Jump to content

Review του Fallen Angel από 1 έως 20


Διγέλαδος
 Share

Recommended Posts

Ακόμα και ο τίτλος του πρώτου κόμικς της σειράς μας προϊδεάζει για τη σκοτεινή φύση της πόλης όπου η ιστορία εξελίσσεται: "Welcome to Bete Noire ...where dreams come to die." Η ίδια η Fallen Angel την περιγράφει ως μια πόλη, όπου η αστυνομία είναι ανύπαρκτη. Την ημέρα δεν γίνονται εγκλήματα, αλλά οι άνθρωποι που ελέγχουν τη πόλη στη διάρκεια της νύχτας.. ε. δεν θα θέλατε να τους γνωρίσετε.

 

Ο αρχηγός της πόλης έχει διατάξει αρκετές φορές το θάνατο της από το γραφείο του που είναι διακοσμημένο από ναυτοπλοϊκά αντικείμενα όπως και στο πρώτο τεύχος. Στο πάτωμα έχει ένα χαλί που αναπαριστά τη γνωστή τοιχογραφία της αρχαίας Κνωσού με την ταυρομαχία. Φυσικά απέτυχε για μια ακόμα φορά. Η Fallen Angel δεν ήταν η πρώτη που ήρθε στη πόλη για να βοηθήσει τους συνανθρώπους της, όπως της είπε ο Μπάρμαν Dolf καθώς της έδειχνε το γωνιακό τραπέζι στο οποίο θα μπορούσε να "συχνάζει". Αλλά όλοι έφυγαν τελικά, ζωντανοί ή νεκροί. Α! Και δεν σας είπα.. H Fallen Angel και ο αρχηγός του εγκλήματος και της πόλης… είναι εραστές.

 

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τον Μπάρμαν Dolf. Γερμανός ζωγράφος μας λέει ο ίδιος, αναμιγμένος στην πολιτική, δημιουργώντας κάποιους εχθρούς κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά όλοι τώρα έχουν γίνει σκόνη κι αυτός ακόμα ζωντανός στην σκοτεινή πόλη. Είναι ο σοφός γέρος με μια συμβουλή έτοιμη για κάθε στιγμή. Η κάθε φιλοσοφία του χωράει εύκολα σε ένα άσπρο μπαλονάκι, όπως: "Do not rush things child... rushing through life gains you the grave far faster but little else." Ο γέρο-Dolf μάλιστα ήταν που της κόλλησε το παρατσούκλι Fallen Angel ενώ το ονομά της είναι Lee, σκέτο Lee. Αυτή, μάλιστα, πολλές φορές του το έλεγε, αλλά αυτός μια φορά και καλή της απάντησε ότι ψεύδεται. Το «fallen angel» είναι τόσο καλό όσο είναι και ένα ψεύτικο όνομα σαν το «Lee», αν όχι καλύτερο, σίγουρα ακριβέστερο.

 

Ας γυρίσουμε πίσω στις απόπειρες της δολοφονίας της ηρωίδας μας. Ένας από τους υποψήφιους εκτελεστές της ήταν και ο Boxer. Ο επιβλητής του "νόμου" και δεξί χέρι του αρχηγού, δείχνει πραγματικό ζήλο για τη δουλειά του, αλλά μερικές φορές το παρακάνει κάνοντας λάθη. Λέγεται "Shadow" boxer γιατί εκτός από το χάρισμα της γερής γροθιάς έχει το υπερφυσικό χάρισμα να εξαφανίζεται στις σκιές και να μπορεί να περνάει κάποιους τοίχους μέσα από αυτές, όπως φάνηκε στην παιδική του ηλικία σε ένα βόρειο αγγλικό χωριό. Του την σπάει υπερβολικά η Fallen Angel, ποια νομίζει ότι είναι δηλαδή; κανένας τιμωρός; Βάζει την μύτη της παντού σε όλα τα "νόμιμες" επιχειρήσεις της πόλης.

 

Η Black Μαρία είναι ένας άλλος ορκισμένός εχθρός της Fallen Angel και εραστής του Boxer. Έχει κι αυτή υπερφυσικές δυνάμεις. Ακτινοβολίες από το χέρι της βγαίνουν σαν να πηγάζουν από το τατουάζ της άράχνης που έχει κάνει στο πίσω μέρος της παλάμης της. Μόνο και να την αγγίξεις θα τσουρουφλιστείς. Υπάρχει ένα πρόβλημα μ' αυτήν την γυναίκα. Όσο και να θέλεις, δεν μπορείς να την σκοτώσεις. Κάποιος άλλος κρατάει τη ζωή της στα χέρια του.

