Jump to content

Μνήμη Hugo, Μνήμη Nebula, Μνήμη βραβευμένων


Recommended Posts

Προτείνω να διαβάσουμε ή να ξαναδιαβάσουμε ομαδικά (και ταυτόχρονα) τα βιβλία που έχουν βραβευτεί με τα κυριότερα βραβεία εφ (Νέμπιουλα, Χούγκο αλλά και άλλα διεθνή βραβεία) και να τα σχολιάσουμε όλοι μαζί. Αν συμφωνήσουν τουλάχιστον 5-6 μέλη ξεκινάμε.

Προσοχή, δεν είναι απλό: Αρκετά, αν όχι τα περισσότερα βραβευμένα βιβλία δεν έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά και ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι δυσεύρετα ακόμα και στα αγγλικά. Ωστόσο θα ήταν ωραίο να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε τα βιβλία που βραβεύτηκαν, να συζητήσουμε για αυτά, για τον τρόπο που άλλαξε η εφ στο χρόνο, για την εξέλιξη των συγγραφέων και άλλα πολλά.

 

Κάθε χρόνο μπορούμε να επιλέγουμε ως 6 βιβλία, να δίνουμε αρκετό χρόνο, πχ. 1-2 μήνες στο καθένα από αυτά για την ανεύρεση (σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία ή εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία των Αθηνών που μπορούμε να τα παραγγείλουμε), προμήθεια και ανάγνωση και κατόπιν να ανοίγει η κουβέντα.

 

Μια και το 2007 έχουν ήδη περάσει 3 μήνες, προτείνω να διαβάσουμε και να σχολιάσουμε 5 βιβλία:

->Το Einstein intersection του Samuel Delany, επειδή πέρασαν 40 χρόνια από τότε που κέρδισε το Nebula (1967) ενώ την επόμενη χρονιά ήταν υποψήφιο και για το Hugo (κέρδισε το Lord of Light)

->Το Gateway του Pohl, επειδή πέρασαν 30 χρόνια από τότε που κέρδισε το ίδιο βραβείο (1977). Πήρε την επόμενη χρονιά και το Hugo

->Το Moon is a Harsh Mistress του Heinlein επειδή πριν 40 χρόνια (1967) πήρε το Hugo

->Το Falling Woman του [διόρθωση, βλ. παρακάτω: της] Murphy (20 χρόνια, 1987, από τη Nebula βράβευσή του)

->To Jonah Kit του Ian Watson, που πριν 30 χρόνια (1977) κέρδισε το best novel βραβείο της British SF Association (μην μείνουμε στα αμερικάνικα βραβεία). Αυτό βλέπω ότι είναι λίγο δυσεύρετο, πωλείται κυρίως μεταχειρισμένο. Δεν πειράζει, κάπως θα το βρούμε.

Τι λέτε; Υπάρχουν τουλάχιστον 5-6 εθελοντές; Να σχηματιστεί μια αρχική παρέα; Από κει και πέρα, εννοείται, στην κουβέντα θα προστεθεί κάθε ενδιαφερόμενος. Επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε τη σειρά ανάγνωσης, ας πούμε 1ο προς 5ο βιβλίο παραπάνω, ή άλλη. Πχ. να πούμε ότι βρίσκουμε και διαβάζουμε ως το τέλος Μαΐου το Einstein intersection. Για κάθε βιβλίο θα ανοίγει άλλο τόπικ. Φυσικά η συζήτηση άπαξ και ξεκινήσει για κάθε βιβλίο θα μένει ανοιχτή.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

μεσιέ nikosal, ψήνομαι τρελά (όχι που δεν... όπου γάμος και χαρά....:Ρ)

αν δεν κάνω λάθος, κυκλοφορεί ως ιδέα στο φόρουμ να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο και ο προσανατολισμός προς βραβευμένα βιβλία έχει το ενδιαφέρον του...

 

count me in!!! :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

Ψήνομαι και γω άνετα! Δεν έχω κάποιο από τα βιβλία που προτείνει ο Νικ παραπάνω αλλά μπορώ να προμηθευτώ κάποιο ή κάποια!! Θα μ'άρεσε αυτή η φάση πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή? Ακόμα και αν δεν καταφέρω να τα διαβάσω στην ώρα τους (λόγω έλλειψης χρόνου), τουλάχιστον θα εμπλουτίσω την συλλογή μου με μερικά δυσεύρετα βιβλία και καλά βιβλία. Η κάποια που ήδη έχω θα διαβαστούν πιο γρήγορα!

Link to comment
Share on other sites

Τέσσερις...

