Jump to content

Aξιολόγηση καλύτερων βιβλίων ΕΦ

Recommended Posts

Henry Kuttner- Μανία: Βρισκόμαστε μερικά χρόνια στο μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει αποικήσει την Αφροδίτη και ζει σε υποθαλάσσιες πόλεις χτισμένες μέσα σε θόλους. Υπάρχουν ορισμένες λίγες οικογένειες που κατέχουν το μυστικό της αθανασίας και οι κοινοί θνητοί, με τους μεν -φυσικά- να είναι αφεντικά των δε. Ένας τυχοδιώκτης θα προσπαθήσει κάποια στιγμή να ξεσηκώσει τον όχλο με την μορφή δημιουργίας αποικιών έξω από τους θόλους. Με προοπτικές απόκτησης ανεξαρτησίας και κυρίως του μυστικού της αθανασίας. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Καλογραμμένη αλλά αδιάφορη περιπέτεια που διαβάζεται άνετα μέσα σε δύο μέρες και ξεχνιέται μετά από μία. 4+3= 7

Edited by Δημήτρης
  • Like 1

Η χρονιά της ερήμου. Το βιβλιαράκι το ανακάλυψα σε αναζήτηση στο ίντερνετ για σχετικά άγνωστα βιβλία που αξίζουν μια ματιά και τα σχόλια που διάβασα σε τρία-τέσσερα ελληνικά βιβλιοφιλικά blogs για την Χρονιά της Ερήμου του Μαϊράλ ήταν αν μη τι άλλο διθυραμβικά. Και στάθηκα τυχερός που το βρήκα στα μεταχειρισμένα της Πρωτοπορίας σε άριστη κατάσταση με περίπου εφτά ευρώ, πριν σχεδόν ένα χρόνο. Μπορεί εύκολα να θεωρηθεί επιστημονική φαντασία, σκοπός του συγγραφέα όμως δεν ήταν να γράψει μια ιστορία δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας ντε και καλά, αλλά περισσότερο μια αλληγορία για την κατάσταση της Αργεντινής αλλά και γενικά πως αλλάζει ο άνθρωπος όταν έρχεται η καταστροφή, όταν τα πάντα γύρω του καταρρέουν. Αφηγήτρια της ιστορίας είναι η νεαρή Μαρία Βαλντές Νέιλαν, πρώην γραμματέας, που μετά τον ερχομό της Κοσμοχαλασιάς άρχισε να περιφέρεται από δω κι από κει, προσπαθώντας να επιβιώσει μέσα στο ολοκληρωτικό χάος. Αυτά που θα δει και θα ζήσει είναι πέρα από κάθε περιγραφή, αλλά μπορείτε να φανταστείτε... Λοιπόν, η γραφή του Μαϊράλ είναι απίστευτα ευκολοδιάβαστη και σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα και αρκετά σκληρή ιστορία, δύσκολα αφήνεις το βιβλίο για ένα διάλειμμα ή για δουλειές. Πραγματικά με όλα όσα συμβαίνουν στην πρωταγωνίστρια και τον κόσμο γύρω της, παρ'όλο που δεν είναι καθόλου ευχάριστα, θέλεις οπωσδήποτε να δεις τι θα γίνει παρακάτω. Μην περιμένετε ιδιαίτερες εξηγήσεις για το πως δημιουργήθηκε η Κοσμοχαλασιά, από που ξεκίνησε κλπ κλπ, απλά αφεθείτε σε μια καλογραμμένη, δυνατή και αρκετά αγχωτική μετά-αποκαλυπτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, με έντονα αλληγορικά στοιχεία.

Πέδρο Μαϊράλ - Η χρονιά της ερήμου: 5+3.5=8.5 

• Like 1

Frederik Pohl- Ο Άνθρωπος Συν: Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον τα πράγματα στη Γη έχουν γίνει πολύ άσχημα. Η πείνα και η εξαθλίωση έχουν φέρει την ανθρωπότητα ένα βήμα πριν από τον πόλεμο και την ολοκληρωτική καταστροφή. Η Αμερική θέλοντας να διασφαλιστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξετάζει την πιθανότητα να αποικίσει τον πλανήτη Άρη. Και αυτό θα γίνει μεταλλάσσοντας το ανθρώπινο σώμα έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει στο εχθρικό του περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που γίνονται στον αστροναύτη που έχει επωμιστεί αυτό το βάρος, βήματα που τον απαλλάσουν από την ανθρώπινη υπόσταση του και τον μετατρέπουν σιγά- σιγά σε μηχανή. Καλό και ωραίο βιβλίο. Ευκολοδιάβαστο και χωρίς να είναι μεγαλεπήβολο, δίνει ωστόσο τροφή για σκέψεις.  4+3,5= 7,5

Edited by Δημήτρης
  • Like 2

• 3 weeks later...

