month Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 Αν με το να σήκωνα την πένα, γινόμουν ένα μ' εκείνο που λατρεύω· αν πουλώντας τον εαυτό μου, κατάφερνα να γίνω εκείνο που πιστεύω· τότε δε θα χρειαζόταν στον κόσμο αυτό να ψάξω. Πιθανόν πιο εύκολο θα ήτανε για μένα, απ' το να καίγομαι σε κάθε όχι που ακούω, να αγνοήσω άπαντες, έτσι εγώ πιστεύω. Απ' το να διωρθώσω το δικό μου το κακό Τους άλλους άχρηστους θα δείξω. Σα μι' αλεπού δίχως ουρά, μ' extension στη θέση της βαλμένο, να μπορώ εκ τ' ασφαλούς τους άλλους να ματώνω. Πόσο πιο εύκολο αυτό - Θέε μου πόσο! - απ' το να δέχομαι το δικό μου το κακό και τον εαυτό μου να θέλω να διορθώσω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 (edited) Ορίστε η κριτική που μου ζήτησες: Συμπαθές και ειλικρινές το νόημα, καταλαβαίνω και από πού σου ήρθε η ιδέα. [:tongue:] Έχεις λάθη στη στίξη και έχεις κάνει μια προσπάθεια για μέτρο που δεν την κρατάς παντού, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα να 'σκοντάφτει'. Πάρε μια πρόταση, για να μην κάθομαι να τα λέω ένα-ένα [φεύγω και για Χάγη σε λίγο]: Αν με το να σήκωνα την πένα γινόμουν ένα μ' εκείνο που λατρεύω, αν πουλώντας τον εαυτό μου κατάφερνα να γίνω εκείνο που πιστεύω, τότε δε θα χρειαζόταν πια στον κόσμο αυτό να ψάξω. Πιθανόν πιο εύκολο θα ήτανε για μένα, απ' το να καίγομαι σε κάθε όχι που ακούω, να αγνοήσω άπαντες – έτσι εγώ πιστεύω: από το να διορθώσω το δικό μου το κακό, καλύτερα τους άλλους άχρηστους να δείξω. Σα μι' αλεπού δίχως ουρά, μ' ένα γελοίο extension πά' στη θέση της βαλμένο, θε να μπορώ εκ τ' ασφαλούς τους άλλους να ματώνω. Πόσο πιο εύκολο αυτό – Θέε μου, πόσο! – απ' το να δέχομαι με θάρρος το δικό μου το κακό και να πασχίζω τον εαυτό μου να διορθώσω... ----- Έχω διορθώσει το μέτρο προσθέτοντας και αφαιρόντας λέξεις χωρίς να αλλάζω το νόημα, έχω διορθώσει ένα ορθογραφικό που είχες, κι έχω κάνει τη στίξη ν' ανταποκρίνεται στο νόημα - και στο μέτρο, ουσιαστικά. Μικ! Edited November 17, 2006 by Nienna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deodonus Posted November 17, 2006 Share Posted November 17, 2006 Καλό το ποίημα στην αρχή, αλλά στο τέλος ξεχηλώνει. Θα περίμενα μια πιο μεγάλη συναισθηματική ένταση, όταν μπαίνεις στο "ψαχνό" του θέματος. Δηλαδί, οι δύο τελευταίες στροφές, είναι ένα "τράβιγμα" του τέλους της πρώτης. Επαναλαμβάνεσε κοινώς. Θα'θελα μια πιο εσωτερική ματιά από την επιφανιακή. Γιατί το κάνει; Πώς αισθάνεται για αυτό; Υπάρχει κάποια ειρωνία; Που καταλίγει αυτό; κλπ Θέλω μια εσωτερική σύγκρουση. Μου φαίνεται ότι τελειώνει πολύ άδοξα... Αυτά Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
month Posted November 18, 2006 Author Share Posted November 18, 2006 Εδώ θα κάνω μια μικρή παρέμβαση και θα υπενθημίσω ότι δεν είμαι ποιητής. Απλά βγήκε. Τεσπα, δεν δικαιολογούμε. Όταν θα ξαναπροσπαθήσω (μετά απο καιρό, το μόνο σίγουρο, θα το θυμάμαι). Και όσο για την εσωτερική σύγκρουση, δεν ξέρω τι να σου πω. Μπορώ να το δω με αυτή την προοπτική που έγγραψα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rhapsody Posted December 17, 2006 Share Posted December 17, 2006 Η πρώτη στροφή είναι πολύ καλή, ουσιαστικά εκεί τα λες όλα, τα υπόλοιπαν από κει και πέρα, βασικά η τελευταία στροφή (γιατί στη δεύτερη έχεις την εικόνα της αλεπούς που όσο να ναι έχει ενδιαφέρον από μόνη της) δεν είχαν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, απλώς επαναλαμβάνει το ίδιο νόημα. Όμως εγώ νομίζω πως έχει βάθος και εσωτερικότητα και κριτική και αυτοκριτική, βλέπω την ειρωνία και προσωπικά στο τέλος δε μου αφήνει κανένα κενό, το νόημά σου στέκει μια χαρά κι έτσι Τεχνικά θα μπορούσε να είναι καλύτερο ίσως με τις διορθώσεις τις Nienna, ο χωρισμός της πρώτης στροφής σε δύο μαρέσει κι εμένα πιο πολύ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted December 18, 2006 Share Posted December 18, 2006 Για τεχνικά δεν ξέρω τόσο πολύ, γενικά μου άρεσε το πως ακούγεται με το αποσπασματικό του μέτρο αν και ίσως σήκωνε διορθώσεις. Μου άρεσε όμως η πινελιά χιούμορ με το extension που δίνει χαρακτήρα στο ποιήμα σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts