Jump to content

Area 88


Sabrathan
 Share

Recommended Posts

Περιοχή 88. Ένα αντιπολεμικό anime με θέμα την φιλία, την αγάπη (η οποία, ρεαλιστικότατα θα έλεγα, δεν νικάει πάντα) και το πιο σημαντικό: Έναν ιδιαίτερο, διαφορετικό και βίαιο τρόπο ζωής που γίνεται πραγματικότητα από την οποία, όπως είναι γνωστό, δεν ξεφεύγει κανείς αν δεν καταφέρει να την αλλάξει.

 

Στην πρώτη πράξη (το anime είναι χωρισμένο σε 3 πράξεις, με την 3η να είναι διπλάσια σε διάρκεια) βλέπουμε τον πρωταγωνιστή Ιάπωνα πιλότο Kazama Shin, μέλος της Λεγεώνας των Ξένων του Ασλάν (φανταστικό κρατίδιο στην Μέση Ανατολή, λογικά κάπου κοντά στο Ισραήλ) να πολεμάει για να βγάλει χρήματα, και να κερδίσει την ελευθερία του. Δεν είναι όμως όσο απλά όσο φαίνονται τα πράγματα. Στην συνέχεια θα δούμε τους λόγους που οδήγησαν τον Shin στο στρατιωτικό αεροδρόμιο με όνομα Περιοχή 88, τις καταστάσεις αλλά και την πορεία του.

 

- Από τεχνική άποψη, το anime, αν και έχει κλείσει πια τα 20 του χρόνια (release: 1985) είναι στην κορυφή. Αυτό είναι αναμενόμενο από 3 επεισόδια OVA αλλά παρόλαυτά η δουλειά που έχει γίνει (αν και δεν περιέχει κάποια ιδιαίτερα λεπτομερή σχέδια) κατορθώνει υπέροχα να προσδώσει το κλίμα της εποχής και των καταστάσεων που επικρατούν κάθε φορά σε διαφορετικά μέρη.

 

Η ποικηλομορφία των background χώρων, εσωτερικών και μη ειναι μοναδική. Φαίνεται πως έγινε εκτενής έρευνα στην παρουσίαση κάθε σπιτιού, κάθε δωματίου, κάθε διαδρόμου και κάθε δρόμου. Σε αυτόν τον τομέα το anime πλησιάζει ταινίες γυρισμένες με κάμερα.

 

Οι χαρακτήρες είναι όμορφα σχεδιασμένοι χωρίς να λείπουν τα anime χαρακτηριστικά (περίεργο χρώμα μαλλιών, εκφραστικά μάτια) χωρίς όμως να φτάνουν ποτέ στην υπερβολή. Δένουν όλα υπέροχα με τον "αληθινό" κόσμο. Το χιούμορ του anime είναι επαρκώς μετρημένο και ραμμένο στα μέτρα μιας εμπόλεμης ζώνης. Υπάρχει, αλλά περισσότερο ως απαραίτητο εργαλείο επιβίωσης παρά διασκέδαση.

 

Η μουσική ταιριάζει υπέροχα με το κλίμα του anime. Από λυπητερά κομμάτια μέχρι ελπιδοφόρα (αλλά σπανίως χαρούμενα) και αγωνιώδη μουσική μάχης, προσθέτει πολλά στην ατμόσφαιρα χωρίς να κουράζει.

 

- Σεναριακά, η ιστορία έχει κοινό μοτίβο με αρκετές αντιπολεμικές ταινίες και ιδιαίτερα τον Ελαφοκυνηγό και το Platoon. Παρολαυτά η εξέλιξη του σεναρίου είναι πρωτότυπη και χωρίς κενά λογικής. Βλέπουμε ανθρώπινη αδυναμία, την ζήλια, τον φόβο και το μίσος αλλά και την δύναμη που καμιά φορά χρειάζεται για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις στην ζωή μας. Υπάρχουν αρκετές sidestories (όλες τους αναπόσπαστα μέρη της κεντρικής) που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον θεατή και εξηγούν επαρκώς τα κίνητρα πολλών χαρακτήρων. Πρέπει να παρατηρήσουμε πως ενώ υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες στων οποίων την ιστορία αφιερώνεται αρκετός χρόνος, ο Shin δεν παύει να είναι ο κεντρικός κόμβος και το σημείο αναφοράς του έργου. Απλά και λειτουργικά, θα έλεγα. Δεν κατάφερα να εντοπίσω ούτε μια μικρή κοιλιά στην ιστορία, ούτε ένα σημείο που δεν υπήρχε δράση, συναισθηματική φόρτιση ή αγωνία. Το τέλος πιστεύω πως δεν θα απογοητεύσει κανέναν.

 

- Japanese Weird Elements*: Μηδενικά εώς πολύ λίγα.

 

 

Τελικά, πιστεύω πως το συγκεκριμένο έργο αξίζει άνετα το 10 με '. Ευχαριστώ τον Nihillio που μου έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσω πάλι ένα έργο που με επηρέασε βαθιά από μια πολύ μικρή ηλικία.

 

 

 

* Ουρλιαχτά χωρίς λόγο, εντελώς ακατανόητοι και επαναλαμβανόμενοι διαλόγοι περί Ιαπωνεζικων αξιών που δεν σημαίνουν πολλά για τον μέσο θεατή όπως και πράξεις αυτοκτονίας που δεν δικαιολογούνται επαρκώς.

Edited by Sabrathan
Link to comment
Share on other sites

Παρ' ότι δεν παρακολουθούσα τη σειρά μικρός (ή δεν τη θυμάμαι) είδα τη πρώτη πράξη της "καινούργιας" Area 88 και πρέπει να πω ότι με ενθουσίασε και από άποψη πλοκής/σκηνοθεσίας/φωτογραφίας(sic) και από άποψη κοινωνικού μηνύματος (ως προς το τελευταίο μου θύμισε το "Ιπτάμενο Κάστρο").

 

Δεν είμαι ειδικός στα anime (far from it) αλλά το προτείνω ανεπιφύλακτα!

 

ΥΓ: Μήπως ξέρει κανείς πότε να περιμένουμε τη 2η πράξη;

Edited by leste
Link to comment
Share on other sites

Leste, σε ποια αναφέρεσαι; 3 πράξεις έχει το παλιό, "original" ανιμέ, όπου ο ήρωας έχει ψιλοπορτοκαλο-καστανά μαλλιά. Στο καινούργιο, είναι ξανθός και έχει πάρα πολλά (νομίζω τουλάχιστον 15) επεισόδια.

Link to comment
Share on other sites

Το ακολουθεί αρκετά πιστά αλλά χάνει τελικά το συνολικό feeling. Έχει και extra stuff (όχι πολύ περισσότερα, γιατί τελικά σε διάρκεια δεν είναι τόσο πιο μεγάλο το καινούργιο) αλλά για μένα το original είναι σαφώς καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Πάντα...

 

Πάντως όταν το έβλεπα μικρός δεν το πολυκαταλάβαινα, κυρίως όλη αυτή τη φάση με την πολυεθνική...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..