Jump to content

Πως προτιμάτε τα βιβλία σας;


trillian
 Share

Recommended Posts

Ποιες εκδόσεις σας αρέσουν-βολεύουν περισσότερο?Hardcover, softcover, paperback?δεμένα, άδετα?Τι γραμματοσείρά και τι μέγεθος? Μέγεθος βιβλίου? Α, και το χαρτί...(βέβαια, δεν ξέρω πως λέγονται οι διάφορες ποιότητες, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν διαφορές)

Γενικά προτιμώ τα paperback γιατί είναι και πιο φτηνά και πιο βολικά. Αλλά όπως και να το κάνουμε, τα σκληρόδετα-και ακόμα καλύτερα τα δερματόδετα-έχουν άλλη χάρη...Και γραμματοσειρά έχω προτιμήσεις, αλλά πάλι δεν ξέρω πως λέγονται...πάντως οι μεγάλες γραμματοσειρές(όπως πχ στην Τριλογία του Κόσμου) πιο πολύ με κουράζουν παραδόξως παρά με ξεκουράζουν...

Διαβάζω τώρα την Κούφια Βελόνα του Λεμπλάν, το οποίο είχε άκοπα φύλλα...κι αυτό το χαρτί το βαρύ (λεγεται chamois) ...Βοy, that takes me back... :D Έχει άλλη χάρη να κόβεις λίγες λίγες τις σελίδες και η όψη που έχει μετά το βιβλίο είναι πιο....εχμ...δείχνει πιο διαβασμένο, αν με καταλαβαίνετε...

Link to comment
Share on other sites

Χαρτόδετο για τους λόγους που ανέφερες κι εσύ. Άσε που μεταφέρεται και πιο εύκολα.

Link to comment
Share on other sites

Paperback. Τα παίρνω εύκολα μαζί μου. Η γραμματοσειρά να είναι μικρή, αλλά όχι πολύ μικρή. Και το χαρτί μ'αρέσει να μην είναι πολύ λευκό, γιατί αντανακλάει το φως και με ενοχλεί στα μάτια. Θέλω το χαρτί να είναι λίγακι μπεζ ή γκρι.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ Βάρδε απόλυτα! και μεσαίου μεγέθους βιβλια, για να τα κρατάς άνετα όταν διαβάζεις ανάσκελα...

Link to comment
Share on other sites

Με τυροσαλατα,χωρις κρεμμυδι.

:rolleyes:

Χμ...οπως εχω πει πολλές φορες μου αρεσουν τα paperback γιατι ειναι και φτηνα και μικρα-ελαφρια.Πραγμα που σημαινει οτι μπορω να τα μεταφερω και να τα αποθηκευσω ευκολα.Ως εκ τουτου μου αρεσει η γραμματοσειρα να ειναι μαλλον μικρη.Δεν με ενοχλει γιατι...εχω συνηθισει οταν σε μικρη ηλικια διαβαζα μετα μανιας μια παλια εγκυκλοπαιδεια.Βεβαια,ορισμενες εκδοσεις softcover ποσο μαλλον hardcover με σχετικα μεγαλες γραμματοσειρες(δεν καταλαβαινω ποιο νουμερο ειναι αφου σπανια εκτυπωνω ο ιδιος-ως τωρα) ειναι πολυ ωραιες.Και φυσικα οσο πιο μεγαλο το μεγεθος τους τοσο πιο καλες ειναι(τωρα αυτο μου ακουγεται λιγο γκευ-που'σαι ρε Βελκιον να βαλεις εικονα "this is so gay"!).

To χοντρο εξωφυλλο και ειδικα το δερμα ειναι μαλλον πολυτελεια αφου σπανια χαλαει ενα βιβλιο με σωστο δεσιμο.Εμενα μου εχει χαλασει μονο ενα της σχολης που το εδωσα 9 φορες-φανταστειται ποσο το παιδεψα!

Το εξωφυλλο επισης παιζει καποιο ρολο.Το ιλλουστρασιον χαρτι με ψιλοχαλαει-ασε που ειναι και πιο ακριβο και ευαλωτο στο φως!

Τελος,ενα βιβλιο το κρινω απο το αρωμα του.Αν δεν το μυρισω δεν το αγοραζω!!!

