Jump to content

wikipedia και επιστημονική φαντασία


Recommended Posts

Τον τελευταίο χρόνο η αγγλόφωνη wikipedia αποτελεί την κυριότερη πηγή μου στο ίντερνετ σε πολλά εγκυκλοπαιδικά θέματα -ένα από αυτά η εφ. Δυστυχώς, όπως ίσως γνωρίζετε, το ελληνικό της τμήμα είναι ακόμα σαφώς λιγότερο αναπτυγμένο, αν και έχουν γίνει πολλές και επίπονες προσπάθειες από αρκετό κόσμο. Προσωπικά έχω συνεισφέρει μερικά λήμματα, ένα από αυτά (πολύ περιληπτικό...) είναι η "επιστημονική φαντασία" (ρίξτε αν θέλετε μια ματιά). Τι θα λέγατε να βοηθήσουμε να αυξηθούν/βελτιωθούν τα άρθρα στην ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας; Αυτό γίνεται είτε γράφοντας απευθείας κάτι που γνωρίζουμε αρκετά καλά (μην φοβάστε, υπάρχουν πάντα και άλλοι που θα το επιμεληθούν, θα το βελτιώσουν και θα το επαυξήσουν, έτσι δουλεύει η wikipedia) είτε μεταφράζοντας από τις ξένες εκδόσεις άρθρα που είναι ήδη ολοκληρωμένα και ακριβή. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει αρκετό κόσμο στην επαφή του με την εφ.

 

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το παρόν τόπικ για επιμέλεια άρθρων που προορίζουμε για τη wiki πριν τα στείλουμε εκεί (ώστε να τα διορθώσουν / βελτιώσουν άλλα μέλη του φόρουμ), να λύσουμε απορίες, να κάνουμε προτάσεις κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Εξαίρετική ιδέα Νίκο. Θα πρότεινα επίσης να κάναμε μια λίστα με sites Eλλήνων συγγραφέων ε.φ. τα οποία θα μπορούσαν να δημοσιευτούν στη Wikipedia όταν τα συγκεντρώσουμε. Έχω σίγουρα μερικά στα Faves μου.

 

Θα βοηθούσαν επίσης άρθρα ή κάποιο υλικό για την ιστορία της ε.φ. στην Ελλάδα, που δεν είναι τόσο φτωχή όσο πιστεύεται γενικά.

Link to comment
Share on other sites

Η βικιπαίδεια θέλει δουλειά σε βασικά άρθρα-λήμματα πρώτα, όπως το "βιβλίο", και μετά να κοιτάξουμε να κάνουμε τα πιο εξειδικευμένα.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα με τη wiki είναι φυσικά τι κάνει κέφι και γνωρίζει καλύτερα ο καθένας, όχι τι είναι πιο βασικό. Έχουμε κέφι να κάνουμε λήμματα εφ; Ας τα συνεισφέρουμαι και όποιος μπορεί να κάνει και πιο "βασικά" λήμματα, θα το κάνει επίσης.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω πως ό,τι μπορεί να γίνει και να γίνει καλά, για καλό είναι. ;)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι κι αλλιώς, για τα «βασικά» θέματα μπορείς να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια. Είναι πολύ χρήσιμο να μπορείς να βρεις στη Wikipedia εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για περίεργα, εξειδικευμένα θέματα αν χρειαστεί (πχ. έλληνες συγγραφείς φανταστικής λογοτεχνίας, παλιότερα περιοδικά του χώρου, ταινίες, βιβλία κλπ.) Βέβαια μια αναζήτηση στο δίκτυο πολλές φορές βγάζει σχετικά αποτελέσματα, αλλά και τα εγκυκλοπαιδικά άρθρα χρειάζονται.

