Jump to content
Sign in to follow this  
Rhapsody

Ο Φτερωτός Άνθρωπος

Recommended Posts

Rhapsody

Ο Φτερωτός Άνθρωπος

 

 

 

Κάποτε, γεννήθηκε ένας Άνθρωπος που νόμιζε πως έχει φτερά. Όλοι οι άλλοι άνθρωποι που τον έβλεπαν και τον άκουγαν να το λέει τον κορόιδευαν, λέγοντας του περιπαιχτικά “Αφού λοιπόν έχεις φτερά, τότε γιατί δεν μπορείς να πετάξεις;”. Ο Άνθρωπος έσκυβε το κεφάλι και συνέχιζε το δρόμο του, χωρίς ποτέ να σταματήσει να πιστεύει πως έχει φτερά.

 

Μια μέρα όμως, από εκείνες τις μέρες που ο ήλιος είναι στις μεγαλύτερές του δόξες, τότε που συνηθίζουν να συμβαίνουν όλα τα περίεργα πράγματα στον κόσμο ετούτο, ως δια μαγείας, ο Άνθρωπος αυτός - αρχίζοντας να αιωρείται στην αρχή μόλις μερικά εκατοστά πάνω απ το έδαφος κι έπειτα να υψώνεται στον αέρα όλο και ψηλότερα - πέταξε!

 

Τότε όλοι οι άνθρωποι τον είδαν, και τον θαύμασαν.

 

Ο Άνθρωπος πέταγε κι όλο πέταγε, σε καινούρια μέρη και σε καινούριους ουρανούς. Και είδε χρώματα πρωτόγνωρα και γνώρισε κι άλλους Ανθρώπους φτερωτούς, όμοιους με αυτόν.

 

Ένιωσε τότε πραγματικά ευτυχής.

 

Κάποτε όμως ο Άνθρωπος αποφάσισε να επισκεφτεί κάποιον από τους ανθρώπους κάτω, στη Γη, έναν από εκείνους τους λίγους που θεωρούνται γνώστες των πάντων και συνηθίζουν να ονομάζονται «σοφοί».

 

Και πράγματι, ο Άνθρωπος μαγεύτηκε από τις γνώσεις του σοφού και πίστεψε βαθιά σε αυτόν. Όταν λοιπόν ρώτησε κάποια μέρα το σοφό, γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν και πετούν, τότε αυτός, νομίζοντας πως κατέχει κάθε γνώση, απάντησε πως στ’ αλήθεια κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πετάξει

 

Τόσο πολύ είχε πιστέψει ο Άνθρωπος σε αυτόν που σκέφτηκε πως, αφού κανένας δεν μπορεί να πετάξει, τότε ούτε και ο ίδιος μπορούσε.

 

Έτσι, από εκείνη την ημέρα, ο άνθρωπος έμεινε καθηλωμένος στη Γη και ποτέ του δεν μπόρεσε να ξαναπετάξει. Και έτσι θα μένει εκεί, ριζωμένος στο χώμα και στα λόγια των σοφών, μέχρι κάποια μέρα, από εκείνες που ο ήλιος είναι στις μεγαλύτερές του δόξες, τότε που συνηθίζουν να συμβαίνουν όλα τα περίεργα και θαυμαστά πράγματα σε αυτόν εδώ τον κόσμο, να αποφασίσει να ξανανοίξει τα μαγικά του φτερά και να ανακαλύψει ότι ίσως τελικά μπορεί και πάλι να πετάει...

 

 

 

 

 

 

Αφιερωμένο στους Αγγέλους των Αθηνών και σε όσους ακόμα νομίζουν καμιά φορά πως έχουν ένα ζευγάρι φτερά να εξέχει πίσω απ τους ώμους τους...

Edited by Rhapsody

Share this post


Link to post
Share on other sites
heiron

Συμπαθητικο,αλληγορικο σε στυλ παραμυθιου κατα καποιο τροπο.

Βασικα αυτο μου φαινεται και σαν αδυναμια.Οτι παραειναι απολοικο.