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ να ναι όλο χάρτινο προτιμώ και όντως η κατάλευκη σελίδα είναι κουραστική, καλύτερα να είναι σπασμένο το λευκό. Γραμματοσειρά τώρα, ενώ μ'αρέσουν πολύ οι περίεργες όταν θα τις δω πρώτη φορά, για ολόκλερο βιβλίο είναι πολύ. Όμως μ'αρέσει να έχει και διαφορετικές, πχ αν έχει ένα χωρικό ή ένα στιχάκι στην αρχή κάθε κεφαλείου ωραίο είναι να είναι με gothic γραμματοσειρά. Το υπόλοιπο βιβλίο όμως το θέλω με μεσαία στρογγυλή.

 

Και το πιο σημαντικό, να μη μυρίζει πλαστικό.

Link to comment
Share on other sites

Καλο ειναι και το ολολευκο χαρτι,αρκει να μη διαβαζεις με πολυ φως.Οταν διαβαζω στο κρεβατι το φως χτυπα το εξωφυλλο και ετσι θελω να ειναι φωτεινη η σελιδα.Επισης βολευει σε αντιξοες συνθηκες οπως οταν διαβαζεις βραδυ σε λεωφορειο γυριζοντας στο Βολο μετα απο εξεταστικη.Αααχ,τοσες φορες,τελικα εμαθα σε ποια σημεια της εθνικης οδου εχει φως και που οχι!

Link to comment
Share on other sites

Το καλήτερο που έχω είναι του Πόε μια συλλογή που χοράει παντού έχει χάλια ποιότητα χαρτιού (σάν πάπυρος είναι) και έκανε 2.67 Ε .... αλλα παρ'όλα αυτά, είναι το καλίτερό μου !!!!

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου αρέσουν οι παλιές εκδόσεις, με τα παλιά book typefaces που τείνουν να καταργηθούν τώρα, αυτά που μυρίζουν βιβλίο, που έχουν σκούρα εξώφυλλα με χρυσά/ασημί γράμματα, δέρμα συνήθως, άκοπες σελίδες καμιά φορά. Δυστυχώς δεν βγαίνουν πια πολλά τέτοια βιβλία, ούτε συνεχίζουν να βγαίνουν τόσες πολλές παλιές εκδόσεις. Τώρα όσον αφορά το σύγχρονο book design, θα έλεγα πως με συγκινούν τα βιβλία με καλά εξώφυλλα, καλό illustration. Οι γραμματοσειρές θέλω πάντα μα πάντα να έχουν seriffs και να έχουν ένα ωραίο μέγεθος, δεν θα διαβάσω βιβλίο με εξάρια ή με arial, έλεος. Φυσικά επειδή διαβάζω πολλά βιβλία έχω ένα τεράστιο ποσοστό paperback στη βιβλιοθήκη μου...

Link to comment
Share on other sites

Άσχετη Πληροφορία: Οι μεγάλες γραμματοσειρές στα παιδικά βιβλία χρησιμοποιούνται γιατί ο αμφιβληστροειδής στα μάτια των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως και ως εκ τούτου δεν έχουν ακόμα πλήρως τη συλλογική και ταυτόχρονη οπτική που έχουν οι ενήλικες. Σκεφτείτε να βλέπεται άλλη εικόνα απ'το ένα μάτι κι άλλη απ'το άλλο!

 

Όσο για μένα, τα paperback έχουν ένα βασικό μειονέκτημα έναντι των hardcover. Τσακίζουν στις άκρες και ανοίγουν και φουσκώνουν μετά από δύο ή τρεις φορές που θα τα διαβάσεις. Είμαι λίγο ψυχωτική σ'αυτό το θέμα, μέχρι που θέλω να τα σιδερώσω στην πρέσα για να ισιώσουν!

 

Η γραμματοσειρά που μ'αρέσει περισσότερο είναι το gothic αλλά κουράζει για ένα ολόκληρο βιβλίο. Προτιμώ ένα δεκάρι ή εννιάρι της Book Antiqua. Η Arial πάντως δε νομίζω ότι χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε βιβλία, είναι πολύ χοντροκομμένη.

 

Η σελίδα μ'αρέσει ψιλο-μπεζ και να μυρίζει χαρτί, να το καταλαβαίνεις βρε παιδί μου. Όμως ένα βιβλίο που είχα δεν το διάβασα ποτέ γιατί η μυρωδιά του μ'έκανε να βήχω. Επίσης, πήρα δύο τόμους της Norton English Literature με 2500 σελίδες το καθένα και για να υφίσταται ένα τόσο μεγάλο βιβλίο έπρεπε να βάλουν και τις ανάλογες σελίδες: πάρα πολύ λεπτές, απαλές, λευκές και που γυαλίζουν. Σαν αυτές των περιοδικών στο πιο λεπτό τους.

