Jump to content

Θεοί και οι πιστοί τους


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Αυτόν τον καιρό διαβάζω το τελευταίο βιβλίο του Λάνχαμαρ του F. Lieber, σε κάποιες από τις ιστορίες του οποίου βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να πέφτουν θύματα της οργής των παραμελημένων θεών τους, οι οποίοι τους στήνουν διάφορα χουνέρια.

Η οργή των θεών προς τους αμελείς πιστούς είναι μία από τις πιθανές σχέσεις ενός θεού με το ποιμνίο του, θα μπορούσαν να υπάρχουν και ανταμοιβές ή βοήθειες (μέχρι και... προσωπικές χάρες, ονόματα δε λέμε Μύστρες δε θίγουμε ;) ) προς τους πιστούς σε αυτούς πιστούς ή αδιαφορία ή εκμετάλλευσή τους.

 

Εσάς ποιες σχέσεις θεών-πιστών σας έχουν εντυπωσιάσει ως ιδέες και ως αποδόσεις; Τι νομίζετε ότι έχει υπερχρησιμοποιηθεί ή υποχρησιμοποιηθεί στην φανταστική λογοτεχνεία;

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Ποτέ δεν μου άρεσε αυτό το "παιχνίδι" με τις θεότητες στα φάνταζι (μηλάω κυρίως για dnd καταστάσεις), και αυτό γιατί δεν συμφωνούσε με την προσωπική μου αντίληψη περί του θείου κλπ. Δηλαδί, δεν έχω τίποτα να πω ιδιαίτερο, πέραν του ότι νομίζω ότι σε μερικά σημεία το παρακάνου. Τα υπόλοιπα είναι αρκετά προσωπικά για να τα πούμε εδώ. :)

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι θα επιβεβαιωσω τις προβλεψεις σας και θα μιλησω για τη σχεση Ελρικ-Αριοχ.Αρχικα ο Αριοχ ειναι η υπερτατη επικληση του Ελρικ που τον βγαζει απο μπελαδες.Αλλα μια δεν ερχεται,μια δεν βοηθα...και τελικα εχουμε την κοντρα μεταξυ τους.

Φυσικα ο Ελρικ ειχε σχεση και με αλλους Θεους("Να σας συστησω την Καταιγιδα,αγαπητοι μου") οι οποιοι μετα τη γνωριμια συνηθως αποχαιρετουσαν για παντα τα Νεαρα Βασιλεια.Χε,χεχε...

 

Επειδη το εχω δει κι αλλου,το κλισε ειναι πιστευω αυτο ακριβως.

Καπoιος ηρωας ειναι προστατευομενος ενος Θεου και μαχεται κατα των αλλων.Ενιοτε προσπαθει να σπασει τα δεσμα του με τον Θεο και του παει κοντρα.Πως να ξεχασει κανεις και τους ηρωες του Ερικσον,οπως πχ τον Quick Ben?!?

Το κλισε αυτο ειναι βεβαια βασισμενο σε αρχαια επη οπως τα Ομηρικα.

 

Μου τη σπαει βεβαια αμα βλεπω ενας θνητος να σκοτωνει θεο.Ελεος,αλλο να τον νικησει,εφοσον ειναι αβαταρ κι οχι η ουσια του θεου,κι αλλο να τον εξοντωσει εντελως.Τουλαχιστον ο Μουρκοκ το μπαλωνει.

 

Παραλιγο να ξεχασω και τις σχεσεις των θνητων με τους θεους στο Σιλμαριλλιον.Εκει κι αν βλεπουμε επιρροες απο μυθολογιες.

Κυριως μου αρεσε η σχεση του Τουριν(?) με τον Ουλμο και η "σχεση" του βασιλια των Ξωτικων με τον Μοργκροθ.Ωραια μονομαχια!

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Αν και έχω διαβάσει λίγα, πιστεύω ότι τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ θεού-πιστών τις αποδίδει ο Lovecraft στο Cthulhu Mythos.

 

"Black Magic was created to feed me, not to amuse you, cultists!"

 

Great Cthulhoo. :lol:

 

Πέρα από αυτό, ενδιαφέρουσες είναι οι σχέσεις μεταξύ θεών και πιστών σε ορισμένα έργα του Dunsanee όπως π.χ. "Οι Άκριτες προσευχές του Πόμπο του ειδωλολάτρη", "Το σπαθί και το Είδωλο" και άλλα...

Edited by The Blackcloak
Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει, απο dndοκαταστάσεις, η σχέση μεταξύ του Paladine και των Kender στο Dragonlance. Απλά το λατρεύεις το Άβαταρ του.

 

Πέραν τούτου θα συμφωνήσω με τον Χείρωνα όσον αφορά το σιλμαρίλιον.

Link to comment
Share on other sites

Small Gods. Λέει αλήθειες που όμοιες τους δεν υπάρχουν ούτε σε "σοβαρά" βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου άρεσε πάρα πάρα πάρα πολύ η σχέση θεών και πιστών στο American Gods. Απλά respect!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..