"Καποτε ηταν ενας ανθρωπος που ελεγε οτι πετουσε αλλα δεν τον πιστευαν και τελικα πεταξε και μετα καποιος τον επεισε οτι δεν πετυσε και σταματησε".

Ουτε καν ονομα."Ο Ανθρωπος".Αλλα παραειναι μικρο για να κανω βαθυτερη αναλυση...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Ωραίο παραμυθάκι, λακωνικό αλλά με μια επιτυχημένη μεταφορά. Λίγο απλοϊκό βέβαια όπως το δίνεις, πολύ προφανές το νόημά του, ίσως χρειαζόταν λίγο λιγότερες εξηγήσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naurgul

Δε μπορώ να σχολιάσω επί του κειμένου, γιατί δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις.

 

Θα ήθελα να εκφράσω η διαφωνία μου, όμως, με τους προλαλήσαντες. Αν η τέχνη έχει σχέση με την μετάδοση της πληροφορίας από τον δημιουργό στους υπόλοιπους ανθρώπους (πχ μια θέση, ένα συναίσθημα κλπ) τότε όσο πιο προφανής η πληροφορία, τόσο το καλύτερο. Αφού εξαρχής αυτός ήταν ο σκοπός.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Θα επιμείνω στο σχόλιο που έκανα όταν το πρωτοδιάβασα μη ξέροντας πως είναι δικό σου.

 

"Εσύ έγραψες την υπέροχη αυτή ιστοριούλα;"

 

Είναι μια μικρή άρτια παραβολή, και μου αρέσει πολύ που ο άνθρωπος είναι ο Άνθρωπος.

Κάτι άλλο που μου αρέσει [πολύ] είναι η επανάληψη της εικόνας με τον ήλιο που είναι στις μεγαλύτερές του δόξες, ενισχύει την παραμυθένια αίσθηση αυτός ο κύκλος που ελπίζουμε να κλείσει...

 

-----

 

Τεχνικούρες:

 

Το μόνο πράγμα που μ' ενοχλεί σ' αυτήν είναι το "πέταγες". Το προτιμώ "πετούσες". Επίσης, νομίζω πως στην πρώτη πρόταση, στο "περιπαιχτικά", θα μπορούσες να βάλεις άνω κάτω τελεία.

Στην τρίτη "παράγραφο" μετά το "σε καινούριους ουρανούς" δεν θα έβαζα τελεία, θα έβαζα κόμμα, και δεν θα έβαζα "και", θα έβαζα "κι". Ρίξ' του μια ματιά. ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites
Celestial

χμμ νιχιλιο δε βλεπω να δινει καν εξηγησεις... :p

 

παντως εμενα μου αρεσε πολυ και πιστευω οτι η απλοτητα του το εξηπηρετι μια χαρα ..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Όταν λέω πολλές εξηγήσεις εννοώ κυρίως αυτήν εδώ την κατακλείδα:

Και έτσι θα μένει εκεί, ριζωμένος στο χώμα και στα λόγια των σοφών, μέχρι κάποια μέρα, από εκείνες που ο ήλιος είναι στις μεγαλύτερές του δόξες, τότε που συνηθίζουν να συμβαίνουν όλα τα περίεργα και θαυμαστά πράγματα σε αυτόν εδώ τον κόσμο, να αποφασίσει να ξανανοίξει τα μαγικά του φτερά και να ανακαλύψει ότι ίσως τελικά μπορεί και πάλι να πετάει...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

[κατά τη γνώμη μου]

 

Αυτό δεν είναι επεξήγηση, είναι σχήμα κύκλου, χρησιμοποιείται πολύ στα παραμύθια και αρκετές φορές και στην ποίηση [το είχα χρησιμοποιήσει στον 'Ηλιοφιλημένο' που σ' άρεσε].

Κλείνει την ιστορία με τα ίδια λόγια με τα οποία σηματοδότησε την αλλαγή, το πέταγμα του Ανθρώπου, αφήνοντάς μας με την ελπίδα πως κάποτε θα ξανάρθει μια τέτοια στιγμή.

 

[/κατά τη γνώμη μου]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Το ξέρω Nienna, απλά το κάνει υπερβολικά προφανές, μπορούσε να το κάνει κρατώντας κάτι στη φαντασία του αναγνώστη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Ναι, αλλά έτσι θα έχανε την παραμυθοσύνη και την... παραβολοσύνη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Όχι Nienna, αν γινόταν σωστά δεν θα την έκανε λιγότερο παραμυθική. Αυτό που δε μου άρεσε ήταν το in your face του νοήματος, το οποίο θα προτιμούσα να ήταν πιο υπαινυκτικό.

Για να καταλάβεις τι λέω, πολύ πετυχημένα νομίζω ότι έχει γίνει εδώ: http://community.sff.gr/index.php?showtopic=2614&hl=

 

Και κάτι άλλο: θα σε παρακαλούσα να μην αναλαμβάνεις την υπεράσπιση τρίτων από κριτικές, αν έχουν κάποια απορία ή διαφωνία μπορούν να την εκφράσουν και μόνοι τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, και δεν επρόκειτο να πάψω επειδή με παρακάλεσες αν όντως το έκανα. Έχω πει πολλές φορές εδώ μέσα ότι πιστεύω πως οι κριτικές δεν είναι κακό να φέρνουν συζήτηση, και πως κερδίζει πολλά αυτός που διαβάζει συζητήσεις με διαφωνίες [ειδικά αν είναι τέτοιου είδους πράγματα που έχουν να κάνουν με το ύφος, ή αν είναι κάτι τεχνικό] - κυρίως αυτός που έγραψε το κείμενο κάτω από το οποίο γίνεται η συζήτηση.

Όπως απαντάω στις κριτικές που μου κάνουν, έτσι απαντάω και σε κριτικές που γίνονται αλλού. Το κάνω για να γίνεται συζήτηση. Αν απαγορευτεί να απαντάς σε κριτικές [πάνω σε δικό σου κείμενο ή και πάνω σε άλλων] σε αυτό το forum, ενημερώστε και μένα που είμαι και mod σε subforums στα οποία γίνονται κριτικές...

 

Μη μυγιάζεσαι επειδή τυχαίνει να ξέρεις πως πέντε άτομα από εδώ μέσα είναι φίλοι μου.

 

-----

 

Και τώρα στο θέμα μας: συνεχίζω να πιστεύω πως θα την έκανε λιγότερο παραμυθική το να είναι υπαινυκτικά τα πράγματα, και σίγουρα λιγότερο παραβολική. Είναι διδακτικό κειμενάκι, απ' όσο βλέπω, μοιάζει πάρα πολύ με παραβολή, κι εκεί το νόημα είναι πάντα προφανες. Αλλά όπως είπα και πριν, αυτό είναι η άποψή μου, εσύ έχεις τη δική σου.

Edited by Nienna

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

OK, εγώ συνεχίζω να διαφωνώ και δεν πρόκειται να με μεταπείσεις (και μυγιάζομαι όσο θέλω, γιατί ό,τι και να πω στα 5 αυτά άτομα θα ανοίξουμε διάλογο σελίδων που κα6ταλήγει πάντα στην υποκειμενικότητα ή όχι της κριτικής έργων τέχνης) :angry:

Edited by Nihilio

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Η αλήθεια είναι ότι μια συζήτηση πάνω σ' ένα έργο δεν είναι πρόβλημα - δεν κρίνει την κριτική σου, Μιχάλη, απλά αντιπαρατίθεται σε μία συζήτηση, ούτε για να γίνει ψιλή κουβέντα, ούτε για να τσακωθεί. Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό παράδειγμα του θέματος της κριτικής, άλλωστε...

 

Από την άλλη, οφείλω να ομολογήσω ότι το κείμενο έχει κάτι το ιδιότυπο - από τη μία είναι φανερά ομιχλώδες ως προς τις διάφορες ασήμαντες για το θέμα λεπτομέρειες, αλλά λέει πολλά για το θέμα. Δε θα συμφωνήσω με το Μιχάλη, αφού η σαφήνεια του έργου είναι εκπληκτική επιλογή. Αν θα μείωνα κάτι, δε θα ήταν η σαφήνεια, όσο η έκταση της παραβολής.

