Jump to content

Fables


trillian
 Share

Recommended Posts

Δε θυμάμαι να έχουμε τόπικ για τη σειρά, καιρός λοιπόν ν' αποκτήσουμε! Ο λόγος για τη σειρά Fables της (αγαπημένης μας) Vertigo. Συγγραφέας της σειράς είναι ο Bill Willingham και (κύριος) σχεδιαστής ο Mark Buckingham.

 

Η υπόθεση: Ανακαλύπτουμε ότι οι χαρακτήρες μερικών πολύ γνωστών παραμυθιών όχι μόνο είναι πραγματικοί, αλλά ζουν ανάμεσά μας - κατά κάποιο τρόπο. Οι Fables (οι χαρακτήρες των παραμυθιών δηλαδή) φεύγουν κηνυγημένοι από τις πατρίδες τους, τρέχοντας να ξεφύγουν από τις ορδές μιας μυστηριώδους φιγούρας, γνωστής μόνο με το όνομα "The Adversary". O άγνωστος αυτός εχθρός εισβάλλει στις ιδιαίτερες πατρίδες πολλών χαρακτήρων, αναγκάζοντας τους να ξενιτευτούν...στον δικό μας κόσμο.

Οι ήρωες των παραμυθιών έρχονται στον κόσμο μας και ιδρύουν μια μυστική κοινότητα, με το όνομα Fabletown. Πάρα πολλοί χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους, όπως: η Χιονάτη, ο Μεγάλος Κακός Λύκος, τα τρία γουρουνάκια, η Χρυσομαλλούσα (μαζί με τις αρκούδες, ω ναι) ο Τζακ (αυτός που ανέβηκε στη φασολιά), η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας-που-ειχε-γίνει-βάτραχος, το ξωτικό κάτω από τη γέφυρα από το παραμύθι του Μπίλλυ Γκοτ Γκραφ, ο Κυανοπώγωνας, ο Μπακίρα και ο Σηρ Καν και ο Μόγλης, η Ωραία και το Τέρας, η κακιά μάγισσα από το Χάνσελ και Γκρέτελ, η Μπάμπα Γιάγκα, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Πινόκιο και πολλοί πολλοί (πολλοί) άλλοι. Αρκετούς χαρακτήρες η αλήθεια είναι πως δεν τους ξέρω, και θέλω κάποια στιγμή να κάτσω να ψάξω απο ποιά παραμύθια είναι.

 

Αυτό που κάτι τη σειρά να ξεχωρίζει είναι φυσικά οι διαφοροποιήσεις που έχει εισάγει ο συγγραφέας, κάνοντας τους χαρακτήρες απόλυτα πραγματικούς. Ένα πολύ ενδιαφέρον twist είναι ότι η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη και η Σταχτοπούτα έχουν παντρευτεί τον ίδιο Πρίγκιπα, ο οποίος έχει ένα (μεγάλο) πρόβλημα να παραμείνει πιστός στην ίδια γυναίκα. Όταν ξεκινάει η σειρά, η Χιονάτη διοικεί τη Fabletown, η Ωραία Κοιμωμένη είναι πλούσια (χάρη στις ευχές που της είχαν χαρίσει οι νεράιδες όταν γεννήθηκε) και η Σταχτοπούτα έχει ένα μαγαζί με παπούτσια, με το όνομα "Γυάλινο Γοβάκι". Και φυσικά, καμία απο τις τρεις δε θέλει να βλέπει στα μάτια της τον πρώην συζυγό τους...

Επίσης, έχουμε τον Μεγάλο Κακό Λύκο, ο οποίος πλέον δεν είναι ούτε μεγάλος, ούτε κακός, ούτε λύκος (παρα μόνο όταν θέλει - ή χρειάζεται...) Ο Λύκος έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται από άνθρωπο σε λύκο κατά βούληση, και έκτελεί χρέη σερίφη για την κοινότητα των Fables. Και είναι και φιλαράκι με ένα απο τα τρία γουρουνάκια που κάποτε προσπαθούσε να φάει...

Μετά έχουμε τη Χρυσομαλλούσα, η οποία ομολογουμένως έχει φάει τη χειρότερη μεταχείριση απο το συγγραφέα :tongue: Δεν ξέρω τι είχε μαζί της, αλλά ο τρόπος που τη διασκεύασε είναι όλα τα λεφτά :D. (Δε σας το αποκαλύπτω για λόγους spoiler)

Και φυσικά αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του πώς ο συγγραφέας έχει ανακατέψει τα κλασσικά παραμύθια και τους χαρακτήρες τους και τους κόσμους τους και τούς έχει φέρει στη σύγχρονη εποχή και στο δικό μας κόσμο. Κανένας χαρακτήρας δεν έχει ξεφύγει από το μαγικό ραβδί του συγγραφέα, οπότε αν έχετε κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις σε κάποιο παραμύθι να είστε προετοιμασμένοι - θα δείτε τους αγαπημένους χαρακτήρες με τελείως άλλο μάτι.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι τους απίστευτοι, η πλοκή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, η γραφή είναι εξαιρετική. Μόνο που (προσωπικά) δεν τρελαίνομαι για το σχέδιο του Buckingham - είναι τρόπος αυτός να σχεδιάζεις τον Bigby? :tongue:

 

Η σειρά έχει φτάσει κάπου στο 60ο τεύχος και τους 8 τόμους. Ο 8ος τόμος φτάνει μέχρι το τεύχος 59 και ο 9ος τόμος κυκλοφορεί στην Αμερική τον Ιούνιο. (too late for my liking). H ιστορία έχει προχωρήσει σε βάθος, έχουν έρθει τα πάνω κάτω, και φυσικά ανυπομονώ για τη συνέχεια...

