Jump to content

Θρύλοι του Dune


Recommended Posts

έχουμε τόπικ για τα prequels του dune (οίκος των ατρειδών, οίκος των χαρκόννεν, οίκος των κορρίνο), και δεν έχουμε για τους θρύλους? ντροπή... [αν έχουμε και δεν το πέτυχα πουθενά, όλη η ντροπή δική μου :tongue:]

 

κύριο θέμα στα ντιούν, του πατέρα μιλάμε, είναι η πρόγνωση του μέλλοντος. αν ξέρεις το μέλλον σου, παγιδεύεσαι. ο λίτο β', ο θεϊκός αυτοκράτορας, δέχτηκε να θυσιαστεί και να υποβάλει ο ίδιος την ανθρωπότητα στο χρυσό μονοπάτι που είχε οραματιστεί ο πατέρας του -αλλά δεν είχε το θάρρος να το εφαρμόσει- με σκοπό να την απεγκλωβίσει από το τέλμα στο οποίο είχε περιπέσει.

το περίεργο είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και με το παρελθόν μιας ιστορίας αν είσαι ο αναγνώστης, και οι θρύλοι του νιτούν είναι ένα τέλειο παράδειγμα.

 

στους θρύλους του ντιούν, μεταφερόμαστε κάπου στα 10.000 χρόνια πριν. όσοι έχετε διαβάσει τα υπόλοιπα βιβλία, οι κλασικές αναφορές στην καθολική βίβλο της ουράγγης (orange catholic bible), να μην φτιάξουν μηχανή που να προσομοιάζει άνθρωπο και όλα τα λοιπά που τα διαβάζαμε και ιτνριγκαριζόμασταν, ε, ήρθε ο καιρός να μάθουμε τα πώς και τα γιατί.

 

το πρώτο βιβλίο, η μπατλεριανή τζιχάντ, ξεκινάει με μια πολύ ωραία εισαγωγή. μάς λέει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι (χα! σπουδαίο νεό), ότι οι τιτάνες έπεσαν θύματα των δικών τους πράξεων και ότι - όχι, basta.

οι τιτάνες είναι cymeks (=cyborgs) και έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν σε αρκετά μεγάλος μέρος των πλανητών που κατοικεί η ανθρωπότητα. φτιάχνουν ένα δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης, το omnius, για να είναι πιο εύκολο το έργο τους. δυστυχώς για αυτούς, και εξαιτίας του λάθους ενός από αυτών, το omnius αποκτάει συνείδηση και οι ρόλοι αντιστρέφονται. πλέον στην κορυφή είναι αυτό, μετά οι τιτάνες και στην κάτω βαθμίδα οι άνθρωποι.

αυτά στην εισαγωγή.

στις επόμενες σελίδες ξεδιπλώνεται η ιστορία, ο τελευταίος απόγονος των ατρειδών, η serena butler και το μωρό της, το ανεξάρτητο ρομπότ έρασμος, το πώς ξεκίνησε η μπατλεριανή τζιχάντ βρίσκονται όλα εκεί μέσα.

επίσης μέσα θα βρείτε χαρκόννεν, την τρομερή(!!!!) προδοσία για την οποία υπέπεσε ο οίκος των χαρκόννεν σε δυσμένεια (κοινωνική τουλάχιστον), τις γυναίκες από τις οποίες ξεκίνησε η μακριά παράδοση των μπένε τζέσσεριτ, του μπένε τλεϊλάξου (που αν θυμάμαι καλά, λέγονται κάπως διαφορετικά), τις προσπάθειες για να επιτευχθούν γρήγορα διαπλανητικά ταξίδια.

βάλτε μέσα σε όλα αυτά και τους τιτάνες, οι οποίες προσυλητίζουν ανθρώπους για να γίνουν neo-cymeks, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, ψυχοτροπικές ουσίες, έναν σκλαβωμένο λαό σε έναν πλανήτη που αγωνίζεται για την ελευθερία του και ξαφνικά 3 βιβλία δεν φαίνονται αρκετά για να καλύψουν όλη αυτήν την ιστορία.

 

στα αρνητικά της ιστορίας αυτής είναι ότι όλα, ό λ α , συμβαίνουν εντός 100 χρόνων (που καλύπτουν τα τρία βιβλία. η μπατλεριανή τζιχάντ, η μάχη του κορρίν, οι φρέμεν, οι μπένε τζέσσεριτ, οι πλοηγοί της συντεχνίας, η αυτοκρατορική διαδοχή, η κατακραυγή για τους μπένε τλεϊλάξου.

σε κάποιο ποστ, σε κάποιο λινκ, είχα διαβάσει ότι το κύριο αρνητικό που έχουν τα prequels είναι ότι περιορίζουν την ιστορία. και οι θρύλοι του ντιούν είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα. όλοι και όλα θα συμβούν μέσα στα τρία βιβλία, μέσα σε εκατό χρόνια χωρίς να είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. δηλ. ενώ είναι απαραίτητο η μάχη του κορρίν να συμβεί κάποιες δεκαετίες μετά την έναρξη της μπατλεριανής τζιχάντ, δεν είναι απαραίτητο παράλληλα να αναδυθούν οι φρέμεν, να πέσουν σε δυσμένεια οι μπένε τλέιλαξ, κλπ. από το τέλος του τρίτου βιβλίου έως τον οίκο των ατρειδών (10.000 χρόνια μετά, μην ξεχνιόμαστε...) το μόνο που έχει μεσολαβήσει είναι αρκετός χρόνος για να ηρεμήσουν τα νερά - κανένας δεν πετάει καμιά επιπλέον πέτρα...

άσε που είναι τόσο ωραίο απλώς να διαβάζεις αναφορές σε κάτι που ποτέ κανείς δεν θα σου διηγηθεί... έχοντας διαβάσει και τα τρία βιβλία, μου λείπει το συναίσθημα που μου προκαλούσαν οι αναφορές στα ντιούν στη μπατλεριανή τζιχάντ, οι εικόνες που με κατέκλυζαν, ενώ τώρα είναι όλα ξεκάθαρα.

αλήθεια είναι ότι, όσο και αν απόλαυσα αυτά τα βιβλία (τα είχα διαβάσει και στο στρατό - στη σκοπιά, στο θαλαμοφυλίκι, κλπ), όσο και αν πορώθηκα, όσο ωραίο και εύκολο και αν είναι το γράψιμο του χέρμπερτ γιού και του άντερσον, μου στέρησαν τις άπειρες δυνατότητες που έπλαθα μόνος μου.

 

τώρα βέβαια, μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια, όσο και αν με ενοχλούν τα τελευταία, αφορμή ψάχνω για να τα ξαναδιαβάσω. :whistling:

[yes, δεν έχω καταλήξει. μου αρέσαν πάρα πολύ τα βιβλία, αλλά με εκνεύρισαν κιόλας. ίσως στο μέλλον να διαλέξω ένα από τα δύο...]

Link to comment
Share on other sites

Μα το Θεό (Araq δεν θα ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο αέρα) όσο διάβαζα την περιγραφή σου, έλεγα μέσα μου: Καλά πριν 10,000 χρόνια, οι αλλαγές πρέπει να είναι γιγαντιαίες και οι συγγραφείς κάθονται και βάζουν μέσα σε ένα βιβλίο την αρχή όλων των πραγμάτων που αναφέρονται στο Dune? Τι διάολο, όλα συμπίπτουν; Σκεφτείτε, σαν να γράφεις ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στο 8,000 π.Χ. και να βρίσκεται εκεί η αρχή της δυναστείας Καραμανλή & Παπανδρέου, των ελληνοτουρκικών, της παραπαιδείας και του ρεμπέτικου...

Και αμέσως μετά το σχολίασες εσύ... χεχε

 

Βέβαια θα πει κάποιος "συγγραφική οικονομία", αλλά μάλλον φταίει ότι οι αγαπητοί υιός + άντερσον βγάζουν από τη μύγα ξύγκι...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στη σκοπια τα διαβαζες???Ουουουοου,τι πραγματα ειναι αυτα...Απαγορευεται το διαβασμα στη σκοπια.

Αν και τωρα μου βαζεις ιδεες να κουβαλησω πραγμα στη Λημνο.

