Jump to content

Dune -- Πρόλογοι


Recommended Posts

Έχω ακούσει ότι οι πρόλογοι που έγραψε ο γιόκας είναι μάπες. Τα έχει διαβάσει κανένας; Πώς τα είδατε; Λένε ότι δεν είναι καθόλου στο πνεύμα του μπαμπά Χέρμπερτ.

 

Μέχρι στιγμής, δεν έχω αγοράσει κάποιο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει τίποτα αλλά απ'ότι άκουσα κι εγώ είναι μάπα... Λένε ότι δεν φτάνει τον μπαμπά ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Επειδή ήταν ο μπαμπάς πρέπει σώνει και καλά να γίνει και ο γιος συγγραφέας;;; :blink:

Link to comment
Share on other sites

Τα διάβασα.Έτσι κι έτσι μου φάνηκαν.Πάντως πράγματι δεν είναι στο επίπεδο του Frank Herbert.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ανούσια prequel.Γεμάτα αμερικάνικα κλισέ, καταστρέψανε το feeling και την ατμόσφαιρα του έπους. Βιβλία χωρίς ψυχή που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν το επίπιδο των original.

Link to comment
Share on other sites

Χμ. Εγώ πάλι έπαθα το εξής: Διάβασα πρώτα τα prequels και μετά τα βιβλιά του μπαμπά και έχω να πω τα εξής: φυσικά από ατμόσφαιρα καμια σχέση ρε παιδι μ', όπως λεει κι ο Κλυν, αλλά το γράψιμο ήταν πιο στρωτο και με βοήθησε να καταλάβω τι παίζει. Δηλ. δεν τα βρήκα χάλια, αλλά ίσως φταίει το ότι τα διάβασα πρώτα. (Ας πούμε, σίγουρα δεν περιμενα τέτοιες κριτικές :unsure: )

 

Όσο για το γράψιμο του γιου, ξέρω απο πηγές που εμπιστεύομαι ότι η μπατλεριανή τζιχάντ είναι πολύ καλή. Άλλωστε βασίζονται σε σημειώσεις του μπαμπα. Και αν μη τι άλλο, χωρίς το γιο, θα χάναμε όλα αυτά από το σύμπαν του Dune, και θα μεναμε με το .....στο χερι...ξέρετε τι εννοω.

Link to comment
Share on other sites

Το βασικότερο πρόβλημα των prequel ήταν οτι δεν είχαν ψυχή. Δεν είχαν επικότητα, δεν είχαν ατμόσφαιρα.Τουλάχιστον σε σχέση με τα παλιά. Πλοκή και πάλι πλοκή. Που και αυτή δηλαδη προέρχεται απ' το μπαμπά.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θα τα διαβάσω, μόνο επειδή βασίστηκαν σε σημειώσεις του FH. Για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Όποτε βλέπω αυτό το thread νομίζω ότι η ερώτηση αφορά τους προλόγους που έβαζε ο Herbert στην αρχή κάθε κεφαλαίου... :bangin:

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει ακόμα τα νέα βιβλία. Οι απόψεις γενικά, σε reviews τουλάχιστον, διίστανται για την συνολική ποιότητα των νέων βιβλίων Dune. Μερικοί τα θεωρούν σκουπίδια, άλλοι πάλι το αντίθετο. Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι μια "σκληροπυρηνική" αντίδραση ή όχι.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω άποψη επι του θέματος μιας και δεν έχω διαβάσει τους προλόγους, αλλά έχω μιαν άλλη απορία που είπε και η eldikinquel, επειδή ήταν ο μπαμπάς συγγραφέας πρέπει να γίνει σώνει και καλά και ο γιός????????

