Jump to content

Most science fiction is shit


Recommended Posts

Δείτε τι λένε αυτοί εδώ οι κόπανοι.

 

Απόψεις;

 

Διαβάστε τουλάχιστον το κεντρικό thread. Τα παράπλευρα είναι ολίγον :dazzled:.

Link to comment
Share on other sites

Wow. Παρατήρησα πως δεν αναφέρουν καν τη fantasy. Βeneath contempt μάλλον, εμπορικές ανοησίες για παιδάκια μάλλον.

Aλλά έτσι κι αλλιώς, απλα εκφράζουν την παλιά και γνωστή αφ'υψηλού άποψη του κάθε άσχετου, που το παίζει διανοούμενος, όπως λέγαμε και στο τόπικ περί Παραλογοτεχνίας. Το χειρότερο ειναι οι ανακρίβειες που λένε και βγάζω το συμπέρασμα από αυτό πως απλά είναι προκατειλημένοι εγωισταράδες στους οποίους ισχύει το ρητό "όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια".

Σκέφτηκα για μια στιγμή να απαντήσω εκεί, αν μπορούσα να ποστάρω, αλλά δεν αξίζει τον κόπο!

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε, ρε Dain, τα διάβασες *όλα* όσα λένε και έβγαλες τόσο εύκολα συμπεράσματα ότι είναι "εγωισταράδες" και το ένα και τ'άλλο;

 

Τι αντεπιχειρήματα έχεις να παραθέσεις;

Link to comment
Share on other sites

Kανένα. Δε συζητάω με τέτοια άτομα. Εξ άλλου εσύ τι αντεπιχειρήματα χρησιμοποίησες όταν τους αποκάλεσες πιο πάνω "κόπανους"?

Link to comment
Share on other sites

Αστειευόμουν...

 

Την άποψή μου θα τη γράψω μετά, προφανώς. Πάντα τη γράφω.

 

 

Το να μη συζητάς δεν είναι και πολύ εποικοδομητικό, όμως, έτσι δεν είναι;

Edited by Bardos
Link to comment
Share on other sites

Δε βρισκω αντιστοιχο σμαιλι να βαλω για την εκφραση μου οταν τα διαβαζα.Κατι μεταξυ αποριας και αηδιας.Τα ιδια και τα ιδια,χωρις καποιο σοβαρο επιχειρημα και σιγονταρισμα τυπου Πλατωνα(πανυ γε,ναι,εστω,εστιν,...).

Οσον αφορα τα διαστημοπλοια που τα αναφερουν ως κυριο συστατικο της ΕΦ,εχω να πω οτι περα απο το Foundation αντε και το Ringworld, στα υπολοιπα εφ που εχω διαβασει δεν παιζουν σπουδαιο ρολο.Ουτε καν στο Ντιουν που ειναι και διαστημικη οπερα υποτιθεται!

Καλα,να διαβασω μεηνστρημ αμερικανικη λογοτεχνια να μαθω για τον κοσμο.Η παλια αναφερεται σε ξεπερασμενες καταστασεις τυπου "Σταφυλια της οργης" η ειναι χαζορομαντσα που για τον α η β λογο θεωρηθηκαν αριστουργηματα.

Και γελαω με τη φραση "τα περισσοτερα απο αυτο το ειδος δεν ειναι καλα".Ειναι σαν να λες οτι σε μια τυχαια ταξη οι περισσοτεροι μαθητες δεν ειναι καλοι.Οντως δεν ειναι.Λιγοι ξεπερνουν το 18 ας πουμε.ειναι δυνατον να ηταν ΟΛΟΙ καλοι?Το καλο παντου ξεχωριζει γιατι η πλειονοτητα ειναι η μετριοτητα.

Link to comment
Share on other sites

¨Εχεις δίκιο Heiron!

 

Koίτα Κώστα (Βάρδε), το να συζητάς είναι καλό αλλά ετυμολογικά η λέξη βγαίνει από το συν+ζητώ. Αναζητώ δηλαδή κάτι μαζί με κάποιον άλλο. Αυτό προυποθέτει και οι δύο συν+ζητητές να είναι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι. Σε αυτό το Thread είδα μόνο άγνοια και προκατάληψη. Όταν διαπιστώνω κάτι τέτοιο, δεν βλέπω κανένα λόγο να συζητήσω με κανέναν.