Καλημέρα σε όλους

Τον τελευταίο καιρό είχα την τύχη να διαβάσω δυο εξαιρετικά βιβλία

2001 A space Odyssey 6+3 = 9 

Τι να προσθέσω που να μην έχει ειπωθεί. Αν οι χαρακτήρες του ήταν λίγο πιο καλά..σκιαγραφημένοι, θα μιλάγαμε για υπερέπος, τώρα μιλάμε για υπερέπος πάλι, τι ιδέες, τι εικόνες, μαγεία.

Red Shirts- John Scalzi 5+3,5= 8,5

Χιούμορ, αγωνία, πραγματικά απρόβλεπτη εξέλιξη, ο Scalzi μετά την πολύ ικανοποιητική σειρά Old Man's War με εκπλήσσει και πάλι ευχάριστα, νομίζω ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και ηλικιακά δεν είναι καθόλου μεγάλος.

• Like 1

Καλώς σας βρίσκω λοιπόν !

Ας μου δώσει κάποιος οδηγίες (ή ας μου πεί που μπορώ

να τις βρώ) γιά την αξιολόγηση γιατί (με μιά πρώτη ματιά)

νομίζω ότι είναι αμαρτία να μένουν εκτός λίστας τα

Farewell horizontal του Jeter και The three stigmata του Dick

(αν κατάλαβα καλά...) !

Edited by Old man & SiFi

Καλησπέρα σε όλους,

Όγδοο post από εμένα στις αξιολογήσεις:

Φισκαντόρο (Denis Johnson): Ένα μυθιστόρημα στο οποίο η επιστημονική φαντασία δίνεται ως αφορμή και όχι ως σκοπός γραφής και πλοκής, για τη δημιουργία ενός αναγνώσματος με πολλά λυρικά-ποιητικά στοιχεία, αλλά και με έντονη αναφορά στις θρησκείες και στους διαφορετικούς πολιτισμούς, σε μια μίξη που ποτέ δεν ξεκαθαρίζεται επακριβώς. Ίσως η «μπλεγμένη» προσωπικότητα του Τζόνσον, στα λίγα που έχω διαβάσει για αυτόν, να θέλει να βγει προς τα έξω μέσω του κόσμου και των ηρώων που δημιουργεί, ωστόσο δεν θα του κάνω τη χάρη, αφού αυτό ακριβώς το μπλέξιμο είναι που ίσως ενοχλεί τον αναγνώστη, του δημιουργεί συνειρμούς και εκφράσεις του τύπου «τι θέλει να πει ο ποιητής;» και τελικά, ολοκληρώνοντας το βιβλίο, το νόημα είναι διφορούμενο και δεδομένα όχι ξεκάθαρο. Ο Τζόνσον, ναι, θεωρείται ένας από τους πολύ καλούς μοντέρνους αμερικανούς συγγραφείς, τελικά όμως επειδή η υποκειμενική κρίση είναι αυτή που μας κάνει να διαφοροποιούμαστε ως προσωπικότητες, το «Φισκαντόρο» δεν θα πάρει καλή βαθμολογία από εμένα. Όσοι πάντως δεν το έχετε διαβάσει, δοκιμάστε το.

Βαθμολογία: 3,0 + 3,0=6,0

Άνθρωπος στον Άρη (Andy Weir): Ένα ΕΦ βιβλίο, όπου το «ΕΦ» περισσότερο αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους ο ήρωας καταφέρνει να επιζεί στον Άρη, παρά στον όλο χώρο και χρόνο κατά τον οποίο διεξάγεται το μυθιστόρημα (είμαστε απλά στο σήμερα). Ο Weir χειρίζεται νόμους και αξιώματα επιστημών όπως η φυσική, η χημεία, η γεωλογία κ.ο.κ., που δεν μπορούν φυσικά να επιδέχονται καμία αμφισβήτηση από τον μέσο αναγνώστη, ώστε να δημιουργήσει έναν ήρωα ικανό να κάνει τον Άρη... σπίτι του. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του βιβλίου του, το γεγονός ότι σε κάνει να αισθανθείς έναν πλανήτη εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, τόσο κοντά και τόσο οικείο. Με λίγα λόγια, ποτέ και σε κανένα βιβλίο το διάστημα δεν έγινε τόσο «φιλικό» (αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς κανόνες και επέζησες), και σε αυτό συμβάλει και το χιούμορ του κεντρικού ήρωα του Weir, ώστε τελικά να έχουμε ένα σύγχρονο, γρήγορο, διδακτικό και τελικά, άκρως ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Ως εκ τούτων:

