trillian Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 (edited) ¨Οπως συζητάγαμε κι εδώ ξεκινάει η προσπάθεια να φτιάξουμε μια λίστα με τα καλύτερα βιβλια ΕΦ - κατα τη γνώμη μας. Σε αυτό το τόπικ θα αναφέρετε τις προτάσεις σας. ¨Οταν συγκεντρωθούν αρκετες - κάτι που δεν πιστεύω ότι θα πάρει πολύ χρόνο - θα σηκώσουμε την πρώτη μορφή του πίνακα και θα αρχίσει η βαθμολόγηση. Για απορίες, προτάσεις επι της διαδικασίας και άλλα συναφή, μπορειτε να ποστάρετε στο παραπάνω τόπικ - ας αφήσουμε αυτό εδώ καθαρά για τις προτάσεις, ώστε να μη μπερδεύονται τα πράγματα. Εχω πάρει θέση με μολύβι και χαρτί και σας περιμένω! . Προτείνετε! Μπορείτε να δώσετε τις βαθμολογίες σας εδώ. Για απορίες σχετικά με τη διαδικασία μπορείτε να διαβάσετε το Faq. Η τελική λίστα, με σειρά κατάταξης, βρίσκεται εδώ Edited October 15, 2006 by trillian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkchilde Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 (edited) Λοιπόν αρχίζω εγώ να προτείνω βιβλία Night's Dawn trilogy - Peter F. Hamilton (The Reality Dysfunction, The Neutron Alchemist, The Naked God) Foundation series - Isaac Asimov The Left Hand of Darkness - Ursula K. LeGuin The Word for World is Forest - Ursula K. LeGuin The Dispossessed - Ursula K. LeGuin Αυτά για την ώρα. Edited September 10, 2006 by Darkchilde Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 (edited) Για αρχή προτείνω τα καλύτερα / πιο ενδιαφέροντα βιβλία από όσα έχω διαβάσει (ή ξαναδιαβάσει) τα τελευταία 2-3 χρόνια και έτσι τα έχω στο νου για να τα αξιολογήσω άμεσα. Ελληνικός τίτλος / αγγλικός τίτλος / συγγραφέας Τα ημερολόγια των Άστρων / Star diaries / S. Lem Σολάρις / Solaris / S. Lem Γαλ. Αυτοκρατορία Ι / Foundation / I. Asimov Γαλ. Αυτοκρατορία ΙΙ / Foundation and Empire / I. Asimov Γαλ. Αυτοκρατορία ΙΙΙ / Second Foundation / I. Asimov ? / Foundation's Edge / I. Asimov ? / Tau Zero / Poul Anderson ? / The Forever War / Joe Haldeman Τα χρόνια με τους εξωγήινους / The Alien Years / R. Silverberg Απόδραση από το χρόνο / Timescape / G. Benford Ραντεβού με το Ράμα / Rendezvous with Rama / A. Clarke ? / Rama II / A. Clarke + G. Lee Ασύνδετος Χρόνος / Time out of Joint / PK Dick Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων / The dispossessed / U Le Guin To πεπρωμένο μου είναι τα άστρα / The Stars my Destination / A. Bester ? / Hyperion / D. Simmons Edited September 10, 2006 by nikosal Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaspK Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 (edited) Fahrenheit 451 - Ray Bradbury Foundation Series - Isaac Asimov (EDIT: τώρα πρόσεξα, ότι το γράφει και η Darkchilde) Rendez-vous with Rama - Arthur Clarke The Chrysalids - John Wyndham Edited September 10, 2006 by RaspK FOG Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Farheneit 451 - Ray Bradbury Brave new world - Aldus Huxley Dune series - Frank Herbert Neuromancer - William Gibson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rikochet Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 M. John Harrison - Light Τα Dune δεν νομίζω ότι είναι Sci-fi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 (edited) Μονο ενα ρε αχαιρευτε,τσογλανι,αλητηριε,...φιοριτουρα!?! Ναι,το Ντιουν θεωρειται "ΕΦ" αν και ειναι μαλλον φαντασυ αν το αναλυσεις.Οπως και ο Πολεμος των αστρων. Οι δικες μου τωρα: (DJ,βαλε το Drop the pressure) -Contact (Carl Sagan) -2001,A space odyssey(Arthur Clark) -The left hand of darkness (Ursula LeGuin) -The Dispossessed (Ursula LeGuin) -The stars my destination/Tiger!Tiger! (Alfred Bester) -UBIK (Phillip K.Dick) -Ringworld (Larry Niven) -Brave new world (Aldus Huxley) -The end of eternity (Isaac Asimov) -Flow my tears, the policeman said (Phillip K.Dick) -Foundation (Isaac Asimov) -And call me Conrand/This immortal (Roger Zelazny) -1984 (George Orwell) -Lord of light (Roger Zelazny) -Dune (Frank Herbert) Εχω την εντυπωση οτι κατι καλο ξεχασα...Αλλα υποθετω μπορουν να γινουν και προσθηκες αργοτερα. Edited September 10, 2006 by heiron Link to comment Share on other sites More sharing options...
northerain Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Man in the High Castle - Philip K. Dick Do androids dream of electric sheep - Philip K. Dick The illustrated man - R. Bradbury (sf?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 (edited) Φυσικά μπορούν να γίνονται προσθήκες διαρκώς. Είπαμε ότι ο λόγος των αρχικά προτεινόμενων βιβλίων είναι να φανεί αν υπάρχουν αρκετοί αναγνώστες σε κάθε βιβλίο για να ακολουθήσει αξιολόγησή του. Συνεπώς κάθε μέλος μπορεί να μπαίνει όποτε νομίζει και να προσθέτει βιβλία που θεωρεί σημαντικά ώστε να αξιολογηθούν. Επίσης πρότασή μου είναι (βλ. "αδελφό" τόπικ) τα μέλη των σειρών (πχ. foundation) να αξιολογούνται χωριστά. Edited September 10, 2006 by nikosal Link to comment Share on other sites More sharing options...
trillian Posted September 11, 2006 Author Share Posted September 11, 2006 Μια πρώτη λιστα και απο μένα : Nightfall/ I. Asimov - R. Silverberg End of eternity /I. Asimov The Gods themselves/ I. Asimov Do Androids dream of electric sheep? / P.K. Dick Time out of joint / P.K. Dick Caves of steel / I. Asimov Robots of Dawn / I. Asimov Solaris / S. Lem Cyberiad / S.Lem Ilion / Dan Simmons Olympus / Dan Simmons Foundation series / I. Asimov The songmaster / Card Illustrated man / R. Bradbury Dune / F. Herbert Space Odyssey 2001 / A. Clark The left hand of darkness / U. K. Le guin The dispossessed (U. Leguin) The word for world is forest (U. Leguin) And call me Conrad (R. Zelazny) Και έπεται συνέχεια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 - Ο αναρχικός των δύο κόσμων. U Le Guin - Το μάτι του ερωδιού. U Le Guin - Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος. U Le Guin - Solaris. Stanislew Lem - Το ηλεκτρικό πρόβατο. P.K. Dick - Ο πόλεμος των κόσμων. H. G. Wells - Η μηχανή