 

Βέβαια τα παραπάνω είναι απλώς ευχή: «τι ωραία που θα ήταν αν κάποιος καθήσει και γράψει γι' αυτά τα θέματα» - δεν προσφέρομαι να γράψω εγώ λόγω παθολογικής αντιπάθειας στη δουλειά γενικά και στο γράψιμο συγκεκριμένα :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, και τ' όλο εγχείρημα με γοητεύει· έχοντας δουλέψει με wikis, όμως, και στο παρελθόν, ξέρω ότι λείπει αυτή η διάθεση επεξήγησης και κοινής συνεργασίας που μερικές φορές χρειάζεται για να βγαίνει νόημα. Όταν έκανα μια μικρή ανάλυση στο λίμα για το Elfen Lied, όπου επεξηγούσα το λογοπαίγνιο του ονόματος και τη σχέση με το πρωτότυπο τραγούδι σε μεγαλύτερη έκταση, μπήκε ένας editor και το έσβησε σε χρόνο dt, γράφοντας ότι είναι "self study," ότι δεν υπάρχει απόδειξη... Πολύ ωραία, αν ήμουν, όμως, επιστήμονας, θα είχα γράψει και άρθρο και θα το εξηγούσα, ενώ τώρα σα γνώστης της γερμανικής και με λίγη καλή θέληση είμαι άχρηστος... :(

 

Από την άλλη, όταν διόρθωσα με το λεξικό ανά χείρας και το Character map πρόχειρο όλους τους χαρακτήρες που είχαν γραφτεί λάθος ή καθόλου, καθώς και το ίδιο το κείμενο από τη σελίδα Apocrypha, κανένας δε διόρθωσε τίποτα απ' όσα έγραψα, αφού δεν υπήρχε θέμα αμφισβήτησης... :bleh:

 

Γενικά, θέλει καλή και ομαδική προσπάθεια. Να θυμίσω ότι σε άλλες γλώσσες (όπως η αγγλική) υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες λίματα, ενώ στην ελληνική προσμετρόνται ως άνω των δέκα χιλιάδων.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

2 μέρες και μετά το αφήσαμε; νόου, νο μεσιέ!!!

ψήνετε κανείς άλλος να ξεκινήσουμε την προσπάθεια; νομίζω έναν συγγραφέα/ ένα βιβλίο/ μια σειρά βιβλίων ανά βδομάδα τον/ το/ την καταφέρνω. nikosal, όταν έγραψες " είτε μεταφράζοντας από τις ξένες εκδόσεις άρθρα που είναι ήδη ολοκληρωμένα και ακριβή", εννοείς τα ήδη υπάρχοντα σε άλλη γλώσσα στη wiki?

 

και για να ξεκινήσουμε το θέμα, καβαντζώνω και αναλαμβάνω τον ντάγκλας άνταμς...

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ κι εγώ να γράψω ένα κομμάτι για νέους Έλληνες συγγραφεις. Η βιβλιοθήκη μου είναι αρκετά εκτεταμένη σε αυτόν τον τομέα, αν και θα χρειαστώ μια μικρή βοήθεια κυρίως σε ότι αφορά το διαδίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Γεια χαρά! Ακολουθώντας τις προτροπές αυτού του -παλαιού πλέον- thread, βελτίωσα αυτές τις μέρες (θέλω να πιστεύω ;) ) το άρθρο της Βικιπαίδειας για την επιστημονική φαντασία. Αν κάποιος μπορεί και έχει τη διάθεση και τις γνώσεις (δυστυχώς οι δικές μου εξαντλούνται σε αυτά που αναφέρω στο άρθρο) θα ήταν πολύ ωραίο αν συνεισέφερε τη σοφία του... Ή τουλάχιστον να πει τη γνώμη του στη σελίδα συζητήσεων για τις μεταφράσεις όρων ή τις μεταγραφές ονομάτων στα ελληνικά. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο, όπως το βλέπω εγώ, είναι η στήριξη με πηγές και η παρουσίαση της ελληνικής ε.φ. (συγγραφείς, περιοδικά, βραβεία, προβολές κλπ), θέμα το οποίο εγώ δυστυχώς αγνοώ σχεδόν απόλυτα.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον ενδιαφερθεί εκ νέου!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..