Βαθμολογία: 5,0 + 3,5=8,5

Φαρενάιτ 451 (Ray Bradbury): Ένα μαγικό μυθιστόρημα, γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να περιγράφει μια δυστοπική εποχή, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Ο Γκάι Μόνταγκ ζει σε μια περίοδο όπου τα πάντα λογοκρίνονται και κατευθύνονται, ωστόσο αυτό δεν είναι το ζήτημα στο δημιούργημα του Μπράντμπερυ. Αυτό που συνεπαίρνει είναι η αφύπνιση και προσπάθεια του Μόνταγκ να καταλάβει, να διασώσει και τελικά, να επιζήσει μέσα του τα βιβλία και όχι το τι συμβαίνει γύρω του, για ποιο λόγο έχει συμβεί κ.ο.κ. Στο τέλος, το Φαρενάιτ 451 δημιουργεί κάποια ερωτήματα αναπάντητα (π.χ. γιατί η Κλαρίς εξαφανίζεται ή πώς γνωρίζει ο Μπήτυ όλα αυτά για τα βιβλία, από τη στιγμή που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους), ωστόσο για εμένα, παραμένει μοναδικό... Προτείνω επίσης, όσοι θέλετε να το διαβάσετε ή να το ξαναδιαβάσετε, να αναζητήσετε την έκδοση του 2012 από τον Άγρα. Είναι μια από τις πιο φροντισμένες των τελευταίων ετών.

Βαθμολογία: 6,0 + 4,0=10

Edited by Rov
  • Like 2

Καλώς σας βρίσκω λοιπόν !

Ας μου δώσει κάποιος οδηγίες (ή ας μου πεί που μπορώ

να τις βρώ) γιά την αξιολόγηση γιατί (με μιά πρώτη ματιά)

νομίζω ότι είναι αμαρτία να μένουν εκτός λίστας τα

Farewell horizontal του Jeter και The three stigmata του Dick

(αν κατάλαβα καλά...) !

Δες εδώ.

@ Old man & SiFi

Όπως θα διάβασες στο faq που έστειλε ο Δημήτρης, ένα βιβλίο χρειάζεται πέντε αξιολογήσεις για να μπει στη λίστα. Από σύμπτωση, και τα δύο που αναφέρεις έχουν από τέσσερις, οπότε με τη δική σου θα τα... καταφέρουν. Η αξιολόγησή σου πρέπει να έχει τη φόρμα πχ. 4.5 (για την υπόθεση κλπ.) + 3.0 (για το χειρισμό της γλώσσας κλπ.) με άριστα το 6.0 + 4.0 και μπορείς αν θέλεις να γράψεις και δυο λόγια, επεξηγηματικά.

Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω σε όλους ότι η ενημέρωση του πίνακα θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, οπότε παρακαλείστε να ανεβάσετε τις αξιολογήσεις σας που έχετε αμελήσει.

• Like 1

Ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις !

(Δεν έχω καθολου πείρα απο forums και δείξτε λίγη ανοχή στην αρχή)

Αν κατάλαβα καλά εδώ βάζουμε τους τίτλους και την αξιολόγησή μας.

(Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια φόρμα όπου πάμε στον τίτλο και συμπληρώνουμε).

Παμε λοιπόν :

K.W. Jetter - Farewell horiizontal

Με όλο τον σεβασμό στους υπόλοιπους μεγάλους συγγραφείς και στους "κόσμους"

που "έχτισαν" και μας ξεδίπλωσαν στις σελίδες των βιβλίων τους, πιστεύω ότι αυτός

εδώ ο "κύλινδρος" στέκεται πανάξια ανάμεσά τους !

