Jump to content

Μικρές Ιστορίες


RaspK
 Share

Recommended Posts

Όταν ξεκίνησα κι έγραψα την πρώτη τέτοια ιστορία, είχα κατά νου την επιτυχία που είχε, με τον τρόπο του, το Ονείρων Σκιές· σκεφτόμουν ποιό θα ήταν, άραγε, το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πιο έντονα μη περιοδικής, όχι όπως ένα fanzine, αλλά ως μια έκδοση ετήσια ή ακόμα και διετής - μια έκδοση κάθε φορά διαφορετική, κάθε φορά και καλύτερη βάσει όσων μας έμαθαν οι προηγούμενες προσπάθειες, με καλύτερη παρουσίαση, νέο υλικό, και τη διάθεση να μοιράσουμε λίγες από τις λέξεις μας, να στήσουμε εικόνες για τον κόσμο.

 

Ως εκ τούτου, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχίζαμε το Ονείρων Σκιές σε διάφορες, ακριβώς, ενσταλλάξεις, κάθε φορά και με μια ιδέα, ούτως ώστε να έχουμε κάθε 1 ή 2 χρόνια ένα μικρό σύνολο μικρών ιστοριών (εξ ου και ο τίτλος). Αποφάσισα τα κείμενα που θα ήθελα να παράσχω σε μια τέτοια διαδικασία να φέρουν αυτόν τον τίτλο και, γιατί όχι, αν θέλουν να συνεχίσουν κι άλλοι... Δεν ξέρω πόσοι από τους παρώντες έζησαν το Ονείρων Σκιές - πολλοί δυστυχώς έφυγαν, άλλοι ήρθαν αργότερα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε, αισίως, 500 μέλη, και αρκετά από αυτά είναι ενεργά. Νομίζω ότι δε θα ήταν κακή ιδέα να ξεδιαλέξουμε μερικές ιστορίες από όσες θα θέλει να βάλει ο καθένας, αν μαζευτούν πάρα πολλές, και να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο.

 

Μόνη παράκληση, κατ' εμέ, είναι να γράφουμε και κείμενα που να έχουν fantasy, horror ή/και sci-fi περιεχόμενο - τουλάχιστον 1 στα 2, αλλιώς θα είναι και πρόβλημα για το σε τι ακριβώς επικεντρωνόμαστε. Επί του παρόντος, σκεφτόμουν μιαν έκδοση που θα επικεντρώνεται σε μύθους, θρύλους, παραμύθια κι αφηγήσεις.

 

/me wears a _lead helmet of resistance to radioactivity and projectile deflection +5_ and hides in a bunker.

Link to comment
Share on other sites

Η ιδέα είναι πολύ καλή. Θα μπορούσε να γίνει ίσως και σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, όπως κάθε 6 μήνες ας πούμε.

Το μόνο στο οποίο έχω αμφιβολία είναι για το "θέμα" κάθε ανθολογίας. Αν πρόκειται να βγει κάτι τέτοιο το οποίο θα έχει κάποια τιμή, νομίζω οτι καλύτερο θα ήταν να περιέχει πολλά είδη ιστοριών, σε κατηγορίες έστω, ώστε να μπορούν να βρουν κάτι ενδιαφέρον να διαβάσουν άτομα με διάφορα γούστα.

Π.χ. εμένα δε με ενδιαφέρει ο Τρόμος, οπότε δεν θα αγόραζα μια ανθολογία αποκλειστικά με ιστορίες τρόμου, άλλους ίσως δεν τους ενδιαφέρει η φάντασυ ή ή ε.φ. Αλλά ευχαρίστως θα αγόραζα μια ανθολογία που περιείχε φάνταζυ και ε.φ κι ας είχε και κάμποσες ιστορίες Τρόμου.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να βοηθήσω και να συμμετέχω αν και πολύ φοβάμαι πως δε μπορώ. :(

Link to comment
Share on other sites

Guardian 1, αν γράψεις κάτι μπορείς να συμμετέχεις άνετα. Αλλά η συμμετοχή μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους.:)

Link to comment
Share on other sites

Οι "άλλοι τρόποι" μου φαίνονται πιο ελκυστικοί, ίσως γιατί μου δίνουν μια ευκαιρία να μη γίνω ρεζίλι στο forum. Ξέρω ότι δε γράφω και πολύ καλά και μάλλον έκρηξη αλαζονείας θα ήταν να παρουσιάσω κάτι και να σας πω να το βάλετε. Μια τυπική αντίδραση θα ήταν "Φιλαράκι, τέτοια κειμενάκια στη σχολική εφημερίδα" οπότε το αφήνω προς το παρόν.

 

Για να επιστρέψω στο αρχικό θέμα: Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι σχετικό με τις ταπεινές γνώσεις πληροφορικής που έχω (αν και υποψιάζομαι ότι στο forum υπάρχουν και πολύ πιο έμπειρα άτομα σε αυτόν τον τομέα) θα το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Αν και μιλάμε για έκδοση σε χαρτί, κάθε βοήθεια καλή είναι!

