Jump to content

Google vs. Authors' Guild


zoyki
 Share

Recommended Posts

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/4266586.stm

 

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Προσωπικά είμαι υπέρ του Google όχι για τίποτα άλλο αλλά θα ήθελα τα βιβλία μου να διανέμονταν δωρεάν μέσω του κυρίου Ιντερνετ γιατί στην τελική γι αυτό τα έγραψα, για να τα μοιραστώ με τον κόσμο. Διαφορετικά, θα τα κράταγα στο ημερολόγιό μου.

Η μεγαλύτερη χαρά του συγγραφέα είναι να έχει αναγνώστες, να υπάρχουν άνθωποι που τον διαβάζουν και που αγαπούν το έργο του.

Ξέρω υπάρχουν και τα λεφτά στη μέση αλλά προτιμώ στο συγκεκριμένο θέμα να είμαι λίγο της ουτοπίας.

Δεδομένου ότι θα αναφερόταν το όνομά μου τελείωσε...

Και είναι κρίμα κατά την άποψή μου αυτοί που μας ανοίγουν τους ορίζοντες και μας ταξιδεύουν σε ουτοπικούς κόσμους συχνά να κάνουν κάτι τέτοιο...

Just my 2 cents

 

 

ΥΓ: Αφούεπανήλθα ας κάνω και κανά τόπικ της προκοπής :p

Σας έλειψα ρε; :juggle:

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ υπέρ του Google είμαι. Αν θέλω ν'αγοράσω ένα βιβλίο θα το αγοράσω, όσες φορές και να το έχω κατεβασμένο από το νετ δεν φτάνουν για να αντικαταστήσουν το βιβλίο στο χαρτί, να μυρίζει βιβλιίλα και να το κρατάω, να το κοιτάω, να το παίρνω μαζί μου στο κρεβάτι και να διαβάζω. Πιστεύω πως οι άνθρωποι που διαβάζουν γενικά, και που αγαπούν ένα βιβλίο τόσο όσο να το αγοράσουν, θα συνεχίσουν να αγοράζουν βιβλία ακόμα και αν όλα τα βιβλία υπάρχουν κάποτε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Τα digitized βιβλία τα βλέπω λίγο σαν δανειστική βιβλιοθήκη... κατεβάζεις ένα βιβλίο, ρίχνεις μια ματιά ή το διαβάζεις και όλο αν σου έρθει, και τέλος αν σου αρέσει αρκετά το αγοράζεις. Δε βρίσκω τίποτα κακό σε αυτό που θέλει να κάνει το Google. Άσε που συμπαθώ το Googlάκι anyway! :p Copyright violation θα ήταν μόνο αν δεν αναφερόταν το όνομα του συγγραφέα ή αν ρητά είχε δηλώσει πως δεν θέλει να δημοσιευτεί το βιβλίο του με τίποτα κατ' αυτόν τον τρόπο. Εγώ φυσικά θα διαφωνούσα με τον συγκεκριμένο συγγραφέα, αλλά είναι δικαίωμά του να είναι στριμόκωλος...

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

Nicely put! ;)

 

Συμφωνώ με την παραπάνω καταχώρηση. Μερικά βιβλία μυρίζουν διαφορετικά από άλλα. :huh:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ας είμαστε λίγο ειλικρινείς: οι συγγραφείς πληρώνονται κυρίως από τις πωλήσεις που κάνει το έργο τους, μερικές φορές, δε, προπληρώνονται ένα μάλλον μικρό ποσό και δε βλέπουν κέρμα ύστερα. Γενικά, είναι οι συμφωνίες τους με τις εκδοτικές εταιρίες που τους αποφέρουν κέρδη. Ο επαγγελματίας συγγραφέας δεν έχει την επιλογή ν' αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει: του κλέβουν το ψωμί του!

 

Αν το Google όντως αρκεστεί σε ψίγματα κειμένου, τότε δεν έχω πρόβλημα· μπορεί να συμφωνώ κατά τ' άλλα με τη Νιέννα, αλλά...