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί οι τύποι λένε ότι αναλογικά η ΕΦ υστερεί. Δηλαδή, αν πάρεις το 10% της συμβατικής λογοτεχνίας και το 10% της ΕΦ, τότε η πρώτη είναι σαφώς καλύτερη.

 

Και το υποστηρίζουν λέγοντας ότι η συμβατική λογοτεχνία έχει καλύτερα δομημένους χαρακτήρες και πλοκές, ενώ στην ΕΦ και τα δύο αυτά στοιχεία είναι πιο "χαλαρά".

 

(Επίσης, δε νομίζω ότι είναι τόσο διαβασμένοι ώστε να κάνουν το διαχωρισμό ΕΦ και φαντασίας. Οπότε, όπως και εδώ, στην Ελλάδα, άμα ρωτήσεις έναν τυχαίο "τι είναι ο Κόναν;" θα σου απαντήσει "ΕΦ", αυτό λένε κι αυτοί. Αλλά το όλο θέμα της συζήτησες δεν είναι εκεί, για όνομά του Θεού.)

 

Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής: Έχουν, εν μέρει, δίκιο.

 

Ακούστε και μετά βρίστε με! :Ρ

 

Αναλογικά, μπορεί να ισχύει αυτό που λένε. Και νομίζω ότι συμβαίνει επειδή μπλέκεται πολύ στοιχείο fanboy στην ΕΦ, πράγμα που δε μπλέκεται στην συμβατική λογοτεχνία. Έτσι, παράγονται τόνοι βιβλίων ΕΦ κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τη συμβατική λογοτεχνία. Ναι, προφανώς, μιλάω για όλα τα μυθιστορήματα που συνδέονται με τα RPGs, για τα μυθιστορήματα που συνδέονται με σειρές που έχουν fanbase (όπως SW, ST κτλ), για μυθιστορήματα που συνδέονται με ηλεκτρονικά παιχνίδια (Warcraft, KingsQuest, κτλ), και για μυθιστορήματα που συνδέονται με ταινίες (πχ, Indianna Jones). Μπορεί ορισμένα να είναι καλά, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, τα περισσότερα είναι πρόχειρα γραμμένα. Είναι "της παραγωγής".

 

Κι επειδή ένα ΠΟΛΥ μεγάλο μέρος της ΕΦ είναι ακριβώς αυτά τα βιβλία, ρίχνουν την εικόνα για τα υπόλοιπα. Διότι υπάρχουν βιβλία φαντασίας που, πραγματικά, βάζουν τα γυαλιά σε άπειρα βιβλία συμβατικής λογοτεχνίας.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα οσο σκατά είναι αυτά Βάρδε, αλλο τόσο σκατά είναι και τα αρλεκιν, τα βιβλία περι συνομοσιών, τα μυθιστορήματα σε φάση τρομοκράτες εναντίον καλούς αμερικάνους κτλ κτλ.

Βασικά, τα ίδια σκατά είναι. Ούτε κάν διαχωρισμός. Έχουν τα καλά τους, έχουν τα κακά τους.

Link to comment
Share on other sites

Στοιχείο fanboy εμπλέκεται περισσότερο στη φάντασυ παρά στην ε.φ. στην εποχή μας. Δυστυχώς!

Όσο για εδώ στην Ελλάδα, όταν πριν 20 χρόνια ρωτούσες κάποιον τυχαία τι είναι ε.φ. θα σου έλεγε "Ο Εριχ Φον Νταίνικεν", σήμερα θα σου πει "Οι ¨Ελληνες είναι από την Ανδρομέδα". Ή στην καλύτερη περίπτωση θα σου πει "αυτά με τα διαστημόπλοια και τους δαίμονες δεν είναι?"

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Dain, να σου θυμίσω ότι έχουμε ένα άλλο, πολύ ωραίο topic για debate Fantasy VS Scifi;

 

 

Ναι αλλα οσο σκατά είναι αυτά Βάρδε, αλλο τόσο σκατά είναι και τα αρλεκιν, τα βιβλία περι συνομοσιών, τα μυθιστορήματα σε φάση τρομοκράτες εναντίον καλούς αμερικάνους κτλ κτλ.

Βασικά, τα ίδια σκατά είναι. Ούτε κάν διαχωρισμός. Έχουν τα καλά τους, έχουν τα κακά τους.

