lexis Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 30 Μαρτίου 2005 Αργά. Σιγή. Μόνο ο αγέρας σαρώνει. Κοιμού εν ειρήνη «σάπιο πιστεύω»! Βαγγέλης Κυριακός Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balidor Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 το διαβάζω... ξανά και ξανά ... Μάλλον είμαι πολύ μικρός ακόμα... θα μπορούσες να το συνεχήσεις; Να δώσεις μία πληρέστερη εικόνα για αυτό το "πιστεύω" ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Είναι σάπιο και προσπαθεί να το κοιμήσει. Πόσο πληρέστερη εικόνα? Είναι ίσως το μοναδικό πραγματικό Χαϊκού που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής στη γλώσσα μας. Μπράβο lexis. Και Balinor μη μασάς, έτσι είναι αυτά τα μικρούλια, μην το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις. Ο σκοπός είναι να το θυμηθείς σε ανύποπτο χρόνο και τότε θα το δεις μπροστά σου να σαλεύει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexis Posted November 11, 2005 Author Share Posted November 11, 2005 Σας ευχαριστώ και τους δυό.Μπαλιντορ, ο σκοπος του μικρου ποίηματος είναι η συμπύκνωση του νοήματος μέσα σε λίγους στίχους.Ειναι κάτι δύσκολο, γιατί πρέπει να βρέις τις κατάληλλες λέξεις για ν' αποδώσεις το κατάλληλο νόημα.Όσο για τα "πιστεύω" έινα πολλά, χρείαζεται πολλή ανάλυση.Αν θές το συζητάμε.Νιένορ, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και συμφωνω με τις απόψεις σου.Να' στε καλά και οι δυό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deodonus Posted November 11, 2005 Share Posted November 11, 2005 (edited) Μου αρέσει κυρίως για την εικόνα που δημιουργεί μέσα από τους στοίχους και την "διάλληση" των λέξεων με την συνεχή αλλαγή στοίχου. Μου φέρνει στο μυαλό έναν άνθρωπό που, μετά από πολύ κόπο (είτε πνευματικό,είτε σωματικό) περπατάει παραπέοντας στην ερημιά μιας γκρίζας πόλης, ψελλίζοντας λίγες λέξεις. Και στο τέλος, με ένα ύφος κάπως χαιρέκακο-ηρωνικό-και-ψιλο-διαβολικό φωνάζει με όση δύναμη του έχει απομήνει τις δύο τελευταίες σειρές. Και μετά πεθαίνει. (οκ, αυτό το τελευταίο, όχι απαραίτητα ) Τι μπορεί κανείς να βγάλει από λίγες σειρές, ε?... Όμως δεν θα έλεγα ότι έχει πολλά συμπικνωμένα νοήματα μέσα. Χρησημοποιεί μεν λίγες λέξεις και είναι λητό, αλλά όχι και πολύ "βαθή". Οκ, οι τελευταίες λέξεις μπορεί να κρύβουν πράγματα, αλλά δεν είναι αυτό ως θέμα του ποιήματος - καταλαβαίνεις περίπου τί θέλω να πω, ε? Αυτά... Edited November 11, 2005 by Deodonus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eldikinquel Posted November 11, 2005 Share Posted November 11, 2005 Πολύ καλό! Στην αρχή προσπάθησα να καταλάβω σε ποιο "πιστεύω" αναφέρεσαι αλλά μετά κατάλαβα ότι το ποίημα είναι γενικό. Συμφωνώ με τη Nienna, το ποίημα έχει τη δική του στιγμή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted November 11, 2005 Share Posted November 11, 2005 Με τη Nienor συμφώνησες, αλλά η Νienna συμφωνεί με τη Nienor, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. ----- Lexis, πολύ καλό για haiku, όντως. Είναι μια στιγμή στην αιωνιότητα. Εγώ βέβαια γενικά προτιμώ τα μεγαλύτερα ποιήματα (και πάλι, όχι