 

Ίσως είναι λίγο οφφ-τοπικ αυτό που θα πω, αλλά πίστεψέ με κανένας μας δεν είναι φτασμένος συγγραφέας εδώ και δεν πρόκειται κανείς να σου πει περί "σχολικής εφημερίδας" κλπ για κανένα κείμενό σου! Αυτό στο εγγυώμαι σαν Admin και σαν χρήστης του φόρουμ!

Link to comment
Share on other sites

Guardian, κανείς εδώ ποτέ δεν ξεκίνησε ως φαινόμενο (καλά, ο Μελδόκιος είναι μια πιθανή εξαίρεση) και κανένας δεν έχει φτάσει καν σε επαγγελματικό επίπεδο, οπότε μην ψαρώνεις. Θα θέλαμε να δούμε αρκετά γραπτά στην δουλειά και η συμμετοχή σου είναι ευπρόσδεκτη.

Επίσης υπάρχουν και άλλες δουλιές όπως η στοιχειοθέτηση και προώθηση/διανομή των εντύπων και δεν ξέρω τι άλλο που μπορεί να προκύψει στην πορεία.

Σε τελική, αν δεν νιώθεις άνετα για γραπτό σου, υπάρχει πάντα η επιλογή του editing από μέλος με μεγαλύτερη εμπειρία. Και φυσικά μπορείς πάντα να συνεχίσεις να γράφεις ώστε να γίνεις καλύτερος.

Link to comment
Share on other sites

Xmm πώς το είχα χάσει αυτό το θέμα; Σαφώς και ειμαι μέσα, με ό,τι χρειαστεί απο άποψη βοήθειας, και hopefully και με καμιά ιστορία.

 

Χμμμ.....Να πετάξω μια ιδέα; Τι θα λέγατε να το συνδυάζαμε αυτό με την ιδέα του Μιχάλη περι διαγωνισμού; Υποθέτω ότι απο τους μινι διαγωνισμούς θα προκύπτουν διαφορετικές ιστοριες αλλά με ενιαίο θέμα, τις οποις μετά μπορουμε να τις μαζέψουμε κ να τις εκδόσουμε ως ανθολογια! :D

Link to comment
Share on other sites

Χαίρομαι πολύ που βλέπω ν' αναζωπυρώνεται το θέμα. :D

 

Λοιπόν, πρώτον, μιας και θίχτηκε το θέμα, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να βελτιώσεις τη γραφή σου, Guardian, αν δεν είσαι ικανοποιημένος, όπως φαίνεται, από το επίπεδο στ' οποίο έχεις φτάσει. Πρώτον και κύριο, φυσικά, να γράφεις σα τρελός και να βλέπεις εσύ τι χρειάζεται βελτίωση - από την άλλη, κι εδώ είναι το δεύτερο μέρος, όταν κάτι σε ικανοποιεί, να το βάζεις εδώ και να λαμβάνεις κριτική επί του έργου. Μερικές φορές θ' αργήσει, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει κριτική επί του έργου. Τα παιδιά λένε και την αλήθεια: δεν είμαστε παρά, κυριολεκτικά, ερασιτέχνες.

 

Καταλαβαίνω τι εννοεί ο Dain και θα συμφωνήσω, αν μη τι άλλο. Η ιδέα, δε, της Trillian είναι αρκετά καλή, αν μη τι άλλο, αλλά θα πρέπει να συνδιάζεται και με μια πιο γενικόλογη διαλογή, αλλιώς θα έχουμε την πιο περιορισμένη θεματολογία που πρότεινα αρχικά.

 

Τέλος, θα χαρώ να καθήσουμε να μιλήσουμε για τα της στοιχειοθεσίας και του design με όσους από εδώ ξέρουν 5 πράγματα που έμαθαν μόνοι τους ή που ξέρουν και κάνουν παπάδες - κάποιοι από εδώ έχουν σπουδάσει, άλλωστε, τα του τομέα, και μπορούν να μας βοηθήσουν, αν θέλουν: εγώ, προσωπικά, θα το χαρώ πάρα πολύ.

 

Τέλος, νομίζω ότι θα είναι καλό να φτιαχτεί μια editing team ούτως ή άλλως, η οποία θα συζητάει και με τους συγγραφείς τα κείμενα πρωτού κάνει τις όποιες κινήσεις. Έχω δει όταν έκανα editing σε κάποια κείμενα ότι αυτή η μέθοδος είναι ελάχιστα πιο χρονοβόρα, αλλά βελτιώνει πολύ τη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Οκ....μπορω να πω ότι μου τρέχουν ήδη τα σάλια :p. Bring the documents on!!! :p. Αλλά ίσως θα έπρεπε να τα πουμε αυτα απο κοντα, αν είναι να γίνει δουλεια και να μη μπλεξουμε πάλι με τα γνωστά κοκόρια και το ξημέρωμα και μας φάνε οι κοτες στο τέλος :p.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ μπορώ να βοηθήσω, όπως πάντα μόνο επι το έργον, δηλαδή να γράψω καμιά ιστοριούλα για να μπεί. Τώρα αν περάσει απο την Editing team, θα εξαρτηθεί απο το πόσα κιλά βρώμα θα έχω για τον καθένα για εκβιαζμό!

