Jump to content

The forever warrior


Recommended Posts

Μιας και συμφωνησα συνεντευξη με τον Χαλντεμαν(αναμενω ερωτησεις απο εσας...κλασικα!) ειπα να κανω μια ερευνα να δω τι εστι Τζο.

Ειναι βεβαια ο συγγραφεας του κλασσικου "Παντοτινος πολεμος"(?) που εχει αποσπασει διθυραμβικες κριτικες στο αμαζον,ειναι στις πρωτες θεσεις στα SF masterworks κτλ κτλ.

Τελικα ειναι τοσο καλο;Τι αλλο προτεινετε απο τον συγγραφεα αυτον,οσοι ξερετε;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Όχι απλά καλό, αλλά ένα από τα 20 καλύτερα μυθιστορήματα ΕΦ που γνωρίζω. Το έχω διαβάσει στη σειρά SF Masterworks που αναφέρεις, την οποία εγκαινίασε. Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει άλλο του Χάλντεμαν (περιμένει στη βιβλιοθήκη μου το Θυμάμαι τις Αμαρτίες μου από τις εκδόσεις Μέδουσα, 1994).

Η ιδέα του στρατιώτη Μαντέλα που ξανά και ξανά επιστρέφει και αναχωρεί για τον ίδιο πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται για 1,000+ χρόνια είναι μοναδική και μοναδικά δοσμένη. Πριν καλά καλά ο Μαντέλα και η σύντροφός του προσαρμοστούν στα νέα κάθε φορά δεδομένα της Γης πρέπει να φύγουν για τον "μέτωπο", να πολεμήσουν τον εξωγήινο εχθρό που κανείς γήινος δεν καταλαβαίνει. Και κάθε εκστρατεία αναπόφευκτα τους μετακινεί μερικούς αιώνες στο μέλλον. Στο επίκεντρο του βιβλίου η κοινωνία που στα μάτια των ηρώων αλλάζει ραγδαία, οι εξαιρετικές σκηνές μάχης (δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια περιγραφή μάχης καλύτερη από αυτήν στο Sade - 138 που κλείνει το βιβλίο. Παρεμπιπτόντως ο Χάλντεμαν πολέμησε στο Βιετνάμ) και φυσικά η αντιπολεμική οπτική του συγγραφέα.

Αν εξακολουθείς να μην το έχεις διαβάσει, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Link to comment
Share on other sites

Βασικα δεν μπορω να το βρω δεδομενου οτι δεν ψωνιζω απο το διαδιχτυ...

 

Ισως το παραγγειλω μεσω τριτου παντως.Παρεπιπτοντως παρουσιαστηκε καποιο προβλημα με τον Χαλντεμαν αλλα θα δω τι θα γινει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τελικα το βρηκα στην Αγνωστη Κανταθ.Μου φανηκε ψιλοτσιμπημενη η τιμη του.19 ευρω ενω διπλα εκριβως ηταν το Starship Troopers ιδιου στυλ,κλασης,μεγεθους μονο με 10 ευρω!Βεβαια αξιζει τα λεφτα του...

 

Οσο για τον Χαλντεμαν απο μερα σε μερα θα δειτε.

Link to comment
Share on other sites

Εχμ..για κοιτα την ημερομηνια του αρχικου ποστ,Ρασπ!

Δεν υπηρξε ανταποκριση απο το κοινο αλλα η συνεντευξη εγινε προσφατα.Μολις εστειλα στον Ρομπεν μια αλλη συνεντευξη(του Σπινραντ) και θα μεταφρασω του Χαλντεμαν συντομως.Την εχω στον ΗΥ μου στα αγγλικα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ασφαλώς το προτίμησα στα ελληνικά, τωρα το διαβαζω και θα ομολογήσω ότι παρότι εχω συνειδητοποιήσει την λατρεία μου στην επ.φαντασία, δεν σκαμπαζώ και πολλά από ορισμούς φυσικής και σε πολλά σημεία δυσκολεύομαι, παρολ'αυτά το βιβλίο ειναι καταπληκτικό και πολυ, πολύ πικρο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως το βρήκα αξιοπρεπές αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας...