Απίστευτα πρωτότυπη σύλληψη, ρεαλιστική λειτουργία, σε συνδυασμό με δράση

και πιθανές κοινωνικές - οικονομικές εξελίξεις. (5,00-3,00)

P.K. Dick - The three stigmata of Palmer Eldritch

Να σας προειδοποιήσω εδώ ότι ο Dick είναι από τους αγαπημένους μου,

λατρεύω ακόμα και τα εκτός SF βιβλία του...

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να αφήσω εκτός λίστας αυτό το έργο του που θεωρώ

ότι είναι το πιό "χαμένο" από άποψη γραφής και πλοκής και εκεί ακριβώς βρίσκω

την γοητεία του ! (4,50 - 3,50)

Συνεχίζω :

Ray Bradbury : Fahrenheit 451

Δεν χρειάζεται να πώ και πολλά, τα έχουνε πεί άλλοι πριν από μένα.

Αρκεί να προσθέσω ότι αν είσαι βιβλιόφιλος (και εδώ τουλάχιστον

πρέπει να είμαστε αρκετοί) δεν υπάρχει περίπτωση να μην λατρέψεις

αυτό το έργο που με τόση αγάπη αγκαλιάζει το βιβλίο. (6,00 - 4,00)

ΟΚ, αυτή την ανανέωση την πρόλαβα!

Alastair Reynolds - Revelation Space

Η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί στα άστρα, χωρίς να έχει σπάσει όμως το φράγμα της ταχύτητας του φωτός, και τα πλοία και τα πληρώματα που είναι διατεθιμένα να κάνουν τα πολύχρονα ταξίδια από κόσμο σε κόσμο είναι σχετικά λίγα. Κατά συνέπεια οι περισσότερες αποικίες είναι απομονωμένες η μια από την άλλη, με εξαίρεση την περισταστασιακή επίσκεψη από κάποιον διαστρικό έμπορο. Σε μια από αυτές ένας αρχαιολόγος προσπαθεί να ανακαλύψει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τον αφανισμό μιας εξωγήινης φυλής στον πλανήτη που κατοικούν πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, γιατί φοβάται ότι μπορεί να ξανασυμβεί. Κάπου αλλού το πλήρωμα ενος πλοίου ψάχνει να βρει θεραπεία για τον καπετάνιο του, που έχει μια παράξενη ασθένεια.

Ενδιαφέρον ο κόσμος, ενδιαφέροντες και οι χαρακτήρες, αλλά κάτι απροσδιόριστο δεν μου άρεσε. Δεν ξέρω αν θα πιάσω και το επόμενο.

4,5 + 3,0 = 7,5

Philip Dick - The Three Stigmata of Palmer Eldritch
Άλλο ένα βιβλίο του Ντικ που το τέλειωσα και σκεφτόμουν "μα τι διάβασα τώρα;". Στο μέλλον το ηλιακό σύστημα είναι γεμάτο αποικίες στις οποίες κανείς δεν θέλει να πάει, οπότε στέλνονται άνθρωποι με το ζόρι. Αυτοί, για να αντέξουν το ρίχνουν στα ναρκωτικά, και συγκεκριμένα στο can-d, που τους κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται στη Γη. Κάποια μέρα εμφανίζεται ο Palmer Eldritch που είχε πεταχτεί στο διπλανό ηλιακό σύστημα, και φέρνει μαζί του ένα νέο καλύτερο ναρκωτικό, με το οποίο σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο. Ή κάτι τέτοιο. Μπλέκεται σε μια διαμάχη με το υπάρχον "καρτέλ",

αλλά κάπως τους παγιδεύει στην νιρβάνα που προκαλεί το ναρκωτικό, αλλά αυτοί ξεφεύγουν, ή δεν ξεφεύγουν,

και μετά δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν κατάλαβα.

1,5 + 2,0 = 3,5

Hugh Howey - Wool, Shift, Dust
Την τριλογία του Σιλό την ξεπέταξα πολύ γρήγορα (για τα μέτρα μου). Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον η επιφάνεια της Γης έχει καταστεί μη κατοικήσιμη, και οι μοναδικοί επιζήσαντες είναι μια κοινωνία ανθρώπων που ζουν σε ένα γιγαντιαίο υπόγειο Σιλό. Δεν διευκρινίζεται πόσο καιρό ζουν στο Σιλό, αλλά οι ιστορίες για την ζωή στην επιφάνεια είναι πια παιδικά παραμύθια, ενώ η τιμωρία ακόμα και για συζήτηση για επιστροφή στην επιφάνεια τιμωρείται με καθαρισμό (σκέψου θάνατο). Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί είναι εύκολο να ρίξω spoilers. Τα βιβλία είναι page-turners, ακόμα και το δεύτερο που τελικά δεν έλεγε και τίποτα (νομίζω), δεν μπορούσα να το αφήσω κάτω. Όλη η ιστορία είναι λίγο εύθραυστη, αλλά ήταν πολύ ευχάριστη στην ανάγνωση, και πιστεύω πως κατάφερε να δώσει ένα αξιοπρεπές φινάλε.
Wool 5,0 + 2,5 = 7,5
Shift 2,0 + 2,5 = 4,5
Dust 4,5 + 2,5 = 7

