Jump to content

The Einstein Intersection


Recommended Posts

Όπως έχουμε πει εδώ, θα διαβάσουμε ομαδικά το Einstein Intersection του Samuel Delany και θα το συζητήσουμε / σχολιάσουμε καθώς το διαβάζουμε.

 

Ως το τέλος της εβδομάδας (6 Μαΐου) διαβάζουμε και σχολιάζουμε τα δύο πρώτα κεφάλαια (στην έκδοση που έχω 39 από 135 σελίδες, άρα περίπου το 1/4 του έργου). Φυσικά αν κάποιος επιθυμεί να το διαβάσει ολόκληρο, δεν απαγορεύεται, αλλά ο σχολιασμός θα πάει σταδιακά*. Την έκδοση που έχω στα χέρια μου (Wesleyan University Press, 1998) προλογίζει ο Νιλ Γκάιμαν.

 

Δυο λόγια για το έργο: Ο Delany το έγραψε το 1967, ανάμεσα στα πολύ πιο γνωστά Βαβέλ 17 και Νόβα. Κέρδισε το Νέμπιουλα το 1967 ενώ την επόμενη χρονιά ήταν υποψήφιο και για Hugo, το οποίο όμως κέρδισε ο Ζελάζνι με το Lord of Light.

 

post-394-1178031312_thumb.jpg

 

Ο Samuel Delany.

 

ΥΓ. Θυμίζω ότι θα πάμε πιλοτικά. Αν δούμε ότι ο παράλληλος σχολιασμός ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να αλλάξει, το κάνουμε στο επόμενο έργο.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, εντυπώσεις και παρατηρήσεις από τα 2 πρώτα κεφάλαια (ναι ξέρω, βιάζομαι, μάλλον θα το τελειώσω σε 2-3 μέρες αλλά στον σχολιασμό θα ακολουθήσω την ροή των άλλων οπότε no worries):

 

Είναι αρκετά... Ζελαζνικό μέχρι τώρα. Πάντα διέκρινα ομοιότητες ανάμεσα στην γραφή του Delany και του Zelazny, λογικό αφού "ξεπετάχτηκαν" στον χώρο την ίδια εποχή, άνηκαν στο ίδιο κίνημα (New Wave), χρησιμοποιούσαν μια αρκετά ποιητική γραφή και άρεσε και στους δύο να εξερευνούν και να ανανεώνουν τη μυθολογία. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι όπως λέει ο Νίκος το TEI έχασε το Hugo από το Lord of Light αλλά αντίστοιχα, το Lord of Light έχασε το Nebula από το ΤΕΙ.

 

Τι άλλο... α ναι, ο ήρωας Lo Lobey είναι καλλιτέχνης (μουσικός), τρώει τα νύχια του και μπορεί να χρησιμοποιεί τα πόδια του ως χέρια. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο πρωταγωνιστής του Nova, Ποντικός Προβέκι. Αρέσει δηλαδή στον Delany να χρησιμοποιεί το ίδιο αρχέτυπο για τους χαρακτήρες του (άλλο ένα χαρακτηριστικό που μοιράζεται με τον Zelazny, αφού και οι ήρωες του Zelazny όπως Sam, Conrad, Corwin έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους). Επίσης, μου αρέσει πολύ η ιδέα του πνευστού μουσικού οργάνου που είναι ταυτόχρονα και σπαθί.

Link to comment
Share on other sites

Άρχισα την ανάγνωση χτες βράδυ και προχώρησα καμιά 15αριά σελίδες πριν με πάρει ο ύπνος. Θυμίζει πολύ Nova, ωραία γραφή που όμως θέλει τη συγκέντρωση του αναγνώστη.

Link to comment
Share on other sites

:spam: ---> έλαβα χθες το βιβλίο, θα το ξεκινήσω σήμερα ή αύριο. όσα διάβασα όμως στο εξώφυλλο με ιντριγκάρουν...
Link to comment
Share on other sites

Οπ, εξαιρετικό βιβλίο, ήδη στη σελίδα 25 με έχει κερδίσει και γύρισα ξανά στην αρχή γιατί έχει μια πυκνότητα που σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεις πράγματα. Με το Νόβα δεν είχα χρόνο να κάνω το ίδιο και μισοχάθηκα. Εδώ δεν την πατάω (συν ότι παράγγειλα το Νόβα στο πρωτότυπο για την επανάληψη). Το Βαβέλ δεν το έχω διαβάσει, έχει όμως πάρει εξαιρετικές κριτικές (και από τα μέλη). Αναρωτιέμαι λοιπόν τι είδους ιδιοφυΐα ήταν ο Ντιλένι, όταν 24 με 26 ετών (1966-1968) έγραψε το Βαβέλ 17, το Αϊνστάιν και το Νόβα...

 

Πριν σχολιάσω τα πρώτα κεφάλαια, να γράψω δυο λόγια για το βιβλίο, όπως τα παραθέτει στην εισαγωγή ο Νιλ Γκάιμαν. Σε ένα ακαθόριστο μακρινό μέλλον, ο άνθρωπος έχει εξαφανιστεί από τη Γη και μια εξωγήινη φυλή έχει πάρει τη θέση του "σαν καταληψίες (λέει ο Γκάιμαν) σε ένα επιπλωμένο σπίτι. Ενδύονται τις ζωές μας, τους μύθους και τα όνειρά μας, άβολα μεν, αλλά συνειδητά", γιατί θέλουν να κατανοήσουν εκείνους που έχουν χαθεί. Μια αλληγορία, διαβάζω αλλού, για τις επόμενες γενιές που κληρονομούν τη μυθολογία και την παράδοση των προγενέστερων, ψάχνοντας να βρουν τι τους κάνει και τι όχι.

 

Μη μου πείτε ότι δεν είναι ενδιαφέρον, όταν αυτοί που έρχονται μετά είναι ένα εξωγήινο είδος!

 

 

Και η ανάγνωση συνεχίζεται...

Link to comment
Share on other sites

Το ξεκίνησα και γω χτες. Δεν θα πω κάτι ακόμα, εκτός οτι....I'm mucho intrigued, senor!

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα, θα το ξεκινήσω μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες (τουλάχιστον το Σ/Κ).

Link to comment
Share on other sites

Σελίδα 39 και συνεχίζω. Ξέρετε, θα το είχα τελειώσει, αλλά έπεσα πάνω στο Naked Sun που... με απορρόφησε. Τραβάει το άτιμο, γιατί είναι και αστυνομικό...

 

Τώρα, ο Ντιλένι α) εξαιρετικός στη γραφή και τη ζωντάνια των διαλόγων β) καταπληκτικός στην από το μηδέν δημιουργία ενός εξωγήινου πολιτισμού, διαφορετικού από το δικό μας, έστω και αν πατά στη Γη, έστω και αν στηρίζεται (ο πολιτισμός) σε γήινες συνήθειες, μύθους, κατάλοιπα. Το να μπορεί ο συγγραφέας να δημιουργεί ένα κόσμο παντελώς διαφορετικό, αυτόνομο, όχι καρικατούρα, είναι τεράστιο χάρισμα που έχω δει στη ΛεΓκεν, στον Σίμονς (υπερίων), στον Ασίμοφ (the gods themselves), σε λίγες με δυο λόγια περιπτώσεις.

 

Ομοιότητες με Νόβα: Βρίσκω πολλές, στους χαρακτήρες, τις ανησυχίες των χαρακτήρων, τους διαλόγους. Εδώ αν θέλει ο Τοντον που το έχει τελειώσει μπορεί να σχολιάσει. Διαφώτισέ μας Ελεύθερα Τοντον...

Link to comment
Share on other sites

πρώτο του βιβλίο που διαβάζω, οπότε δεν έχω ήδη διαμορφωμένη άποψη (για να είμαι ειλικρινής - και κοκκινίζω ελαφρώς από ντροπή - ούτε ακουστά δεν τον είχα...).

δεν το έχω προχωρήσει πολύ, γιατί τρέχω και με τη διπλωματική μου αυτόν τον καιρό.

 

παρόλα αυτά, έστω και στα πρώτα κεφάλαια, ο άνθρωπος δεν παίζεται! πλέκει υπέροχες εικόνες. μιλάει για ένα άλλο είδος, με διαφορετική φυσιολογία που, είναι φορείς της δικής μας ιστορίας έως έναν βαθμό. και είναι απίστευτο να διαβάζεις τους συνειρμούς που κάνουν.

επίσης, φτιάχνει καταπληκτικές φράσεις. δεν έχω να προσθέσω κάτι για να το πω καλύτερα. στην πορεία ίσως.

και δεν είμαι καθόλου συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο. αν και έχω ξαναδιαβάσει ένα βιβλίο που μου έβγαζε ακριβώς αυτήν την αίσθηση, και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο.

 

αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ και δνε θέλω να το διαβάσω γρήγορα αυτό το βιβλίο. αν το διαβάσω γρήγορα, δεν θα κατακάτσουν όλες τις εικόνες, οπότε επιλέγω να χορταίνω πρώτα τη μια εικόνα και μετά να προχωράω στην άλλη.

 

και φτιάχνει και ωραίους διαλόγους.

"what are you doing here?" i asked at last.

"probably the same thing you are."

"what's that?"

she looked serious. "why don't you tell me?"

i went back to my knife. "sharpening my machete."

"i'm sharpening my mind," she said. "there is something to be done that will require an edge on both."

Link to comment
Share on other sites

To άρχισα κι εγώ και διάβασα τις πρώτες 39-40 σελίδες.

