Jump to content

Groo the Wanderer!


Oberon
 Share

Recommended Posts

Μίλα μου για ήρωες γενναίους

για πολεμιστές καβαλαρέους

για αιμοδιψείς βαρβάρους

και γι'αγώνες υψίστου θάρρους!

 

Μα όταν φτάσεις να μου πεις

γι'αυτόν το βλάκα περιωπής,

καλύτερα κοίταξε αλλού,

γιατί μιλάμε για τον Γκρου!

 

Όταν χώνεται στην μάχη

που κακόχρονονάχει,

κοιτάνε όλοι να τον διώξουν

πάνω σε άλλον να τον σπρώξουν!

 

Αλλά εκείνος το χαβά του

κι όταν θα κάνει τη δουλειά του,

φρόντισε να είσαι κάπου αλλού,

γιατί μιλάμε για τον Γκρου!

 

Aφορμή για το τόπικ στάθηκε το τελευταίο τεύχος του γνωστού περιοδικού για βιντεοπαιχνίδια Games των εκδόσεων Τερζόπουλος, το οποίο περιέχει δώρο έναν τόμο με μια μεγάλη ιστορία του Groo, και μάλιστα χωρίς αύξηση της τιμής. Για 3,5 Ευρώ δεν μπορούσα παρά να το πάρω!

Δεν αναφέρει ποιος έκανε τη μετάφραση, αλλά μπράβο του όποιος και να είναι! Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. :thmbup: (Aπό τον τόμο αυτό είναι και το παραπάνω "ποίημα").

Ο αρχικός τίτλος της μίνι σειράς που περιέχει ο τόμος είναι "The Groo Jamboree" και κυκλοφόρησε το 2000 από την Dark Horse που εκδίδει και τα άλλα κόμικς με τον Γκρου.

 

Αν τυχόν και κάποιος είναι από άλλον πλανήτη και δεν ξέρει τον Γκρου -παρ'όλο που και ο Γκρου συχνά φαίνεται να είναι από άλλον πλανήτη - πρόκειται για τον πιο ηλίθιο αλλά και τρομερό στο ξίφος βάρβαβο Γκρου, ο οποίος περιπλανάται ανά τον κόσμο, παρέα με το σκύλο του Ρουφέρτο - ο οποίος έχει εμφανέστατα πολύ υψηλότερο I.Q. από τον "κύριό" του - σκορπίζοντας τον τρόμο και τον όλεθρο πολύ συχνά λόγω βλακείας.

Το σχέδιο του Iσπανικής καταγωγής Μεξικανού, Sergio Aragones είναι χιουμοριστικό με εντελώς δικό του στυλ που παραπέμπει στα καλύτερα Ευρωπαικά κόμικς όπως τον Αστερίξ ή το Λούκυ Λουκ ή και στα λιγότερο γνωστά σε μας Νοτιοαμερικανικά κόμικς. Mεγάλο ταλέντο ο Aragones μπορεί να σχεδιάσει μια απίστευτη ποικιλία ανθρώπινων τύπων πολύ εύκολα αναγνωρίσημων, καθημερινών και κωμικών συγχρόνως.

Χαρακτηριστικοί "τύποι" είναι οι μεσόκοπες γυναίκες που συχνά είναι εκείνες οι "κεφαλές" του κάθε σπιτιού στα χωριά που επισκέπτεται ο Γκρου, οι νεαρές κοπέλλες με τα ιδυπαθή χείλη, τα φουσκωτά "μπαλκόνια" και τα άλλα "πλούσια ελέη" που θυμίζουν λίγο τη Brigitte Bardot στα νιάτα της και οι έτοιμοι για κάθε απατεωνιά άντρες με υπερβολικά τονισμένα διάφορα ιδιότυπα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο και το κεφάλι. Επίσης τα πολύ στρογγυλά μάτια και τεράστιες οδοντοστοιχίες όπως και τα πολύ λεπτά σαν στέκες μπιλιάρδου πόδια, ανεξάρτητα από το πόσο ογκώδης είναι ο κορμός τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Εκτός βέβαια από τις νεαρές κοπέλες ή τις "σέξυ" γυναίκες γενικά!!

 

Αλλά και οι αντρικοί χαρακτήρες δεν πάνε πίσω. Έμποροι, στρατιώτες, δανδήδες, ιερείς, βασιλιάδες και πολλοί φυλετικοί τύποι κάνουν κάθε ιστορία του Γκρου πολύ αληθοφανή και "γνώριμη". Το σχέδιο μάλιστα είναι απίστευτα λεπτομερές και συχνά ιδιαίτερα πιστό στην πραγματικότητα - ειδικά στο design των ρούχων, αντικειμένων, αρχιτεκτονικής - πράγμα που ίσως να μην φαίνεται με μια τυχαία ματιά.