που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο. H. G. Wells Εάν αποφασίσετε πως το 1984 θα μπει στη λίστα, παρόλο που ούτε κι εγώ το θεωρώ εφ απλά δεν κολλάει σε καμία από τις άλλες κατηγορίες που θα φτιάξουμε, θεωρήστε για την κατάταξη πως το προτείνω κι εγώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mort13 Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 Stranger in a strange land (Robert Heinlein) (καλά, ο πρώτος είμαι που προτείνει Heinlein; ) Ender's game (Orson Scott Card) The Hitch-hiker's guide to the galaxy (Douglas Adams) Nova (Samuel Delany) We (Yevgeny Zamyatin) A scanner darkly (Philip K. Dick) Gateway (Frederick Pohl) Bug Jack Barron (Norman Spinrad) The space merchants (Frederick Pohl & Cyril Kornbluth) The city, not long after (Pat Murphy) The drowned world (J.G. Ballard) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sitronella Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 (edited) Ούρσουλα Λε Γκεν: Το αριστερό χέρι του σκότους Ο αναρχικός των δύο κόσμων Peter Hamilton: Night's Dawn Trilogy The commonwealth Saga The Hitch-hiker's guide to the galaxy -Douglas Adams (εάν θεωρείται ΕΦ) Από τον Σπίνραντ: Ο Τζακ Μπάρον και η Αιωνιότητα Πασίφικα Οι ειδήσεις των 11 Lilith's Brood - Octavia E. Butler Dune- Frank Herbert Δεν ξέρω εάν θα πρέπει οι σειρές να αξιολογούνται ξεχωριστά το κάθε βιβλίο. Ιστορίες όπως το Night's Dawn Trilogy, όπου το ένα είναι η απόλυτη συνέχεια του άλλου (σαν να είναι ένα βιβλίο αλλά σε τρεις τόμους, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να διαβάσεις μόνο τον ένα), δε βλέπω πως γίνεται να θεωρηθούν κάτι διαφορετικό. Είναι όλο μια ιστορία. Άλλες σειρές, όπως το Hitch-hiker's guide και το Dune, όπου θα μπορούσες και να διαβάσεις μόνο ένα, τότε ναι, να αξιολογούνται διαφορετικά. Edited September 12, 2006 by Sitronella Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Μερικές προτάσεις ακόμα με ενδιαφέροντα βιβλία για να διευρυνθεί γρήγορα η λίστα. Τελικά τηρούμε το τρεις ή πέντε προτάσεις για να μπει στον πίνακα αξιολόγησης ένα βιβλίο; Δεν έχω καταλάβει. Παρακαλώ διευκρινείστε. Φίλιπ Ντικ Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο Φίλιπ Ντικ Ούμπικ Θανάσης Βέμπος Επέτειος Ισαάκ Ασίμοφ, Εγώ το ρομπότ / Έρχονται τα ρομπότ (ή the complete robot στις αγγλικές εκδόσεις) Λάρι Νίβεν ringworld Θίοντορ Στάρτζον Πέρα από τον ανθρώπινο / More than Human Ε.Τ. Γουέλς Η μηχανή του χρόνου Ε.Τ. Γουέλς Ο πόλεμος των κόσμων Ά. Κλαρκ Οι επικυρίαρχοι / Childhood's End Τ.Τ. Μπάλαρντ Πλημμύρα Τ.Τ. Μπάλαρντ Κρυστάλλινος Κόσμος Κ.Σ. Ρόμπινσον Κόκκινος Άρης Για τις σειρές (δεν θέλω να γίνω κουραστικός) αλλά είναι απολύτως αδύνατο να αξιολογήσω πχ. το foundation ως ολότητα. Το πολύ πολύ τα τρία πρώτα μέρη που είχαν γραφεί τη δεκαετία του '50 και είχαν κοινό ύφος και συνοχή. Αλλά τα επόμενα;;; Συμφωνούμε στα τρία πρώτα ως (καταρχήν) ένα έργο; Και βλέπουμε στη συνέχεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Νέες προτάσεις Τζον Γουίνταμ Η Ώρα των Τριφίδων (day of the triffids) Φρανκ Χέρμπερτ Ο δράκος της Θάλασσας (dragon in the sea) Ο. Λε Γκεν Η πόλη της ουτοπίας (city of illusions) Γ. Ζαμιάτιν Εμείς (we) Α.