Link to comment
Share on other sites

+++Start of Transmition+++

 

Ενημερωτικά σας λέω ότι καθένας που βλέπει ένα έργο πνευματικής ιδιοκτησίας δικιάς του, να είναι σε αντίτυπα-αντίγραφα-διανέμεται δωρεάν χωρίς την έγκρισή του, δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση μέχρι και 3.000Ε την σελίδα!

 

Πρόσφατα, μου ζητήθηκε να πληκτρολογήσω ένα βιβλίο στον υπολογιστή. Ε, για να γίνει αυτό, έπρεπε να υπογράψω σύμβαση περι απορήττου, για να μην διαρεύσει τπτ.

 

Αν συμφωνώ? Οχι. Το βρίσκω gayκο. Ομως έτσι είναι. Στην προκειμένη περίπτωση, το google δίνει πρακτικά τσαμπέ βιβλία. ΚΑΘΕ είδους βιβλία. Πόσοι σκέφτονται σαν την Nienna? Πόσοι όχι? Εγώ θα σας πω ότι το χρήμα μετράει πολύ, και αν κάτι μπορείς να το έχεις τσάμπα, έστω και με μια μικρή παραχώρηση (να μην το έχεις στην βιβλιοθήκη σου δλδ) θα το κάνεις (γενικότερα μιλάω). Οπότε δεν μου φαίνεται και πολύ παράξενο να μην αγοράζονται βιβλία μιας και τα βρίσκουν στο νετ.

 

Εξάλλου, η λογική της βιβλιοθήκης υπήρχε και με τις δισκοθήκες. "Α, έχω μια πλήρη συλλογή στην δισκοθήκη μου. Ολα τα CD απο τους ΤΑΔΕ" τωρα? Ξεπεράστηκε η όχι? Ναι, ξεπεράστηκε και πλέον μας αρέσει εξίσου να έχουμε μια πλήρη συλλογή απο mp3 στον υπολογιστή μας. Γιατι να μην γίνει το ίδιο με τα βιβλία? Εγώ λέω ότι προς τα εκεί οδεύουμε...

 

Οπότε το όλο θέμα είναι προφανές. Με νέτ, οι πωλήσεις ΠΟΛΛΩΝ βιβλίων ΠΕΦΤΟΥΝ (άλλες πολύ, άλλες λίγο) με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να μην πληρώνεται για τον κόπο του. Οπότε καλά κάνει και κινείται δικαστικά.

 

Το όλο θέμα όμως είναι. Πρέπει ο συγγραφέας να πληρώνεται? ΟΧΙ θα σας πώ εγώ. Δεν δέχομαι την έννοια "συγγραφέας" ώς επάγγελμα.Θέλω τον συγγραφέα να το κάνει απο χόμπυ και μεράκι. Για να έχει κάποιο αποτέλεσμα, και πραγματικά να το γουστάρει και ο ίδιος. Οχι αναγκαστικά ΚΑΤΙ να γράψει για να ζήσει! Δεν συμβαίνει όμως έτσι, και ομολογώ ότι με τις παρούσες συνθήκες, καλά κάνουν και κινούνται δικαστικά.

 

Αυτά.

 

+++Wizy from the nearby tree, OVER and OUT+++

+++End of Transmition+++

Link to comment
Share on other sites

Ο κύριος Ιντερνετ είναι ένας τεράστιος καφενές. Τα προϊόντα του δεν θα γίνουν ποτέ νόμιμα γιατί οι μεγάλες εταιρείες δεν θα πάψουν ποτέ να έχουν συμφέροντα. Ποτέ δε θα τους αρέσει να μπορείς να έρθεις στον καφενέ και να πεις θέλω αυτό και να το έχεις. Πέρα από τα λεφτά έχει να κάνει και με τη νοοτροπία που προωθεί ένα τέτοιο γεγονός. Αυτή που πλασάρουν τις διαφημήσεις τα μοντέρνα εξώφυλλα κτλ. Η βιομηχανία. Και δεν ισχύει για όλους το ίδιο.