 

Λοιπόν, τη γνωρίζετε τη σειρά; Το διαβάζει κανείς άλλος; Πού έχετε φτάσει; Και κυρίως, αγκρρρ, γιατί δεν την ξεκίνησα αφότου είχε ολοκληρωθεί ώστε να μην έχω να περιμένω τα επόμενα τεύχη;;;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

έχοντας διαβάσει τα 5 πρώτα τεύχη, μπορώ να πω ότι είναι μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες σειρές. δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τα επόμενα τεύχη, αλλά κάποιες σκηνές ήταν all-the-money στην πρώτη ιστορία (που κάλυπτε τα 5 πρώτα τεύχη ντε!).

 

ανυπομονώ να πετύχω τη χρυσομαλλούσα! :bleh: που από όσο ξέρω εμφανίζεται στη 2η ιστορία.

 

αν και κάποια στοιχεία δεν είναι πολύ προφανή, δηλ. στοιχεία κάποιων παραμυθιών, ονόματα, παρόλα αυτά είναι υπερβολικά απολαυστικό ως ανάγνωσμα. και με αρκετή καφρίλα (ήπια/ έμμεση και μη), η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα αυξηθεί.

 

/me στρίβει τσιγάρο και προχωράει στην επόμενη ιστορία...

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει ακόμα πολλά τεύχη αλλά είναι εξαιρετικό κόμικ, πρωτότυπο σαν ιδέα - σπάνιο αυτό για τα κόμικς σήμερα - και νιώθει κανείς σαν να διαβάζει βιβλίο. Κάθε τεύχος έχει υψηλό "re-read value", υπάρχουν πολλά storylines μικρότερα ή μεγαλύτερα που συνδέονται με κάποιο "metastoryline" από όσο έχω καταλάβει.

Με ενοχλεί κάπως η πολλή βία που υπάρχει σε κάποια σημεία, ίσως γιατί θεωρώ το "icon bashing" κάπως ξεπερασμένο πια σαν plot/characterisation gimmick αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπικό γούστο.

Και πράγματι, όπως λέει η Αλεξάνδρα πιο πάνω, βλέπει κανείς τα παραμύθια με πολύ διαφορετικό μάτι. Σίγουρα η σειρά θα μείνει στις κλασσικές της Vertigo.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς Διονύση έχω να πω ότι έκανες μεγάλος λάθος που τα διαβάζεις ανάκατα :tongue: Σου προτείνω λοιπόν να τα πιάσεις απο την αρχή, και μάλιστα έχω να σου δανείσω και κάποια απο τα πρώτα τεύχη :) Άμα μπεις λιγάκι στην ιστορια, δε θα μπορείς να σταματήσεις ;)

 

Στέλιο, θα τη φχαριστηθεις την καφρίλα, worry not :D. Προχώρα εσύ και μη σε νοιάζει ;)

Link to comment
Share on other sites

διαβασα τα πρωτα 2-3 τευχη... μου φανηκε σα να πηρε καποιος το κονσεπτ απο τον Υφαντοκοσμο του Μπαρκερ και να εβαλε μεσα χαρακτηρες απο πραγματικα παραμυθια για να γινει πιο πιασαρικο το πραμα- προσωπικα καθε αλλο παρα πρωτοτυπο το βρηκα. Το κλασικο (το εχουμε δει αλλες 1500 φορες) αμερικανικο σχεδιο εδρασε ανασταλτικα στο να του δωσω 2η ευκαιρια :/

 

 

(ετσι για να μη λεμε μονο καλα λογια :Ρ ).

Link to comment
Share on other sites

Xmm πάει καιρός βέβαια που διάβασα τον Υφαντόκοσμο, αλλά... πού η ομοιότητα; (το έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό, το ξαναλέω, προς αποφυγή ντομάτας :tongue:)

To σχέδιο ούτε εμένα με ξετρελαίνει, αλλά το σενάριο είναι πρωτότυπο κατά τη γνώμη μου, όσο κι αν η ιδεα του να μαζέψεις παραμυθο-χαρακτήρες μπορεί να μην/δεν είναι. Τα πρώτα τεύχη, αυτά με το φόνο, δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά μετά το θέμα αποκτάει διαστάσεις ;) Οπότε αν δεν είσαι 100% βέβαιος ότι δε σου άρεσε, ίσως πρέπει να το σκεφτείς για μια δεύτερη ευκαιρια :)

Link to comment
Share on other sites

Mιλώντας για το σχέδιο κάθε άλλο παρά "κλασσικό Αμερικανικό" είναι, και ομολογουμένως δεν ξέρω τι σημαίνει ο όρος "κλασσικό" όταν υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά στυλ πια.

Το concept περισσότερο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον "Μεγάλο Δάσκαλο" της Vertigo Neil Gaiman, ο οποίος πήρε είτε χαρακτήρες που ήταν τριτεύοντες, είτε κλασσικά concepts από κλασσικά βιβλία και τους έδωσε μια gothic horror-fantasy/urban legend ερμηνεία, ειδικά στο Sandman.

Η Vertigo όμως ποτέ δεν είχε "flashy" σχέδιο στους τίτλους της, αλλά προσπαθούσε πάντα να κάνει ένα πάντρεμα - που είναι και το ζητούμενο στα "εικονιστορήματα" - της διηγήσης με την εικόνα, χωρίς έμφαση στο οπτικό "wow factor" των σουπερηρωικών κόμικς, και κάμποσων Ευρωπαϊκών (για να μην καθαγιάζουμε πάντα τα Ευρωπαϊκά κόμικς, γενικά μιλώντας). :tongue:

 

Έχω διαβάσει τον Υφαντόκοσμο και ούτε και γω βρίσκω κάτι κοινό με το Fables.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..