Jump to content

Προφητείες


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Στην επική φαντασία (και όχι μόνο) οι προφητείες δίνουν και παίρνουν. Στο Wheel of Time, στο Dune, στο Farseer Trilogy... σχεδόν παντού φαίνεται να υπάρχουν προφητείες.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τις προφητείες στη λογοτεχνία του φανταστικού;

Link to comment
Share on other sites

Είναι βόλικές για τους συγγραφείς. Δίνουν χώρο για foreshadowing και τους βγάζουν από δύσκολες καταστάσεις. ("Μα και βέβαια θα εμπιστευτούμε την μοίρα του κόσμου στα χέρια ενός αμούστακου αγοριού, αφού το λέει η Προφητεία!" :doh: :D )

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά: Κατά όταν επιρρεάζουν πολύ την πλοκή του έργου. Όταν προσθέτουν στο ύφος δεν με ενοχλεί.

Βέβαια, πάντα σε αυτά υπάρχουν εξαιρέσεις: Στο Dune δεν με ενόχλησε καθόλου. Αν δεν ήταν εκεί δεν θα μπορούσε να έχει γραφτεί το βιβλίο καθόλου.

Μου αρέσει πολύ η προσέγγιση που έχω δεί μιά-δυό φορές: όταν κάποιος "has the gift of sight", μαθαίνει τον θανατό του, εμείς δεν το μαθαίνουμε απευθείας, αλλά αποκαλύπτεται μετά ότι "όδευσε στο τελικό του ταξίδι με την γνώση"

Link to comment
Share on other sites

Για το συγγραφεα είναι ένα ακόμη εργαλείο, και μάλιστα πάρα πολύ δυνατό αν ξέρει να το χρησιμοποιεί, και όντως του λύνει τα χέρια μερικές φορές ωστε να μπορέσει να προσθέσει κάποια -αλόκοτα η δραματικά- στοιχεία στην πλοκή του έργου του.

Σίγουρα είμαι υπέρ.

Ταιριάζουν πάρα πολύ σε ηρωική φαντασία και σε ιστορίες τρόμου, ενώ είναι δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο και το Dune είναι μια απο τις αποδείξεις) να μπεί κάποια προφητεία σε sci-fi

Link to comment
Share on other sites

ενώ είναι δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο και το Dune είναι μια απο τις αποδείξεις) να μπεί κάποια προφητεία σε sci-fi

 

Χα!!. Θέμα ορισμών: Στην επιστημονική φαντασία απλά οι προφητείες αποκτούν κάποια "επιστημονική" εξήγηση. Και έτσι δεν ονομάζονται προφητείες αλλά "μηχανή οράσεως μελλοντικών εικόνων" (βλέπε ταινίες paycheck, minority report κλπ [πώς και οι δύο που κατάφερα να θυμηθώ ήταν από διηγήματα του Dick?])

Αλλά: πολλά από αυτά που πρίν από 150-300 χρόνια θα αποδίδονταν στην μαγεία, τώρα εξηγούνται με την επιστήμη. Έτσι, οι τωρινές "μαγικές" προφητείες, μπορεί σε 500 χρόνια να εξηγούνται. Στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα, απλά άμα το εξηγήσει η επιστήμη δεν θα καλείται "προφητεία"?.

Υπό αυτή την έννοια "προφητείες" μπορούν να μπουν (και μπαίνουν) και στην επιστημονική φαντασία. (TV θυμάμαι σχετικά επισόδεια στις σειρές StarTrek, Babylon5, RedDwarf)...

Link to comment
Share on other sites

Ενωώ πως θέλει μεγαλύτερη "προσοχή", και πρέπει να ΄δημιουργηθούν κάποιες καταστάσεις που να το επιτρέπουν.

Στην ηρωική φαντασία τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα... υπάρχει ένας μάγος, ένας προφήτης, ένας ιερέας.... η τσιγγάνα που συναντά ο βασιλιάς στο δρόμο......

