Jump to content

"Εκ των υστέρων"


mistseeker
 Share

Recommended Posts

Exofilo1.jpg

 

Είχα ακούσει πολλά από τον εκδότη του συγκεκριμένου κόμικ για την τεχνική, την ιστορία, την ποιότητα της εκτύπωσης και την πρωτοτυπία του. Αυτό είναι, πολλές φορές κακό: Ακούς πολλά για κάτι, το περιμένεις καλό, κι απογοητεύεσαι γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

 

Ευτυχώς, το «ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ» ΔΕΝ ανήκει σ’αυτή την κατηγορία. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου. Δημιουργίες όπως αυτή δίνουν κουράγιο κι ελπίδα σ’αυτούς που παλεύουν να εξυψώσουν την ελληνική σκηνή κόμικς, να της δώσουν την ώθηση που της αξίζει για να τη βγάλουν απ’τη μιζέρια.

 

Ο Γιώργος Μαλισιόβας, χρησιμοποιώντας την τεχνική της ψευδοχαρακτικής πάνω σε χαρτί gardage (πρακτικά μαύρο φόντο με μορφές χαραγμένες πάνω του), μας παρουσιάζει τα «Δεκεμβριανά» (τον εμφύλια σύρραξη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς το Δεκέμβρη 1944-Γενάρη 1945 στην Αθήνα) μέσα απ’τη ζωή μιας οικογένειας που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μετά το τέλος της Γερμανικής Κατοχής.

Δύσκολο θέμα και 'ευαίσθητο', δεδομένης και της άγνοιας των περισσοτέρων νεοελλήνων (και εμού συμπεριλαμβανομένου) για τα όσα τραγικά συνέβησαν τότε και, ουσιαστικά, ξεκίνησαν μακροχρόνιες εμφύλιες διαμάχες μεταξύ αριστερών και κυβέρνησης στη χώρα. Ο δημιουργός όμως το αντιμετωπίζει με ευαισθησία, σοβαρότητα και, κατά την άποψή μου, αντικειμενικότητα (παρά την πληθώρα συναισθημάτων που παρουσιάζονται).

 

Στην τεχνική του σχεδιασμού: Τόσο τα πρόσωπα όσο και οι φιγούρες είναι πολύ καλά δοσμένα, αν και σε μερικά σημεία ίσως κανείς διακρίνει «πλαστικότητα» στο στήσιμό τους. Τα background είναι μερικές φορές διεκπεραιωτικά, κι άλλες υπεραναλυτικά.

 

Η αφήγηση είναι στρωτή και βατή, χωρίς να είναι υπεραπλουστευμένη. Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί, όπως και οι διάλογοι. Τα πάνελ είναι –συνήθως—εμπνευσμένα και όχι μονότονα. Η ιστορία σίγουρα δε δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα κάποιου που δεν έχει γνώση της περιόδου (ούτε είναι ασφαλώς, αυτός ο σκοπός της), σαφέστατα όμως καταφέρνει να μεταδώσει την ατμόσφαιρα της εποχής με απόλυτη επιτυχία σε συνδυασμό με την τεχνοτροπία του «σκίτσου».

 

Το κόμικ αυτό έχει μέγεθος 25Χ35. Τιμάται 12,50 ευρώ. Προσωπικά το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν μια ιδιαίτερα προσεγμένη, ποιοτική δουλειά με ενδιαφέρον σενάριο, πρωτότυπο σχέδιο και φοβερή ατμόσφαιρα. Από τις εκδόσεις ΨτΛ, στα πρακτορεία τύπου και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σ’όλη την Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..