 

Νταρκ, θα έχεις χρόνο όπως όλοι μας. Δύο μήνες για κάθε βιβλίο, ε, τι στην ευχή. Τα περισσότερα τουλάχιστον θα κατορθώσουμε να τα διαβάσουμε. Θα φτιάξω βολικό... ωρολόγιο πρόγραμμα (μηνολόγιο, στην πραγματικότητα)

Link to comment
Share on other sites

Χωράει άλλος ένας Μάης στη Σαρακοστή σας; ;) Ελπίζω μόνο να βρω τα βιβλία που αναφέρετε - αν όχι, όλο και κάτι θα κάνει ο θειος άμαζον ;)

Link to comment
Share on other sites

Μια διόρθωση, είναι η Murphy κι όχι ο. Όσο για το αν συμμετάσχω, θα το αφήσω σε αγωνία για την ώρα :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Οκ, πέντε είναι ήδη μια καλή παρέα, υποθέτω θα προστεθούν περισσότεροι στη διαδρομή. Ήδη ένα πουλάκι μου ψιθύρισε στο αυτί (δεν φαντάζεστε τι φασαρία κάνουν τα πουλάκια) ότι και ο Τοντον θα πάρει μέρος. Εννοείται, όλη η διαδικασία είναι ούτως ή άλλως ανοιχτή, όπως σε κάθε τόπικ. Όποιος θέλει συμμετέχει.

 

Τώρα, ας δούμε πρακτικά πώς θα γίνει η συζήτηση.

Βήμα 1: Επιλέγουμε το πρώτο βιβλίο. Προτείνω να είναι το einstein intersection. Το βρίσκουμε όσοι δεν το έχουμε. Από ό,τι διαπίστωσα πάντως, βρίσκεται. Προβλέπουμε πάντως περιθώριο ένα μήνα να φτάσει στα χέρια όλου του κόσμου.

Βήμα 2: Ανοίγουμε το τόπικ για το συγκεκριμένο βιβλίο. Γράφουμε μια μικρή εισαγωγή από βιβλία, παραπομπές κλπ. Ξεκινάμε την ανάγνωση όλη η παρέα. Η ανάγνωση αναμένεται να κρατήσει άλλον ένα μήνα μέγιστο, επειδή δεν έχουμε όλοι ίδιους χρόνους κλπ.

Βήμα 3: Εδώ θέλει συζήτηση. Πώς αντιμετωπίζουμε την ομαδική ανάγνωση / σχολιασμό του βιβλίου; Όταν το τελειώσουμε ή στη διάρκεια; Υποθέτω (και προτείνω, ας προτείνει ο καθένας) ότι σχολιάζουμε στη διάρκεια. Φυσικά φροντίζουμε να μην ρίχνουμε σωρηδόν τα spoiler. Γενικότερα, δεν μένουμε ούτως ή άλλως στην πλοκή, μιλάμε για όλα, ύφος, χαρακτήρες κλπ. Εξάλλου λίγο πολύ αν πηγαίνουμε παράλληλα δεν θα υπάρχει κίνδυνος. Από την άλλη, κάθε τόπικ έχει στον υπότιτλό του μια γενική προειδοποίηση προς τρίτους για spoiler.

 

Τι λέτε; Το πάμε έτσι;

Link to comment
Share on other sites

Let the games begin! :D

 

Προσωπικά πάντως θα παραγγείλω παραπάνω στον Αμαζόνιο... Οπότε φαντάζομαι έχουμε χρόνο μέχρι την 1η Μάη να το βρούμε και μέχρι τέλος Μάη να το διαβάσουμε? Συμφωνώ για το Einstein Intersection...

 

Πάω για παραγγελία...

Link to comment
Share on other sites

Τώρα το σκέφτηκα: Άσε που αν διαβάζουμε 5-6 άτομα ταυτόχρονα, στο τέλος θα σας βάλω -θέλετε δεν θέλετε- να ρίξετε και μια αξιολόγηση ώστε να μπει και στη λίστα!!

 

Ναι, ας πούμε ότι ξεκινάμε την αναζήτηση του einstein intersection στην Ελλάδα ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία με στόχο να το έχουμε 1 Μάη. Οι ενδιαφερόμενοι ας μην ξεχνούν ότι πολλά αθηναϊκά βιβλιοπωλεία σου φέρνουν το βιβλίο που θες σχετικά γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν:

 

Τα Einstein Intersection, Gateway και Moon is a Harsh Mistress υπάρχουν στο Amazon UK, amazon.com και alibris. Το Jonah Kit υπάρχει στο Amazon.com και στο Alibris. Το Falling woman μόνο στο alibris.

Το Falling Woman είναι το πιο δύσκολο να βρεθεί.

 

Πάντως εγώ την παραγγελία την έδωσα :thmbup:

 

Οπότε μόλις και οι υπόλοιποι είναι έτοιμοι, μιας και διαβάζω κάτι αυτή την στιγμή συν τα μαθήματα...

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, το Gateway είναι το μόνο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Κυκλοφορεί με τον τίτλο "Η Πύλη των Άστρων".

Link to comment
Share on other sites

Tril, Dain, Araq, λοιποί ενδιαφερόμενοι να διαβάσετε και να συζητήσετε ομαδικά:

Έχετε βάλει μπρος για το Einstein intersection; Θα το έχετε 30 Απριλίου;

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

To Aγγλικό Αμαζον δεν το έχει, οπότε θα το παραγγείλω μέσα στη βδομάδα από το Αμερικανικό. Λογικά ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει έρθει (μαζί με διάφορα άλλα καλούδια). Εκτός αν το έχει δει κανείς σε Ελληνικό βιβλιοπωλείο, οπότε ας το δηλώσει εδώ! ;)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, σήμερα το πρωΐ παρελήφθησαν τα εξής:

 

The Einstein Intersection - Samuel Delany

Gateway - Frederick Pohl

The Moon is a Harsh Mistress - Robert A. Heinlein

 

Οπότε μόλις το παραλάβουν και οι υπόλοιποι (και τελειώσω το Pandora's Star)... :)

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου αναφορά: Το 1 το περιμένω, τα 2-3 τα έχω αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη μου.

