτλο μπορεί να με προτρέψει να το πάρω και να το διαβάσω.

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το βιβλίο θα μου αρέσει κιόλας. Πάντα υπάρχει κάποιο το οποίο θα θεωρήσω ότι μάλλον έχασα τον καιρό μου και ίσως να τα αφήσω στην μέση (βλέπε 10ο τόμο του Wheel of Time - Robert Jordan), άλλα που απλώς καλά είναι και διαβάζονται ευχάριστα για ξεκούραση, κάποια που έιναι πολύ καλά και κάποια που είναι εκπληκτικά (όπως το Night's Dawn Trilogy ή το Perdido Street Station)

Link to comment
Share on other sites

Προτροπη αλλων?Και θα διαβαζα φανταστικο?Λιγο δυσκολο.Εδω για τον Τολκιν ακουγα χρονια και τελικα πηγα φοιτητης και μετα διαβασα.Ευτυχως πριν βγουν οι ταινιες.Η επιλογη βιβλιου ειναι για μενα ολοκληρη διαδικασια.Λιστες με "προσεχως",επισκεψεις σε βιβλιοπωλεια οπου καθομαι πολυ ωρα,..Για να παινεψω το σφφ,διαβασα καποια απο τα βιβλια που λατρεψαν ορισμενοι εδω μεσα.Λεω "για να πορωθηκαν τοσο,καλα θα ειναι".

Link to comment
Share on other sites

Τωρα που ανεφερες τον Τολκιν, εγω επαθα το εξης τραγελαφικο:Εβλεπα τοσα χρονια τα 4 βιβλια κ επειδη στα εξωφυλλα το "Τολκιν" ηταν με μεγαλυτερα γραμματα, θεωρησ αυτοματως οτι Τολκιν ηταν ο ηρωας, που περιπλανιοταν απο δω κ απο κει για 4 βιβλια...κ κατι τετοιο δε μου εκανε καθολου κλικ (γεγονος που εξηγει το γιατι ακομα δεν εχω διαβασει Ελρικ ή FR ή Dragonlance ή γενικα ενα μεγαλο μερος της Anubis). Επρεπε να βρεθει ενας γνωστος που το χε διαβασει για να καταλαβω το ποοοοοοοσο λαθος εκανα...Στο πρωτο ετος πανεπιστημιο...Ειναι αυτο που λενε στερνη μου γνωση να σ ειχα πρωτα...

Link to comment
Share on other sites

Κατι τετοιο επαθα κι εγω!Και ενω εβλεπα τον ηλιο να ξεπροβαλλει σε ενα ξενοδοχειο της σκιαθου,καποιος συμφοιτητης μου μου ειπε τα παντα γυρω απο Τολκιν,Αρχοντα των δακτυλιδιων,..Μολις γυρισα σπιτι πηρα τα βιβλια και αρχισε η πορωση..

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι παίρνω ό,τι βλακεία μου πούνε. Σε όλους τους τομείς - βιβλία, CD, ταινίες. Όχι γιατί εμπιστεύομαι τους άλλους, απλά γιατί έχω περιέργεια - αν τους άρεσε τόσο, κάτι καλό θα είναι. Τώρα, αν δε μου αρέσει, τότε δεν πειράζει, εμπειρί κι αυτή...

 

που λένε, αν δε μάθεις το κακό πώς θα ξέρεις το καλό;

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Πάντα αποζητώ τη γνώμη ατόμων που έχουν περισσότερη εμπειρία από μένα, σε όλα τα θέματα. Με δεδομένο πως στη λογοτεχνία φαντασίας είμαι rookie, σε πρώτη φάση συλλέγω απόψεις και εμπειρίες και τελικά ακολουθώ τις προσφιλέστερες επιλογές στους γνώστες, γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και πρέπει να είναι κατά το δυνατόν καλύτερη, ώστε να μην απορρίψω ένα συγγραφικό είδος εξ' αιτίας κακών εκπροσώπων του. Έχοντας διαβάσει κάποια πράγματα αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς στις επιλογές βιβλίων.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως ακούω τη γνώμη άλλων και τα πιο δημοφιλή βιβλία τα διαβάζω απλά γιατί έχω περιέργεια. Μα καλά, σκέφτομαι, τι έγραψε ο τύπος και λένε οι πάντες για αυτόν;

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών αγοράστηκε για να λυθεί αυτή η περιέργεια και μπορώ να πω ότι τουλάχιστον μου έφυγε η καούρα! Ο Έλρικ αγοράστηκε από καθαρά δική μου απορία (στην αρχή νόμιζα πως θα διάωαζα μία αντιγραφή...) THANK YOU LORD, I WAS WRONG!