 

Νομίζω ότι αρχίζεις και με κάνεις να συμφωνώ. :hmm:

Link to comment
Share on other sites

O σκοπός του σχολίου μου παραπάνω δεν ήταν για λόγους debate, εξ άλλου τέτοιο debate μου φαίνεται επιεικώς ανούσιο, αλλά για να τονίσω μάλλον το πόσο άσχετοι είναι οι τύποι στο τόπικ που έβαλες.

Link to comment
Share on other sites

Βαρδε,σταματα να προωθεις το το τοπικ με το θρυλικο "διαλογο" μεταξυ της αφεντιας σου και του Νταιην!Λες να μην το ξερει ο ιδιος ο Νταιην?!?

:bangin:

Και ναι,υπαρχουν καποιες υποκατηγοριες στο χωρο του φανταστικου που ειναι πολυ χαμηλου επιπεδου-οπως και σε καθε μεγαλο ειδος.

Συχνα οι εταιριες που εχουν τα δικαιωματα ενος βιβλιου βγαζουν και παιχνιδια αλλα και παρεμφερη βιβλια-αντιγραφες του πρωτοτυπου.Και το κανουν για να παρουν λεφτα,οχι απο ωριμους ενηλικες αλλα,απο παιδια.Λογικο ειναι εκει το επιπεδο να μην ειναι υψηλο.Ο λογος ειναι το target group.Ειναι σαν τα βιβλια που διαφημιζονται στην τιβι(τυπου "Το μελι εγινε αγκραφα","Εισαι θεα σημερα",...).Αυτα απευθυνονται σε αμορφωτες νοικοκυρες που θελουν ενα αναλαφρο ρομαντσο να χαλαρωσουν.Δεν ειναι κακο.Απλα οπως ειναι λογικο τα περισσοτερα απο αυτα ειναι πολυ χαμηλου επιπεδου.

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Ρε σεις, πλάκ έχουν αυτοί οι καραγκιόζηδες! :bangin:

Είναι σαν αυτές τις συζητήσεις που όλοι συμφωνούν στο ίδιο θέμα και απόψεις!

"Πιστεύω αυτό"

"Ναι. Έχεις δίκιο"

"Και εγώ"

"Και εγώ"

Link to comment
Share on other sites

κι εγώ το ίδο πιστεύω, Ατρελεγγή... :bleh:

 

Όσον αφορά, όμως, το εν λόγω θέμα, η όλη κατάσταση μου θύμισε περισσότερο το ανέκδοτο που δύο τύποι δεν μοπρούσαν ν' αποφασίσουν το θα κάνουν το βράδυ ώσπου συμφωνούν να πάνε για μπύρες... και πάνε σε διαφορετικό μπαράκι ο καθένας επειδή δε συνεννοήθηκαν και γι' αυτό!

Link to comment
Share on other sites

Η Επιστημονική Φαντασία δεν ακολουθεί απόλυτα το ρεαλισμό, αλλά ποιός νοιάζεται; Ο Βάρδος έδωσε μία ένδιαφέρουσα ερμηνεία για το τι είναι η Επιστημονική Φαντασία και θα συμφωνήσω. Μπορεί να μη συμβαδίζει με την Επιστήμη, αλλά είναι ένας τρόπος έκφρασης της έμπνευσης των μελετητών και επιστημόνων σε κάποια λογικά πλαίσια.

Οι τύποι συγκεκριμένα συμφωνούν σε μία άποψη. Αυτό δεν είναι συζήτησ, είναι τραγέλαφος. Μου θυμίζει όταν ο θειος μου αποφάσισε να πουλήσει τη Μερτσεντέ του και μιλούσε με τη υναίκα και το γιο του.

:hmm: "Λοιπόν, να τη δώσουμε 15 εκατομμύρια λέω"

:air_kiss: "Εντάξει"

:friends: "Okay..."

Link to comment
Share on other sites

Η επιστημονική φαντασία είναι παρεξηγημένη και εις απάντηση όσων διάβασα στο προαναφερθέν link παραθέτω την άποψη που εκφράζεται στο άρθρο της Alissa Grosso Is science fiction more realistic than realistic fiction.

 

η οποία και δείχνει έντονα την προκατάληψη που συναντά η επιστημονική φαντασία στους λογοτεχνικούς και μη κύκλους.