Μα τι κακό είναι αυτό που όλοι κάνουν ο,τι έκαναν και οι γονείς τους και με τόσο λιγότερη ικανότητα, ας μην σχολίασω για την συγκρίση που σπάει κόκκαλα θέλεις δεν θέλεις... :huh:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Χμ. Εγώ πάλι έπαθα το εξής: Διάβασα πρώτα τα prequels και μετά τα βιβλιά του μπαμπά και έχω να πω τα εξής: φυσικά από ατμόσφαιρα καμια σχέση ρε παιδι μ', όπως λεει κι ο Κλυν, αλλά το γράψιμο ήταν πιο στρωτο και με βοήθησε να καταλάβω τι παίζει. Δηλ. δεν τα βρήκα χάλια, αλλά ίσως φταίει το ότι τα διάβασα πρώτα. (Ας πούμε, σίγουρα δεν περιμενα τέτοιες κριτικές :unsure: )
εμμμ... οκ, δεδομένου ότι η tril με είχε ψήσει να διαβάσω τότε παλιά, (κάτι για το οποίο θα σου είμαι αιωνίως ευγνώμων ;) ). και εγώ αυτή τη σειρά ακολούθησα. και πιστεύω ότι η γραφή ήταν όντως πιο στρωτή. αν και φορτωμένα από γεγονότα τα τρία αυτά βιβλία, είναι ανάγνωση που την απολαμβάνεις. και όταν ξεκινάς επισήμως τα 6 βιβλία του πατέρα είσαι ήδη στο κλίμα και κατανοείς κάποια πράγματα.

 

τώρα βέβαια, είναι σαν τα βιβλία του ασίμωφ (τα οποία και πάλι ακολουθώντας τις συμβουλές της trillian, ξεκίνησα από το θεμέλιο και ύστερα ήρθαν τα ρομπότ). άμα τα διαβάζεις ακολουθώντας τη γραμμή χρόνου στην ιστορία, σου χαλάνε αρκετές εκπλήξεις. έτσι και στο dune. όταν έπιασα το πρώτο του πατέρα, ήξερα για τις μπένε τζέσσεριτ, ήξερα ποιοι είναι οι μπένε τλέιλαξ και τι προσπαθούν να φτιάξουν. παρόλα αυτά, εκεί σε αναλαμβάνει ο πατέρας, με το δικό του γράψιμο, που είναι λιγότερο εφετζίδικο, πιο βαθύ. και εκεί που πλατσούριζες χαρούμενος/η στα ρηχά, σε ρίχνει στα βαθιά (και το απολαμβάνεις όσο τίποτα!).

 

γεγονός είναι ότι έκτοτε, έχω διαβάσει τα 4 τελευταία του πατέρα 3 φορές το καθένα, ενώ αντίστοιχα τα του γιού με τον άντερσον αρκέστηκα στη μία φορά.

 

Όσο για το γράψιμο του γιου, ξέρω απο πηγές που εμπιστεύομαι ότι η μπατλεριανή τζιχάντ είναι πολύ καλή. Άλλωστε βασίζονται σε σημειώσεις του μπαμπα.
αυτή η πηγή θέλω να πιστεύω ότι είμαι εγώ... :bleh:

 

Και αν μη τι άλλο, χωρίς το γιο, θα χάναμε όλα αυτά από το σύμπαν του Dune, και θα μεναμε με το .....στο χερι...ξέρετε τι εννοω.
πολύ σημαντικό. και όποιος έχει διαβάσει το chapterhouse dune (αδελφότητα ντιούν;, κάπως έτσι μεταφράστηκε), καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο ότι θα χάναμε όλα αυτά από το σύμπαν του dune, αλλά θα μέναμε πραγματικά στη μέση της ιστορίας (ή τουλάχιστον στερημένοι μιας τελικής, μεγάλης κλιμάκωσης.)
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εδώ και μέρες σκέφτομαι να το πω; να μην το πω; Άντε και να δούμε...

Ξεκινώντας για ταξίδι είπα να καλύψω ένα από τα πάρα πολλά κενά μου στην εφ. Πήρα λοιπόν μαζί μου τον Οίκο των Ατρειδών (των Μπρ. Χέρμπερτ και Κ. Άντερσον) από τη βιβλιοθήκη της συμφορουμίτισσας. Χορταστικό μου φάνηκε, και ύστερα από τα καλά λόγια που είχα ακούσει για τη σειρά του Ντιουν, σκέφτηκα να ξεκινήσω από αυτό, με αποτέλεσμα... την πλήρη απογοήτευση. Εντάξει, το βιβλίο είναι επαρκώς γραμμένο, το σκηνικό ενδιαφέρον, οι περιγραφές ζωηρές, οι ίντριγκες υπάρχουν.

