Jump to content

Κλισέ, κλισέ, κλισέ και πως να τα αποφύγετε!


Oberon
 Share

Recommended Posts

ΟΚ. Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο θέμα για αυτό το room του φόρουμ αλλά δεν μπορώ να βρω άλλο.

 

Ολοι ξέρουμε από κλισέ και στην ε.φ. και στη μυθοπλασία. Αυτό το site του οποίο το λίνκιον (μ'άρεσε αυτή η λέξη που πρωτοδιάβασα εδώ) σημειώνω παρκάτω είναι γεμάτο από λίστες με κλισέ, πολλές φοβερά κωμικές, από ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικές σειρές. Ενα είδος "do's" και "don't's" επί παντός επιστητού. Να μερικά από διάφορες λίστες μεταφρασμένες στα Ελληνικά.

 

Από τις "Οδηγίες για Κακές Αυτοκράτειρες".

 

α. Θα χρησιμοποιώ τον μαγικό μου καθρέφτη για να κατασκοπεύω τους εχθρούς μου και όχι σε μάταιες προσπάθειες να διατηρήσω τη θέση μου της πιο ωραίας της χώρας.

 

β. Αν ο ήρωας είναι παληός εραστής μου (και όλοι είναι, ανεξαίρετα) θα θυμηθώ το γιατί είναι πρώην εραστής μου, και θα σκέφτομαι ακριβώς αυτό καθώς θα τον καταστρέφω.

 

γ. Ποτέ δεν θα λάβω μέρος σε δημοπρασία για το Υπέρτατο Οπλο. Αν ήταν πραγματικά τόσο καλό όσο το διαφημίζουν, ο δημοπράτης θα ήταν ήδη ο Υπέρτατος Κακός.

 

δ. Ποτέ δεν θα κάνω μια συμμαχία αν δεν είμαι σίγουρη πως μπορώ να την προδώσω αν χρειαστεί. Θα υποθέτω πάντα πως και οι σύμμαχοί μου έχουν την ίδια δυνατότητα.

 

 

Από τα "Πράγματα που θα κάνω αν γίνω ποτέ ο Ηρωας".

 

α. Αν ο Υπέρτατος Κακός είναι κρεμασμένος σ'ένα γκρεμό και κρατιέται από τα δαχτυλά του και μόνο, δεν θα τον βοηθήσω. Αν ο χρόνος και τα μέσα το επιτρέπουν θα τον σκοτώσω εκεί και τότε.

 

β. Οι Αυτοαποκαλούμενοι Προφήτες που δίνουν προειδοποιήσεις εκφρασμένες με ακατανόητα ελλειπτικά λόγια θα παρακαλούνται να ομιλούν με απλούστερα λόγια. Αν κάποιος προφήτης αρνηθεί την παράκληση, θα ερμηνεύσει την προφητεία ένα παιδί πέντε ετών.

 

γ. Δεν θα κάνω σέξ με καμμία(κανέναν) πριν από τη μάχη. Γιατί η θα πεθάνει η θα με προδώσει.

 

δ. Αν ανακαλύψω πως έχω γεννηθεί η έχω στρατευθεί σε ένα σύμπαν του οποίου οι φυσικοί νόμοι δεν έχουν συνοχή και αρχές, θα μετακομίσω σε ένα εναλλακτικό σύμπαν κάποιου καλύτερου συγγραφέα!

 

Από τη "Μεγάλη Λίστα των Υπερ-χρησιμοποιημένων Κλισέ Επ. Φαντασίας".

 

α. Μετα την Καταστροφή, ένας κουρελιασμένος στρατός προσπαθεί να επιζήσει ενάντια σε συμμορίες από κλέφτες, μεταλλαγμένους, κυβερνοπάνκς, μηχανόβιους κλπ.