Link to comment
Share on other sites

Όπως και η Ηρωική και η Επική Φαντασία. Η προκατάληψη οφείλεται στο ότι οι πιο 'έμπειροι' και προσγειωμένοι κρτικοί έχουν την εντύπωση ότι έχουν τις γνώσεις για να κρίνουν το συγκεκριμένο θέμα με τόση ευκολία και καυστικότητα σαν να έχουν πραγματικά εμβαθύνει σε αυτό!

Ο Βερν ήταν κάποτε συγγραφέας της πλάκας, επειδή έγραφε απίθανα πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν! Για δες! Υπάρχουν υποβρύχια, πήγαμε στο φεγγάρι!

Δεν λέω βέβαια ότι ο Clarke ή ο Gibson είναι ακριβώς προφητικοί, αλλά έχουν τον δικό τους τρόπο να εκφράζουν τη δική τους ιδέα του ανθρώπινου μέλλοντος. Η ρεαλιστική φαντασία βασίζεται σε καθημερινές βάσεις, αλλά αρκετές φορές περιγράφει αδύνατα ή δύσκολα γεγονότα που προέρχονται από τη φαντασία του συγγραφέα.

Πάνω κάτω, σε αυτό δε διαφέρει από την Επιστημονική Φαντασία, που απλά επεκτείνει την θέση του συγγραφέα σε ήδη υπαρκτά επιτεύγματα. Υπολογιστές, νανοτεχνολογία, γενετική, κ.ο.κ...

Link to comment
Share on other sites

Ίσις, το άρθρο σου με βρίσκει σύμφωνο. Ειδικά σ'αυτό το σημείο:

 

I have found that characters in science fiction tend to be richer and more complex than characters found in realistic fiction. For some reason these science fictional characters seem more real to me. Perhaps because there are no limits in science fiction writers are able to take their readers that much further.

 

Ακριβώς! Πείτε με τρελό, αλλά κι εγώ βρίσκω, συνήθως, τους χαρακτήρες σε ένα καλό βιβλίο φαντασίας πολύ πιο ρεαλιστικούς από τους χαρακτήρες σε ένα βιβλίο συμβατικής λογοτεχνίας. Απλά, σκεφτείτε G.R.R. Martin. Πού αλλού έχετε δει τόσο καλοδιαγραμμένους χαρακτήρες;

 

I would like you to keep in mind such ideas as you read and write both science fiction and realistic fiction. I do not want to come across as a science fiction snob. I read stuff outside the genre as well, but too often such selections disappoint me, where science fiction rarely does. Look for depth of character and realism in all that you read. Find out what works and why it works, and of course imitate the good stuff.

 

Ditto.

Link to comment
Share on other sites

Να πω μια γνωμη?

μπορει να ειναι και ετσι μιας και δεν υπαρχει τιποτα το πραγματικα ουσιωδες σε ολη αυτη τη φαντασια οπως επισης μπορει ολοι εμεις να ειμαστε ψωναρες οι οποιοι να σνομπαρουν τον υπολοιπο κοσμο για τις "κλειστες" τους ιδεες.

Αλλα παλι μπορει τα μυαλα μας να μη συμβαδιζουν με τον κοινο κοσμο ετσι ωστε να αποζητουμε εναν αλλο κοσμο ο οποιος να εχει καποιες αρχες πιο προσιτες και που να μπορεις να εμπιστευτεις τον αδερφο σου αφοβα χωρις να υπαρχει καποιος στη γωνια που να θελει το θανατο σου.

Link to comment
Share on other sites

Aμφιβάλλω προσωπικά. Βλέπω την έκφραση αυτή της έμπνευσης σαν μία μορφή υλοποίησης μίας επιθυμίας μας.

Τι εννοώ: έχεις νιώσει ποτέ ότι έχεις κέτι που θες να μοιραστείς με άλλους, άτομα και ιστορίες που παράγονται ασυνείδητα μέσα στο υποσυνείδητό σου, που ο κάθε ένας έχει μια ιστορία να πει; Έχεις ερευνήσει αυτούς τους χαρακτήρες μέσα στο μυαλό σου, γιατί πηγάζουν από εσένα, επομένως, μπορείς με μεγαλύτερη ευκολία να τους αποδώσεις από ότι έναν κανονικό, καθημερινό άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψη πόσο λίγο οι άνθρωποι του 21ου αιώνα επικοινωνούν πλέον...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..