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά, αλλά κανένας, ως τώρα, δεν είπε τη γνώμη του πάνω στα λόγια του κυρίου Lynch. Για διαβάστε τα άλλη μία φορά...

 

Δεν λέει για τα βιβλία που μας προτείνουν. Κάτι άλλο λέει.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, όντως, δεν απαντήσαμε ακριβως σε αυτό...αλλά κάπως προκύπτει απ τις απαντήσεις. Anyway, προσωπικα συμφωνώ απόλυτα,κ για μένα δεν υπάρχει περίπτωση να παραστήσω ότι μου αρέσει κάτι για να φανώ cool στα μάτια κάποιου άλλου... Κ έχω ξεπεράσει το στάδιο του να δικαιολογούμαι για το τι μ αρεσει. (για την ακρίβεια δεν το εκανα ποτέ, εκτός ίσως ως προς τους γονείς μου :p) Τουλάχιστον όχι οσον αγορά τα βιβλία. Σε οτιδήποτε άλλο θεμα ναι, υποθετω θα μπορουσα να μπω στον πειρασμο για να γινω αρεστή, αλλα με τίποτα στο θέμα του τι διαβαζω. Άλλωστε, τόσο που έχω εντρυφήσει, έχω πλέον κατασταλάξει στις απόψεις μου κ θα ταν δυσκολο.

Όσο για τη θετική περίπτωση, είμαι αρκετά τυχερή να μου συμβαίνει αυτό ακριβώς με τον κολλητο μου. Μου έχω προτείνει (κ του έχει προτείνει) βιβλία που ίσως κ να μην τα έβρισκα απο μόνη μου. Πχ. τους Νταγκλας Ανταμς, Λε Γκεν, Πουλμαν τους έμαθα απ αυτόν. Αλλα κ εγώ "προώθησα" Ασίμωφ, Λεμ, Ντιουν. (υπάρχουν κ άλλες ανταλλαγες, αλλα αυτά είναι τα μεγαλύτερα ονόματα)

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω Βάρδε. Απάντησα ακριβώς πάνω στα λόγια του κειμένου του Lynch. Αν εκτιμώ τη γνώμη του άλλου θα πάρω το βιβλίο,αλλιώς, θα πάρω ό,τι μου κατέβει και ό,τι μου γουστάρει. Κι αν είναι μάπα.....tant pis! :p

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως δεν διαβάζουμε μαλακίες για να ΄΄ανήκουμε'' στα κουλ άτομα. Άλλωστε τα γούστα μου διαφέρουν σημαντικά(τυχαίο είναι δε λέω).Πχ δεν μ' αρέσει ο Τόλκιν(ναι είναι αλήθεια.).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είμαι ακόμα σχολιαρόπαιδο, και βιώνω από πρώτο χέρι την ιστορία με τα "κουλ" άτομα. Γεγονός είναι, ότι στο σχολείο μου τουλάχιστον, οι φαντασάδες δεν είναι "κουλ", κάθε άλλο. Όποιος παίζει Magic είναι ανώριμος πωρωμένος με το Yu-Gi-Oh!, όποιος ασχολείται με RPGs αντί να βγαίνει για καφέ 4 φορές την ημέρα είναι αντικοινωνικός και υπάρχουν ακόμα περισσότερες διακρίσεις. Η πλάκα βέβαια είναι ότι μόλις βγήκε πχ το LotR σε ταινία, όλοι γίνανε για λίγο φαν του Τόλκιν. Εγώ λοιπόν, που ανήκω στους "περιθωριακούς", καθώς είμαι φαντασάς από τα 10 μου, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να ανήκω στους "κουλ", και ούτως ή άλλως αυτοί που είναι "κουλ" εδώ τριγύρω δεν έχουν χρόνο για βιβλία (έξοδοι, καφέδες κοκ). Έτσι λοιπόν, διαβάζω ό,τι θέλω εγώ. Τουλάχιστον, άμα πάρω καμιά πατάτα, θα έχω κάνει ο ίδιος το λάθος, και δε θα τα ρίχνω σε άλλους.

Link to comment
Share on other sites

Το πιο μεγάλο πρόβλημα όλης αυτής της ιστορίας που αναφέρει ο Lynch είναι το εξής: Έρχεται ένας τύπος και σου λέει, "Τι είναι αυτά, ρε φίλε που διαβάζεις; Φαντασία, τρόμος, επιστημονική φαντασία..." Αποδοκιμαστικό ρουθούνισμα. "Διάβασε τους κλασικούς, που πραγματικά αξίζουν, κι άσε αυτές τις μαλακίες."

 

Χμ.

 

Έχει δίκιο;

 

Θα έπρεπε να σε κάνει να αναρωτηθείς αν αυτά που διαβάζεις είναι μαλακίες;

 

Τι νομίζετε;

 

Είναι όπως αυτό που μας λέγανε στο σχολείο: "Διάβασε, παιδί μου, Παπαδιαμάντη, Βενέζη, Μυριβίλη κτλ κτλ, που είναι Καλή Λογοτεχνία, για να δεις το φως σου."

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως οι "κλασσικοί" είναι υπερεκτιμημένοι μου φαίνεται. Όχι ότι δεν αξίζουν, αλλά το πράγμα καταντάει να πρωοθούνται οι συγγραφείς του προ-προηγούμενου αιώνα και οι σημερινοί να βρίσκονται στο περιθώριο (αν και τώρα δε συμβαίνει τόσο με την είσοδο της έννοιας του μπεστ σέλλερ στα βιβλία και τον μηχανισμό της αγοράς...).

 

Ούτε το ένα είναι "μαλακίες" ούτε το άλλο. Απλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σε κάποιους αρέσουν οι κλασσικοί και σε άλλους η λογοτεχνία τρόμου. Τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά...

Link to comment
Share on other sites

Έπειτα απο μήνες αποχής επανήλθα, να ναι καλά ο Robin που με έπρηζε... :diablo:

 

Οκ, βασικά εδώ θίγεται ενα σημαντικό θέμα τουλάχιστον για μένα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποζητούν την εύνοια των άλλων και για να το πετύχουν "ενσωματώνονται" σε μια κοινή γραμμή. Έτσι ενστερνίζονται τις απόψεις κάποιας "αυθεντιάς" η παρασύρονται απο τη μαζική απήχηση που έχει δημιουργηθεί.

 

Προσωπικά, έδινα βαρύτητα σε προτιμήσεις ανθρώπων που εμπιστεύομαι, όσον αφορά τα βιβλία, αλλά τώρα με το internet έχω πέσει και εγώ θύμα. "Θύμα" των κριτικών(reviews) του amazon και των fanboys σε διάφορα fora που διερρήγνουν τα ιματιά τους (το'πα σωστα? μπαααα).

Π.χ. σκόπευα να διαβάσω Jordan αλλα μετά απο όσα μύρια διάβασα, πλεόν δεν το τολμώ.

 

Ναι, το παραδέχομαι!!! Ειμαι ενα καταναλωτικό "σκουλήκι" που γουστάρω να διαβάζω βιβλία που παίρνουν απο 5 αστέρια και πάνω!!! Ανήκω στη χειραγωγειμένη μάζα και το απολαμβάνω! :dancing4dh:

lol...

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω αυτά που νομίζω πως θα μ'αρέσουν, ενστικτωδώς. Πάω σε ένα βιβλιοπωλείο, παίρνω ότι μου γυαλίζει αν δεν πάρω κάτι από κάποιον αγαπημένο συγγραφέας που 'εμπιστεύομαι' παραπάνω. Όσο για γνώμες άλλων, ακούω και λαμβάνω υπ' όψην μ'ονο αυτές ανθρώπων με γούστο που μοιάζει με το δικό μου. Αν τώρα έχω ξεμείνει εντελώς θα διαβάσω ότι να ναι... και άμα είμαι τυχερή θα είναι καλό.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..