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ μέσα με χίλια! Για ιστορίες, editing κι ό,τι άλλο μπορώ (η γραφιστική κι όλα αυτά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται :bleh: )

Link to comment
Share on other sites

Να προσπαθήσω να γράψω και εγώ καμία βλακιούλα, να παρασύρω και τον Guardian 1 ;;

 

κι εσείς άμα σας αρέσουν τις βάζετε :D

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αφού ο καθένας γράψει οτι καλύτερο μπορεί, και αυτό το θεωρούμε δεδομένο, ΟΛΕΣ οι ιστορίες θα μπουν. Είναι η "ομαδική" δουλειά των συγγραφέων του sff!!! Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια επιλογή από κάποιους.

Το μόνο editing που πιθανά να γίνει είναι για ορθογραφικά/γραμματικά λάθη, και για σελιδοποίηση. Καμμια άλλη παρέμβαση, όπως καμμια δεν είχε γίνει και στο Ονείρων Σκιές! :)

 

Όπως λεει η Αλεξάνδρα πρέπει να τα πούμε από κοντά όσοι ασχοληθούμε με την "παραγωγή" του τόμου. Οι υπόλοιποι απλά.....γράψτε!! :thmbup:

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Διονύση, το editing στ' οποίο αναφέρομαι αφορά ζητήματα προβλημάτων καθαρά συντακτικού/γραμματικής/κ.λ.π., αφού μερικές φορές δε μεταφέρεται το νόημα. Δεν είναι, κατ' εμέ, σωστό να γίνεται πάντα πλήρες editing, ποσώς χωρίς άδεια συγγραφέα για την κάθε αλλαγή!

 

Τέλος, η αρχική δική μου ιδέα αφορούσε διαλογή εκ μέρους του κάθε συγγραφέα, και μάλλον έχεις δίκιο ότι είναι το καλύτερο δυνατό.

 

Τα λέμε στην Έκθεση;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, τα παραπάνω δεν ήταν απάντηση για κάτι που είπες, Παναγιώτη. Απλά τα έγραψα για να είναι σαφές τι θεωρώ το πιο επιθυμητό να γίνει, όπως είχε γίνει και παλιά, και με επιτυχία μάλιστα, ώστε να το ξέρουν και τα πιο νέα μέλη του sff. :)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά και εγώ θα ήθελα να συμμετάσχω... (υποθέτω με κάποια ιστορία ή ό,τι άλλο)

 

Υ.Γ: Guardian of the RuneRing #1 (που μου κλέβεις και το nickname) η συμβουλή μου είναι παράτα τα και γίνε αγρότης (ή βοσκός) :bleh:

 

Υ.Γ2: Και εγώ δεν είμαι και πολύ καλός στη γραφή αλλά θα προσπαθήσω (και δε θα κάνω και τον καημένο σαν μερικούς-μερικούς) :stupid:

Link to comment
Share on other sites

ok

οπότε έχουμε προθεσμία;

τι και που το δίνουμε;

ποιος θα κάνει τις υπόλοιπες δουλειές;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να ορίσουμε μια συντονιστική ομάδα (3-5 άτομα) για το έργο, που θα έχει την ευθύνη, και μετά αυτοί ας αποφασίσουν με όποιο τρόπο θέλουν να οργανωθεί η επιλογή των περιεχομένων, του στυλ κοκ ολα τα σχετικά με το εγχείρημα. Πιο πολύ όχι σαν επιτροπή λήψης αποφάσεων αλλά σαν συντονιστές των πληροφοριών. Να δουν τι χρειάζεται και να οργανώσουν το εγχείρημα (κατά προτίμηση αξιολογώντας και επεξεργαζόμενοι τις προτάσεις όλων των μελών).

Edited by Guardian of the RuneRing #1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να ορίσουμε μια συντονιστική ομάδα (3-5 άτομα) για το έργο, που θα έχει την ευθύνη, και μετά αυτοί ας αποφασίσουν με όποιο τρόπο θέλουν να οργανωθεί η επιλογή των περιεχομένων, του στυλ κοκ ολα τα σχετικά με το εγχείρημα. Πιο πολύ όχι σαν επιτροπή λήψης αποφάσεων αλλά σαν συντονιστές των πληροφοριών. Να δουν τι χρειάζεται και να οργανώσουν το εγχείρημα (κατά προτίμηση αξιολογώντας και επεξεργαζόμενοι τις προτάσεις όλων των μελών).

Ανεπισήμως κάτι τέτοιο γίνεται. Με τον καιρό θα οργανωθεί κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..