 

β. Η κοιλιακή χώρα των ανθρώπων είναι ιδανική σαν εκκολαπτήριο Εξωγήινων Σπόρων η Αυγών και αυτό δεν έχει καμμία εμφανή επιρροή στο Φορέα μέχρι το Εξωγήινο Γέννημα βγει από το στομάχι τους κάνοντάς τους χάλια.

 

γ. Μια ισχυρή δόση ραδιενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα υπερ-δυνάμεις αντί για υπερ-καρκινικούς όγκους.

 

δ. Μια εξωγήινη γλώσσα μεταφράζεται σε άπταιστα Αγγλικά εκτός από τις μονάδες χρόνου και αποστάσεων. (Παράδειγμα δικό μου: Θα φτάσουμε στον πλανήτη Γκρελφβντκγ σε 34 φάντονς, 45 τρίκελς και 108 λίγκονς έχοντας διανύσει απόσταση 2000000 φράμις!).

 

Δεν είναι όλα κωμικά σαν τα παραπάνω βέβαια αλλά είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Να το λίνκιον (love that word!!!).

 

Science Fiction Cliche Lists

 

Dain

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χαρ! Όμορφα κλισεδάκια! Ωραίος.

 

δ. Αν ανακαλύψω πως έχω γεννηθεί η έχω στρατευθεί σε ένα σύμπαν του οποίου οι φυσικοί νόμοι δεν έχουν συνοχή και αρχές, θα μετακομίσω σε ένα εναλλακτικό σύμπαν κάποιου καλύτερου συγγραφέα!

 

Χμμ... αυτό μου θυμίζει κάτι που γράφω. Όχι δεν γράφω κλισέ, απλώς μου το θυμίζει... :chinese:

 

Αυτό το site του οποίο το λίνκιον (μ'άρεσε αυτή η λέξη που πρωτοδιάβασα εδώ)

 

Κοίταξε, έχω το copywright της λέξης κατοχυρωμένο, αλλά αν θές μπορείς να την χρησιμοποιείς. :cool:

Edited by Μελδόκιος
Link to comment
Share on other sites

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

 

Το λινκ μάλλον ταιριάζει πιο πολύ εδώ παρά πουθενά αλλού

 

μερικά κομμάτια απο τον οδηγό του κακού henchman ;)

 

Avoid killing people not actively involved in the rebellion; the Evil Overlord has enough enemies as it is. Especially don't kill relatives, significant others, or best friends of the Hero. Normally after the Evil Overlord is overthrown, henchmen can get off with a few hundred hours of community service, but if you off the Hero's loved ones, he'll make lasagna out of you.

 

Learn where the trap door is in the floor Evil Overlord's audience chamber. Avoid standing there, especially when bad news is brought to the Evil Overlord.

 

Learn to distinguish Heroes from Sidekicks. Heroes are usually taller and more somber, while Sidekicks dress with more flair and tell more jokes. Taking on the Hero when you only have enough manpower/firepower to take on the Sidekick will earn you an all-expenses-paid trip on Stygian Cruise Lines.

 

Top το site ;)

Edited by Drunk Elf
Link to comment
Share on other sites

Μελδόκιε, το "λίνκιον" είναι μέρος του δικού σου λεξιλογίου στο φόρουμ άρα και της online περσόνας σου οπότε δεν θα ήταν σωστό να το χρησιμοποιώ. Σ'ευχαριστώ για την άδεια και μ'αρεσε που το χρησιμοποίησα στο παραπάμω μύνημά μου. ;)

 

Αυτές τις λίστες παιδιά, τις έσωσα στον υπολογιστή μου από πέρισυ που τις ανακάλυψα και είναι πάρα πολυ χρήσιμες. Ολες μαζί είναι ουσιαστικά τα κείμενο κάμποσων βιβλίων για επίδοξους συγγραφείς, και DMs. Ξέρετε....στο στυλ "5789 Common Writing Mistakes" κλπ.