 

Γενικά, πάντως, είναι πάρα πολύ καλό κείμενο, και μου αρέσει δεόντως!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naurgul

:(

 

Ωχ... νομίζω πως έριξα λάδι στη φωτιά. Συγγνώμη που δε συνέχισα με αυτά που έλεγα απλώς δεν είχα κάτι άλλο να προσθέσω.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Mπα Guardian, η φωτιά αυτή δεν θέλει λάδι για να ανάψει...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rhapsody

Θα μπορούσα να το κάνω λιγότερο προφανές Nihilio, απλώς δεν ήθελα να το κάνω. Δεν βρίσκω για ποιό λόγο πρέπει σώνει και καλά να αφήσω κάτι να εννοηθεί. Δεν προσβάλω τη νοημοσύνη του αναγνώστη γράφοντας τοιουτοτρόπως...

Κι εμένα πολλές φορές μου αρέσει το νόημα να μην είναι φανερό (μη σου πω και τις περισσότερες φορές), όμως έχει τύχει να διαβάσω και πάρα πολλά κείμενα που δίνουν το νόημα έτοιμο. Νομίζω ότι και τα δύο είδη μπορεί να είναι όμορφα και να προσφέρουν σε αυτόν που τα διαβάζει, το καθένα με τον τρόπο του, καθώς και να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού.

Τώρα για το συγκεκριμένο παραμυθάκι (; ), δε σου λέω πως δεν θα μπορούσε ίσως να έχει γραφτεί διαφορετικά. Δεν ξέρω όμως, αφού τέλοσπάντων γράφτηκε με το συγκεκριμένο τρόπο, αν κάποιο άλλο τελείωμα θα έδενε με το υπόλοιπο κείμενο (αν και τελικά δε μου φαίνεται ότι δίνει πια και τόοσες πολλές εξηγήσεις όπως λες...)

 

Τα περι υπεράσπισης τα αφήνω ασχολίαστα...

Edited by Rhapsody

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna
OK, εγώ συνεχίζω να διαφωνώ και δεν πρόκειται να με μεταπείσεις (και μυγιάζομαι όσο θέλω, γιατί ό,τι και να πω στα 5 αυτά άτομα θα ανοίξουμε διάλογο σελίδων που κα6ταλήγει πάντα στην υποκειμενικότητα ή όχι της κριτικής έργων τέχνης) :angry:

 

 

Εγώ βλέπω απλώς πως όταν κάνω κάποιο θετικό σχόλιο [ανεξαρτήτως κριτικής πάνω στα τεχνικά θέματα] για κάποια δουλειά κάποιου φίλου μου, τσινάς. Το ίδιο κι όταν κάνω αρνητικά σχόλια για τη δουλειά κάποιου μη-φίλου μου. Όταν κάνω αρνητικά σχόλια και εντατικές κριτικές πάνω σε δουλειές φίλων μου όμως, είσαι αόρατος, όπως κι όταν κάνω θετικά σχόλια για δουλειές μη-φίλων μου...

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Θα ζητήσω, με τη σειρά μου, να μη συνεχίσει αυτός ο τόνος: μπορεί να υπάρχει φωτιά, ίσως να χρειάζεται σβήσιμο, πάντως δεν οφελεί να συζητάμε για το αν και από πότε υπάρχει, σε κατάσταση απραγείας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio
Εγώ βλέπω απλώς πως όταν κάνω κάποιο θετικό σχόλιο [ανεξαρτήτως κριτικής πάνω στα τεχνικά θέματα] για κάποια δουλειά κάποιου φίλου μου, τσινάς. Το ίδιο κι όταν κάνω αρνητικά σχόλια για τη δουλειά κάποιου μη-φίλου μου. Όταν κάνω αρνητικά σχόλια και εντατικές κριτικές πάνω σε δουλειές φίλων μου όμως, είσαι αόρατος, όπως κι όταν κάνω θετικά σχόλια για δουλειές μη-φίλων μου...