John Scalzi - Old Man's War
Δεν έχω να πω πολλά γι'αυτό το βιβλίο. Η ανθρωπότητα στη μάχη της με τα άλλα νοήμονα είδη για 'ζωτικό χώρο' επιστρατεύει γέρους ανθρώπους, λόγω εμπειρίας, τους κάνει ένα ρεκτιφιέ, και τους στέλνει στην πρώτη γραμμή των μαχών. Χαβαλεδιάρικο, γρήγορο, σαν starship troopers με παπούδια, και κάπως πιο βαθιά νοήματα. Πολύ καλό βιβλίο, που είχε και αρκετή πλάκα.
5,0 + 3,0 = 8,0

Orson Scott Card - Ender's Shadow
Η ιστορία του Ender, από τα μάτια του Bean. Το μεγαλείο της ιδιοφυίας του Bean ξεδιπλώνεται για να το θαυμάσουμε. Ο Bean είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον Ender, αυτός που τον βοηθά και τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές, χωρίς όμως κανείς να καταλαβαίνει τον ρόλο που παίζει. Και μαζί με τον Ender, έτσι κι αυτός εξελίσσεται σταδιακά σε έναν ισχυρό ηγέτη, που λογικά θα εκδηλωθεί στα επόμενα βιβλία της σειράς Shadow, σαν εισαγωγή για τα οποία λογικά πρέπει να θεωρηθεί αυτό το βιβλίο.
3,5 + 2,5 = 6,0

Michael Chabbon - The Yiddish Policemen's Union
Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό σύμπαν, στο οποίο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ μετέτρεψαν την πόλη Σίτκα στην Αλάσκα σε Εβραϊκό καταφύγιο. Εβραίοι από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν προς τα εκεί, ειδικά μετά την καταστροφή του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ, το 1948. Για πολλά χρόνια η Σίτκα έμοιαζε να είναι μια από της μεγάλες πόλεις του κόσμου, αλλά τώρα, μερικούς μήνες πριν η περιοχή επιστρέψει στον έλεγχο των ΗΠΑ και δοθεί στους ιθαγενείς της Αλάσκα, ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει, και η μοίρα των Εβραίων κατοίκων είναι αβέβαιη. Καθαρά αστυνομικό μυθιστόρημα, υπερβολικά δύσκολο στην ανάγνωση λόγω των αμέτρητων Yiddish λέξεων και εκφράσεων που πρέπει να μαντέψεις ή να γκουγκλάρεις, αλλά και της υπερβολικής χρήση μεταφορών, παρομοιώσεων, επιθέτων και δεν συμμαζεύεται.
3,5 + 1,5 = 5,0

Brian Aldiss - Non-Stop
Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Ρόι Κόμπλεϊν, ένας κυνηγός, μέλος μια μικρής φυλής που ζει στο δάσος. Από την αρχή της ιστορίας είναι προφανές ότι το δάσος βρίσκεται μέσα σε ένα πλοίο-κιβωτό (generation ship), στο οποίο άνθρωποι γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν όσο αυτό βρίσκεται στο μακρύ του ταξίδι. Και παρότι ίχνη της αλήθειας επιζούν σε αρχαίους μύθους, οι ταξιδιώτες έχουν ξεχάσει ότι βρίσκονται σε ένα σκάφος, και πιστεύουν ότι τα καταστρώματά του είναι όλος ο κόσμος.
Ο Χένρι Μάραπερ είναι ο ιερέας της φυλής, ο οποίος πλησιάζει τον Ρόι με ένα σχέδιο που μπορεί να τους οδηγήσει στην αλήθεια, και να τους δώσει τον έλεγχο του σκάφους. Ο Ρόι δέχεται την πρόταση, και μαζί με την ομάδα του Μάραπερ ξεκινούν προς το Μπροστά. Όσο το ταξίδι τους προχωρά, τόσο αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα μυστικά του σκάφους.
Το βιβλίο ήταν αρκετά βαρετό σε σημεία, ενώ οι ιδέες του, 55 χρόνια μετά, μοιάζουν ή κοινότυπες, ή παρατραβηγμένες. Είμαι σίγουρος ότι όταν κυκλοφόρησε πρέπει να ήταν αξιοσημείωτο, αλλά έχει γεράσει άσχημα.
2,5 + 2,5 = 5,0