 

Παρά την κωμική τους εμφάνιση είναι πολύ ψαγμένες και λεπτομερείς λίστες, και τα άτομα που τις έγραψαν ακόμη περισσότερο, και ειλικρινά εμένα με έχουν βοηθήσει από πολλές απόψεις, οξύνοντας το κριτήριό μου σε ότι βλέπω, διαβάζω η γράφω. Κάποια από τα κλισέ τα ήξερα βέβαια, άλλα τα διασθανόμουν αλλά δεν τα είχα βάλει σε λόγια και άλλα δεν τα υποψιαζόμουν καν. :sheep:

 

(Πράγμα όχι και πολύ θετικό όταν ανακαλύπτεις πως ο εκπληκτικός σου χαρακτήρας δεν είναι παρά ένας λαπάς και είναι άξιον απορίας πως έχει επιβιώσει στον κόσμο που έφτιαξες γι'αυτόν. Αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία). :wub:

 

Dain

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τις κακές αυτοκράτειρες δεν μπορώ να καταλάβω από πού το έχουν πάρει. Δηλαδή, τόσο κλισέ είναι μια κακιά αυτοκράτειρα; Δε θυμάμαι να έχω διαβάσει πουθενά για μια τέτοια. Τέσ'πα'.

 

Το The Grand List of Overused Science Fiction Clichés το είχα ξαναπετύχει. Το έχω βάλει και στα λίνκια [copyright Μελδόκιος :D ] του Βασιλείου. Έχει κάποια καλά μέσα. Και κάπου υπήρχε και μια λίστα για τους κακούς overlords. Νομίζω είναι και στη σελίδα που έστειλε ο Dain.

 

Πάντως, πιστεύω ότι, σε γενικές, γραμμές αποκλείεται ποτέ μια ιστορία να ξεφεύγει τελείως από όλα τα στερεότυπα. Το ζήτημα είναι να μην είναι προφανή και να δίνεις εσύ μια νέα τροπή στην ιστορία σου --να μην είναι προβλέψιμη. Γιατί, απο κει και πέρα, ακόμα και για βασίλεια ή αστρόπλοια να γράψεις, πχ, μπορεί να θεωρηθεί κλισέ. Ή το πιο κλασικό για μια διαγαλαξιακή αυτοκρατορία, που φαίνεται να υπάρχει παντού στην Ε.Φ. Αλλά, αφού γράφεις για ανθρώπους, σίγουρα, θα έχουν και κοινωνίες. Στην τελική, όπως λέει κι ο Brain Aldys, Nobody wants to read about talking slugs. Και, όταν γράφεις για ανθρώπους, κάποια πράγματα είναι σταθερά.

 

Για παράδειγμα, κάθε ιστορία εμπίπτει σε μία από τις 36 πλοκές (ή σε ανάμιξη αυτών), όσο και να το παλέψει κάποιος:

 

Supplication - Persecutor, Suppliant, a Power in Authority

Deliverance - Unfortunates, Threatener, Rescuer

Revenge - Avenger, Criminal

Vengeance by Family upon Family - Avenging Kinsman, Guilty Kinsman, Relative

Pursuit - Fugitive from Punishment, Pursuer

Victim of Cruelty or Misfortune - Unfortunates, Master or Unlucky Person

Disaster - Vanquished Power, Victorious Power or Messenger

Revolt - Tyrant, Conspirator(s)

Daring Enterprise - Bold Leader, Goal, Adversary

Abduction - Abductor, Abducted, Guardian

Enigma - Interrogator, Seeker, Problem

Obtaining - Two or more Opposing Parties, Object, maybe an Arbitrator

Familial Hatred - Two Family Members who hate each other

Familial Rivalry - Preferred Kinsman, Rejected Kinsman, Object

Murderous Adultery - Two Adulterers, the Betrayed

Madness - Madman, Victim

Fatal Imprudence - Imprudent person, Victim or lost object

Involuntary Crimes of Love - Lover, Beloved, Revealer

Kinsman Kills Unrecognised Kinsman - Killer, Unrecognised Victim, Revealer

Self Sacrifice for an Ideal - Hero, Ideal, Person or Thing Sacrificed

Self Sacrifice for Kindred - Hero, Kinsman, Person or Thing Sacrificed

All Sacrificed for Passion - Lover, Object of Passion, Person or Thing Sacrificed