τα υπερβολικά μεγάλα, απλά αυτά που περιέχουν μιαν αλληλουχία στιγμών...), είναι καθαρά υποκειμενικό, θέμα γούστου. Περιμένω να δω κι άλλο υλικό από σένα, έχεις πολύ αξιόλογη δουλειά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orpheus Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 (edited) Τελικά μ'αρέσει... Αλλά νομίζω ότι εντόπισα τι με πειράζει: Χρησιμοποιείς δύο τεχνικές -η μία του 'διασκελισμού' (δεν ξέρω αν λέγεται έτσι όταν σπας την πρόταση σε στίχους) και ή άλλη της αλλαγής τεχνοτροπίας για το τέλος- που πιστεύω ότι έρχονται σε σύγκρουση, λόγω του μεγέθους του ποιήματος. Δηλαδή, το ποίημα είναι τόσο μικρό που δεν φαίνεται αν αλλάζεις τεχνοτροπία 'στη μέση' ή 'στο τέλος'. Και μου φαίνεται ότι θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα αν ήταν σαφώς 'στο τέλος': >Λέξεις >λέξ >εις >λέ >ξεις >lexis >λέξ >ει >ς >ΠΑΝΩ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ >ME ΦΩΤΑΚΙΑ ΝΕΟΝ Οι Μούσες μαζί σου, -Ορφέας Edited November 13, 2005 by Orpheus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexis Posted November 19, 2005 Author Share Posted November 19, 2005 Σας ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια. όλοι πιάσατε κι απο μια μεριά του νοήματος και του σκεπτικού του ποιήματος μου.Έχω γράψει και μεγαλύτερα ποιήματα.Πιστεύω, όμως, πως το καθένα έχει τους δικούς του κανόνες και την δική του τεχνική.Στο μεγάλο ποίημα μπορείς να χρησιμοποιείσεις περισσότερες λέξεις, περισσότερες εικόνες, περισσόρη ανάπτυξη νοήματος. Κι εκεί, όμως, θα πρέπει να κάνεις το απάραίτητο συνταιριασμα των λέξεων, χρησιμοποιώντας τις στην σωστή σειρά.Μια λέξη ν' αλλάξει, αλλάζει όλη η ευταξία του ποιήματος...Πόσο μάλλον στο μικρό σε έκταση ποίημα.Εδώ, ο συντελεστης δυσκολίας έιναι μεγαλύτερος, γιατί υπάρχει οικονομία χώρου, και οι λέξεις πρέπει να χαρακτηρίζονται απο λιτότητα και προπάντων το ποίημα θα πρέπει να στοχεύει στην αμεσότητα...Αν έχετε κάποιες ενστάσεις σχετικά με τα παραπάνω, ευχαρίστως να τις ακούσω.Σας ευχαριστώ όλους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexis Posted November 19, 2005 Author Share Posted November 19, 2005 Πολύ καλό! Στην αρχή προσπάθησα να καταλάβω σε ποιο "πιστεύω" αναφέρεσαι αλλά μετά κατάλαβα ότι το ποίημα είναι γενικό. Συμφωνώ με τη Nienna, το ποίημα έχει τη δική του στιγμή. Νιέννα οι κόσμοι υπάρχουν εκεί που πιστευουμε.Όπου υπάρχει "σάπιο πιστεύω",υπάρχει και μηστύριο που άλυτο μένει,μας απασχολεί,στα κακοτράχαλα βουνά μας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 Χμμμ... αυτό το ρώτησε η Eldikinquel, όχι εγώ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexis Posted November 20, 2005 Author Share Posted November 20, 2005 Νιέννα οι κόσμοι υπάρχουν εκεί που πιστευουμε.Όπου υπάρχει "σάπιο πιστεύω",υπάρχει και μηστύριο που άλυτο μένει,μας απασχολεί,στα κακοτράχαλα βουνά μας. Το ξλερω Νιέννα, μα τα δικά σου λεγόμενα ήταν το έναύσμα για την δική μου απάντηση. Ξέρεις δεν απαντώ συχνά σε σχόλια. Σ ' ευχαριστώ για την στήριξη και να ξέρεις πάντοτε ο λόγος σου έχει βαρύτητα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts