BladeRunner Posted January 2 Share Posted January 2 Συνεχίζουμε και φέτος αυτή την ωραία συνήθεια... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BladeRunner Posted January 3 Author Share Posted January 3 Ο χρυσός γάιδαρος ή Οι μεταμορφώσεις. Βρήκα την εξαντλημένη έκδοση της Νεφέλης σε τοπικό βιβλιοπωλείο όπου πέρασα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μου κι έτσι ξεκινάω τη φετινή αναγνωστική χρόνια με ένα κλασικό έργο της αρχαιότητας. Πολύ ωραίο βιβλίο, άκρως ψυχαγωγικό και περιπετειώδες, γεμάτο ευφάνταστες σκηνές και καταστάσεις, με χιούμορ και κυνισμό, σίγουρα μου κράτησε πολύ καλή παρέα κατά την ανάγνωσή του. Στο βιβλίο έχουμε μάγισσες και φαντάσματα, ληστές και δολοφόνους, έκφυλους και έκφυλες, ανθρώπους που μεταμορφώνονται σε κάθε είδους ζώο, θεούς και θεές που μπλέκουν στα πόδια των ανθρώπων, τα πάντα όλα: Ο κακός χαμός γίνεται, προς αναγνωστική τέρψη. Και η μετάφραση από τον ανώνυμο μεταφραστή (και με τη βοήθεια του επιμελητή της έκδοσης) είναι πολύ καλή και γλαφυρή, βοήθησε τα μάλα στην απολαυστική και ξεκούραστη ανάγνωση του βιβλίου. Σίγουρα πρέπει να επανεκδοθεί το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι κρίμα να μην κυκλοφορεί κανονικά στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. -Ιανουάριος 01. Απουλήιος - Ο χρυσός γάιδαρος ή Οι μεταμορφώσεις (σελ. 291). 8.5/10 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Posted January 4 Share Posted January 4 Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο. Με υγεία και καλά διαβάσματα. 1) Ωρόρα: Ιστορίες με κοσμικές καταστροφές (σελ 238) 2) Joe Abercrombie: Το κάλεσμα του ξίφους (σελ 670) 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BladeRunner Posted January 6 Author Share Posted January 6 Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού Έξι και πλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία του στα ελληνικά (και την αγορά του), αποφάσισα επιτέλους να διαβάσω αυτό το κλασικό μυθιστόρημα γοτθικού τρόμου του 19ου αιώνα, που έχει μια κάποια φήμη στο είδος του. Λοιπόν, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, καλογραμμένο και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, αρκετά μεταμοντέρνο στον τρόπο παρουσίασης και αφήγησης της ιστορίας για τα διακόσια χρόνια ζωής του (εκδόθηκε το 1824), καθώς επίσης κάπως κυνικό και γεμάτο μαύρο χιούμορ. Αρχικά έχουμε μια αφήγηση αρκετών σελίδων διαφόρων γεγονότων από τον "εκδότη" και μετά έχουμε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Ρίνγκιμ, ενός απόβλητου της κοινωνίας και μεγαλωμένου με τις αξίες ενός φανατικού καλβινιστή ιερέα, που πιστεύει ότι είναι ο εκλεκτός του Θεού, προορισμένος για την αιώνια σωτηρία παρά τις όποιες αμαρτίες του. Και από τη στιγμή που αυτός ο προβληματικός άνθρωπος γνωρίζει έναν μυστηριώδη ξένο που παίρνει διάφορες μορφές, πείθεται να διαπράξει ακόμα και τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, στο όνομα της πίστης, αφού έτσι κι αλλιώς η μοίρα του είναι προκαθορισμένη από την αρχή του κόσμου. Μετά έχουμε και μια ημερολογιακή καταγραφή, και στο τέλος μένει στον αναγνώστη να συμπεράνει αν όσα διάβασε έγιναν έτσι ή ήταν απλώς δημιουργήματα μιας άρρωστης φαντασίας. Δυνατό βιβλίο, με θρησκευτικές αναφορές και σκοτεινή ατμόσφαιρα, που έχει πολλά να πει και να προσφέρει στους λάτρεις των γοτθικών μυθιστορημάτων. -Ιανουάριος 01. Απουλήιος - Ο χρυσός γάιδαρος ή Οι μεταμορφώσεις (σελ. 291). 8.5/10 02. Τζέιμς Χογκ - Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού (σελ. 409). 9/10 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mors Planch Posted January 7 Share Posted January 7 1. Rome and the Third Macedonian war, P. Burton (227) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrex Posted January 7 Share Posted January 7 Ο Ναός της Τύχης και άλλα κείμενα - Maurice Maeterlinck, σελ. 130 (5/10) Νόμιζα ότι ήταν ένα λογοτεχνικό βιβλίο με επτά ιστορίες. Αντ' αυτού διάβασα επτά δοκίμια. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που δεν μου άρεσε. Όταν κατάλαβα τι βιβλίο επρόκειτο να διαβάσω, προσαρμόστηκα αμέσως και ήθελα να δω τι έχει να μας πει ο συγγραφέας. Δεν είχε και πολλά να μου προσφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο και πολλές φορές χανόμουν μέσα σε αυτά που ήθελε να πει και δεν τα πολυκαταλάβαινα. Πάμε παρακάτω, σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η αρχή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BladeRunner Posted January 9 Author Share Posted January 9 Ανταρκτική Τον Νοέμβριο του 2022 διάβασα τη μικρή νουβέλα "Μικρά πράγματα σαν κι αυτά" που μου είχε αφήσει πάρα πολύ καλές εντυπώσεις (ιστορία, γραφή, ατμόσφαιρα κ.λπ.), έτσι είχα την Κλερ Κίγκαν στα υπόψιν για το μέλλον, ελπίζοντας πάντα να ασχοληθεί και με έργα σε μεγαλύτερη φόρμα. Στο μεταξύ είδα και την αξιολογότατη ταινία "Το ήσυχο κορίτσι" που βασίζεται στη μικρή νουβέλα "Τα τρία φώτα" (που δεν έχω διαβάσει), οπότε γενικά η γνώμη μου για την Κίγκαν είναι θετική, έστω κι αν δεν ανήκει εκατό τοις εκατό στις συνήθεις αναγνωστικές μου επιλογές. Λοιπόν, η παρούσα συλλογή μου άρεσε, τη βρήκα αξιολογότατη, με καλή ποικιλία σε εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα, με ορισμένες πολύ ιδιαίτερες και δυνατές ιστορίες και με κάποιες άλλες ίσως λιγότερο ενδιαφέρουσες αλλά πάντα καλογραμμένες. Και πραγματικά οι ιστορίες αυτές μου άφησαν παρόμοια αίσθηση με τις ιστορίες του Ρέιμοντ Κάρβερ, ένιωσα δηλαδή αρκετά κοινά σημεία μεταξύ της Κίγκαν και του Κάρβερ σε αυτά τα διηγήματα, αν και φυσικά υπάρχουν διαφορές στη γραφή και τον τρόπο σκέψης. Πάντως χωρίς αμφιβολία ένιωσα ότι διάβασα καλογραμμένες ιστορίες από μια πολύ οξυδερκή και ταλαντούχα συγγραφέα, που κατά τη γνώμη μου αξίζει να την ανακαλύψει κανείς. -Ιανουάριος 01. Απουλήιος - Ο χρυσός γάιδαρος ή Οι μεταμορφώσεις (σελ. 291). 8.5/10 02. Τζέιμς Χογκ - Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού (σελ. 409). 9/10 03. Κλερ Κίγκαν - Ανταρκτική (σελ. 291). 8/10 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημήτρης Posted January 9 Share Posted January 9 1) Ωρόρα: Ιστορίες με κοσμικές καταστροφές (σελ 238) 2) Joe Abercrombie: Το κάλεσμα του ξίφους (σελ 670) 3) Joe Abercrombie: Πριν την αγχόνη (σελ 719) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted January 9 Share Posted January 9 Καλή η αρχή του 2025. Στόχος φέτος να διαβάσω και κανένα φυσικό βιβλίο, διότι πέρσι έπαιξαν μόνο audiobook. Χοντρικά σχεδιάζω να ακούω βιβλία Δευτέρα έως Πέμπτη στο γραφείο, Παρασκευή να ακούω podcast ή ντοκιμαντέρ στο youtube (η λίστα αναμονής μου έχει ξεπεράσει τα 350 βίντεο και κάπως πρέπει να την ελέγξω 😛 ) και Σαβατοκύριακο να πιάνω ένα φυσικό βιβλίο. 1. Veniss Underground, Jeff VanderMeer, audiobook, ~6h 2. Ο αναρχικός τραπεζίτης, Fernando Pessoa, audiobook, ~2h , 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mors Planch Posted January 9 Share Posted January 9 Rome and the Third Macedonian war, P. Burton (227) A Conventional Boy, Charles Stross (215) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Posted January 10 Share Posted January 10 12 hours ago, Naroualis said: Καλή η αρχή του 2025. Στόχος φέτος να διαβάσω και κανένα φυσικό βιβλίο, διότι πέρσι έπαιξαν μόνο audiobook. Χοντρικά σχεδιάζω να ακούω βιβλία Δευτέρα έως Πέμπτη στο γραφείο, Παρασκευή να ακούω podcast ή ντοκιμαντέρ στο youtube (η λίστα αναμονής μου έχει ξεπεράσει τα 350 βίντεο και κάπως πρέπει να την ελέγξω 😛 ) και Σαβατοκύριακο να πιάνω ένα φυσικό βιβλίο. 1. Veniss Underground, Jeff VanderMeer, audiobook, ~6h 2. Ο αναρχικός τραπεζίτης, Fernando Pessoa, audiobook, ~2h , Είναι η ζωή μας λίγη και τα θέλω μας πολλά. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Posted January 11 Share Posted January 11 Καλή αναγνωστική χρόνια σε όσους έχουν απομείνει ακόμη εδώ μέσα. Σε έμας τους λίγους δηλαδή... Ο χρόνος μου ειναι λιγοστός, μα η θέληση πολλή. Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, ένα αλληγορικό βιβλιαράκι για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Μας διδάσκει πως να αποτινάξουμε την αόρατη μας πανοπλία που μας αποτρέπει να ζήσουμε τις χαρές της ζωής, την αγάπη. 1. Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία - Robert Fisher (σελ 131, Opera 2012, 8/10) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Posted Sunday at 01:43 PM Share Posted Sunday at 01:43 PM 1. Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία - Robert Fisher (σελ 131, Opera 2012, 8/10) 2. Καρτερία - Alfred Lansing (σελ 476, Λαβύρινθος 2020, 9/10) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Posted Monday at 04:18 PM Share Posted Monday at 04:18 PM Ο Γιώργος Καματερός έκανε την εμφάνισή του στην επικαιρότητα το φεβρουάριο του 1976, υποστηρίζοντας ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του καρκίνου. Ο 36 χρόνος δικηγόρος άρχισε να μοιράζει με βυτιοφόρα το <<θαυματουργό νερό>> που υποτίθεται έφερνε από την Κω. Το θέμα άρχισε να αποκτά μεγάλες διαστάσεις, καθώς πολλές από τους εφημερίδες της εποχής στήριζαν τον Καματερό. Φυσικά το νερό μετά από αναλύσεις επιστημονων παρέμενε απλό νεράκι, χωρίς καμία θεραπευτική ιδιότητα, ενώ ο Καματερός υποστήριζε ότι το μυστικό κρύβεται στη σκόνη των πετρωμάτων. Τη συνέχεια της ιστορίας καθώς και την εξιστόρηση των γεγονότων θα την μάθετε διαβάζοντας το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο του Βασίλη Βασιλικού, ο οποίος δίνει άλλο τόνο στο κείμενο, κάνοντας το ποίο προσιτό στον σημερινό αναγνώστη. 3. Το θαυματουργό νερό - Βασίλης Βασιλικός (σελ 183, Νίκας 2018, 9/10) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrex Posted Monday at 11:10 PM Share Posted Monday at 11:10 PM Ο Ναός της Τύχης και άλλα κείμενα - Maurice Maeterlinck, σελ. 130 (5/10) Νεκρή Φύση - Louise Penny, σελ. 472 (10/10) Ταπεινή γνώμη Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Posted Wednesday at 06:53 PM Share Posted Wednesday at 06:53 PM Το βιβλίο μας μιλάει για την καταστροφή που συνέβη στις 11 Μαρτίου 2011 στη Φουκούσιμα της Ιαπωνίας. Το χρονικό μας το παρουσιάζει η ίδια η συγγραφέας, ζώντας στο Παρίσι όταν συνέβη. Κράτησε ημερολόγιο από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2011. Το μαύρο αυτό χρονικό το καταγράφει με βάση τους στοχασμούς της, καθώς και με επικοινωνία που είχε με διάφορα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους. Επίσης επισκέφτηκε το Τόκυο, τόπο καταγωγής της για να έχει μία πιο άμεση επαφή. Ένα βιβλίο καταστροφής δίχως τέλος, καμία καταστροφή δεν τελειώνει τη στιγμή που ολοκληρώνεται, συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων που έμειναν πίσω, προσπαθώντας να επουλώσουν τις πληγές τους. Δύσκολο αλλά αληθινό βιβλίο, με πολλές αποχρώσεις και εικόνες. 4. Δεν είναι από σύμπτωση - Ryoko Sekiguchi (σελ 135, Άγρα 2015, 8,5/10) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrex Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Ο Ναός της Τύχης και άλλα κείμενα - Maurice Maeterlinck, σελ. 130 (5/10) Νεκρή Φύση - Louise Penny, σελ. 472 (10/10) Ο εξαποδώ και άλλες υπερφυσικές ιστορίες - Guy de Maupassant, σελ. 72 (9/10) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago 1. Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία - Robert Fisher (σελ 131, Opera 2012, 8/10) 2. Καρτερία - Alfred Lansing (σελ 476, Λαβύρινθος 2020, 9/10) 3. Το θαυματουργό νερό - Βασίλης Βασιλικός (σελ 183, Νίκας 2018, 9/10) 4. Δεν είναι από σύμπτωση - Ryoko Sekiguchi (σελ 135, Άγρα 2015, 8,5/10) 5. Μέθεξις - Καλλιόπη Βελόνια (σελ 87, Εντύποις 2021) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts