Jump to content

Ο σουρεαλισμός εντάσσεται στη "φαντασία";


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Τις προάλλες, το είχαμε συζητήσει στο MSN με ορισμένους. Είναι, άραγε, ο σουρεαλισμός fantasy, ή όχι; Ποια είναι η γνώμη σας;

 

Τη δική μου γνώμη δεν τη λέω από τώρα, αλλά σύντομα... ;)

Link to comment
Share on other sites

τι δουλειά έχει ο σουρρεαλισμός με το fantasy;

 

Μην τα μπερδεύεται όλα στο ίδιο κουβάρι, δεν λέει!

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορούμε να κάνουμε τέτοια σύγκριση επειδή δε στέκει. Ο σουρεαλισμός είναι κίνημα (κάτι γενικότερο), ενώ η φαντασία λογοτεχνικό είδος. Στοιχεία σουρεαλισμού μπορούμε να βρούμε όχι μόνο στη φαντασία, αλλά ακόμη και σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια σημεία στην φαντασία που μας θυμίζουν τον σουρεαλισμό.

 

Ο σουρεαλισμός αρνιόταν την αντικειμενική πραγματικότητα, και εξέταζε απίθανες πιθανότητες, παιχνίδιζε με εναλλακτικές λογικές, ή με την έλλειψη κάθε ορθολογισμού, με τη γοητεία του τυχαίου. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι του ήταν η εξερεύνηση του υποσυνείδητου, η εξέταση της ψυχής απομονωμένης από τον υλικό κόσμο και τον ορθολογισμό του, μέσω των ονείρων, του αυτοματισμού κτλ.

 

Η «φαντασία» κι αυτή παρουσιάζει διαφορετικές πραγματικότητες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το κάνει με σουρεαλιστικό τρόπο και σκοπό. Είναι τις περισσότερες φορές “what if” φάση. What if υπήρχε μαγεία, what if υπήρχαν τέρατα και πανίσχυροι θεοί μπλα μπλα μπλα μύγες μπλα μπλα…

 

Παρ’ όλα αυτά όπως είπα, είναι πιθανό ένα έργο φαντασίας να εμπεριέχει σουρεαλισμό, γιατί όχι;

 

Όταν βλέπουμε σε ένα κείμενο φαντασίας να χρησιμοποιείται κάτι που δεν έχει λογική εξήγηση, και υπάρχει για κάποιο σκοπό, θέλει να μας πει κάτι, να προκαλέσει κάτι, τότε ναι, είναι σουρεαλιστικό. Αλλά στο να λέμε «υπάρχει μαγεία, κανείς δε ξέρει γιατί» ή «υπάρχει μαγεία που πηγάζει από την τάδε πηγή» ε αυτό δεν είναι καθόλου σουρεαλιστικό, ακόμα κι αν επιστημονικά απορρίπτουμε τη μαγεία. Ελπίζω να σας έδωσα να καταλάβετε που διαφωνώ η διαφορά είναι λεπτή σα βάσκα...

 

Γενικά για να πω ότι κάτι είναι «σουρεαλιστικό» πρέπει να χρησιμοποιεί σουρεαλιστικά μέσα για να πετύχει σουρεαλιστικό σκοπό. Στη φαντασία συνήθως βλέπουμε πράγματα «ανορθόδωξα» η «φανταστικά» αλλά όχι απαραιτήτως σουρεαλιστικά.

Link to comment
Share on other sites

Με κάλυψε ο Μελδόκιος πλήρως ....

 

Ακόμα και ένα ερωτικκό μυθηστόρημα μπορεί να έχει σουρεαλιστικά στοιχεία (λες;;; :x ) ...

τον λατρεύω πάντος !!!

Link to comment
Share on other sites

Ο Μελδόκιος με εκφράζει σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα συμπληρώσω και μερικά πράγματα.

 

Πιστεύω ότι η διαφορά βρίσκεται ανάμεσα στο είναι και στο φαίνεσθαι. Τι εννοώ. Θεωρώ τον σουρεαλισμό μορφή και όχι ουσία. Η μορφή είναι η μάσκα, και η ουσία είναι το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα.

 

Μια ιστορία μπορεί να είναι συμβατική, ή μπορεί να είναι φαντασίας. Αυτό το ονομάζω ουσία.

 

Η ίδια η ιστορία --είτε είναι συμβατική είτε φαντασίας-- μπορεί να είναι γραμμένη είτε με κλασικό τρόπο είτε με σουρεαλιστικό. Αυτό το ονομάζω μορφή.

 

Άρα, θεωρώ πως μια ιστορία φαντασία μπορεί ή μπορεί και να μην είναι σουρεαλιστική, όπως και μια συμβατική ιστορία. Εν ολίγοις, κατ'εμέ, σουρεαλισμός και φαντασία είναι δύο πράγματα ξεχωριστά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..