Sacrifice of Loved Ones - Hero, Beloved Victim, Need for Sacrifice

Rivalry Between Superior and Inferior - Superior, Inferior, Object

Adultery - Deceived Spouse, Two Adulterers

Crimes of Love - Lover, Beloved, theme of Dissolution

Discovery of Dishonor of a Loved One - Discoverer, Guilty One

Obstacles to Love - Two Lovers, Obstacle

An Enemy Loved - Beloved Enemy, Lover, Hater

Ambition - An Ambitious Person, Coveted Thing, Adversary

Conflict with a God - Mortal, Immortal

Mistaken Jealousy - Jealous One, Object of Jealousy, Supposed Accomplice, Author of Mistake

Faulty Judgment - Mistaken One, Victim of Mistake, Author of Mistake, Guilty Person

Remorse - Culprit, Victim, Interrogator

Recovery of a Lost One - Seeker, One Found

Loss of Loved Ones - Kinsman Slain, Kinsman Witness, Executioner

 

Βέβαια, εγώ είμαι από τους πρώτους ανθρώπους που αντιπαθώ τα στερεότυπα, όμως στερεότυπα δε θεωρώ, πχ, πράγματα τα οποία, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο, θα έχει μια ιστορία. Στερεότυπα θεωρώ πράγματα όπως το γνωστό και ειδεχθές pixie-shit fantasy που το γεμίζουνε με ξωτικά, νάνους, πήγασους, και ό,τι άλλο γνωστό από μυθολογίες και μη ή κλοπή από Τόλκιν, την Ε.Φ. με τους εξωγήινους που σκέφτονται σα γήινους και μόνο στην εμφάνιση αλλάζουν, τον γνωστό Μεγάλο Σκοτεινό Άρχοντα που είναι φυλακισμένος αλλά κάποια στιγμή θα ελευθερωθεί και ο κεντρικός ήρωας πρέπει να τον σταματήσει, τον χωρικό που καταντάει σωτήρας, και τις προφητείες όταν χρησιμοποιούνται άσχημα --πχ, κανένας δεν έχει σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να μην είναι αληθινές αλλά να λέγονται μόνο για να τρομάξουν ή να επηρεάσουν τον κόσμο, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα συνήθως --ένα concept το οποίο χρησιμοποιώ τώρα στην ιστορία που γράφω.

 

Τα πάντα πιστεύω είναι στο πώς γράφεις κάτι.

 

 

 

Edit: Τώρα που το ξαναβλέπω αυτό το post, είναι λιγάκι κακογραμμένο. Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων, καθότι το έγραψα βιαστικά.

Link to comment
Share on other sites

Κακογραμμένο Bardos??? Kαθόλου. Προσωπικά το βρήκα πολύ καλό και μάλιστα αυτές τις 36 πλοκές τις έσωσα για περαιτέρω μελέτη! :cool2:

 

Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να ξεφύγει από κάποια στερεότυπα (χτες θυμόμουν τη λέξη κλισέ αλλά όχι την Ελληνική στερεότυπα. Τεσπα.) αλλά τότε τα στερεότυπα γίνονται "αρχέτυπα" και "motif" (πάλι δεν θυμάμαι την Ελληνική λέξη). Χωρίς αυτά τα αρχέτυπα δεν γίνεται να υπάρξει μια ιστορία κατανοητή εκτός αν είναι πλήρως αλληγορική.

Π.χ. κάποιος θεός σε μια ιστορία μυθοπλασίας *πρέπει* να κάνει την παρουσία του αισθητή με κάποιο τρόπο αλλοιώς δεν έχει νόημα να υπάρχει στην ιστορία. Κάποιος Μάγος *πρέπει* να συμμετέχει ενεργά και όχι να πάρει τα βουνά και να μονάσει.