Link to comment
Share on other sites

Περιμένω προτάσεις ακόμα: Διαβάζουμε και σχολιάζουμε παράλληλα; Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό για την περίπτωση, αλλά πείτε τη γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά προτιμώ να τελειώσω κάτι πριν το σχολιάσω. Διότι έχει τύχει οι πρώτες σελίδες ενός βιβλίου να είναι είτε ανιαρές είτε τελείως εισαγωγικές, (βλέπε Lord of the Rings με τις περιγραφές περί Hobbits στις πρώτες 30-40 σελίδες) και να μην μπορείς να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Επίσης τα βιβλία που πρότεινες είναι μικρά και τελευταία έχω συνηθίσει να διαβάζω "τούβλα" (δηλ. από 800 σελίδες και άνω βλέπε Hamilton... ). Οπότε εγώ τουλάχιστον θα σχολιάσω μόλις τελκειώσω, εκτός και εαν υπάρξει κάτι που μου έκανε εντύπωση.

 

Ακόμα πάντως διαβάζω το Pandora's Star. Είμαι στα τελευταία κεφάλαια (εντάξει το κάθε κεφάλαιο είναι περί 30-50 σελίδες, και με μικρά γράμματα.)... Θα το έχω τελειώσει μέχρι τέλος μήνα (έχουμε και δουλειά και Πανεπιστήμιο!). :D

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες, είναι λογικά το πρώτο που έρχεται στο νου. Σχολιάζεις ένα βιβλίο, με την έννοια ότι το αξιολογείς συνολικά, αφού το τελειώσεις.

Εδώ όμως πάμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Ουσιαστικά, έχουμε φτιάξει μια παρέα να διαβάσουμε μαζί και να σχολιάσουμε (βραβευμένα) βιβλία. Κάτι σαν virtual λέσχη ανάγνωσης. Οπότε έχει κάποιο νόημα να πάμε σιγά σιγά σχολιάζοντας. Απλά δεν ξέρω πώς μπορεί να πετύχει πρακτικά, όταν γίνεται όχι στο ίδιο δωμάτιο αλλά σε ένα τόπικ. Θα το δούμε στο πρώτο βιβλίο και αν δεν δουλέψει θα το αλλάξουμε. Μην ξεχνάτε ότι για το πρώτο βιβλίο (μικρό όπως είπες, όπως και όλα, επειδή τα στάνταρντ της εποχής ήταν τέτοια) έχουμε κοτζάμ μήνα.

Έχουμε λίγες μέρες ακόμα να αποφασίσουμε ας πουν και οι άλλοι τη γνώμη τους.

Οι τρεις... αμίλητοι.

Link to comment
Share on other sites

ανέβηκα πριν 3 μέρες στας αγγλίας, οπότε αύριο πρωί πρωί το παραγγέλνω. τι στο διάτανο, 7 μέρες για να έρθει το βιβλίο στο ηνωμένο βασίλειο φτάνουν και περισσεύουν νομίζω.

συμφωνώ στο να σχολιάζεται - spoiler-free πάντα - σταδιακά όσο το προχωράμε.

Link to comment
Share on other sites

H παραγγελία έχει γίνει ήδη κι από μένα και αναμένονται μέσα στη βδομάδα. Τώρα για το αν θα σχολιάσουμε όταν το διαβάσουμε ή κατά τη διάρκεια...χμμμ....και τα δύο έχουν merits. Υπάρχει ο κίνδυνος spoilers μια που δεν θα διαβάζουμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό προφανώς, αλλά εντάξει με λίγη προσοχή λύνεται αυτό. Από την άλλη, αν το σχολιάσουμε μετά το τέλος της ανάγνωσης, ίσως χαθεί λίγο το στοιχείο του αυθορμητισμού που σίγουρα υπάρχει πιο πριν.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, Dain σωστά. Συμφωνώ. Και εγώ λέω να δοκιμάσουμε ένα τρόπο όπου ο σχολιασμός και η ανάγνωση θα πηγαίνουν χέρι χέρι, δοκιμάζουμε και βλέπουμε. Προσεκτικά για τα σπόιλερ. Στο κάτω κάτω έχουμε μέλλον, ανάλογα πώς προχωράει το πράγμα διορθώνουμε, η δεύτερη ανάγνωση θα είναι καλύτερη.

Link to comment
Share on other sites

σε μια βδομάδα θα το έχω και εγώ. έτσι μου είπαν από το waterstone's σήμερα.

ελπίζω μόνο να μην περιμένω 2 μήνες τελικά, όπως περίμενα για το barefoot gen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..