Jump to content

3 Συγγραφείς, 3 Βιβλία: Diana Wynne Jones


Oberon
 Share

Recommended Posts

Ανοιξα το τόπικ για να απαντήσω στην ερώτηση του Northerain σχετικά με 3 βιβλία που έβαλα στις τοπ 5 προτιμήσεις μου (αυτό τον καιρό) στο τόπικ "Τι Διαβάζετε".

 

Diana Wynne Jones: Βρετανίδα συγγραφέας, κολλητή του Neil Gaiman, (με τον οποίο αδειάζουν τα άπειρα ποτήρια μπύρα όποτε βρίσκονται, κι ας έκλεισε τα 70 της χρόνια φέτος), κυρίως γνωστή για young adult fantasy novels. Πράγμα που είναι εντελώς misconception γιατί έχει γράψει και βιβλία για "μεγάλους" αλλά κυρίως γιατί οι νουβέλες της είναι τόσο καλά φτιαγμένες, σε τόσο πιστευτά σύμπαντα, με τόση πολυπλοκότητα και με κάμποσα dark στοιχεία, που κάνουν τον Χαρυ Πόττερ (που μ'αρέσει, δε λέω) να φαίνεται σαν αναγνωστικό της 1ης δημοτικού.

Τα πιό πολλά βιβλία της λαμβάνουν χώρα στους Related Worlds , ένα σύμπλεγμα ενδοδιαστατικών κόσμων όπου η μαγεία λειτουργεί με κάπως διαφορετικούς τρόπους ενώ σε άλλους κόσμους δεν λειτουργεί καθόλου. Το multiverse της από χιλιάδες παράλληλους κόσμους, χωρίζεται κυρίως σε δυο κατευθύνσεις. Την Naywards (τους κόσμους που τείνουν όλο και περισσότερο προς την επιστήμη) και τους Ayewards (τους κόσμους που τείνουν προς τη Μαγεία). Ο δικός μας κόσμος, η δική μας Γη τείνει ελαφρά προς την επιστήμη. Ο κόσμος δίπλα από μας προς τη μεριά της Μαγείας είναι η Θούλη, όπου υπάρχει μια χώρα ονόματι Αλβιών (η Αγγλία φυσικά εκείνου του κόσμου), όπου ναι μεν δεν υπάρχουν ας πούμε μονόκεροι αλλά τα μυθικά αρχέτυπα είναι πολύ πιό κοντά στην πραγματικότητα. Στην Θούλη υπάρχουν τρένα ίσως αλλά όχι π.χ. υπολογιστές. Κέντρο του πολυσύμπαντος είναι ο Κόρυφος, ένας κόσμος παράξενος, φεουδαρχικός, όπου οι διάφορες φυλές των μύθων είναι μια εντελώς καθημερινή πραγματικότητα.

Μάγοι και μάγισσες, που ονομάζονται Magids, ένας από τους οποίους είναι ο φέρων τον τίτλο Chrestomanci, κυκλοφορούν ανάμεσα στους κόσμους αυτούς. Τα βιβλία με τον Chrestomanci έχουν μεταφραστεί τελευταία και στα Ελληνικά.

Και εδώ έρχομαι στο βιβλίο Deep Secret (ένα από τα βιβλία της για "μεγάλους").

Να ένα λινκ για να διαβάσετε ένα review.

http://www.leemac.freeserve.co.uk/cl2deep.htm

Αυτό που μπορώ να πω για μένα είναι ότι το βιβλίο είναι απρόσμενο, πρωτότυπο, γεμάτο ιδέες, πολλές νέες και φρέσκιες. Εχει μιά αίσθηση διαφορετικότητας στο ότι ενώ μπορεί να θεωρηθεί ε.φ. είναι συγχρόνως και μυθικό χωρίς να φαίνεται που ξεκινάει το ένα και τελειώνει το άλλο. Η γραφή είναι μέσα από πολλά πρόσωπα που βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τα ίδια γεγονότα περγράφοντάς τα συχνά σε πρώτο πρόσωπο. Μέρος του βιβλίου, κυρίως αυτό που διαδραματίζεται στον δικό μας κόσμο,λαμβάνει χώρα σε ένα fantasy convention, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου μυστικά καλά φυλαγμένα μέσα σε στίχους είτε παιδικών τραγουδιών, είτε παροιμιών, είτε σε φράσεις "λαικής γνώσης" είναι ικανά να ανοίξουν πύλες σε κόσμους που θα ήταν καλύτερο να παραμείνουν άγνωστοι.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Ο Michael Ende γνωστός και στην Ελλάδα βέβαια είναι Γερμανός συγγραφέας "παιδικών" βιβλίων. Καθόλου "παιδικά", με τη στενή έννοια. Το βιβλίο Neverending Story, που έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά, ένα μυθιστόρημα 600 σελίδων φαίνεται με την πρώτη ματιά απλό στη σύλληψη.