Andy Weir - The Martian
Ο Mark Watney είναι μέλος της τρίτης ερευνητικής αποστολής στον πλανήτη Άρη. Είναι ειδικός στη μηχανολογία και τη βοτανολογία, και σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, θα περάσει 1 μήνα στον Άρη. Δυστυχώς, λίγες μέρες αφότου αυτός και η ομάδα του φτάνουν στον κόκκινο πλανήτη, όλα πάνε στραβά λόγω μιας αναπάντεχης αμμοθύελλας, οι συνάδελφοι του νομίζουν ότι πέθανε σε ένα ατύχημα, και έτσι τον εγκαταλείπουν και ξεκινούν την επιστροφή στη Γη. Ο Watney όμως δεν έχει πεθάνει, και πρέπει να βρει ένα τρόπο να επικοινωνήσει με τη Γη, και να επιβιώσει μέχρι να μπορέσει να οργανωθεί κάποιου είδους διάσωση.
Το βιβλίο είναι hard sci-fi. Φαίνεται ότι ο συγγραφέας προσπάθησε να το κάνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Μου θύμισε έντονα τον “Κόκκινο Άρη”, αλλά το βιβλίο του Weir είναι πιο κοντά στα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα.
Σε αντίθεση όμως με το βιβλίο του Ρόμπινσον, εδώ οι χαρακτήρες νομίζω πως είναι κάπως “λίγοι”. Ειδικά ο πρωταγωνιστής, πετάει την μια ατάκα μετά την άλλη, σαν να κάνει stand-up comedy. Νομίζω πως σε καμία στιγμή δεν αγχώθηκα ιδιαίτερα για το μέλλον του, μάλλον επειδή ποτέ δεν μου φάνηκε πραγματικός.

5,0 + 2,5 = 7,5

Richard Morgan - Altered Carbon

Αλλό ένα αστυνομικό κατά βάση μυθιστόρημα. Στο μέλλον οι αποικίες στήνονται με τα αργά πλοία που κινούνται πιο αργά από το φως, αλλά αφου στηθεί μια αποικία, το ταξίδι σε αυτή μπορεί να γίνει απλά μεταφέροντας την συνείδηση του ανθρώπου σε ένα άλλο σώμα, στην τοποθεσία του προορισμού. Ο Takeshi Kovacs είναι πρώην μέλλος μια ελίτ στρατιωτικής δύναμης που ειδικεύεται στην γρήγορη μεταφορά και δράση από κόσμο σε κόσμο, που ανγκάζεται να εργαστεί για ένα ζάμπλουτο κύριο ο οποίος νομίζει ότι δολοφονήθηκε. Για την ακρίβεια, ο πελάτης του Kovacs φαίνεται να αυτοκτόνησε, αλλά η συνείδησή του που φορτώθηκε σε νέο σώμα από το back-up δεν το πιστεύει.

Πολύ ευχάριστο μυθιστόρημα, καλοστημένος κόσμος, και ένας πολύ καλός πρωταγωνιστής.

5,0 + 3,5 = 8,5

• Like 3

Μερικά αγαπημένα και πολυ-(ή πρόσφατα)διαβασμένα, χωρίς σχόλια.

Edwin Abbott : Flatland (5+4=9)

Paolo Bacigalupi : The windup girl (5+3,5=8,5)

Greg Bear : Blood music (4.5+3.5=7,5)

Octavia Estelle Butler : Parable of the sower (5,5 + 4=9,5)

Octavia Estelle Butler : Parable of the talents (5,5 + 4=9,5)

Fredric Brown : What mad universe ? (5+4=9)

Eric Brown : Engineman (5.5+3.5=9)

Michael Greatrex Coney : Friends come in boxes (6+4=10)

Arthur C. Clarke : 2001: A space odyssey (6+3.5=9,5)

Arthur C. Clarke : Childhood's end (6+4=10)

Από το D και μετά σε προσεχές post (s ?)...

Edited by Old man & SiFi

...πολύ ωραία. Βάζε και το άθροισμα (πχ. 5+3.5=8.5) για ευκολία του αναγνώστη (να βλέπει με μια ματιά την αξιολόγησή σου).

Συνεχίζω λοιπόν :

Philip K. Dick : The man in the high castle (6+4=10)

Philip K. Dick : Counter-clock world (5,5+4=9,5)

Philip K. Dick : Lies,inc. / The unteleported man (6+4=10)

Joe Haldeman: The forever war (5.5+4=9.5)

Harry Harrison : Make room ! Make room ! (6+4=10)

Aldous Huxley : Brave new world (6+4=10)

(Ξαναλέω ότι αξιολογώ μόνο βιβλία που έχω διαβάσει πολλές φορές ή πολύ πρόσφατα

οπότε οι -σχεδόν πάντα-  ψηλές βαθμολογίες εξηγούνται !)

Δεν ξέρω αν εδώ είναι ο σωστός τόπος ή αν το θέμα έχει ήδη συζητηθεί,

αλλά θέλω να κάνω μία παρατήρηση :

Βιβλία μέ λίγες (5-6 π.χ.) ψηλές αξιολογήσεις έχουν υψηλό μέσο όρο και

εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις, ενώ βιβλία με πολλές (15+) αξιολογήσεις

(όχι όλες πολύ καλές) είναι χαμηλότερα.

Πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να αποτυπώνεται και η ποσότητα

των αξιολογήσεων στην κατάταξη ,μιά και το ότι καποιος αξιολόγησε καποιο

βιβλίο του δίνει κάποια αξία !

(Προσωπικά δεν σκέφτομαι να διαθέσω χρόνο γιά χαμηλές αξιολογήσεις βιβλίων

που έχω διαβάσει εδώ και καιρό παρά μόνον γιά όσα διαβάσω τώρα)

Δεν έχω να δώσω κάποια στατιστικά σωστή λύση.

Θα μπορούσε ο μέσος όρος να παραμείνει ως έχει, αλλά γιά την κατάξη

να χρησιμοποιείται κάποιος άλλος αριθμός που να περιλαμβάνει (με κάποιον τρόπο)

και τον συνολικό αριθμό αξιολογήσεων.

(π.χ. Μ.Ο. + αριθμός αξιολογήσεων Χ ,01 ή Χ κάποιον άλλον συντελεστή).

Τι λέτε ?

Δεν ξέρω αν εδώ είναι ο σωστός τόπος ή αν το θέμα έχει ήδη συζητηθεί,

αλλά θέλω να κάνω μία παρατήρηση :

Βιβλία μέ λίγες (5-6 π.χ.) ψηλές αξιολογήσεις έχουν υψηλό μέσο όρο και

εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις, ενώ βιβλία με πολλές (15+) αξιολογήσεις

(όχι όλες πολύ καλές) είναι χαμηλότερα.

Πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να αποτυπώνεται και η ποσότητα

των αξιολογήσεων στην κατάταξη ,μιά και το ότι καποιος αξιολόγησε καποιο

βιβλίο του δίνει κάποια αξία !

(Προσωπικά δεν σκέφτομαι να διαθέσω χρόνο γιά χαμηλές αξιολογήσεις βιβλίων

που έχω διαβάσει εδώ και καιρό παρά μόνον γιά όσα διαβάσω τώρα)

Δεν έχω να δώσω κάποια στατιστικά σωστή λύση.

Θα μπορούσε ο μέσος όρος να παραμείνει ως έχει, αλλά γιά την κατάξη

να χρησιμοποιείται κάποιος άλλος αριθμός που να περιλαμβάνει (με κάποιον τρόπο)

και τον συνολικό αριθμό αξιολογήσεων.

(π.χ. Μ.Ο. + αριθμός αξιολογήσεων Χ ,01 ή Χ κάποιον άλλον συντελεστή).

Τι λέτε ?

