Jump to content

VALIS by Philip Dick


Recommended Posts

Guest Trerl

Και τα δυο! Πρωτα απ ολα ξεκαθαριζω οτι ο Phil ειναι θεος. το VALIS ειναι σιγουρα δημιουργημα ενος ανθρωπου που πλεον δεν παει και πολυ καλα... Και μαλλον γι' αυτο προσωπικα το λατρευω. και ριχνοντας μια ματια εξω, μαλλον η θεωρια των γνωστικων για τον ηλιθιο θεο δημιουργο ισως δεν ειναι και λαθος :bleh:

Link to comment
Share on other sites

Δεν το εχω διαβασει.Συμπτωματικα σημερα ηθελα να το αγορασω αλλα δε το βρηκα και πηρα αλλο του Ντικ!

Παντως ο Ντικ γραφει περιεργα ενω οι ιστοριες του ειναι ακομη πιο παραξενες απο τη γραφη του.Για πολλα βιβλια του οι αποψεις διιστανται.

Πχ το Ουμπικ!Προσωπικα μου αρεσε αρκετα...αλλα πολλοι το βρισκουν απαισιο.Το ωραιο στον Ντικ ειναι βασικα οι ιδεες του και τα παραξενα τελειωματα.Και η πραγματικοτητα που ποτε δεν ειναι "κανονικη".

Link to comment
Share on other sites

Ούτε εγώ το έχω διαβάσει. Είναι σε στυλ DADOES, Ασύνδετου Χρόνου ή Μετεμψύχωσης Τ. Άρτσερ;

 

(Σημ:Πρόσθεσα το συγγραφέα στον τίτλο για να είναι πιο σαφές το θέμα :) )

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Guest Trerl

Βασικα το UBIK ειναι μαλλον το αλλο αμφιλεγομενο βιβλιο του. Στον Dick η πραγματικοτητα δεν εχει ποτε μια οψη, διαφερει αναλογα με τον παρατηρητη, αλλα καμια φορα και ο ιδιος παρατηρητης μπορει να δει πολλες διαφορετικες οψεις της. αλλα αυτη ειναι μια αλλη πολυ μεγαλη συζητηση. τελος παντων, το μισο VALIS ειναι σημειωσεις απο το ημερολογιο ενος τυπου ο οποιος εχει ψιλοσαλεψει... δεν νομιζω οτι συγκρινεται με καποιο αλλο βιβλιο, αν εξαιρεσουμε βεβαια τις γνωστες πολλαπλες οψεις τησ πραγματικοτητας που λεγαμε πριν

Link to comment
Share on other sites

Το Valis είναι περίεργο βιβλίο... λίγο ΕΦ, λίγο αυτοβιογραφία (ο κεντρικός ήρωας λέγεται Horselover Fat, δηλαδή Φίλιππος Ντικ (Dick στα γερμανικά σημαίνει χοντρός)), λίγο μανιφέστο καθώς είναι φανερό ότι αυτά που γράφει τα πιστεύει. Το έγραψε βαθύτατα επηρεασμένος από την δεύτερη φορά που "είδε" μπροστά του τον Θεό και γενικά θεωρείται ότι την εποχή εκείνη ήταν πια "αλλού", όπως φάνηκε και στην περίφημη πια ομιλία του στο συνέδριο ΕΦ του Μετς με τίτλο "If You Find This World Bad, You Should See Some of the Others". Μετά το Valis πάντως ήταν σαν να του έφυγε ένα μεγάλο βάρος και μπήκε σε μια καλύτερη περίοδο στη ζωή του που έμελλε όμως να είναι και η τελευταία του.

Link to comment
Share on other sites

Αφού το διαβάσω-γιατι με πεισατε και την άλλη παρασκευή πληρώνομαι :D- θα σας πω (κι αν ειναι θα σε κράξω αναλόγως :p).

 

Αυτό που λες Trerl - καλωσήρθες κιόλας :)- για τις πολλαπλές όψεις της πραγματικότητας στον Ντικ είναι πολύ σωστό. Δεν πετυχαίνει σε όλα, έχω διαβάσει και κάποια που τα βρήκα μέτρια (για Ντικ) αλλά υπάρχει. Κι απ ό,τι λέτε, το Valis φαινεται πολύ ενδιαφέρον....Έχει μεταφραστει; Γιατι δε νομίζω να το έχω πετύχει πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Εχει μεταφραστει εδω και χρονια -με τον ομωνυμο τιτλο αν δεν απατωμαι.

 

Οντως ο Ντικ αρεσκεται να παιζει με την πραγματικοτητα.Πολλες φορες δεν πετυχαινει τους στοχους του οι οποιοι ειναι παντα υψηλοι.Ο τυπος βαζει πολυυυ ψηλους στοχους!Βεβαια,υποθετω οτι μεγαλο ρολο επαιζε και σε τι φαση της ζωης του ηταν(σε σχεση με τα ναρκωτικα κτλ).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εεε..., αχμ-αχμ.

Παραλήρημα!

Προσπάθησα να το διαβάσω υπό ιδανικές συνθήκες (αποκλεισμένος με άρρωστη σύντροφο σχεδόν σε λήθαργο σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε διακοπές).

Εγκατέλειψα κάπου στην σελίδα 80, αν και στο δωμάτιο δεν υπήρχε ούτε Καζαμίας να διαβάσω.

Σέβομαι το γούστο όποιων τους αρέσει, αλλά, συγγνώμη, προσωπικά χρειάζομαι ένα minimum λογικής και συνοχής σε κάθε έργο για να προσπαθήσω (έστω) να ακολουθήσω ως αναγνώστης.

[Σταματάω εδώ και κρατιέμαι για να μην προχωρήσω και αναρωτηθώ: Καλά, ο Ντικ είχε ο άνθρωπος το γνωστό του πρόβλημα με τις ουσίες. Ο εκδότης του τι βρήκε για να το εκδώσει; Και ο Έλληνας εκδότης για να το μεταφράσει; Ευτυχώς που κρατήθηκα...]

Edited by mman
Link to comment
Share on other sites

Χαιρετε,

 

Αυτον τον καιρο διαβαζω κι εγω το Valis του Philip Dick, o οποιος ειναι ενας απο τους αγαπημενους μου sci-fi συγγραφεις. Ομολογω οτι μεχρι τωρα το συγκεκριμενο βιβλιο δεν ειναι ακριβως αυτο που περιμενα.

Σαφεστατα, το βρισκω κατωτερο απο τα Ubik και The man in the high castle.

Εχει αυτογραφιακα στοιχεια του συγγραφεα. Επισης ειχα απορια για το ονομα του ηρωα -Horselover Fat-

η οποια μου λυθηκε διαβαζοντας καποιο απο τα προηγουμενα Posts...

Καθως διαβαζω το VALIS μου εχει δημιουργηθει η εντυπωση οτι ολοι οι ηρωες του βιβλιου ειναι κατα βαθος

διαφορετικες οψεις τις προσωπικοτητας του Dick αλλα μπορει να κανω και λαθος σε αυτο.

Πιστευω (ή καλυτερα ελπιζω) οτι το τελος του βιβλιου θα ειναι τετοιο ωστε δικαιολογει την υπαρξη του

αλλα και την υπομονη καποιων απο των αναγνωστων του...

 

Τελος το βιβλιο VALIS αναφερεται σαν ενα απο μια τριλογια που αποτελειται απο τα VALIS, THE DIVINE INVASION και THE TRANSMIGRATION OF TIMOTHY ARCHER.

 

Αυτα απο εμενα, οταν τελειωσω το βιβλιο θα σας γραψω τις τελικες μου εντυπωσεις.

Αντιο

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει το "Κάστρο" ή το Ubik, αλλά από τα υπόλοιπα 6 βιβλία του Dick, που διάβασα το Valis ήταν μάλλον το καλύτερο. Το βρήκα πολύ πιο κατανοητό και στρωτό από τα περισσότερά του και πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Νομίζω ότι οι απορίες εξηγούνται περισσότερο στο δεύτερο μισό του βιβλίου, οπότε mman ίσως αξίζει να το συνεχίσεις.

 

Από την άλλη, βέβαια, αν θες λογική και συνοχή, μάλλον ο Dick δεν είναι η καλύτερη επένδυση του χρόνου σου...

Link to comment
Share on other sites

Το έχω διαβάσει κι εγώ πλέον.Έχω διαβάσει αρκετά του Ντικ και αυτό θα το έβαζε στον πάτο της λίστας.Στο ίδιο περίπου ύφος είναι και η Μετεμψύχωση του Τίμοθυ Άρτσερ αλλά η Μετεμψύχωση είναι πολύ πιο στρωτή και καλογραμμένη.Το VALIS είναι ένας αχταρμάς βιογραφικοθρησκευτικού παραληρήματος.Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη μου.Ξέρω ότι αυτό το βιβλίο "ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το VALIS το βρήκα οντως παραληρηματικο οπως και αριστουργημα επισης. Για μένα, το πιο καταστροφικο για το μυαλο, βιβλιο του Ντικ. Το ξεκίνησα δυο φορες, το τελειωσα μια. Την πρωτη δε το παλεψα αλλα το ειχα βαλει σκοπο να το κανω και τη δευτερη μπηκα πολυ γρηγορα στο μυαλο του Horselover Fat. Απο εκει και περα με πηρε ο διαολος. Το θεμα της γραφης ειναι σιγουρα ενα σοβαρο θεμα (εγώ πχ δεν μπορω να διαβασω Ουρσουλα Λεγκεν σε οτι και αν εχω δοκιμασει να διαβασω) αλλα το "παραλήρημα" περιορίζεται εκει και μαλλον για περιπου το πρωτο μισό του βιβλιου. Η ιστορια απο κάτω υπάρχει, έχει αρχή, μέση, τέλος και νόημα. Ειναι η ιστορια ενος τρελου που προσπαθει να βρει τον θεο και τελικά τον βρίσκει αλλα η ιστορια δεν τελειωνει εκει γιατι τοτε τα πραγματα θα ηταν απλα και ο Ντικ δε θα ειχε την ευκαιρια να σου δωσει το τελειωτικό χτύπημα. Στην "τριλογια του Valis" ανηκουν και αλλα δυο βιβλια που εχουν ηδη αναφερθει αλλα δε φτανουν σε καμια περιπτωση το Valis και ας ειναι πιο στρωτα γραμμενα και ας πανε παραπέρα τις περι θεου/θεικου αναζητησεις του Ντικ.

Link to comment
Share on other sites

εχω διαβασει την τριλογια κ τωρα πηρα κ το -υποθετικα- 4ο της σειρας , το οποιο μαλλον ειναι το πρωτο χρονικα, το Radio Free Albemuth.

einai ο αγαπημενος μου συγγραφεας -τοπ 3 τουλαχιστον- οποτε δεν μπορω να ειμαι αντικιεμενικος.. Μ αρεσουν ολα του ας ειναι κ βιαστικα γραμμενα ή ασυνδετα.. εχει μια εντελως αλλη μαγεια το να διαβαζεις τα γραπτα αυτου του τυπου..

 

 

σ αυτο το κουιζ εβγαλα 7/10. dyskolo htan telika !

http://www.funtrivia.com/trivia-quiz/Liter...ick-285910.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ήταν το πρώτο βιβλίο του Dick που διάβασα και αυτό που με έπεισε ότι είναι μεγάλος συγγραφέας, ώστε να διαβάσω κι άλλα. 'Nuff Said.

Edited by SpirosK
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..