 

Κατ'αρχήν θα συμφωνήσω με τον Στέλιο (araquel) για τους διοαλόγους. Οι διάλογοι είναι απλοί αλλά εύστοχοι. Με λίγα λόγια, απλές φράσεις εξηγεί την ιστορία, τα συναισθήματα, όλο το ποιόν των πρωταγωνιστών.

 

Γενικά η γραφή είναι απλή, χωρίς περιττές περιγραφές, και αυτό μου αρέσει.

 

Περισσότερα, τις επόμενες μέρες όταν το προχωρήσω.

Link to comment
Share on other sites

Παντ, παντ!! (έτσι κάνουν ο Ντόναλντ και τα ανίψια όταν τρέχουν και λαχανιάζουν).

 

Τέλειωσα το Naked sun που έκανα το λάθος να διαβάζω παράλληλα με το Einstein και με πήγε λίγο πίσω στις υποχρεώσεις μου εδώ. Οπότε ξεκινώ άμεσα από εκεί που είχα μείνει (έχω τελειώσει το 4ο κεφάλαιο...)

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ, για να απαντήσω (έστω και καθυστερημένα, sorry), όχι, δεν μου θύμισε το Nova. Και το έχω διαβάσει 4-5 φορές οπότε το ξέρω καλά. Γενικά το TEI θεωρείται ως το πιο προσιτό από τα έργα του Delany αλλά εμένα μου φάνηκε δυσπρόσιτο, εξαιτίας των χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες του TEI είναι αναγκαστικά αρχέτυπα κατά κάποιο τρόπο (δεν είναι τεράστιο spoiler ότι ο Lobey στηρίζεται στον Ορφέα πχ) και δεν μου φάνηκαν τόσο ανθρώπινοι όσο αυτοί του Nova. Ίσως βεβαία επειδή ακριβώς δεν είναι άνθρωποι!

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζω και διαβάζω και είμαι στην σελίδα 65 όπου θα αρχίσει το επόμενο κεφάλαιο.

 

Σου δίνει εικόνες με απλές λέξεις, χωρίς περιττές περιγραφές. Ζωντανές εικόνες.

Link to comment
Share on other sites

Φεστιβάλ τέλος, δικαιολογίες τέλος! Πιάνω να τελειώσω το βιβλίο και να στείλω σχόλια!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τέλειωσα το Intersection χτες το βράδυ. Ουφ στο τσακ... Ομολογώ ότι με δυσκόλεψε. Αιτία, οι συνεχείς διάλογοι. Πρέπει να έχεις την κατάλληλη διάθεση για να τους παρακολουθήσεις. Δεν νομίζω να έχω διαβάσει ποτέ βιβλίο με μεγαλύτερο ποσοστό διαλόγων στο κείμενο... Λέτε; Φυσικά πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο όπως εξαιρετικές είναι και οι σημειώσεις του συγγραφέα, από το ημερολόγιό του (κρατημένες όσο έγραφε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και αλλού, παρατίθενται στις αρχές των κεφαλαίων).

 

Μετά το Νόβα, μέσα σε ένα μήνα το Ιντερσέκσον. Νομίζω ότι ο Ντιλένι είναι πολύ ιδιαίτερος συγγραφέας, μεγάλο κεφάλι, εξαιρετικός τεχνίτης του λόγου, με εκπληκτικές, ιδιοφυείς ιδέες. Και όλα αυτά 25 χρονών, τη δεκαετία του '60, όταν φυσικά η εφ ήταν πολύ πιο συντηρητική από ό,τι σήμερα. Πρέπει να ήταν πολύ "rebel" εκείνα τα χρόνια ο Σάμιουελ, νεαρός, μαύρος, να κυκλοφορεί με μια γραφομηχανή στα νησιά και στην Αθήνα και να γράφει επιστημονική φαντασία.

 

Εκτός από τον Τοντον, έχει τελειώσει κανείς άλλος; Να κάνουμε σχόλια;

Link to comment
Share on other sites

σόρρυ, δεν το έχω τελειώσει ακόμα. χμ, σε κάποια φάση θα το ολοκληρώσω, αλλά χθες πέτυχα το hunters of dune, και το'χω κάνει συνήθεια πλέον να αφήνω ένα βιβλίο στη μέση.

α, ναι. είναι και η διπλωματική που δεν θα έχω καλά ξεμπερδέματα μαζί της.

 

μάλλον αυτή η περίοδος δεν είναι η ιδανική για να συμμετέχω σε ομαδικές αναγνώσεις και παρόμοια εγχειρήματα...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μόλις το τέλειωσα, αν και με καθυστέρηση... Οπότε αύριο θα έχει αξιολόγηση. Και λέω αύριο για να κάτσω να το σκεφτώ λιγάκι, και να μην βιαστώ.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, προχωρούσε λίγο δύσκολα με τους συνεχείς διαλόγους, ένα στιλ που δεν έχω συνηθίσει.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..