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο τύπος που χρησιμοποιεί το imdb για να κατατάξει τις 250 καλύτερες ταινίες:

post-2199-0-86907100-1418164015.png

Όπου:

Μ: Ο πραγματικός μέσος όρος των αξιολογήσεων του βιβλίου

χ: Ο αριθμός των αξιολογήσεων του βιβλίου

ε: Ο ελάχιστος αριθμός αξιολογήσεων για να μπει στη λίστα

Β: Ο μέσος όρος όλων των δοθέντων αξιολογήσεων 

Δηλαδή, όσο ανεβαίνει ο αριθμός των αξιολογήσεων για ένα βιβλίο, τόσο πιο πολύ μεγάλη βαρύτητα έχει ο πραγματικός του μέσος όρος του. Βέβαια, στο imdb μιλάμε για τεράστιο αριθμό αξιολογήσεων. Ενώ εδώ έχουμε πολύ μικρές διαφορές και δεν ξέρω κατά πόσο θα δείξει σημαντική διαφορά.

Παράδειγμα:

Βιβλίο με 20 αξιολογήσεις και μέσο όρο αξιολογήσεων 7,8. (Ο μέσος όρος όλων των αξιολογήσεων δίνεται στο 6,8): (7,8*20+5*6,8)/25=7,6

Νέο βιβλίο στη λίστα με 5 αξιολογήσεις και μέσο όρο 9,2 (μεγάλοι φαν αυτοί που το πρωτοαξιολόγησαν): (9,2*5+5*6,8)/10=8

Χμμ... τελικά, ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει έως κάποιο βαθμό.

Αλλά!

Το μεγάλο αλλά είναι ποιος θα κάτσει να το κάνει όλο αυτό από την αρχή. Ας πούμε ότι το πρόγραμμα είναι εύκολο να γίνει. Ποιος θα περάσει ένα-ένα τα δεδομένα; Εκτός αν υπάρχει εύκαιρη η βάση δεδομένων. Τότε, ίσως να μπορούσε κάτι να γίνει. Όπως και να το κάνουμε πάντως, θα είναι μεγάλο ζόρι να ξαναγίνει από την αρχή.

Edited by Mesmer
  • Like 1

Καλημέρα! Εγώ νομίζω πως αν απλά βαθμολογούμε και όσα βιβλία δεν μας αρέσουν, το τελικά αποτέλεσμα με το παρόν σύστημα είναι επαρκές.

Edited by elerran
  • Like 2

Πολλά μπορούν να γίνουν αλλά όλα καταλήγουν σε επιπλέον δουλειά που (αν δεν υπάρχει άλλος εθελοντής να την κάνει) πάει στο nikosal και κατά τη γνώμη μου είναι περιττή αγγαρεία. Υπάρχει το πλήθος αξιολογήσεων στη λίστα ούτως ή άλλως. Στο goodreads συνήθως τις λίστες μπορείς να τις βλέπεις είτε με βάση το μέσο όρο των αξιολογήσεων είτε με βάση το πλήθος των αξιολογήσεων. Ούτε τύποι του imdb ούτε τίποτα.

Το μεγάλο αλλά είναι ποιος θα κάτσει να το κάνει όλο αυτό από την αρχή. Ας πούμε ότι το πρόγραμμα είναι εύκολο να γίνει. Ποιος θα περάσει ένα-ένα τα δεδομένα; Εκτός αν υπάρχει εύκαιρη η βάση δεδομένων. Τότε, ίσως να μπορούσε κάτι να γίνει. Όπως και να το κάνουμε πάντως, θα είναι μεγάλο ζόρι να ξαναγίνει από την αρχή.

Αν χρησιμοποιείται εξελόφυλλο, πρέπει να αλλάξει χειροκίνητα κάθε κελί. Αν τώρα είχαμε βάση δεδομένων με script-άκια ήταν πολύ απλή η διαδικασία

@Old man & SiFi

Ευχαριστώ για τις σκέψεις που έκανες. Ωραία να ανοίγει συζήτηση γύρω από τη λίστα! Η πρόταση που κάνεις έχει φυσικά βάση, αφού αλλιώς είναι να έχει ένα βιβλίο 5 αξιολογήσεις, αλλιώς 105. Εδώ όμως έχουμε ένα μέσο όρο γύρω στις 9 αξιολογήσεις ανά βιβλίο (στην πρώτη 50άδα τουλάχιστον, τόσο είναι), οπότε με μια απόκλιση 4 αξιολογήσεων (9-5) δεν ξεφεύγουμε πολύ. Επίσης, μια μικρή δικλείδα ασφαλείας είναι ότι ούτως ή άλλως η μεγαλύτερη και η μικρότερη αξιολόγηση για κάθε βιβλίο φεύγουν από τη μέση. Τέλος, μια επιπλέον βελτίωση στην πιστότητα της λίστας είναι όταν αξιολογούμε και βιβλία που δεν μας αρέσουν...