Jump to content

Ο πλανήτης Άρης στην ΕΦ


Recommended Posts

Η λογοτεχνια του Φανταστικου λατρεύει τους ξενους,παράδοξους,φανταστικους κοσμους.Η επιστημονικη φαντασια ομως εχει επιλεψει εδω και πολλα χρονια τον επισημο αγαπημενο της και δεν ειναι αλλος απο τον πλανητη Αρη.

 

 

 

Γιατι υπαρχει αυτη η εμμονη με το συγκεκριμενο πλανητη,αραγε;Καποτε κανανε υποθεσεις με το πως θα ηταν οι κατοικοι του.Σημερα που ξερουμε πως ειναι ο Αρης χαρη στα διαστημοπλοια,εξακολουθουμε να ονειρευομαστε τη ζωη στον κοκκινο πλανητη.Ιστοριες σχετικα με τον Αρη...παμπολλες.

 

Ριξτε μια ματια στο http://www.marsearth.com/novels/terciv.html και σχολιαστε.

 

 

 

Πειτε τις αγαπημενες σας αρειανες ιστοριες...η απλα φανταστειτε μια το επομενο βραδυ που θα κοιτατε τον Αρη απο καποια παραλια...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, ο Άρης αποτελεί μόνο ένα από τ' αγαπημένα ουράνια σώματα της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας· οι πλανήτες στους οποίους δόθηκε το μεγαλύτερο βάρος είναι ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος, με τους απώτερους να έχουν μια κατώτερη θέση μαζί με τη Σελήνη.

 

Ο κυριότερος λόγος που ο Άρης αποτέλεσε τόσο έντονο κεντρί στη φαντασία των ανθρώπων είναι ότι, ανάμεσα στ' άλλα, ομοιάζει αρκετά στη Γη διαφέροντας, ταυτόχρονα, εξ ίσου από αυτήν. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως η Αφροδίτη, ο πλανήτης που από άποψη διαστάσεων ομοιάζει περισσότερο στη Γη, διαφέρει πολύ περισσότερο από αυτήν απ' ότι ο Άρης. Μάλιστα, ενώ ο Lovecraft έχει γράψει ένα έργο ΕΦ που αφορά επικοισμό στην Αφροδίτη, σήμερα ξέρουμε πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο χωρίς το λεγόμενο terraforming. Από την άλλη, στον Άρη αρκούν και ήδη σχεδιάζονται βιόσφαιρες, αφού γίνονται μελέτες επικοισμού του.

 

Πολύ ιδιότυπη ιστορία αποτελεί ο Πόλεμος των Κόσμων, που αφορά μιαν... επίσκεψη των κατοίκων του Άρη στη Γη.

Link to comment
Share on other sites

Η πιο απίστευτη ιστορία πάντως είναι του Μπράντμπερι , "Ο Αρης είναι ο Παράδεισος". Εκεί που προσγειώνονται οι αστροναύτες και ανακαλύπουν ότι ο πλανήτης κατοικείται από τους πεθαμένους φίλους και συγγενείς τους.

Η μήπως όχι???

 

Αλλόκοτο εντελώς, θυμίζει Ζώνη του Λυκόφωτος. Ξέρει κανείς αν έχει γυριστεί σε ταινία?

Link to comment
Share on other sites

Το έχεις διαβάσει αυτό;;;Γαμώτο, δεν το εχω βρει πουθενά! Μήπως το έχεις και μπορείς να το δανείσεις; Πρέπει να είναι γαμάτη ιστορία!

 

Εγώ δεν έχω διαβάσει και πάρα πολλές με τον Άρη-ας πουμε τον πόλεμο των κόσμων δεν το χω διαβάσει- αλλά εξαιρετικά αγαπημένο είναι φυσικά ο Κόκκινος Άρης. Το λάτρεψα!

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Μα κι εγώ το ψάχνω! Μόνο την περίληψη είχα διαβάσει κάπου (σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, I think) κι από τότε μου έκατσε. Αν και νομίζω ότι έχω δει κάτι παρόμοιο στην τηλεόραση...

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον είναι απλό το γιατί, ο Άρης είναι ο πλανήτης στο οποίο είναι πιο εύκολο να πατήσει κάποτε ο άνθρωπος. και με το ξεκίνημα των διαστημικών ταξιδιών , πολλοί φαντάστηκαν πώς θα μπορύσε να είναι. Επίσης, από τους γνωστούς μας πλανήτες, είναι αυτός που κλιματολογικά φαινόταν πιο πιθανό να έχει ζωή. γι αυτό κιόλας κάποια εποχή μας κατέκλυσαν τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια με τις εχθρικές διαθέσεις

Link to comment
Share on other sites

Pixie, υπήρχε σειρά Ray Bradbury Theater και ένα από τα επεισόδια είναι και το Mars is Heaven. Εδώ πάντως μπορείς να ακούσεις μια... ραδιοφωνική του διασκευή από τα 50s!