 

Φανταστείτε δύο site που ανοίγουν την ίδια μέρα και προβάλλονται το ίδιο στο ελληνικό διαδύκτιο. Από το ένα κατεβάζεις βιβλίο της Μειμαράκη/ίδη (δεν θυμάμαι πως ακριβώς τη λένε αυτή τη στιγμή, Τις μάγισσες της Σμύρνης τελοσπάντων) και από το άλλο το Λάθος του Σαμαράκη. Ποιο από τα δύο θα κλείσει σε χρόνο dt; Για ποιο από τα δύο θα ακούσουμε μέχρι και στις ειδήσεις ότι είναι ποινικό αδίκημα;

Link to comment
Share on other sites

Μου θυμίζει παλιές εποχές με κάτι που λεγόταν mp3 και τα μουσικά cd...

Πάνω κάτω η ιστορία είναι ίδια, και οι μυνήσεις ορμώμενες απο το ίδιο σκεπτικό, χρήμα.

Είμαι λάτρης του mp3, έτσι κάνω test drive στη μουσική και άν μου αρέσει περω και το cd & το lp και το μπλουζακι...

... αλλα γουρούνι στο cd δεν ξαναπαίρνω.

Το ίδιο κάνω και στα βιβλία και στα comics.

Edited by Saulot
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

 

Συμφωνώ με αυτό:

 

"(Authors), not Google, have the exclusive rights to... authorize such reproduction, distribution and display of their works," the guild's complaint says.

 

Αν όντως ο ίδιος ο συγγραφέας θέλει να δίνει το βιβλίο του δωρεάν στο Δίκτυο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά είναι τραμπουκισμός κάποιος να το αρπάζει με το έτσι θέλω και να το ανεβάζει σε κάποιο δικτυακό χώρο. Αυτό καθαρά και μόνο από άποψη λογικής και νομικού πλαισίου.

 

Και μετά, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συγγραφείς που θέλουν να ζήσουν από αυτά που γράφουν. Και είναι φυσικά δικαίωμά τους να μην τους αρέσει ο οποιοσδήποτε να ανεβάζει τα βιβλία τους στο Δίκτυο.

 

Από την άλλη, βέβαια, είδα ότι, στο τέλος, το Google λέει αυτό:

 

"Only small portions of the books are shown unless the content owner gives permission to show more," it added.

 

Αν όντως ισχύει αυτό, τότε δεν είναι παράνομο. Επιτρέπεται να βάλεις απόσπασμα ενός βιβλίου όπου θέλεις, αρκεί να αναφέρεις από ποιο βιβλίο είναι και ποιος είναι ο συγγραφέας. Απαγορεύεται να βάλεις ολόκληρο το βιβλίο, ή ένα μεγάλο κομμάτι του που παύει να είναι "απόσπασμα".

 

 

Η μεγαλύτερη χαρά του συγγραφέα είναι να έχει αναγνώστες, να υπάρχουν άνθωποι που τον διαβάζουν και που αγαπούν το έργο του.

 

Η μεγαλύτερη χαρά του συγγραφέα είναι να γράφει. Trust me. ;)

 

ΥΓ: Αφούεπανήλθα ας κάνω και κανά τόπικ της προκοπής  :p

    Σας έλειψα ρε; :juggle:

 

Έξω από το φόρουμ, έκφυλο Ζούκιο. :ΡΡΡΡΡ :tease:

Link to comment
Share on other sites

Εαν και ξερω οτι τι ειναι να χρεισ. την δουλεια σου και να βγαζουν ισως χρηματα μεσω αυτης το google λεει οτι δεν θα βαζει ολο το content οποτε ειμαι υπερ του google.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω βέβαια αν προσέξατε μια μικρή διαφορά από τα mp3... Τότε, την αντίδραση την είχαν κάνει όΧΙ τα συγκροτήματα, αλλά οι δισκογραφικές που πρακτικά έβαλαν μετά τα εμπορικά (με την έννοια ότι πουλάνε, μη μου πρήξετε τα σ'κώτια γι' αυτό) συγκροτήματα στη διαδικασία μπας και γίνει τίποτα. Από την άλλη, μουσικοί που δεν άνηκαν στον εμπορικό χώρο (δηλαδή έκαναν μουσική αλλά δεν τους ενδιέφερε να πουλήσουν πάρα πολύ, απλά κάλυπταν ένα μικρό μέρος των εξόδων τους από τα CD) έκαναν ακριβώς το αντίθετο: κάποιοι κυκλοφόρησαν το έργο τους και δωρεάν ακόμα σε mp3· το καλύτερο το έκανε η McKennitt που στο site της μπορείς να βρεις δείγματα των έργων της σε χαμηλή ποιότητα ήχου! Στην περίπτωση αυτή, όμως, ισχύει το αντίθετο: οι συγγραφείς διαμαρτυρήθηκαν.

 

Και, παιδιά, καλός ο ρομαντισμός, αλλά ο επαγγελματίας συγγραφέας είναι γεγονός για έναν απλό λόγο: γιατί δεν είναι εύκολο και να συγγράφεις και να δουλεύεις, οπότε συνήθως κάνεις τη συγγραφή κύρια πηγή εσόδων σου ή την παρατάς· ο Lovecraft πέθανε από καρκίνο του εντέρου λόγω κακής διατροφής, έχοντας παραδεχτεί με κάποια υπερηφάνεια ότι για ένα μήνα τρεφόταν με λιγμένες κονσέρβες κακάο, γιατί τάιζε συγγενείς που του είχαν κουβαληθεί, ενώ ο Πω (όΧΙ Πόε) πέθανε από το πιοτό, έχοντας μόλις πουλήσει την ψήφο του για να το αγοράσει, σε κάποιον καφενέ!

 

Δεν έχω πρόβλημα με τη διάδοση της πληροφορίας (ελευθερία του λόγου), αρκεί να μην καταπατά τα δικαιώματα του άλλου... Για να εξηγούμαστε.

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα βιβλία και τα cd. Αν έχεις τη μουσική σου σε mp3 κι έχεις κι ένα mp3 player τότε δεν θα μπεις στον κόπο ν'αγοράσεις το κανονικό album, γιατί δε σε συμφέρει ούτε χρηματικά ούτε και χωρικά. Άσε που σου προσφέρει και την ίδια απόλαυση.

 

Το βιβλίο όμως δεν είναι έτσι. Πολλές εταιρίες προσπάθησαν να προωθήσουν τα e-books και τους αντίστοιχους readers για να βγάλουν χρήματα; Γνωρίζετε εσείς κανέναν που ν'αγοράζει e-books; Εγώ πάντως όχι. Ανεξάρτητα αν σε συμφέρει από θέμα χώρου, το βιβλίο όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί ν'αντικατασταθεί. Έχω άπειρα e-books στον υπολογιστή μου αλλά ζήτημα αν έχω διαβάσει έστω ένα ολοκληρωμένο. Δεν μπορείς να διαβάζεις σε μια άβολη καρέκλα, να πατάς ένα κουμπάκι για να γυρίσει η σελίδα, και να μην έρχεσαι σ'επαφή με ολόκληρο το βιβλίο. Προσωπικά, έτσι τα χρησιμοποιώ, όπως είπε κι η Νιέννα. Αν μ'αρέσει κάτι θα το αγοράσω. Αλήθεια, γιατί δε μηνύουν τότε και τις δανειστικές βιβλιοθήκες; Επειδή μετά το βιβλίο δε μένει στο ράφι σου;

 

Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα, φυσικά και πρέπει να τα σεβόμαστε και να μην επιτρέπεται η διανομή του βιβλίου τους χωρίς την έγκρισή τους. Κακά τα ψέματα, το γράψιμο θέλει πολύ χρόνο. Οι περισσότεροι επαγγελματίες συγγραφείς δεν κάνουν τίποτα άλλο οπότε είναι άδικο να τους λέμε κι οπισθοδρομικούς επειδή θέλουν χρήματα για το έργο τους. Αν μη τι άλλο, αξίζουν το διακαίωμα της επιλογής.

 

Δεν θα δεχτώ όμως να μου πούνε για πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων που έχουν πεθάνει, κι οι αργόσχολοι απόγονοί τους επωμίζονται τη δουλειά τους. Δεν τ'αξίζουν αυτά τα χρήματα και δεν τους σέβομαι ιδιαίτερα όταν κάνουν λόγο για τα διακαιώματά τους.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..