'Ενα παιδί βρίσκει ένα παράξενο βιβλίο που περιγράφει ένα ακόμα πιό παράξενο κόσμο. Βλέπει έκπληκτος πως το βιβλίο περιγράφει και τον ίδιο μέσα, ενώ οι τελευταίες σελίδες του είναι λευκές. Μεταφέρεται στον κόσμο αυτό και ξεκινά μιά αναζήτηση.

Συνηθισμένο και ίσως βαρετό θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως! Το βιβλίο είναι μιά μεγαλειώδης αλληγορία σε ένα κόσμο απίστευτα λεπτομερή και πρωτότυπο (τα πλάσματά του είναι εντελώς διαφορετικά από οτιδήποτε άλλο). Αλλά δεν είναι ένα απλό fantasy novel. Είναι η αλληγορία της παιδικής αγνής ψυχής που έχουμε όλοι, που συνδεδεμένη με τα ανθρώπινα ψυχικά αρχέτυπα φτιάχνει χιλιάδες μυθικές μορφές προσπαθώντας να κατανοήσει ΚΑΙ να διατηρήσει αυτή την αγνότητα, αυτό το φαντασιακό κομμάτι που κοντεύουμε να χάσουμε όλοι. Ενα κομμάτι που θεωρείται κιόλας ότι ΠΡΕΠΕΙ να χάσουμε. Μια ψυχή όμως που δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική ηλικία αλλά είναι κάτι πολύ πιο αώνιο.

Και μετά έρχεται η σύγκρουση, η Σκιά, η άλλη πλευρά της φαντασίας, και η ωρίμανση η η καταστροφή. Ειδικά μάλιστα όταν ξέρεις πως σε ένα σημαντικό βαθμό είσαι εσύ ο δημιουργός των καταστάσεων, των πλασμάτων και των κόσμων που περιγράφονται στο βιβλίο, τότε πρέπει να ψάξεις πολύ μέσα σου για να βρεις κάποιες αλήθειες.

Πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω το βιβλίο αλλοιώς.

Γυρίστηκαν μάλιστα 3 ταινίες "βασισμένες" στο βιβλίο αλλά προσπεράστε τις γρήγορα αν τις δείτε σε κανένα βίντεο-κλάμπ. Οχι γρήγορα. Τρέχοντας! :angry2:

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Aπό τον Phillip Pullman, έχω διαβάσει μόνο τα 2 μέρη της τριλογίας His Dark Materials. Εδώ έχουμε ένα κόσμο που θα μπορούσε να είναι συνδυασμός του Χαρυ Πόττερ και της Diana Wynne Jones.

Ξεκινά σε ένα εναλλακτικό Λονδίνο που συνδυάζει τη Βικτωριανή εποχή, την Μαγεία (ένα καθημερινό και δεδομένο κομμάτι των φυσικών νόμων) και την Επιστήμη.

Οι άνθρωποι εκ γενετής έχουν έναν πνευματικό αλλά και φυσικό οδηγό, υλικότατο και εμφανέστατο, που αλλάζει μορφές έως την ενηλικίωση του ανθρώπου, οπότε και ο οδηγός παίρνει μια τελική μορφή που αντανακλά την ώριμη πιά προσωπικότητα του ατόμου.

Ο Πούλμαν έχει κατηγορηθεί από κάποιους γιατί στα πλαίσια της λεπτομερέστατης κοσμοπλασίας του παραθέτει κομμάτια από ιερά κείμενα (αληθινά ιερά κείμενα) στα οποία έχει προσθέσει μερικές φράσεις, που δείχνουν τη σχέση ανθρώπου και οδηγού.

Πρόκεται για μιά μαγική/κατασκοπική/μυθική περιπέτεια με κάποια στοιχεία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστές, ένα αγόρι, ένα κορίτσι, τους "οδηγούς" τους, ειδικά ο Πανταλεήμων έχει φοβερή φάση, και αρκετά παράξενα πλάσματα όπως τις Μάγισσες των Συνέφων. Φυσικά η πρωτοτυπία του κόσμου, είναι ένα βασικό στοιχείο που με έκανε να αγαπήσω τα βιβλία αυτά. Αλλά και η γραφή που ρέει, αβίαστη και φυσική ακόμα και όταν περιγράφει νόμους, πλάσματα και καταστάσεις που *και* θυμίζουν τον κόσμο μας *και* είναι τελείως "εξωπραγματικοί".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..