Jump to content

Επιστημονική Φαντασία


Recommended Posts

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το περιοδικό Wired σχετικά με το ότι ακόμα και τώρα οι εκδοτικοί οίκοι, οι διανομείς ταινιών αλλά κάποιες φορές ακόμα και οι δημιουργοί προσπαθούν να αποφύγουν τον όρο "ΕΦ" όταν θέλουν να προωθήσουν ένα έργο στο ευρύ κοινό.

Link to comment
Share on other sites

Wired: (...) the phrase "science fiction" summons images of "space battles, aliens, mad scientists, time travel and the like ... fantasy with testosterone." So publishers, wary of putting their book into an "artistic ghetto," twist themselves into knots to avoid using the label.

 

Ναι, ακριβώς έτσι. Χωρίς να ξέρω το θέμα καλά, νομίζω ότι τη μεγάλη ζημιά την έκανε ο ποταμός από φθηνές εφ ταινίες, βήτα διαλογής, που κυκλοφόρησαν κάπου ανάμεσα στο 1970 και 1980 ή 1985. Πολύς κόσμος ταύτισε την εφ με τις παραγωγές εκείνης της περιόδου και άμα σου κολλήσει η ρετσινιά, δύσκολα φεύγει. Ξέρω πολύ κόσμο που -πράγματι- άμα του πεις ότι διαβάζεις εφ, αποστρέφει το βλέμμα. Μήπως δεν το κάνουμε και εμείς εξάλλου; Πώς αντιμετωπίζετε κάποιον που σας λέει ότι παρακολουθεί τα ελληνικά σίριαλ ή τις ελληνικές ειδήσεις με τα 8 παράθυρα ή τη ζούγκλα; Αλλά βέβαια η ποιοτική διαφορά είναι αντικειμενική και μετρήσιμη: τα σίριαλ είναι κακοσκηνοθετημένα και κακογραμμένα, αναμασούν φοβίες και συντηρητικές αντιλήψεις, οι ειδήσεις προκαλούν πανικό και εισαγγελικά αισθήματα χωρίς να αγγίζουν τον πυρήνα του "νέου" που μεταδίδουν και ο Μάκης είναι κίτρινος, εξουσιομανής και λαϊκιστής. Τι να πω λοιπόν σε κάποιον που μου λέει "βλέπω Μάκη";

Αυτά. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχει γνωρίσει την καλή εφ και ταυτόχρονα διαβάζω κάθε άλλο είδος λογοτεχνίας.

Link to comment
Share on other sites

Είναι κλασική συζήτηση που κάνω με πολλούς φίλους, παρεμπιπτόντως. Έχω ωθήσει πολύ κόσμο να διαβάσει το graphic novel του Nausicaä of the Valley of Wind και, όταν μου λένε τι είδος είναι, εξηγώ ότι είναι, μεν, sci-fi, αλλά ο μπελάς αρχίζει όταν πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλό sci-fi. Μόνο σε μία περίπτωση δεν υπήρξε τόσο καλή αποδοχή του έργου, αλλά η συγκεκριμένη μου φίλη δεν αρέσκεται γενικώς στην ΕΦ.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως γενικά είναι καλό ότι η καλή ΕΦ βρίσκεται στη λίστα των best-seller και των κριτικών (το συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρει, το The Road, θεωρείται ήδη από πολλούς ως το βιβλίο της χρονιάς) γιατί ο προσεκτικός αναγνώστης θα καταλάβει, άσχετα από την "ταμπέλα" του έργου, ότι έχει στοιχεία ΕΦ και έτσι μπορεί να αναζητήσει κι άλλα παρόμοια βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..