Στο sci-fi πρέπει να μπούν με έξυπνο τρόπο ωστε να κολλήσει, πώς θα σου φαινόταν αν μέσα στο πλήρωμα του αστροσκάφους υπάρχει κι ένας...... μάγος υπηρεσίας!?!?!?!?! ή αν το πλήρωμα έβγαινε στον Χ πλανήτη κι έπεφτε πάνω σε μια τσιγγάνα που θα έλεγε τα δικά της (εκτός κι αν αυτό συμβεί σε χαζοαμερικάνικο sci fi οπότε η τσιγγάνα θα τους έλεγε την προφητεία ...και μάλιστα σε άψογα Αγγλικά)!απλά είναι διαφορά τεχνικής

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

ή αν το πλήρωμα έβγαινε στον Χ πλανήτη κι έπεφτε πάνω σε μια τσιγγάνα που θα έλεγε τα δικά της (εκτός κι αν αυτό συμβεί σε χαζοαμερικάνικο sci fi οπότε η τσιγγάνα θα τους έλεγε την προφητεία ...και μάλιστα σε άψογα Αγγλικά)

Ρήση που αξίζει όσκαρ!!!!

Υποκλίνομαι. Συμφωνώ και επαυξάνω με την ανάλυση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω πρόβλημα με τις προφητείες αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά, είναι πάντως ένα σταθερό κλισέ ή εργαλείο αν θέλετε στα χέρια των συγγραφέων.

Link to comment
Share on other sites

Έχω πει, πολλάκις, ότι θεωρώ το Dune fantasy. Δε νομίζω ότι οι προφητείες του εξηγούνται επιστημονικά, απλά ένας τύπος βλέπει το μέλλον. Αυτά.

 

Γενικά, δεν είμαι και τόσο υπέρ των προφητειών που είναι αληθινές. Πιστεύω πως είναι πολυχρησιμοποιημένο, και κάποιες φορές η εύκολη λύση για να στήσεις μια πλοκή. Θα ήθελα να δω περισσότερους συγγραφείς να γράφουν για προφητείες που δεν βγαίνουν αληθινές, προφητείες που ανατρέπονται, ή απλά προφητείες που κάποιος τις διέδοσε για κάποια σκοπιμότητα. Και θα ήθελα να υπάρχουν, επίσης, περισσότερες προφητείες που δεν είναι το βασικό μέρος της πλοκής. Νομίζω ότι ο Martin το πετυχαίνει αυτό σε αρκετά σημεία. Επίσης, στο Memory Sorrow and Thorn...

 

 

...έχω ακούσει (ναι, και δυστυχώς έφαγα spoiler) ότι στο τέλος αποκαλύπτεται ότι ο αρχικακός έχει διαδόσει την προφητεία, προκειμένου να πετύχει τους δικούς του σκοπούς. Με άλλα λόγια, η προφητεία δεν είναι αληθινή.

 

Link to comment
Share on other sites

Έν' από τα καλύτερ' anime που έχω δει παίζει φοβερά με το θέμα των προφητειών· λέγεται Scrapped Princess, κι απλ' αξίζει να το δει κανείς!

 

Λεπτομέρεια: οι προφητείες, όπως και πολλά άλλα πράγματα, είναι σαν το αλάτι - είναι σημαντικά για το νοστίμισμα του φαγητού, καλό είναι, για πολλούς λόγους, ακόμα και γευστικούς, να μπαίνει λίγο, κάποια φαγητά αναδεικνύονται καλύτερα όταν υπάρχει πολύ από δαύτο, αλλά είναι πάρα πολλά τα φαγητά που είτε δεν το χρειάζονται είτε δεν πρέπει να έχουν...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Βάρδο.Οι προφητείες που χρησιμοποιώ είναι του στυλ "Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα'ναι.."δηλαδή πόθοι ενός λαού που δημιουργεί μια προφειτειολογεία για να κρατήσει την ελπίδα.Σε αυτά που γράφω δεν υπάρχει περίπτωση προφητεία να είναι αληθινή γιατί κανείς δεν μπορεί να δει το μέλλον με κανένα τρόπο.(Στο βιβλίο μου Άσκαροθ-Γκρότενφροντ-Λιαζαρέτ πάντα)

Πάντως τις προφητείες που βγαίνουν αληθινές δεν τις γουστάρω γιατί είναι σαν spoiler.

 

Speaking of spoilers SPOILER ALERT για το Dragonlance.

 

 

 

Με έσπασε πολύ το σημείο που ο καθένας από την ομάδα βλέπει τι θα γίνει στο τέλος το βιβλίου(το κέντερ, ο κάραμον, ο τάνις....).Περίμενα όλα αυτά να ήταν μια ψευδαίσθηση και να μη γίνουν και τελικά όλα βγήκαν αληθινά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..