 

Αυτοί είναι λοιπόν οι κυριότεροι παίκτες σε αυτήν την σκακιέρα που όλα τα πιόνια είναι μαυρά, μέχρι και τα τετράγωνα κουτάκια της είναι χαμένα μέσα στη σκοτεινή σκιά τους. Υποθέσεις που ζητάνε την διερεύνηση τους από τον παραστρατημένο άγγελο. Η μάνα από τα ξένα που ψάχνει το παιδί της, το οποίο είναι ένα πληρωμένο ζιγκολό για πλούσιες κυρίες στη γνωστή μας πόλη. Τελικά, όμως, η «μάνα» δεν είναι τίποτα άλλο από την πρώτη πελάτισσα του νεαρού ζιγκολό ή οποία έπαιξε και το ρόλο της δασκάλας. Ζητούσε την εκδίκηση της που την παράτησε. Φυσικά υπάρχουν και οι πιο επικίνδυνες ιστορίες όπου ένα αόρατο πλάσμα τρώει τα σωθικά νεαρών υπάρξεων και η Fallen Angel είναι έτοιμη να χαρίσει το σώμα της για να βρει πώς να το σκοτώσει.

 

Τότε αρχίζουμε να βλέπουμε και την πλοκή να γίνεται πιο βαθιά ειδικά γύρω από το παρελθόν της Lee. Ειδικά όταν βρήκε ένα κομμάτι από τον ξύλινο σταυρό στο οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός. Το ξύλο αυτό είχε την ιδιότητα να σε κάνει να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου με έναν διαφορετικό τρόπο και να αισθανθείς όλα αυτά που σου έλειπαν. Δηλαδή να ολοκληρωθείς συναισθηματικά. Τότε είναι που θα ξαναθυμηθεί το πώς έχασε την μικρή κόρη της πριν πολλά χρόνια. Ο τρόπος όμως που κατάφερε να φέρει στα χέρια της αυτό το ξύλο την έκανε να αμφισβητήσει το «καλό» που μπορεί να υπήρχε μέσα της. Για αυτό και αναζήτησε τη συμβουλή πάλι του γερο-Ντολφ στο τι είναι τελικά καλό και κακό. Ο γερμανός μπάρμαν θα μας χαρίσει για μια άλλη φορά τη σοφία του λέγοντας ότι αυτές οι δυο πλευρές είναι όροι χωρίς νόημα και ουσία. Το μόνο που έχει σημασία, είναι το πόσο μεγάλο είναι κάτι ή το πόσο μικρό, υποδεέστερο. Όλα τα άλλα είναι απλώς ετικέτες για να βοηθούν τις εκκλησίες, τα δικαστήρια και τους πολέμους να λειτουργούν.

 

Αυτή επίσης κατά την μάχη της με το τέρας είδε την πόλη μέσω ενός οράματος που την προβλημάτισε. Είδε ένα τέρας να κρύβεται πίσω από το κάθε κάτοικο της πόλης, αλλά όταν είδε τον αρχηγό της πόλης και του εγκλήματος τίποτα δεν υπήρχε από πίσω του, ήταν καθαρός, ίσως μια δύναμη καλού. Αυτό έκανε τον γέρο-σοφό να αναλύσει την σχέση της με τον εραστή της λέγοντας ότι η αγνότητα της ψυχής του ήταν ένα όραμα του ελέγχου του. Αυτός λοιπόν αντιπροσωπεύει την τάξη και αυτή το χάος. Η δουλειά της Τάξης είναι να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς. Να φροντίζει πάντα τα τρένα να φτάνουν στην ώρα τους. Να είναι σίγουρη ότι τίποτα δεν αλλάζει. Είναι η δουλειά του Χάους να ταρακουνάει τα πράγματα. Να προκαλέσει την τάξη των πραγμάτων γιατί μόνο προκαλώντας την Τάξη μπορούν να γίνονται αλλαγές. Χωρίς αλλαγές η Τάξη γίνεται παλιομοδίτικη. Η πρόοδος προέρχεται από το Χάος. Μπορεί να συνέβη η πτώση του Λούσιφερ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποιες ιδέες του από τότε. Φυσικά η ηρωίδα μας του έκανε μια αναμενόμενη ερώτηση: «Αν το καλό και το κακό δεν έχουν σημασία τότε … τι είναι οι αμαρτίες;»

Κι αυτός απαντάει:

«Η μόνη αμαρτία είναι να χαραμίζεις. Να χαραμίζεις ευκαιρίες. Να χαραμίζεις φιλίες. Να χαραμίζεις όνειρα.»

Η Lee συνεχίζει:

«Και αν κάνεις ανθρώπους να πονάνε; Δεν είναι αυτό αμαρτία;»

«Εξαρτάται από το τι θα βγάλεις με το να τους πονέσεις.» απάντησε αποστομωτικά ο μπάρμαν.