 

Πάντως, οι αγαπημένες μου Ελληνικές εκδόσεις είναι της Άγρα. Δεν ξέρω, είναι κάπως...ρομαντικές, από άλλη εποχή.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον εξαρτάται πιο πολύ από το περιεχόμενο, υποθέτω...

Αν ένα βιβλίο μου αρέσει τόσο που να μη θέλω να το αποχωριστώ με τίποτα, υποθέτω ότι είναι ιδανικό για εμένα μια χαρτόδετη έκδοση, κατά προτίμηση με ένα ωραίο εξώφυλλο και λευκές σελίδες. Καμιά φορά θα μου άρεσαν εικονογραφήσεις (αλλά ελάχιστες και ΠΟΛΥ καλές) σε μερικά βιβλία.

Τα βιβλία όμως που μου αρέσουν πιο πολύ είναι εκείνα τα βαριά τα δερματόδετα, που έχουν εξώφυλλο με χρυσή κλωστή και το χαρτί είναι λευκό με μεγάλα γράμματα. Μου αρέσει πολύ η αισθητική τους, αλλά μου είναι αδύαντον να τα πάρω οπουδήποτε...

Link to comment
Share on other sites

:o

 

Βλάσφημοι!!! Ε όχι και να προτιμάτε paperback από hardcover!!

Ντάξει, μεταφέρεται πιο εύκολα το πρώτο και να είναι πιο φθηνό, αλλά έχει άλλη χάρη το σκληρό εξώφυλο.

 

Εμένα μου αρέσουν οι παλιές εκδόσεις, με τα παλιά book typefaces που τείνουν να καταργηθούν τώρα, αυτά που μυρίζουν βιβλίο, που έχουν σκούρα εξώφυλλα με χρυσά/ασημί γράμματα, δέρμα συνήθως, άκοπες σελίδες καμιά φορά.

Ακριβώς!! Τα παλιά κλασικά βιβλία με σκληρό δερμάτινο εξώφυλο είναι τα πιο όμορφα!!

Και φυσικά η μυρωδιά του βιβλίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν θα μου αρέσει.

 

Ωραία βιβλία βγάζει η Ερατώ. Έχω τον Χρυσό σκαραβαίο του Πόε και τη Μελαγχολία του Παρισιού του Μπωντλαίρ από αυτές τις εκδόσεις, και τις βρίσκω φοβερές. Η εμφάνιση των βιβλίων είναι ό,τι πρέπει για κάτι κλασικό

... Αφού σκέφτομαι να πάρω κι άλλα βιβλία από αυτές τις εκδόσεις μόνο και μόνο για την εμφάνισή τους :p

 

Πάντως έχω περισσότερα paperback παρά hardcover, για πρακτικούς και μόνο λόγους...

Link to comment
Share on other sites

Χοντρά εξώφυλλα και γυαλιστερό χαρτί για βιβλία με εικόνες-φωτογραφίες κλπ ή paperback για όλα τα υπόλοιπα.

 

Σε βιβλία που έχω δανειστεί και επιθυμώ να αγοράσω για να τα έχω στη βιβλιοθήκη μου, προτιμώ καλύτερα χαρτιά και πρώτες εκδόσεις.

 

Σε βιβλία που θα αγοράσω για να διαβάσω προτιμώ κάτι πιο πρόχειρο, γιατί θα προκαλέσω φθορά έτσι κι αλλιώς, οπότε ας μην το χρυσοπληρώσω κιόλας!

 

Τουλάχιστον 10άρες γραμματοσειρές, όχι Times New Roman (με κουράζουν αφάνταστα!) Arial ή Tahoma ή Verdana ή Helvetica (οι αγαπημένες μου)

 

Τελος,ενα βιβλιο το κρινω απο το αρωμα του.Αν δεν το μυρισω δεν το αγοραζω!!!

Σε νιώθω! Κι εγώ το ίδιο!! Η αγαπημένη μου μυρωδιά είναι το χαρτί!!! :p

Edited by Isis
Link to comment
Share on other sites

Βαρύ hardcover (η ακόμα καλλίτερα δερματόδετο) βιβλίο με γοτθική γραφή σε χοντρές και λίγο ματ στην αφή σελιδες κατα προτήμηση μπέζ χρώματος.

Η γραμματοσειρα (αν δέν ειναι γοτθική) να είναι μεγαλη και όχι πολυ πυκνογραμμενη.

Γενικότερα οποιος έχει διαβάσει το core rules του Vampire the Dark Ages 2nd edtion θα καταλάβει απόλυτα τι εννοώ.