Όχι ακριβώς, αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συνεχιστεί εδώ αυτή η κουβέντα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Celestial

εμενα παντως το τελος μου αρεσε παρα πολυ για την ακριβια ξαναδιαβαζοντας το ειναι αυτο που το κανει κατι παραπανω απο ενα απλο παραμυθακι..... του δινει δυναμικη και ισως σε κανει να το θυμηθεις καποια μερα που ο ηλιος θα ειναι στις μεγαλυτερες του δοξες τοτε που συνηθηζουν να συμβαινουν περιεργα και θαυμαστα πραγματα ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

To διάβασα κι εγώ άλλη μια φορά και μάλλον πρέπει να έφταιγε η έλλειψη ύπνου όταν έγραφα το πρώτο σχόλιο. Τελικά δουλεύει αρκετά καλά η επανάληψη του τέλους μέσα στο κείμενο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Δείρτε τον κάποιος... :tongue:

 

Σε καταλαβαίνω, πάντως, αφού μερικές φορές δεν έχουμε πάντα πλήρη αίσθηση κάποιων πραγμάτων για άσχετους λόγους, πράγμα που αναφέρεις στο θέμα περί κριτικής, btw.

Edited by RaspK FOG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio
Δείρτε τον κάποιος... :tongue:

 

Στην ουρά κύριος, στην ουρά :boxing:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienor

Εμένα αυτό το κειμενάκι μου άρεσε πολύ. Και η αλληγορία, μάλλον και η γραφή του, αν και νομίζω πως θα μπορούσε να είναι καλύτερη και θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω γιατί.

 

Ξεκινάς με την υπέροχη φράση με τον ήλιο και τις δόξες του, μετά από μια λιτή περιγραφική παράγραφο εισαγωγής, από όπου μας έχεις μπάσει στο θέμα καίρια, λιτά και όμορφα. Με αφήνεις (από την τρίτη παράγραφο και μετά) να περιμένω τη λιτή εξέλιξη που ακολουθεί, όμως την περιμένω με λέξεις καλοδιαλεγμένες, όπως στις δύο πρώτες παραγράφους, με λέξεις που περιγράφουν ακριβώς τις κινήσεις του, που δε φλυαρούν και δεν επαναλαμβάνονται. Και δεν είναι έτσι η συνέχεια ενώ θα μπορούσε επειδή ακριβώς το κειμενάκι είναι τόσο πολύ μικρό. Η λέξη άνθρωπος υπάρχει πολλές φορές μέσα, "κάποτε όμως ο άνθρωπος αποφάσισε..." η λέξη "όμως" πλεονάζει, δεν τη χρειαζόμαστε κτλ.

 

Επίσης θα ήθελα έναν λόγο για τον οποίο πάει στο σοφό ή, καλύτερα, μια κάποια σύνδεση. Όχι για να το κάνει να δείχνει αληθοφανές απλά για να το ενώσει, όπως για παράδειγμα πως θέλησε να μάθει για τα θαύματα που είδε ή ... κάτι παρόμοιο που να τον κατεβάσει στη γη και πάλι για κάποιο λόγο.

 

Όπως λέει κι η Αλίνα πιο πριν, όλα αυτά σε σχέση με ένα κείμενο που μου αρέσει είναι απλά "τεχνικούρες" αλλά επειδή ακριβώς μου αρέσει αισθάνθηκα πως πρέπει να σου εξηγήσω τι με ψιλοχαλάει.

 

Κατά τα άλλα κι εμένα μου άρεσε πολύ που ο άνθρωπος είναι Άνθρωπος, όπως και τα μαγικά του φτερά (που κανείς δε μπορεί να δει ;) ), κι ο σοφός που είναι "σοφός" και οι δύο επαναλήψεις της μαγείας: μια για τα φτερά και μια για την πλάνη στην οποία τον υπέβαλλε ο "σοφός".

 

Δεν θα μπορούσα να το πω "παραμύθι", μου ταιριάζει καλύτερα ο χαρακτηρισμός της λακωνικής παραβολής (πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε?) και μπορώ να σου πω πως είναι μία από τις ιστορίες που θα ξεχνούσα δύσκολα. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..