Ε. Βαν Βογκτ ο Κόσμος του Μηδέν Α (world of null A) A.E. Βαν Βογκτ Σλαν (Slan) Αρ. Κλαρκ - Στίβεν Μπάξτερ (Time's Eye) Μάικλ Κράιτον Αιχμάλωτοι του χρόνου (timeline) Φ. Πολ - Κόρνμπλαθ Οι έμποροι του διαστήματος (space merchants) I. Ασίμοφ Σπηλιές από Ατσάλι (caves of steel) Σ. Λεμ Κυβεριάδα (cuberiad) Π.Κ.Ντικ Εισβολή από το Γανυμήδη (ganymede takeover) Π.Κ.Ντικ Λαβύρινθος θανάτου (maze of death) Κ. Τζέτερ Οριζόντιος αποχαιρετισμός (farewell horizontal) Καλό είναι σιγά σιγά να υπάρξουν περισσότερες προτάσεις και να διευρυνθεί ο πίνακας των προς αξιολόγηση, γιατί έτσι θα έχει περισσότερες επιλογές ο κόσμος. Εγώ πάντως στο πνεύμα της λίστας προτείνω βιβλία που μου άρεσαν από αρκετά ως πολύ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oberon Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Να και η δική μου λίστα, όχι πλήρης ακόμα. Foundation series - Isaac Asimov Night's Dawn trilogy - Peter F. Hamilton The Word for World is Forest - Ursula K. LeGuin Hyperion Cantos - Dan Simmons The Ship Who Sang - Anne McCaffrey Snow Queen/Summer Queen - Joan D. Vinge Babel-17 - Samuel Delany Dune Series - Frank Herbert Lord of Light - Roger Zelazny The End of Eternity - Isaac Asimov Hitchhiker's Guide to the Galaxy/Restaurant at the End of the Universe - Douglas Adams Neverness - David Zindell Norstrilia/Instrumentality of Mankind - Cordwainer Smith The Golden Age Trilogy (Golden Age, Phoenix Exultant, Golden Trascendence) - John C. Wright Link to comment Share on other sites More sharing options...
trillian Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Τhe Hitchhiker's Guid to the galaxy Douglas Adams I Robot - I. Asimov Ο Κοκκινος Άρης - Ρομπινσον Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Μερικές προτάσεις ακόμα Άρθουρ Κλαρκ 2010 Οδύσσεια 2 Άρθουρ Κλαρκ 2061 Οδύσσεια 3 Άρθουρ Κλαρκ 3001 Η τελική οδύσσεια Νόρμαν Σπίνραντ Οι πράκτορες του χάους Νόρμαν Σπίνραντ Ο Τζακ Μπάρον και η αιωνιότητα Θανάσης Βέμπος Πέντε ρωγμές στο δίκτυο Γιώργος Μπαλάνος Οι ονειρότοποι της Γης Ι. Ασίμοφ Το τέλος της αιωνιότητας Ι. Ασίμοφ Ακόμα και οι Θεοί (the gods themselves) I. Ασίμοφ Γυμνός Ήλιος Κ. Τζέτερ Δρ. Άντερ Άλεν Στιλ Κογιότ Ά. Λέβιν Οι μυστηριώδεις γυναίκες του Στέπφορντ Ρ. Χενλάιν Ξένος σε ξένη χώρα Θυμίζω ότι για να προτείνουμε ένα βιβλίο δεν χρειάζεται να το θεωρούμε αριστούργημα, αλλά αρκετά ενδιαφέρον ώστε να αξιολογηθεί. Χονδρικά, εγώ προτείνω ό,τι πάνω κάτω θα βαθμολογούσα με 5 και πάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oberon Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 (edited) Συμπληρωματική λίστα: Οι Ονειρότοποι της Γης - Γιώργος Μπαλάνος Τα Πονοτρόνια και οι Αναρχικοί του Απολύτου - Διαμαντής Φλωράκης Contact - Carl Sagan 2001: A Space Odyssey - Arthur