 

Η ιστορία όμως δεν σταματά εκεί. Ας δούμε τη σύνδεση του αρχηγού της πόλης με την ίδια τη πόλη. Το αληθινό όνομα της πόλης είναι Ενώχ (Enoch). Η πρώτη πόλη της ντροπής και αίσχους. Ονομασμένη από τον ιδρυτή της για τον πρωτότοκό του γιο.

Ο ιδρυτής αυτός έπραξε ένα τόσο απεχθές και ιστορικό έγκλημα που όχι μόνο καταράστηκε να υποφέρει από αυτήν, αλλά ακόμα και ο πρωτότοκος γιος της κάθε γενιάς του για μια αιωνιότητα. Ο τελευταίος, λοιπόν, αυτής της γενεαλογικής πορείας είναι ο τωρινός αρχηγός της πόλης. Ο οποίος γνώρισε για πρώτη φορά τη Fallen Angel στην μόνη μέρα του χρόνου που έχει ρεπό. Και τότε είδε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η ιδανική μητέρα του μελλοντικού γιου του. Και μόλις θα τον αποκτούσε επιτέλους θα απελευθερωνόταν από την αιώνια φυλακή του επειδή θα μεταφερόταν η κατάρα στον κληρονόμο του.

 

Τελικά τα κατάφερε και την άφησε έγκυο. Όμως έγινε κάτι τραγικό τότε. Ο Boxer τυφλός από μίσος και μετά από μια παρεξήγηση προσπάθησε να ξανασκοτώσει με ύπουλο τρόπο την Lee. Ούτε καν ήξερε για την εγκυμονούσα κατάσταση της. Όταν έτρεξε με την αιμόφυρτη ηρωίδα στο νοσοκομείο, του είπαν τελικά ότι το βρέφος ήταν νεκρό. Μόλις το έμαθε ο αρχηγός φυσικά εκτέλεσε εν ψυχρό τον δολοφόνο του παιδιού του. Ο αρχηγός δεν μπορούσε να βρει άλλο τρόπο να ξεφύγει από αυτήν την μίζερη ζωή του και για αυτό με έξυπνο λόγο έβαλε τους δυο εχθρούς, την Fallen Angel, της οποίας την αληθινή δύναμη είδε όταν κατάφερε να νικήσει ένα ανώτερό του, και την Black Mariah, η οποία μόλις έμαθε για το χαμό του εραστή της, να συμμαχήσουν μήπως και καταφέρουν να τον σκοτώσουν μαζί. Αυτό που δεν ήξερε όμως ο απογοητευμένος αθάνατος αρχηγός είναι ότι τελικά ο γιος του επέζησε έχοντας δυο μικρά αγγελικά φτερά στις ωμοπλάτες του και μάλιστα φυγαδεύτηκε σε μια μικρή μονή.

 

Και τώρα έρχεται η καινούρια σειρά του Κόμικς από την IDW και από τον ίδιο συγγραφέα (ο Peter David είναι ο συγγραφέας αρκετών ιστοριών του Incredible Hulk, Friendly Neighborhood Spider-Man, Hulk: Destruction, Marvel Monsters: Where Monsters Dwell, X-Factor, Fallen Angel και άλλων πολλών comics, novels και screenplays), ο οποίος λέει σε συνέντευξη του ότι τα δυο καινούρια τεύχη που έρχονται είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει μέχρι τώρα στη ζωή του. Τα καινούριο τεύχος που θα βγει το Δεκέμβρη (Γενάρη στην Ελλάδα) θα συνεχίσει την ιστορία 20 χρόνια μετά! Όπου φυσικά η ιστορία θα εξελίσσεται πια με τον γιο ενηλικιωμένο και τη μητέρα του ακόμα πιο σοφή. Λοιπόν; Σας κέντρισα το ενδιαφέρον; Αρχίστε τότε να παραγγέλνετε!

 

Μερικά links:

To blog του συγγραφέα:

http://www.peterdavid.net/

http://peterdavid.malibulist.com/

Preview για το καινούριο Fallen Angel:

http://www.newsarama.com/IDW/FallenAngel/FallenAngelPre.htm

Συνέντευξη του στο Fanboy Radio Podcast:

http://fanboyradio.libsyn.com/index.php?post_id=26184

Αν στείλετε email στο letters_at_idwpublishing.com και βάλετε ως subject:

Fallen Angel pdf θα σας στείλουν τις πρώτες 11 σελίδες του κόμικ μέσα σε λίγα λεπτά

Review για το Fallen Angel #18 (έχει και για άλλα)

http://www.paperbackreader.com/permalnkreview.php?id=294

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..