Ο Μάγος, ο Θεός, ο Ηρωας, ο Κακός είναι αρχέτυπα και ακολουθούν κάποιους νόμους.

 

Οσο για τις Κακές Αυτοκράτειρες (για τις οποίες τρελαίνομαι) δε νομίζω πως ο σκοπός της λίστας είναι να δείξει πως η Κακή Αυτοκράτειρα είναι ένα κακό στερεότυπο αλλά μάλλον να δείξει πόσα κακά στερεότυπα έχουν χρησιμοιπηθεί για το συγκεκριμένο *αρχέτυπο* τη Γυναίκα με Εγκόσμια(και Υπερκόσμια) Εξουσία δηλαδή.

Μπορώ να θυμηθώ και βιβλία και ταίνίες με "Κακές", για να μη μιλήσουμε για τα παραμύθια (από εκεί νομίζω ορμώνται αυτοί που έγραψαν τη λίστα παίρνοντας σαν αρχετυπική Κακιά τη Βασίλισσα Grimilde από τη Χιονάτη). Σε αρκετές περιπτώσεις π.χ. η Κακιά είναι φοβερά ματαιόδοξη με την εμφάνισή της και αυτό είναι ένα κακό κλισέ, κατ'εμέ.

 

Αν η εξουσία της, εγκόσμια η υπερκόσμια, εξαρτόταν από την ομορφιά της, θα μπορούσα να καταλάβω αυτή τη ματαιοδοξία. Αν όχι τότε θα έβρισκα αυτό το χαρακτήρα όχι καλά διαμορφωμένο.

 

Και πάλι, όλα αυτά σε μια ιστορία η ταινία που να είναι "ανθρωπο-λογική". Γιατί αν ανάγουμε την Κακιά Αυτοκράτειρα σε παλαιά αρχέτυπα και τη δούμε αλληγορικά και συμβολικά τότε το "κόλλημα" με την ομορφιά πάει αλλού. Στις δυνάμεις της Φύσης, στο Μϋθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, στην (υποτιθέμενη) γυναικεία φύση, και πάει λέγοντας.

 

Φυσικά όλα αυτά που αναφέρεις είναι χιλιοειπωμένα στερεότυπα χωρίς καμμιά πρωτοτυπία και ίσως τελικά να είναι αυτο το ζητούμενο. Μια πρωτότυπη χρήση στερεότυπων για να γίνει μια ιστορία (η οτιδήποτε) ενδιαφέρουσα.

 

Νομίζω πάντως πως ο σκοπός αυτών των λιστών, εκτός από το κωμικό στοιχείο δεν είναι μόνο να καταδείξουν τα κακά στερεότυπα αλλά και τα λογικά κενά σε ένα χαρακτήρα η μια πλοκή που δεν είναι πάντα εμφανή.

 

Οπότε μάλλον είναι δικό μου λάθος που έγραψα πως πρόκειται για λίστες με στερεότυπα ενώ δεν είναι μόνο αυτό. :chinese:

 

Dain

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

φοβερή η λίστα, αλλά αν δεν κάνω λάθος, τα links είναι τόσο ζωντανά, όσο και οι δύο παπούδες μου και η μια γιαγιά μου.

ορίστε λοιπόν, το νέο link, la grande liste d' overused science fiction cliches. είναι η ίδια λίστα από όσο κατάλαβα, και έχει και εικονίδια που χαρακτηρίζουν τα κλισέ (ο ταύρος είναι το καλύτερο, μην το ψάχνετε...)

Edited by araquel
Link to comment
Share on other sites

E, μετά από 3 χρόνια και κάτι, αναμενόμενο είναι να έχουν αλλάξει τα λινκς. Thanks που έβαλες το καινούργιο, Στέλιο! :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..