C. Clarke 3001 H Tελική Οδύσσεια - Arthur C. Clarke Stranger in a Strange Land - Robert Heinlein Quest for the Future - A.E. Van Vogt Isher Series (Weapon Makers, Weapon Shops of Isher) - A.E.Van Vogt Edited September 18, 2006 by Dain Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 (edited) Έψαξα στη βιβλιοθήκη για μερικά ακόμα βιβλία που αξίζει να αξιολογηθούν. Τα περισσότερα από αυτά τα έχω διαβάσει πριν από αρκετά χρόνια, τα ξεφύλλισα λίγο, σίγουρα είναι ενός κάποιου επιπέδου και πάνω. Ι. Ασίμοφ, Σκόνη από Αστέρια (stars like dust) I. Ασίμοφ, Επιχείρηση Αφροδίτη (lucky starr and the oceans of venus) Φ. Μπράουν, Έξω οι Αρειανοί Σ. Λεμ, Χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια μπανιέρα Δεν βλέπω ακόμα Σέλεϊ ή Βερν... Νομίζω ότι θα χρειαστεί να πάω στην παλιά μου βιβλιοθήκη, στο σπίτι του μπαμπά για να φέρω προτάσεις... Ούτε Γουέλς... Δεν πιστεύω να θέλετε να αφήσουμε τέτοια κλασικά έργα απέξω;; Επίσης: Το ringworld έχει μόνο δύο προτάσεις, το tau zero μια, το forever war μια.... Τρία μοναδικά στην εξέλιξη της εφ βιβλία! Ελπίζω σύντομα να πέσουν περισσότερες προτάσεις, αδημονώ να κάνω αξιολόγηση στα συγκεκριμένα! Edited September 17, 2006 by nikosal Link to comment Share on other sites More sharing options...
trillian Posted September 18, 2006 Author Share Posted September 18, 2006 Star diaries - St. Lem Stars like dust - I. Asimov Naked sun - I. Asimov Επιχείρηση Αφροδίτη - I. Asimov Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikosal Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 Ti γίνεται παίδες, προχωράμε με τις αξιολογήσεις; Θα δούμε σιγά σιγά μια πρώτη μορφή του πίνακα; Εγώ έχω ήδη στείλει αξιολόγηση για τα τρία βιβλία από τη σχετική λίστα που έχω διαβάσει ή ξαναδιαβάσει σχετικά πρόσφατα (εννοώ τα τελευταία 2-3 χρόνια). Για τα υπόλοιπα... θα πρέπει ή να τα φρεσκάρω ή να τα διαβάσω (πχ. δεν έχω διαβάσει ποτέ Χάμιλτον, αν και έχω εδώ και λίγο καιρό πάρει το Pandora's star). Και μια επιπλέον πρόταση Άρθουρ Τοφτ (Tofte) Κάτω από τα τείχη (walls within walls). Ένα αρκετά καλό μυθιστορηματάκι που ελληνικά είχε βγει σε βίπερ το 1980 με το γνωστό λογότυπο: 200 σελίδες, 40 δραχμές! Αναρωτιέμαι αν το θυμάται κανείς Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koyan Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 Βάζω εδώ μόνο όσα δεν έχουν μπει στις προτάσεις ήδη: Liliths Brood (by Octavia Buttler) Pandoras Star + Judas Unchained (by Peter Hamilton) Δεν έχω στόμα και πρέπει να ουρλιάξω (Χάρλαν Έλισσον) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 Δεν έχω στόμα και πρέπει να ουρλιάξω (Χάρλαν Έλισσον) Αυτό δεν είναι διήγημα; Αν θεωρείται έγκυρο πάντως μπαίνει και στην δικιά μου λίστα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 Κοyan,καλο ειναι να βαλεις ολα οσα σου αρεσουν.Η εστω οσα περισσοτερα γινεται.Το θεμα ειναι να βλεπουμε ποσα ατομα προτεινουν καποια βιβλια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts