Jump to content

7 σπαθιά / Qi jian (2005)


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Κινέζικη ταινία wu-xia που είδα πρόσφατα.

Φανταστείτε κάτι μεταξύ 7 Σαμουράι, Εξκάλιμπερ και Τίγρης και Δράκος.

Στην προσπάθειά τους να σώσουν ένα χωριό από μισθοφόρους του Αυτοκράτορα της Κίνας, 5 ξένοι πολεμιστές και 2 κάτοικοί του παίρνουν 7 "μαγικά" σπαθιά από έναν σοφό και πολεμούν τους εισβολείς.

Η πρώτη διαφορα από την ταινία του Κουροσάβα είναι ότι οι πολεμιστές δεν εκπαιδεύουν τους χωρικούς (που ήδη γνωρίζουν πολεμικές τέχνες και για αυτό διώκονται, μετά από σχετική επικύρηξη του Αυτοκράτορα), κυρίως γιατί δεν τους χρειάζονται για να πολεμίσουν ένα στρατουδάκο.

Η δεύτερη, και σημαντικότερη διαφορά από το αριστούργημα που λέγεται "7 Σαμουράι" είναι ότι δεν είναι καν μια καλή ταινία. Οι σκηνές μάχης, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι πάρα πάρα πολλά από τα εφέ κρύβονται επιμελώς από την κάμερα, είναι εντυπωσιακότατες, με απίστευτα wire-fu κόλπα και θεαματικότατο ξύλο, το θέμα είναι ότι μόνο αυτές αξίζουν. Το σενάριο είναι μέτριο και έχει πολλές ασυνέχειες, οι χαρακτήρες είναι τυπικοί για το είδος και χωρίς ιδιαίτερο βάθος, το δε εξυπνακίστικο τέλος καταφέρνει να ξεπεράσει ακόμα και το Saw σε βλακεία (και αυτό είναι επικό κατόρθωμα από μόνο του).

Συνολικά μια ευχάριστη ταινία πολεμικών τεχνών εποχής για να νοικιάσετε σε DVD αν έχετε όρεξη για κάτι τέτοιο. Βλέπεται ευχάριστα αλλά ως εκεί.

 

ΥΓ: Όλα τα λεφτά οι γοτθάδες κακοί. Ειδικά η τύπισα που είχε ξυρισμένο το μισό κεφάλι της.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τον Nihi. Αντί να κρατήσουν μόνο 4 χαρακτήρες (πραγματικά τόσοι και ο κακός χρειάζονταν για ένα πολύ ωραίο σενάριο που ΥΠΗΡΧΕ αλλά δεν εκμεταλλεύτηκαν καθόλου), έβαλαν μικρά αποσπάσματα άσχετων ιστοριών, ενώ πολλοί χαρακτήρες δεν είχαν την παραμικρή ιστορία και εξήγηση ύπαρξης.

 

Ακόμα και οι μάχες έγιναν κουραστικές από ένα σημείο και μετά. Ελπίζω το επόμενο κινεζο-κάτι έργο που έδειξε στα Προσεχώς να είναι πολύ καλύτερο και σε αυτό (φαίνεται πολύ καλύτερο).

Link to comment
Share on other sites

Για την υπόσχεση λες Sab; Πραγματικά φαίνεται πάρα πολύ καλό, αλλά και τα 7 σπαθιά φαίνονταν καλή ταινία στο trailer.

Link to comment
Share on other sites

Σωστότατη η σκέψη σου.. προσπαθώ να κρατήσω απλά αισιόδοξη στάση. Οι μάχες θυμίζουν πολύ Warhammer και αυτό για μένα είναι πολύ θετικό (μόνο στο LotR1 το έχω δει να γίνεται αυτό).

Link to comment
Share on other sites

Έχω ακούσει πως η ταινία δεν είναι καλή από χίλιες δυο μεριές. Και μάλιστα από ανθρώπους με αντιδιαμετρικά γούστα στις ταινίες. Στο τέλος θα την πάρω να τη δω μόνο από περιέργεια.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοιες ταινίες γυρίζονται δεκάδες κάθε χρόνο σε Κίνες, Ιαπωνίες, Κορέες κλπ. Απλά μετά την επιτυχία που είχαν στο mainstream κοινό ο "Τίγρης και Δράκος" και ο "Ήρωας" οι πιο προσεγμένες και πιο μεγάλες από άποψη budget από αυτές έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν για διεθνή καριέρα.

Link to comment
Share on other sites

Εχμ, ο Ήρωας δεν ήταν θέμα budget μόνο! Είχε πολλά να πει και να δείξει.

Link to comment
Share on other sites

Το αρνητικό που βρήκα στην ταινία ήταν ότι δεν καταλάβαινα ποιός είναι ποιός. Το ότι οι κακοί ήταν βαμμένοι βοηθούσε κάπως. Σαν μάχες ήταν πολύ καλά χορογραφημένες και οι άνθρωποι δεν πέταγαν ιδιαίτερα. Βέβαια αν έχεις δει το Γιοζίμπο όλα τα κινέζικα με τις χορευτοειδείς μάχες σου φένονται από μια σκοπιά εντελώς γελοία. Στο Γιοζίμπο όταν ο τύπος ξεκινάει η κατάνα γίνεται αόρατη από την ταχύτητα και περιμένεις να σταματήσει για να καταλάβεις αν προκειται για εφέ ή αν κρατά στα χέρια του το γαμημένο το σπαθί. Και όλοι γύρω του πέφτουν σα μύγες. Κέντο γκραντ μάστερ και δε συμμαζεύεται. Οι τύποι που έπαιζαν τους κακούς στο Γιοζίμπο πρέπει να τους το παραδεχτώ ότι είχαν αρχίδια από ατσάλι. Δεν κάθεσαι να σου περάσει ο άλλος με τόση ταχύτητα το σπαθί μπροστά στη μούρη. Και με στρογγυλεμένη κόψη να ήταν και πάλι δεν κάθεσαι.

Edited by darky
Link to comment
Share on other sites

Hahaha! Darky, πρέπει να το δω το yojimbo, ακούγεται ψευδο-ρεαλιστικότατο (δηλαδή με αρκετά "ψέματα" που δεν φαίνονται καλλιτεχνικώς επιτηδευμένα, aka. χαζούλικα), όπως ακριβώς τα θέλω.

Link to comment
Share on other sites

Εχμ, ο Ήρωας δεν ήταν θέμα budget μόνο! Είχε πολλά να πει και να δείξει.

 

Μα δεν είπα το αντίθετο, ο "Ήρωας" θα είχε έτσι κι αλλιώς ευρεία διανομή λόγω του ονόματος του σκηνοθέτη και της ποιότητάς του ως ταινία αλλά σίγουρα βοήθησε το ότι ήταν η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του κινέζικου κινηματογράφου. Άλλη θα ήταν η αίσθηση αν λόγω φτηνής παραγωγής έβλεπες πχ τα καλώδια που κρατούσαν τους ηθοποιούς όταν εκτελούσαν τις ακροβατικές τους φιγούρες και άλλη τώρα που τα εφέ είναι άψογα. Όταν λοιπόν οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι παραγωγοί πάνε να διαλέξουν κάθε χρόνο τις 1-2 το πολύ ψευδοιστορικές ταινίες πολεμικών τεχνών αγνώστων δημιουργού και ηθοποιών που θα προωθήσουν στις αίθουσες ως το νέο "Τίγρη" ή "Ήρωα", είναι φυσιολογικό να διαλέξουν αυτές που είναι πιο επαγγελματικά γυρισμένες.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά η ταινία ήθελε πολλά να πει και τα έμπλεκε κάπως. Ειδικά το ειδύλλιο με το άλογο ήταν τόοοσο μα τόσο άσχετο που μού ρθε να βάλω τα γέλια.

 

Η γνώμη μου είναι πως ήταν λίγο βλακεία.

 

Το πιο γελοίο της υπόθεσης είναι ένας χαρακτήρας που τον φώναζαν καθαρότατα οι φίλοι του "Τσιν - μπα" ενώ στους υπότιτλους μετέφραζε "Χαν"!!!!!!!!! LooooLLL!

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά ο Κορεάτης μαμούσε!

 

"Άστον και κάνε στην άκρη N00b, είναι δικός μου".

 

'νταξ', ρισπέκτ.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to 7 σπαθιά / Qi jian (2005)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..