Jump to content

Δώρα

K-M-V

Recommended Posts

Ένα ουράνιο τόξο θα φτιάξω με τ’ αστέρια

και θα σε βάλω στην άκρη του να κοιμηθείς

Θα σε προσέχω όλη νύχτα και όλη μέρα

γιατί το ξέρω κάποια μέρα θα θέλεις να χαθείς

Θα σου ‘χω δίπλα το φεγγάρι, τον ήλιο και τον ουρανό

και θα σου κάνω και την χάρη «Ναι! Για πάντα θα σε αγαπώ»

Πάρε την καρδιά και το μυαλό μου, σου τα χαρίζω…

Μα τι άλλο δώρο να σου κάνω?

Κι όλο το σύμπαν που σου ‘δωσα δεν υστερεί μπροστά τους?

Μες στον μικρόκοσμο ετούτο όλα θα γίνουν δυνατά,

μίση, φόβο και κακίες θα τις φυλάξω μακριά.

Μα θέλω κάτι κι από σένα, μόνο ένα, αγάπη αληθινή,

να μου κρατάς πάντα το χέρι και να χορεύουμε μαζί.

Edited by K-M-V

Ως πρώτη ανάγνωση, αρκετά χαριτωμένο.

Μου άρεσε που στη δεύτερη στροφή αφέθηκες στην πρόζα και δεν επέμεινες στην ομοιοκαταληξία. Ίσως μάλιστα αν το έκανες αυτό σε όλο το ποίημα, το αποτέλεσμα να ήταν πιο πειστικό...

...που θα πει: Όταν γράφω στροφές με ομοιοκατάληκτα τετράστιχα, εννοείται (δυστυχώς ή ευτυχώς, αλλά εννοείται) ότι θα πρέπει να έχω μέτρο. Κι από την πρώτη και την τρίτη στροφή το μέτρο απουσιάζει. Λείπει η μουσικότητα, την οποία δεν την παρέχουν οι ομοιοκαταληξίες, όσο φροντισμένες κι αν είναι. Οι καταληκτικές λέξεις αστέρια/μέρα δεν είναι ίσως καλή επιλογή, ενώ το ζεύγος κοιμηθείς/χαθείς είναι "πολύ εύκολο". Στην 3η στροφή, το ζεύγος αληθινή/μαζί μόνο με πολύ επιείκεια χαρακτηρίζεται ομοιοκατάληκτο.

Επίσης: στην 3η στροφή η λέξη 'μίση' θα έπρεπε (βάσει νοήματος και μέτρου) να ανήκει στο δεύτερο στίχο.

Η εξωτερική μορφή του ποιήματος με ωθεί να το δω σαν παραδοσιακό στίχο. Για τους παραπάνω λόγους, αποτυγχάνει. Αλλά δεν παύει να είναι αληθινά χαριτωμένο στιχούργημα, με λεπτότητα και ευγενικά συναισθήματα.

ΥΓ. (Εντελώς προσωπική θέση): Το "πάρε την καρδιά και το μυαλό μου" δυστυχώς το ακούω πολύ στις πίστες. Γι' αυτό δεν θέλω πια να το ακούω σε ποιήματα...

Εχεις δικιο...θα συμφωνησω μαζι σου και σε ευχαριστω γιατι πολλα απο αυτα που μου ειπες δεν τα ειχα αντιληφθει. Στην δευτερη στροφη το "μιση" ηταν λαθος καθως το περνουσα για να το στειλω... ;) Υποσχομαι στα επομενα να προξεξω πιο πολυ..

Ο Οdysseo μπορώ να πω ότι με κάλυψε σε γενικές γραμμές με το σχόλιό του, μορφικά και ως προς το περιεχόμενο. Επίσης, καλό όταν γράφεις να αποφασίζεις αν θες ή όχι να χρησιμοποιείς στίξη, στην πρώτη στροφή δε βάζεις καθόλου σημεία στίξης, παρακάτω, σε άλλους στίχους βάζεις, σε άλλους όχι. Και η στίξη στα ποιήματα αποτελεί τρόπο έκφρασης, με την παρουσία ή και την απουσία της, οπότε καλό είναι να την προσέχουμε όπως και καθετί και να μην την αφήνουμε ελλειπή. Επίσης το περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι πιο προσωπικό. Η επιλογή των λέξεών σου είναι μάλλον συνηθισμένη. Θα μου άρεσε να δω λίγο περισσότερο από "σένα" στο ποίημα σου την επόμενη φορά :) (και με την ευκαιρία, καλώς ήρθες!)

Πάνω κάτω αυτά που είπαν κι οι υπόλοιποι.

Αυτά τα αγγλικά ερωτηματικά είναι κρίμα...

Γενικά η μορφή θέλει προσοχή, θέλει να συμβαδίζει με το περιεχόμενο, θέλει να έχει λόγο ύπαρξης.

Έχουν οι δικές σου επιλογές λόγους από πίσω τους;

Όσο για τις εικόνες, παραείναι πολυχρησιμοποιημένες.

Αποκλείεται αυτό το θέμα να σου φέρνει στο μυαλό μόνο αυτούς τους συνειρμούς, θα υπάρχουν κι άλλοι.

Βούτα μέσα σε πιο προσωπικούς συνειρμούς, πιο βαθειά, πιο αληθινά.

Σας ευχαριστω παρα πολυ ολους για τα σχολια σας.Η αληθεια ειναι πως δεν εχω ιδιαιτερες γνωσεις πανω στην ποιηση, αλλα μου αρεσει παρα πολυ να διαβαζω και να γραφω. Εχω γραψει αρκετα, αλλα μαλλον ολα θελουν διορθωση! Ελπιζω το επομενο που θα στειλω να ειναι καλυτερο και πιο προσεγμενο. Σας ευχαριστω και καλως σας βρηκα. :)