Jump to content

Fantasy Worldbuilding Questions


heiron
 Share

Recommended Posts

Πατε και δειτε το http://www.sfwa.org/writing/worldbuilding1.htm .Δε τα διαβασα ολα,αρα θα σχολιασω αργοτερα.

Εσεις τι λετε?Πως φτιαχνετε τον κοσμο σας και ποσα απο τα στοχεια που αναφερει βαζετε;

Περα απο τους δικους σας κοσμους,ποιοι κοσμοι σας αρεσουν απο πλευρας στησιματος στη λογοτεχνια;

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι τώρα η Bas-Lag του China Mieville και ο κόμσος του Erikson, αν και η αλήθεια είναι ότι έχω τάσεις για κουλούς κόσμους σαν αυτούς του Michael Moorcock, επομένως δεν μπορώ να συμφωνήσω με τους τυπικούς Sword & Sorcery Κόσμους στο άρθρο

Link to comment
Share on other sites

Πατε και δειτε το http://www.sfwa.org/writing/worldbuilding1.htm .Δε τα διαβασα ολα,αρα θα σχολιασω αργοτερα.

Εσεις τι λετε?

 

Παλιά ιστορία αυτή η ιστοσελίδα, και παίζει νάναι η καλύτερη στο Διαδίκτυο για αυτό το θέμα. Και όχι, Atrelegis, δεν είναι μόνο για S&S κόσμους' είναι για ό,τι κόσμο μπορείς να φανταστείς.

 

Πως φτιαχνετε τον κοσμο σας και ποσα απο τα στοχεια που αναφερει βαζετε;

 

Εγώ, κυρίως, φτιάχνω τώρα τους κόσμους μου αντανακλαστικά, ας πούμε, και πάντα με βάση την ιστορία μου. Ας τα πάρω με τη σειρά, για να καταλάβεις στο περίπου τι εννοώ (και λέω "στο περίπου", γιατί αυτά είναι από τα πράγματα που μπορείς να τα κάνεις αλλά όχι και να τα εξηγήσεις το ίδιο καλά).

 

1) Σκέφτομαι ένα γενικότερο concept. Για παράδειγμα, στον Άρμπεναρκ: τα Πνεύματα, οι Μαγκραθμέλιοι κτλ: σταθερές αξίες. Στην Κουαλανάρα, οι διάφορες φυλές και οι δυνάμεις τους: επίσης, σταθερές αξίες.

 

2) Φτιάχνω χάρτη. Πάντα ο χάρτης προηγείται γιατί με βοηθάει να βγάλω άλλα πράγματα από αυτόν. Μέσα από έναν χάρτη, φαίνονται τα σύνορα, ας πούμε, τα οποία σε βοηθάνε να σκεφτείς την πολιτική των κρατών.

 

3) Συμπληρώνω λεπτομέρειες για διάφορα πλάσματα που ζουν σε κάποια μέρη, για ήθη και έθιμα, και για ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Οι περιοχές στις οποίες εξελίσσονται οι ιστορίες μου είναι και οι πιο αναλυμένες. Τις άλλες περιοχές τις αναλύω καθώς μου χρειάζονται. Δε σκέφτομαι τα πάντα από την αρχή. Πρώτιστα είμαι storyteller και μετά worldbuilder.

 

Περα απο τους δικους σας κοσμους,ποιοι κοσμοι σας αρεσουν απο πλευρας στησιματος στη λογοτεχνια;

 

Υπάρχουν πολλοί καλοστημένοι κόσμοι. Πχ, αυτοί που ανέφερε ο Atrelegis, καθώς και άλλοι: από το KIngdoms of Thorn and Bone, από το Memory Sorrow and Thorn, από το Runelords. Πάρα πολλοί.

 

Κι εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο σ'αυτό που είπαν στη συνέντευξη με τον Mieville, που πόσταρε ο darky σε αυτό το topic: Είπαν ότι το worldbuilding ήταν παλιότερα σημάδι ρεαλιστή συγγραφέα, όχι συγγραφέα φαντασίας. Σήμερα, φαίνεται πως οι περισσότεροι συγγραφείς φαντασίας θέλουν να φτιάξουν κόσμους που να φαίνονται ρεαλιστικοί. Αντιθέτως, πολλοί από εκείνους που γράφουν για τον πραγματικό κόσμο προσπαθούν να τον αλλοιώσουν. Είμαστε σε ανώμαλη εποχή ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Όχι απλά όλοι μας προσπαθούμε απεγνωσμένα να πρωτοτυπήσουμε. Επειδή η φανταστική λογοτεχνία μπήκε πάλι στη μόδα, υπάρχει μέγάλος ανταγωνισμός εκεί έξω και όλοι προσπαθούν να επικρατήσουν με κάποιον τρόπο, είτε είναι με νέες ιδέες, απραλλαγές παλιών και ό,τι να ναι.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..