Link to comment
Share on other sites

Σε νιώθω! Κι εγώ το ίδιο!! Η αγαπημένη μου μυρωδιά είναι το χαρτί!!! :p

 

Φαντάζομαι να περιφέρεσαι σαν πρεζόνια στο βιβλιοπωλείο και να σνιφάρεις τα βιβλία!

:rofl2: :rofl2:

 

Πέρα από το spam τώρα...

Οι παλιές, κλασσικές εκδόσεις είναι οι καθαρά αγαπημένες μου, αλλά η χαρτόδετες υπερέχουν επειδή ακριβώς είναι πιο βολικές. Προτιμώ να διβάσω σε έκδοση ταξιδίου ένα απλό βιβλίο, παρά να το πάρω με σκληρό εξώφυλλο!

Σκληρά εξώφυλλα μπορούν ακτά τη γνώμη μου να έχουν μόνο τα πραγματικά αξιόλογα βιβλία, όπως αυτά του Ντοστογιέφσκι ή οι Άθλιοι του ουγκώ και όχι ας πούμε, το War Of The Spider Queen!

Link to comment
Share on other sites

Βιβλίο να'ναι και ότι να'ναι... Μπορεί να έβγαλα τα μάτια μου διάβαζοντας την αγγλική έκδοση του A Clash of Kings αλλά αυτό δεν μου αφαίρεσε τίποτα από την απόλαυση του διαβάσματος.

Link to comment
Share on other sites

Seconding King's post.

 

Μα είναι δυνατόν να μην λατρεύει κανείς τον θυσαυρό του hard-cover?

Link to comment
Share on other sites

Χεχε. Όντως, τα σκληρά εξώφυλλα έχουν άλλη αίσθηση. Κι εγώ τα λατρεύω. Ακόμα κι η σελίδα, όταν τη διαβάζω, μ'αρέσει καλύτερα' δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά νιώθω μια άνεση. Όμως δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου πουθενά: εκεί είναι η πίκρα. Ούτε σε τσέπες χωράνε, ούτε σε τσάντες. Κι ακόμα κι αν χωρέσουν κάπου, υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν. Εντάξει, τώρα, τι θα διαβάζω στο καράβι, στο τρένο, στο λεωφορείο; Come on...! :D

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι να περιφέρεσαι σαν πρεζόνια στο βιβλιοπωλείο και να σνιφάρεις τα βιβλία!

Λοιπόν...από τη μυρωδιά του φύλλου καταλαβαίνω πολλά πράγματα! Για μένα το βιβλίο και δη το χαρτί του είναι κάτι ζωντανό! Το περιεργάζομαι, το αγγίζω, το μυρίζω, βλέπω αν μου αφήνει μελάνι στο χέρι, αν οι ακμές των φύλλων κόβουν κ.ο.κ.

 

Εγώ και τα βιβλία μου αλληλεπιδρούμε με διάφορους τρόπους πέραν του μυαλού. Κι αν αυτό σημαίνει πως είμαι εξαρτημένη, τότε...well...that's the way it is!

:book: :book:

Link to comment
Share on other sites

Μα είναι δυνατόν να μην λατρεύει κανείς τον θυσαυρό του hard-cover?

 

Κι εγώ τα λατρεύω. Δεν είπε νομίζω κανείς το αντίθετο. Όμως μ'αρέσει να τα ξεφυλλίζω, να τα μυρίζω, να τα κοιτάζω βρε αδερφέ. Κι επειδή ακριβώς μ'αρέσουν τόσο πολύ δε μπορώ και να τα διαβάσω με την ανεση μου. Είναι σαν τις ακριβές μπλούζες. Πότε δε θα ευχαριστηθείς μία πραγματικά, απλά θα την καμαρώνεις. Έτσι και με τα βιβλία.

 

Δε νομίζω πως υπάρχει κάτι ομορφότερο από έναν παλιό δερματόδετο τόμο. Δεν θα τον διάβαζα εκτός γραφείου ποτέ όμως. Δεν θα ευχαριστιόμουνα αυτό που θα είχε μέσα του, παρά το ίδο το βιβλίο σαν αντικείμενο.

Link to comment
Share on other sites

Πριν λίγο καιρό είχα αυτή τη συζήτηση με τον Dain στο IRC, και σχεδόν με είχε αφορίσει όταν είπα πως θα τα προτιμούσα όλα σε οθόνες ή πλαστικα!!!! Φυσικά ο λόγος που το λέω αυτό έχει να κάνει με τα εκατομύρια δεντρα που καθημερινά κόβονται για να γίνουν απο χαρτί μέχρι chops stics για τους Κινέζους (οι οποίοι καταναλώνουν τόνους ξυλίας καθημερινά σε chops stics)....

Φυσικά αν τα αγνοήσουμε όλα αυτά, θα έλεγα πως προτιμώ το χάρτινο γιατι το διαβάζεις πιο άνετα, και με όχι πάρα πολύ μικρή γραματοσειρά, προτίμηση σε verdana, helvetica 12άρα, και με προτίμηση σε μέγεθος που να χωράει παντού.

Απο την άλλη πάλι, δε θα σταματούσα την αναγνωση αν κάποιο βιβλίο είχε κακή γραμματοσειρά αν το περιεχόμενό του με άγγιζε.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πλέον διαβάζω ό,τι βιβλία έχω στην σχολή, στο μετρό, στο λεωφορείο. Μου είναι παι αδύαντο να κάτσω στο σπίτι, επομένως τα χαρτόδετα νικούν από άποψη χρησιμότητας, αλλά αυτά με το σκληρό εξώφυλλο παραμένουν πρώτα στην εκτίμησή μου!

Link to comment
Share on other sites

Hardcover, δε χωράει αμφιβολία περί αυτού, και δέρμα ειδικά είναι άλλο πράμα. Και επειδή εγώ εκτός σπιτιού δε διαβάζω, άντε σε κανα εξοχικό καμια φορά αλλά και εκεί πάλι σπίτι είμαι, δε με δυσκολεύουνε καθόλου. Μέχρι που ψάχνω παλιές εκδόσεις στα βιβλία που θέλω να αγοράσω και ας είναι πιο φθηνές οι καινούριες. Οπότε αν έχετε να που προτείνεται κανα παλιό βιβλιοπωλείο σε κανα ξεχασμένο υπόγειο με παλιές εκδόσεις, πειτε άφοβα.

 

Τώρα για το χαρτί, να μην είναι πολύ άρπρο μόνο, δεν έχω και μεγάλο κόλλημα περί αυτού. Αυτό που θέλω πολύ όμως είναι να είναι σκληρό για να μη τσαντίζεται εύκολα. Κάτι παλια βιβλία με ραμμένο φύλλο, σχεδόν σαν λινό, είναι φοβερά. Από γραμματοσειρά, όσο πιο μικρή, τόσο πιο καλά.

 

Καλές εκδόσεις έχει όντως η Άγρα, με κίτρινο χαρτί και μικρή γραμματοσειρά (αλλά με τους ηλίθιους παλιούς τονισμούς).

Link to comment
Share on other sites

Για μένα το βιβλίο που περιέγραψε παραπάνω ο jokey είναι ο εφιάλτης μου! Τα βιβλία με χοντρό εξώφυλλο είναι ωραία για να διακοσμήσω πχ την βιβλιοθήκη μου στο σαλόνι αλλά με δυσκολεύουν πάρα πολύ στο διάβασμα και όπου μπορώ τα αποφεύγω.

Το βιβλίο θέλω να μπορώ να το παίρνω παντού. Θέλω να μπορώ να τα διαβάζω στο λεωφορείο, στο μετρό, στον καναπέ, στο πάτωμα κλπ. Θέλω να μην λυπάμαι να το τσακίσω ή να το υπογραμμίσω. Τα βιβλία με χοντρό εξώφυλλο τα προσέχω υπερβολικά και δεν τα ευχαριστιέμαι.

Όσον αφορά στο χρώμα των σελίδων, με κουράζουν οι γυαλιστερές και οι ολόλευκες, ενώ τις γραμματοσειρές τις προτιμώ σε κανονικό μέγεθος. Οι πολύ μικρές και οι πολύ μεγάλες με κουράζουν. Επίσης, προτιμώ να υπάρχουν κάποια κενά στις σελίδες. Οι πυκνογραμμένες και χωρίς κανένα κενό σελίδες με αγχώνουν! Με τις πολυτονικές γραμματοσειρές δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τον σημαντικότερο ρόλο βέβαια στις επιλογές μου τον παίζει το κείμενο. Αν κάποιο βιβλίο με ενδιαφέρει, το διαβάζω όπως κι αν είναι.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να μην λυπάμαι να το τσακίσω ή να το υπογραμμίσω.

 

Αυτό σε μένα απαγορεύεται. Ποτέ δε το κάνω ενώ τσαντίζομαι και όταν ο βιβλιοπώλης έχει γράψει την τιμή στη πρώτη σελίδα. Και ποτέ δεν ακουμπάνε και τα δύο εξώφυλλα πάνω στο τραπέζι. Ανοιγμένο όσο γίνεται πιο λίγο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..