Δεν λείπουν ποτέ οι σκηνές με δεκάδες χαρακτήρες, και όντας κάθε κόμικ έγχρωμο σίγουρα ο colorist θα πρέπει να ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο για να τελειώσει κάθε τεύχος.

 

Το απόλυτα επιτυχημένο δίδυμο του σχεδιαστή Aragones και του συγγραφέα Mark Evanier έχει δημιουργήσει θαυμάσιες φάντασυ ιστορίες κυρίως με τον Γκρου, κάνοντας τον πανίβλακα αλλά συμπαθή Γκρου κάτι σαν cult figure, και σίγουρα πολύ δημοφιλή γενικά.

Συχνά, και εδώ φαίνεται επίσης πόσο ιδιαίτερο κόμικ είναι το Γκρου και πόσο ιδιαίτερος χαρακτήρας είναι και ο ίδιος, τόσο το χιούμορ όσο και η περιπέτεια δεν οφείλονται στο τι κάνει ο Γκρου, αλλά στο τι ΔΕΝ κάνει, ειδικά με τη φήμη που έχει. Μου θυμίζει λίγο Ζεν, μπορώ να πω! Όχι πως δεν χρησιμοποιεί τα σπαθιά του φυσικά πολύ περισσότερο από όσο χρησιμοποιεί τα φαιά του κύτταρα.

 

Ένας συρφετός από άλλους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σε ένα κλασσικό φάντασυ σύμπαν, οι οποίοι εμφανίζονται συχνά, όπως οι δύο μάγισσες Άρμπα και Ντακάρμπα, ο Αρκάντιο που είναι παρωδία των "ωραίων ηρώων" με το θεληματικό πηγούνι και το εγώ που φτάνει ως τα άστρα και καπηλεύεται τον κόπο του Γκρου, ο γέρος Σοφός, ο Τροβαδούρος που μιλάει μόνο με σοννέτα και διηγήται τις περιπέτειες του Γκρου όχι και με πολύ κολακευτικό τρόπο, και πολλοί άλλοι κάνουν το κόμικ αυτό να ξεχωρίζει με τον πλούτο του κόσμου στον οποίο εκτυλλίσονται οι ιστορίες του.

Αν και δεν έχω διαβάσει - κακώς - όλα τα κόμικς από τις διάφορες σειρές που έχουν εκδοθεί, νομίζω πως υπάρχει και κάποιο continuity αν και χαλαρό σε σύγκριση με άλλα κόμικς.

 

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες αφιερωμένες στον Γκρου αλλά για να πάρετε μια ιδέα να το λήμμα σχετικά με τον Γκρου στη wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Groo_the_Wanderer

μια επίσημη(?) σελίδα http://www.groo.com/

και η προσωπική σελίδα του Σέρτζιο Αραγκονές: http://www.sergioaragones.com/

 

Oι εικόνες:

1. O Γκρου ακάθεκτος τρέχει στη μάχη ή φεύγει από τη μάχη μαζί με ένα "λάφυρο"!

2. Ο Γκρου σε φάση υπαρξιακής ανησυχίας και βαθιάς φιλοσοφικής διάθεσης.

3. Η Άρμπα και η Ντακάρμπα που άπειρες φορές έχουν πάθει από τον Γκρου τόσα που καμμία αξιοπρεπής μάγισσα δε θα ήθελε να μαθευτούν παραέξω.

4. Ο Αρκάδιος με διάφορες θαυμάστριες του "θεληματικού" πηγουνιού του, και ο Τροβαδούρος.

 

 

post-59-1164453290_thumb.jpg post-59-1164453403_thumb.jpg post-59-1164453470_thumb.jpg post-59-1164453730_thumb.jpg

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Ο Γκρού γαμάει όπως άλλωστε και όλα τα κόμικ του Αραγκόνεζ. Μου τον σύστησε ο Rubus, πριν απο λίγα χρόνια και τον ευχαριστό για αυτό (όταν βρώ ευκαιρία θα τον γιαουρτόσω επίσημα!).

 

Dain ξέχασες να βάλεις την μεγάλη αγάπη του Γκρού την πολεμίστρια Τζακάλ. Εμφανίζεται σε αρκετά τέυχη και είναι ο μεγάλος έρωτας του Γκρού άν και αυτή στην κυριολεξία τον απαιχθάνεται και δέν θέλει ούτε να τον βλέπει. Φυσικά ο Ρουφέρτος την ζηλευεί γιατι οταν ο Γκρού βλεπει την Τζακάλ τον αγνοεί τελείως! Επίσης να σημειώσουμε οτι οταν εμφανίζεται η Τζακάλ ώς δια μαγείας ο κόσμος την γνωρίζει και ζητάει τις υπηρεσίες της και δέν ξέρει κάν ποιος είναι ο Γκρού (άν και είναι πανδιάσημος)...