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα πρόσφατα στο πρωτότυπο (λίγο πριν κυκλοφορήσει στα ελληνικά) και η γνώμη μου είναι:

 

Στα μείον:

-Μέτριο γράψιμο από πλευράς τεχνικής και λόγου. Το βρήκα κάπως μονότονο και ξεπερασμένο.

-Αρκετά εώς πολύ προβλέψιμη εξέλιξη μετά την πρώτη επιστροφή και συνέχιση του πολέμου.

 

-Πολύ κλισέ, στα όρια της απογοήτευσης τέλος, όπου βρίσκει την κοπέλα του και ζουν καλά κι εμείς καλύτερα. Επίσης, εδώ φαίνεται ότι ο συγγραφέας φοβάται να κάνει την σεξουαλική υπέρβαση και διατηρεί τον ήρωά του (και τον αναγνώστη του '70) "ασφαλή" στα ετεροφυλοφυλικά χωράφια.

 

 

Στα συν:

+Πολύ δυνατή αρχή, ιδιαίτερα στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου, όταν δείχνει τόσο αβίαστα τις ελέυθερες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στρατιωτών.

+Πολύ καλή εκμετάλλευση μιας απλής και γνωστότατης από τη φυσική ιδεάς (διαστολή χρόνου μέσω υπερφωτεινών διαστρικών ταξιδιών).

+Αληθοφανής επιστημονική εξήγηση της ιδέας και του περιβάλλοντος.

+Πειστική παρουσίαση νέων τεχνολογιών και της εξέλιξής τους στον χρόνο.

+Πολύ ισότιμη, ιδιαίτερα για την εποχή του ('70s, αν θυμάμαι καλά) παρουσίαση των γυναικών, ως στρατιώτες και πολίτες, κάτι που, απ' ό,τι διάβασα μετά, του δημιούργησε πρόβλημα να βρει εκδότη πρόθυμο να δείξει αμερικανίδες γυναίκες να υποφέρουν στον πόλεμο και να σκοτώνονται στη μάχη.

 

+Το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τους εχθρούς εξωγήινους παρά προς το τέλος, ρίχνει πολύ σωστά το βάρος του έργου στο αντιπολεμικό μήνυμα.

 

+Αβίαστό και υποδηλωτικό πέρασμα της διαχρονικής αντιπολεμικής θέσης του.

 

+Πολύ προχωρημένη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ομοφυλοφυλίας ως συνειδητής επιλογής και λύσης του πληθυσμιακού.

 

 

Γενικά, το βρήκα ένα εντυπωσιακό βιβλίο, με διαχρονικό μήνυμα, από αυτά πού πλέον θα μπορούσε να παρουσιάσει τόσο άψογα το Χόλλυγουντ (αλλά μάλλον δεν θέλει) το οποίο όμως δείχνει την ηλικία του στο στυλ γραψίματος και αδικείται κατάφορα

από το λουλουδάτα ταχτοποιημένο τέλος του.

 

Link to comment
Share on other sites

Παντως οσον αφορα τη σεξουαλικοτητα του ηρωα και το φιναλε ειναι μαλλον λαθος να θεωρειται κλισε και συμβιβαστικο καθως εκεινη την εποχη βλεπαμε αρκετα εργα να εχουν τα ακριβως αντιθετα στους συγκεκριμενους τομεις.Εξαλλου ειδικα οσον αφορα τις σεξουαλικες προτιμησεις ειναι λογικο να θελει να δειξει πως-οπως σε ολα-ο Μαντελα μενει ιδιος κι απαραλλαχτος ενω η κοινωνια αλλαζει δραστικα μεσα στους αιωνες.

Link to comment
Share on other sites

Το πόσο ταχτοποιούνται όλα στο τέλος είναι ίσως περισσότερο θέμα γούστου -κι εκεί με χάλασε. Η εξήγηση για τα περι σεξουαλικότητας που δίνεις στέκει μια χαρά, απλώς δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι τυχαίνει (με ή χωρίς εισαγωγικά) να είναι και η πιο βολική για τον αναγνώστη.;-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..