 

 

 

Και εδώ μπορείς να βρεις το διήγημα στο πλαίσιο των Martian Chronicles, είναι το The Third Expedition. Έχει κάποιες διαφορές από όταν το πρωτοέγραψε για να κολλήσει καλύτερα στο κλίμα των Chronicles.

Edited by Tauntaun13
Link to comment
Share on other sites

Μια συνοψη των κορυφαιων ισως εργων με ολιγον απο Αρη θα δειτε στο

http://home.austarnet.com.au/petersykes/to...books_mars.html

 

Χαχ..θυμηθηκα και τον κλασικο εξωγηινο "Αρειανο" απο τα παιδικα της Γουορνερ...αυτον που πολεμουσε συνηθως με τον Μπαγκς Μπανυ.

 

Ακομη και σε εργα που δεν μνημονευεται ο Αρης παντως εχουμε πολλους πλανητες που του φερνουν λιγο εως πολυ.Βλεπε Αρρακις,Τατουιν σε Ντιουν και Πολεμο των Αστρων αντιστοιχα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ο αρρειανός που πολεμούσε με το μπαγκς μπάνυ ονομάζεται μάρβιν (marvin the martian) (άσχετη πληροφορία της ημέρας, εβδομάδας/ αιώνα)

 

μιας και θέμα είναι ο άρης, ξέρει κανένας ποιανού είναι και πώς λέγεται ένα βιβλίο, όπου: ανακαλύπτουμε ζωή στον άρη, και όταν δημιουργείται κανάλι επικοινωνίας, μας λένε ότι γνώριζαν την ύπαρξη μας εδώ και αιώνες, αλλα απλώς δεν επιθυμούσαν (ούτε και επιθυμούν) επαφές με εξωγήινους λαούς;;;

(είχα διαβάσει μια τέτοια σύντομη περιγραφή κάπου πριν 4 χρόνια περίπου και δεν θυμάμαι λεπτομέριες, και προφανώς θέλω ακόμα να οτ διαβάσω...)

 

μικρό απόσπασμα από την αγαπημένη ιστορία για τον Άρη: (είναι μικρο, promise :) )

"We are not a colony, and we won't be treated as one. There is no such thing as a colony any more. We are a free Mars."

More cheers, louder than ever, flowing into more chanting of "Free Mars! Free Mars!"

......... "This is not a siege or a blockade. This is, simply enough-"

And she stopped, and put out both hands: and the crowd told her.

kim stanley robinson, 1992 (?)

Edited by araquel
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η ιστορία ποου ψάχνετε υπάρχει στα <χρονικά του Αρή> ενα ισως απο τα καλύτερα βιβλία διηγηματων ε.φ. που επηρέασε όλους τους συγχρονους συγγραφείς

 

α ξεχασα Μπραντερυ και κυκλοφορει και στην ελλαδα μεταφρασμένο και μη

 

παιδια συγνωμη για τις 8 φορες επαναληψης, καταλαθος εγινε. Για αλλη μια φορα ο υπολογιστης μου αποδεικνυει οτι εχει ψυχολογικα προβληματα...

 

---Διορθώθηκε :)

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Το ότι ο Άρης αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τους φαντασάκιδες είναι αλήθεια. Το θέμα είναι γιατί? Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συντελέσαν σε αυτό. Μην ξεχνάμε πως οι τρεις πρώτοι πλανήτες τού ηλιακού μας συστήματος (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης) είναι οι λεγόμενοι Γήινοι πλανήτες, δλδ μοιάζουν πολύ με την γη κυρίως στο γεγονός ότι έχουν στερεό φλοιό και σχετικά μικρό σχήμα από τους υπόλοιπους. Οι επόμενοι (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδών) είναι αέριοι πλανήτες, δλδ δεν έχουν στερεό φλοιό (νομίζω πως μερικοί έχουν στερεό πυρήνα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστό, έτσι κι αλλιώς δεν έχει και πολύ σημασία μιας και είναι ανακάλυψη σχετικά πρόσφατη), αλλά αποτελούνται από αέρια μάζα και επιπρόσθετα έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τους Γήινους. Ο τελευταίος πλανήτης του ηλιακού συστήματος (Πλούτωνας) είναι πολύ μικρός και αποτελείται κυρίως από παγωμένους υδρογονάνθρακες και πετρώματα.

 

 

Πάνω στα παραπάνω θα βασιστούμε. Ο Πλούτωνας είναι πολύ μικρός πλανήτης και δεν παρατηρείται παρά μόνο με τηλεσκόπιο, πράγμα που έκανε δύσκολη την συσχέτιση του με το ηλιακό σύστημα και η ύπαρξη του δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή. Επιπρόσθετα, ο Πλούτωνας δεν έχει ατμόσφαιρα, πράγμα που εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας του, δηλαδή η θερμοκρασία του μπορεί εύκολα να συσχετιστεί με το απόλυτο μηδέν, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη ζωής γενικώς. Οι 4 αέριοι πλανήτες πιθανολογώ πως αποτέλεσαν πηγή ΕΦ λόγο πριν μαθευτεί ότι ήταν αέριοι (μιας και μη αέρια ζωή σε αυτούς τους πλάνητες θα ήταν αδύνατη). Από την άλλη τώρα: Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι πολύ κοντά στον ήλιο και είναι σχετικά ζεστοί, αλλά στον Ερμή εύκολα λιώνει μέταλλο στην επιφάνεια του. Επιπλέων, ο Ερμή είναι ορατός κυρίως τις ώρες που σκοτεινιάζει ή στην ανατολή. Η Αφροδίτη επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα ορατός πλανήτης (σε σχέση με τον Άρη).

 

 

Ο Άρης Είχε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που τον έκανε να ξεχωρίζει από όλα τα αλλά ουράνια σώματα (και η Σελήνη, αλλά αφού ανακαλύφθηκε το τηλεσκόπιο δεν υπήρχε αμφιβολία ότι είναι ακατοίκητη). Πιστεύω πως το κόκκινο χρώμα καεί έντονη λαμπρότητα του έκανε τους ανθρώπους να τον βλέπουν ως κάτι αρκετά κοντινό, αλλά συνάμα αρκετά ξένο και περίεργο σώμα. Αν σκεφτούμε και λίγο, Οι θεωρίες για την ύπαρξη ζωής στον Άρη ξεκίνησαν με την επιστημονική εικασία πως ο Άρης έχει και σχετικά «καλή» θερμοκρασία, και αρκετά ήπιες συνθήκες στην επιφάνεια του, πράγμα που δεν αποκλείει την ύπαρξη ζωής σε αυτόν. Τώρα προφανώς εκείνη την περίοδο ο Άρης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια (όχι όπως σήμερα που τον έχουμε χαρτογραφήσει κιόλας), και έγινε έτσι παράδοση ακόμα και μετά από την επιβεβαίωση για την μη ύπαρξη ζωής σε αυτόν.

 

 

Τώρα έχουν εμφανιστεί και θεωρίες για τον Πλούτωνα (πράγμα που έχει κατατριφθεί με την σύγχρονη επιστήμη), για άλλα ηλιακά συστήματα, άλλοι γαλαξίες, ακόμα και ξένοι μέσα στην ίδια την γη (θεωρίες που κάποιοι εκμεταλλεύονται για να κάνει χρήματα με αυτόν τον βλακώδη τρόπο)(ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε).

 

 

Κλείνοντας συμπεραίνουμε πως ότι αποτελεί το κοντινότερο μυστήριο, την κοντινότερη ανεπιβεβαίωτη θεωρία, εξάπτει έντονα την φαντασία των ανθρώπων: «Δεν είναι στην σελήνη? Είναι στον Άρη. Δεν είναι στον Άρη? Είναι στο Άλφα του Κενταύρου». Πάντως ο Άρης είναι και θα είναι σήμα κατατεθέν για τους εξωγήινους επισκέπτες,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

στον Άρη αρκούν και ήδη σχεδιάζονται βιόσφαιρες, αφού γίνονται μελέτες επικοισμού του.

 

RaspK FOG μπορεις να μου(μας) πεις που το διαβασες? ενδιαφερομαι αρκετα, αν μπορεις δωσε λινκ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαρίστως, αλλά πρέπει να ξαναβρώ το άρθρο, οπότε μπορεί να μου πάρει λίγο καιρό - θα βάλω σχετική παραπομπή (ίσως και απόσπασμα) με την πρώτη ευκαιρία.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Mε τον όλο ντόρο γύρω από την ταινία αλλά και το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε το The Martian αναρωτιέμαι τι έχουν να πούνε επί του θέματος νεότερα μέλη αλλά και παλιά που 9 χρόνια μετά αναθεώρησαν...

Link to comment
Share on other sites

Η Αφροδίτη επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα ορατός πλανήτης (σε σχέση με τον Άρη).

Σωστά όσα λέει το (παλιό;) μέλος, πλην αυτού. Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο σώμα στον ουρανό της Γης μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη και φαίνεται για ώρες πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του Ήλιου (ένα από τα δύο, ανάλογα με τη θέση της κάθε φορά).

 

H φωτογραφία που ακολουθεί καλοκαιρινή, από μια βεράντα στην Άνω Σύρο: Από αριστερά, Σελήνη, Δίας, Αφροδίτη.

 

post-394-0-61743000-1444196181_thumb.jpg

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..