Όμως, για κακή μου τύχη, ύστερα από τις εκατό πρώτες σελίδες, όταν λύνεται η πρώτη εντυπωσιακή ανατροπή, μπορούσα να προβλέψω πώς θα κλείσει κάθε επόμενο κεφάλαιο μόλις διάβαζα μερικές σελίδες του: η επανάληψη του ίδιου μοτίβου ήταν ολοφάνερη. Και εκνευριστική. Επιπλέον, οι κακοί ήταν πολύ κακοί και μόνον κακοί, μέχρι βλακείας. Οι καλοί ήταν πολύ καλοί και μόνον καλοί, μέχρι αφέλειας. Η χρήση του μύθου των Ατρειδών προσχηματική. Ο από μηχανής θεός στο τέλος ελάχιστα πειστικός. Το συμπέρασμα αβίαστο: μακάριοι όσοι βρεθούν στα χέρια του καλοαναθρεμένου πρίγκηπα ή τουλάχιστον ενός φωτισμένου, μονομανούς επιστήμονα.

Ωστόσο, το ακόμη πιο εκνευριστικό ήταν τα προφανή πολιτικά σχόλια που διαπερνούν όλο το βιβλίο, πέρα από την παρουσίαση των αυταρχικών μορφών διακυβέρνησης: οι υποειδείς (κάπου του ξεφεύγει και τους λέει ρητά εργάτες) δεν μπορεί παρά να είναι ολότελα άβουλα όργανα των μοχθηρών κακών της υπόθεσης· γιατί δεν κάθονταν στα αβγά τους; Οι βάρβαροι χρειάζονταν το μεράκι ενός επιστήμονα για να τους εκπολιτίσει, αλλιώς μαύρος χαρκόνεν που τους έφαγε. Και βέβαια, η βασική αφορμή με την οποία καταλαβαίνουμε πόσο κακός είναι ο κακότερος κακός του έργου είναι η ωραιοπαθής σαδιστική ομοφυλοφιλία του, ενώ οι καλοί ερωτεύονται, κάνουν παιδιά και διαιωνίζουν τον οίκο τους. Ή μήπως το παρεξήγησα; Μήπως το πήρα πολύ στα σοβαρά;

 

Τελοσπάντων, το μόνο που μου έμεινε είναι μια περιέργεια: τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Ντιουν του πατρός Χέρμπερτ, και θα κάτσω να τη διαβάσω τη σειρά, μόλις μπορέσω.

Ουφ, το είπα το παράπονό μου κι ας με :bangin: Δεν είναι λίγο να ξεμένεις χωρίς βιβλίο στη μέση μακρινού ταξιδιού.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι γεγονος οτι τα βιβλια που εβγαλε ο γιος ως prequel, sequel και δεν ξερω και γω τι αλλο ειναι απογοητευτικα σε σχεση με την αξεπεραστη δουλεια του πατερα. Δεν θελω να σε τρομαξω αλλα απο ολα τα βιβλια του ιου τον Οικο των Ατρειδων μαζι με το σπασμενο βιβλιο 7 τα βρηκα της καλυτερες δουλειες του με χειροτερα ever βιβλια(τις σειρας) στην αλλη μερια τα dune legents που δεν ξερω γιατι μπηκαν καν στον κοπο και τα εκδωσαν. Τωρα αν ρωτας τη συνδεση εχει το βιβλιο με τα κλασικα Dune?

Οι περισοτεροι χαρακτηρες που βλεπεις στο βιβλιο θα ενφανιστουν στα ακολουθα βιβλια..... Αυτα.

Edited by Waylander
Link to comment
Share on other sites

εκινώντας για ταξίδι είπα να καλύψω ένα από τα πάρα πολλά κενά μου στην εφ

Δεν θεωρώ κενό το να μην έχει διαβάσει κανείς τις αρπαχτές που έκανε ο γιός για να εκμεταλευτεί τη δόξα του πατέρα του.Τα οριτζιναλ βιβλία διάβασέ τα,ειδικά το 1ο (και το δεύτερο).Από εκεί και πέρα συμπληρωσε άλλα κενά κι ασε τα βιβλία του υιού.

Πάντως για του κακούς και τους καλούς νομίζω δε φταίει και πολύ ο γιος αφού κι ο πατέρας έχει κατα βάση στηριχτεί σε κλασικά μοτίβα των καλών για τους Ατρείδες και των κακών για τους Χαρκόνεν.Από εκεί και πέρα πηγαίνει βέβαια ένα βήμα-ίσως και παραπάνω- παραπέρα ενώ ο γιος όχι.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. :) Θα προχωρήσω χωρίς τύψεις στο σύνθημα (κι ίσως σε καμιά κρίση αυτοβασανισμού να διαβάσω και το παρασύνθημα :D )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..