 

t_82267.jpg

 

pacific708.jpg

Edited by D'Ailleurs
Link to comment
Share on other sites

Kαλά λες! Περιέργως έχω διαβάσει μόνο ένα τεύχος με την Chakaal, αν και ξέρω πως εμφανίζεται συχνά. Πρέπει να συμπληρώσω τα τεύχη που μου λείπουν κάποια στιγμή. :thmbup:

Αν ξέρει κάποιος πόσα έχουν βγει στα Ελληνικά, ας το γράψει pls!

 

Από τον Aragones έχω διαβάσει επίσης το Space Circus το οποίο σαν σχέδιο ήταν άπαιχτο βέβαια αλλά σαν ιστορία μ'άρεσε λιγότερο από όσο περίμενα αλλά δεν ξέρω το γιατί. Ίσως έχω κακομάθει με τον Γκρου, ποιος ξέρει.

 

Ναι, είναι άπαιχτος ο Γκρου, από πολλές απόψεις. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο τεύχος που διάβασα πάντως ήταν της Marvel σίγουρα. :D

Link to comment
Share on other sites

Αν καποιος θελει ολα τα τευχη του groo ( σε λιγο ανεπισημο format ) ας μου κανει ενα pm :)

 

τον λατρευω τον ατιμο αλλα δυστυχως με μονη εξεραιση την περιοδο των σπουδων μου δεν ειχα προσβαση σε κομιξ και συλλογες του με αποτελεσμα να εχω μονο το 1/4 των τευχων σε εντυπη μορφη :(

Link to comment
Share on other sites

Αν ξέρει κάποιος πόσα έχουν βγει στα Ελληνικά, ας το γράψει pls!

 

Εχουν κυκλοφορήσει 4 τεύχη μέχρι στιγμής από τον Τερζόπουλο

 

Ο Γκρού δεν έχει κέφια

Ο Γκρού και η φιλία

Ο Γκρού παντρεύεται και

Ο Γκρού ρεζίλι των σκυλιών

 

Βάζω τα εξώφυλλα από τα 2 πρώτα τεύχη

post-803-1164633721_thumb.jpg

post-803-1164633799_thumb.jpg

Edited by Valtasar
Link to comment
Share on other sites

A, ωραία Valtasar. Σ'ευχαριστώ πολύ. Υποθέτω πως θα είναι ολοκληρωμένες μίνι σειρές ή συλλογή από τεύχη όπως αυτό που είχε το Games! Θα τα προμηθευτώ πάραυτα. :D

 

Ένας άλλος χαρακτήρας που ξέχασα να αναφέρω και εμφανίζεται συχνά-πυκνά είναι ο Κάπταιν Άχαξ, που σίγουρα θα είναι απόγονος η έστω συγγενής του άλλου δύστυχου πειρατή από τον Αστερίξ. Εννοείται πως το πλοίο του βυθίζεται σε κάθε ιστορία του Γκρου, αλλά έχει συμβεί και να βυθιστεί εξ αιτίας του Γκρου, χωρίς ο Γκρου να έχει παρουσιαστεί καν στην ιστορία! Δεν το έχω αυτό το τεύχος αλλά θα ήθελα σίγουρα να το διαβάσω!! :lol:

 

post-59-1164634487_thumb.jpg O Άχαξ εμφανώς κατενθουσιασμένος που ξαναβλέπει τον παλιό και αγαπητό του φίλο Γκρου!

Link to comment
Share on other sites

Βασικά κάθε τόμος έχει τέσσερα τέυχη, που είναι συνεχόμενη ιστορία ή διαφορετικές αυτοτελείς περιπέτειες. Έχω αγοράσει το δέυτερο τόμο "Ο Γκρού ΄δεν έχει κέφια"

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Μιας και σήμερα είναι τα γεννέθλια του κ. Αραγόνες, να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου. Όταν πρωτοδιάβασα Γκρου ήμουν σε ένα άλλο, διαφορετικό σύμπαν. Λογικό ήταν να το στραβοκοιτάξω το κακόμοιρο και να το αγνοήσω επιδεικτικά. Τώρα που επανήλθα σ' ετούτο το τεταρτημόριο του Κόσμου λέω να τον ξαναπιάσω με άλλο μάτι. Πιστεύω πάντως ότι έχει να δώσει, με την εννοια ότι μπορείς να περάσεις ένα ευχάριστο απόγευμα μαζί του. Ο Αραγόνες φυσικά είναι άπαιχτος σε πολλά θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..