Παντως οντως ειναι πιο ενδιαφερον να υπαρχουν αναφορες χωρις να υοαρχουν τα βιβλια.

Και οντως...ενω υπαρχει τοσο περιθωριο αιωνων ολα συμβαινουν σε εναν μονο...Δηλαδη στους υπολοιπους τι εκαναν ολοι αυτοι?Διαβαζαν βιβλια στη σκοπια???!!!!

Link to comment
Share on other sites

Στη σκοπια τα διαβαζες???Ουουουοου,τι πραγματα ειναι αυτα...Απαγορευεται το διαβασμα στη σκοπια.

Αν και τωρα μου βαζεις ιδεες να κουβαλησω πραγμα στη Λημνο.

συγνώμη, μέχρι τώρα τι έκανες δηλαδή; εγώ, μονίμως, 12 μήνες στην πλαϊνή τσέπη κουβαλούσα το βιβλίο και το σημειωματάριό μου - για αυτόν τον λόγο και ήταν λίγο ξηλωμένες πάντα αυτές οι τσέπες.

σε πρόβα για παρέλαση, αγανακτισμένος ο διοικητής του τάγματος μού είπε να τα βγάλω επιτέλους και να μην τολμήσω να τα έχω μαζί μου στην παρέλαση, ακόμα και όταν του είπα ότι με κλειστή τσέπη δεν φαίνονταν (και τόσο πολύ). ah, good times... :D

επίσης στο στρατό έμαθα να κάνω οριγκάμι (αυτά στο θαλαμοφυλίκι...).

 

η σκοπιά όμως ενδύκνειται για βιβλία, σημειωματάρια και λοιπά τέτοια. το μόνο αρνητικό είναι το καλοκαίρι στα βραδινά νούμερα, που άμα πηγαίνεις και στέκεσαι κοντά στο φως (για να διαβάζεις ντε!), σε τριγυρίζουν όλα τα ζωύφια (και είναι αρκετά, ιδίως στον έβρο).

 

και οι θρύλοι του dune για στρατό φάση είναι άψογα βιβλία, γιατί είναι κυρίως δράσης, οπότε ξεφέυγεις κανονικά. και έχουν και μικρό μέγεθος και η πλαϊνή τσέπη κλείνει τελείως (προφυλάσσεται και από την κακοκαιρία έτσι... ;) ).

Link to comment
Share on other sites

Χα,ερασιτεχνη...εγω παω στη σκοπια στην πυλη του στρατοπεδου με το βιβλιο στο χερι.Βραδινα νουμερα τα εχω σταματησει(...).Και ναι,εχω διαβασει καπου 15 βιβλια στους 6 μηνες θητειας μου(ορισμενα ηταν απο τη βιβλιοθηκη του διοικητη).Οταν ξεμενω απο βιβλια παιρνω εφημεριδες,περιοδικα,σταυρολεξα...Παντως και ο Διας-το συμπαθες ντοπερμαν της βασης-μας κραταει απασχολημενους με τα καμωματα του οταν τον λυνουμε.

(ζουζουνια εχει πολλα και στη Λημνο,φαντασου ποσα μαζευονται στην λευκη στολη του Ναυτικου)

(θαλαμοφυλικια δεν εχουμε εκει)

(η στολη επιθεωρησεως του ναυτικου εχει κατι τσεπες που δεν χωρανε ουτε τη στρατιωτικη ταυτοτητα-παντως ξερω για του στρατου...εχουμε ΚΑΙ τετοιες στη μοναδα μου καθοτι ειμαστε βασικα πυροβολικο του ΠΝ)

 

Παντως αυτα τα βιβλια παραειναι μεγαλα και με πραγματα λιγο εως πολυ γνωστα για να τρεξω να τα παρω.Σιγουρα ειναι ειδος που μου αρεσει-με διαστρικο πολεμο κτλ-αλλα και μονο αυτη η παρατηρηση που εγινε με τον αιωνα που συνεβησαν ολα λεει πολλα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω το βιβλίο αλλά είναι στα αδιάβαστα ακόμη. Χμμ, you piqued my curiosity again! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..