Jump to content

Διαβάζετε τον συγγραφέα ή το σύγγραμμα;


Nihilio

Recommended Posts

Απλή η απορία: όταν αγοράζετε ένα βιβλίο ενός συγγραφέα που γνωρίζετε το πως γράφει, περιμένετε να διαβάσετε κάτι συγκεκριμένο και αν δεν είναι έτσι απογοητεύεστε, ή το διαβάζετε ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα βιβλία του;

Link to comment
Share on other sites

Θυμαμαι μια δηλωση του-μακαριτη πλεον-Gemmell σχετικα με τον Μουρκοκ.

Ελεγε λοιπον οτι ειχε συνηθισει να αγοραζει τα βιβλια του Μουρκοκ και να πορωνεται με τους ηρωες με τα μαγικα οπλα,τους δρακους,τις γκομενες κτλ.Ωσπου διαβασε ενα βιβλιο με ενα τραβελι και δεν ειχε ουτε δρακους ουτε σπαθια.Απογοητευτηκε.

Παντως ο Μουρκοκ ειχε πει οτι ναι ξερει οτι οι φαν θελουν να διαβαζουν τα ιδια και τα ιδια και οι συγγραφεις-οχι μονο για εμπορικους σκοπους-πορωνονται με καποια μοτιβα και τα ακολουθουν συνεχεια.Αλλα καπου πρεπει να σπανε τα δεσμα και να μην περιοριζονται οι συγγραφεις.Ο ιδιος πχ εχει πει οτι εκτος απο συντομες ιστοριες για κομικ τελειωσε με βιβλια σχετικα με τον Ελρικ και τον Αιωνιο Προμαχο γενικως.

 

Προσωπικα μου αρεσσει να διαβαζω διαφορους συγγραφεις οποτε δεν θα ξερω τι ακριβως να περιμενω.Βεβαια, αν θελησω να διαβασω κατι συγκεκριμενο και δεν ανταποκριθει στις απαιτησεις μου θα ψιλοαπογοητευτω μαλλον αρχικα.Επειτα ομως, θα εκτιμησω περισσοτερο τον συγγραφεα για την "ποικιλια" του.Οι περισσοτεροι ειναι φυλακισμενοι στο να γραφουν τα ιδια και τα ιδια.

 

Τωρα μεταξυ μας(!!!) αν καποιος παρει ενα βιβλιο του Ντικ πχ,δεν θα θελει ενα κατεστραμενο ηρωα,ναρκωτικα,μια ρηχη γκομενα,διαφορες "πραγματικοτητες",τη Γη λιγες δεκαετιες μετα(βασικα πριν,αφου παει καιρος που ειχε γραψει ο Ντικ) κτλ;

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Ωραία ερώτηση!

 

Ναι, θα έλεγα κι εγώ ότι καταλήγουμε να διαβάζουμε το συγγραφέα...Είναι πολλές οι περιπτώσεις που παιρνω βιβλια γνωστων συγγραφέων χωρις δευτερη σκέψη, αλλά το "χειρότερο" είναι ότι πολλές φορές τους "χαρίζομαι" κιόλας, σε διάφορα πράγματα στην πλοκη, ακριβώς επειδή έχουν ήδη κερδίσει την εκτίμησή μου. Λειτουργεί και ανάποδα, βέβαια, δηλ σε άλλες περιπτώσεις έχω πολύ λιγη υπομονή με συγγραφείς που δε μου έχουν κάνει εντύπωση απο προηγούμενα έργα, και δεν εκτιμώ κάποια πράγματα στα βιβλια τους όσο ίσως θα έπρεπε.

Είναι αυτό, το ότι οι πιο πολλοι συγγραφείς έχουν ένα στυλ πάνω κάτω, οπότε ο αναγνώστης συνιθίζει. Είναι στον αναγνώστη μετά να μάθει να μην επαναπαύεται, και να κρίνει το κάθε έργο ξεχωριστά. Στις περιπτώσεις όπου οι συγγραφείς το κάνουν κ μόνοι τους, αλλάζουν δηλ στυλ, εκεί είμαστε ντάξει. Στις περισσότερες περιτπώσεις όμως, πέφτεις σ αυτη την πολυ λογική παγίδα, και καταλήγεις να διαβάζεις κατα ένα μεγάλο μέρος για το συγγραφέα.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμ.... στάνταρ περιμένεις κάτι όταν αγοράζεις το βιβλίο ενός συγγραφέα που έχεις διαβάσει ξανά. Τουλάχιστον εγώ πάντα περιμένω. Όμως αν αποδειχτεί διαφορετικό κι αν είναι με ευχάριστο τρόπο δε θα το παρατήσω επειδή απλά είναι διαφορετικό.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάθε βιβλίο ενός συγγραφέα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο που έχεις διαβάσει. Το πιο πρόσφατο, ευχάριστο παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου είναι ο Μπάρκερ: τα βιβλία του αίματος δεν έχουν καμία σχέση με τον υφαντόκοσμο, ο υφαντόκοσμος καμία σχέση με τον κλέφτη του πάντοτε και τα 1 και 3 σίγουρα καμία μα καμία σχέση μεταξύ τους. Το Ιμάτζικα τώρα, που δεν το έχω πιάσει ακόμα, περιμένω πως θα φέρνει λιγάκι στο στυλ με τον Υφαντόκοσμο, όμως και νη μην συμβεί αυτό θα το διαβάσω ανεξάρτητα.

 

Διαβάζω το σύγγραμα λοιπόν νομίζω, παρόλο που χωρίς να το σκέφτομαι συνειδητά περιμένω κάτι από το συγγραφέα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν περιμένω κάτι άλλο από τον τρόπο γραφής, ίσως. Το ύφος, αν θέλετε.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω το λογοτεχνικό έργο κυρίως. Αν βέβαια κάποιος συγγραφέας που διαβάζω για πρώτη φορά τύχει να μου αρέσει, σίγουρα θα φυλλομετρήσω και άλλα βιβλία του και είναι πιθανό να τα δοκιμάσω *αν* μ'αρέσει βέβαια η υπόθεση, το είδος κλπ. Το τελευταίο για το είδος ισχύει για συγγραφείς που γράφουν και ε.φ. και φάντασυ.

Έχει τύχει να μου αρέσουν τα sci-fi βιβλία κάποιου συγγραφέα και όχι τα φάντασυ, και τούμπαλιν.

Είναι τρεις οι συγγραφείς πάντως από τους οποίους θα διάβαζα τα πάντα. Οι Isaac Asimov, Ursula LeGuin και Joan D. Vinge.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πως ήταν η λεξούλα? χμμμ.... bump κι εδώ (τη βρήκα :p)

 

Για πείτε μας κι οι υπόλοιποι :)

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβασω κάτι που μ' αρεσει από έναν συγγραφεά, προσπαθώ μετά να έχω σφαιρική άποψη γι' αυτόν και αγοράζω κι όλα του τα υπόλοιπα. Αν είναι δέκα και φτάσω στο τρία κι ο τύπος απλά είχε ένα φωτεινό διάλλειμα μεταξύ ερέβους και σκότους, τότε δε διαβάζω τίποτε άλλο του. Από την άλλη υπάρχουν πολλές φορές που συγγραφείς που δεν εκτιμώ παίζει να έχουν γράψει κάτι που μ' αρέσει. Εκεί θα δυσκολευτώ να την κάνω την κουτσουκέλα, αλλά στο τέλος θα την κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν απογοητεύομαι αρκεί το βιβλίο να μην είναι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με τα προήγουμενα. Για παράδειγμα Ο Κινγκ έχει γράψει πολλά διαφορετικά βιβλία(Eyes of the Dragon vs The Shinning π.χ) αλλά συνήθως ακολουθεί κάποια αρχέτυπα και το στύλ με το οποίο γράφει παραμένει ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνήθως διαβάζω το σύγγραμμα. Η ιστορία είναι αυτό που μετράει για εμένα. Υπήρχουν όμως συγγραφείς των οποίων η γραφή με μαγεύει. Εκεί είναι που μπορώ να διαβάσω οτιδήποτε γράφουν, όμως κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια. Είναι όμως μερικοί (ονόματα δεν θα αναφέρω) συγγραφείς σε αυτό το Site που με έχουν κερδίσει και ότι και να ποστάρουν το διαβάζω με το ίδιο ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Τις περισσότερες φορές αγοράζω ένα βιβλίο επειδή μου φαίνεται ενδιαφέρουσα η ιστορία που διαπραγματεύεται. Αν μου αρέσει τρόπος που γράφει ο συγγραφέας θα αναζητήσω και άλλα του βιβλία. Δεν περιμένω να επαναλαμβάνεται η ιστορία, κάτι τέτοιο με κουράζει. Απλά μου ταιριάζει η έκφραση του συγγραφέα, συντονίζομαι στο ύφος του και θέλω να διαβάσω και άλλες ιστορίες από τον ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω σχεδόν τα πάντα τις περισσότερες φορές για δοκιμή. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που τρέχω -στην κυριολεξία- να διαβάσω κάτι από κάποιον αγαπημένο συγγραφέα και τις περισσότερες από αυτές ανταμείβομαι πλουσιοπάροχα. Γενικά πιστεύω πως μου αρέσει περισσότερο να διαβάζω κάτι ασφαλές και σίγουρο (αγαπημένος συγγραφέας), όμως αρκετά συχνά μέσα από τη δοκιμή αγαπάς και κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δίνω σημασία στο σύγραμμα αλλά ...δεν ανοίγομαι πολύ εύκολα (η μάλλον γρήγορα) σε νέες κατευθύνσεις. Αυτό που συμβαίνει αν διαβάσω ένα βιβλίο που μου αρέσει πολύ: μετά δε μπορώ να μην διαβάσω κ άλλα του ίδιου συγγραφέα. Έναυσμα γίνεται ο συγγραφέας για το ύφος όπως είπατε αλλά το βιβλίο δεν απολαμβάνει περισσότερη επιείκεια! Βέεεβαια καθώς γράφω αυτά έχω στο μυαλό την αγαπημένη μου συγγραφέα που μάλλον με κοιτάζει ειρωνικά τώρα :blush:

 

Υγ: η δοκιμή όπως είπε ο kitsos χρειάζεται!

Edited by Lelen
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..