Jump to content

Nightwatch - Sergei Lukyanenko


Nihilio
 Share

Recommended Posts

"I was a rook and she was a pawn about to become a queen"

Η φράση αυτή του πρωταγωνιστή Anton από το δεύτερο μέρος του βιβλίου αυτού αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το ύφος του.

Ο Anton είναι ο κύριος προγραμματιστής της Nightwatch της Μόσχας, μιας μυστικής οργάνωσης μάγων (Άλλοι όπως λέγονται στο βιβλίο) του Φωτός οι οποίοι αστυνομεύουν τους σκοτεινούς μάγους σύμφωνα με τη συνθήκη ανακοχής που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο αυτές αντιμαχόμενες πλευρές, ο οποίος ξαφνικά αναλαμβάνει μια αποστολή εξόντωσης δύο βρυκολάκων που τρέφονται παράνομα. Στην έρευνά του αυτή όμως πέφτει πάνω σε μια γυναίκα θύμα μιας καταστροφικής κατάρας και σε ένα αγόρι-Άλλο με δυνατότητες να εξεληχθεί. Και αυτή είναι μόνο η πρώτη από τις τρεις αλληλένδετες ιστορίες του βιβλίου.

Την πλοκή θα τη ζήλευε άνετα ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα: συνομοσίες μέσα σε συνομοσίες, ανατροπές και ατμόσφαιρα θρίλερ κρατούν τον αναγνώστη κολλημένο, ενώ η γραφή, σαρκαστική και κυνική, αποδίδει πολύ καλά τη ζωή στη σύγχρονη Μόσχα.

Προσωπικά το βιβλίο με εντυπωσίασε τόσο, ώστε όπου να είναι πιάνω το δεύτερο της τριλογίας, το Daywatch (που είναι η αντίστοιχη αστυνομία του Σκότους), ενώ το τρίτο, νομίζω Duskwatch, δεν έχει μεταφραστεί ακόμα.

Επίσης τα δύο από τα τρία βιβλία έχουν γίνει ταινίες, η πρώτη (που καλύπτει το 1/3 του πρώτου βιβλίου και με αρκετές αλλαγές) προβλήθηκε πριν 2 χρόνια και η δεύτερη (θα καλύπτει λογικά μέρος του 2ου με επίσης πολλές αλλαγές) αναμένεται να βγει στις αίθουσες του Δυτικού κόσμου μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η τρίτη ταινία της τριλογίας ακόμα ετοιμάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά ο Ρώσοι έχουν αναπτύξει περισσότερο το εφ, παρά το φάνταζυ. Τους παρακινούσε το τότε καθεστώς. Κι όσι δεν ήταν στρατευμένοι, με την καλή ή την κακή έννοια, έγραφαν για ουτοπίες ή αντιουτοπίες, προσπαθώντας να αντιταχθούν στο καθεστώς. Τι έχει τραβήξει κι αυτός ο λαός...

 

Πάντως έχουν ένα στυλ πολύ ιδιαίτερο και κάπως ποιητικό. Θυμίζουν λίγο τους Γάλλους, από τους οποίους έχουν και τις περισσότερες επιρροές, αλλά χωρίς την κατάθλιψη και τον πεσιμισμό των Γάλλων.

 

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Να υποθέσω ότι όταν λες "μεταφραστεί" εννοείς από τα ρωσικά στα αγγλικά;

Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχουν ένα στυλ πολύ ιδιαίτερο και κάπως ποιητικό. Θυμίζουν λίγο τους Γάλλους, από τους οποίους έχουν και τις περισσότερες επιρροές, αλλά χωρίς την κατάθλιψη και τον πεσιμισμό των Γάλλων.

 

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Να υποθέσω ότι όταν λες "μεταφραστεί" εννοείς από τα ρωσικά στα αγγλικά;

Το στυλ γραφής μόνο ποιητικό δε θα το έλεγα. Θυμίζει αρκετά αντίστοιχα Αμερικάνικα βιβλία Αστικής Φαντασίας για να πω την αλήθεια, χωρίς ίσως το γοτθικό ρομαντισμό που έχουν κάποια από αυτά.

 

Και ναι, από τα ρωσικά στα αγγλικά εννοώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διάβασα και το δεύτερο της σειράς, το Daywatch, το οποίο, αν και ήταν γενικά καλό βιβλίο, απέτυχε να με εντυπωσιάσει τόσο όσο το πρώτο.

Στο δεύτερο βλέπουμε την ιστορία από την πλευρά των Σκοτεινών Άλλων, οι οποίοι δεν είναι ακριβώς κακοί. Στις τρεις ιστορίες έχουμε τις ΟΓ μιας παλιάς χαρακτήρα κι ενός νέου, ενώ στην τρίτη έχουμε αφήγηση τρίτου προσώπου, εστιασμένη τόσο στον Anton, που επιστρέφει από το πρώτο βιβλίο, όσο και σε έναν άλλο ακόμα χαρακτήρα.

Η πλοκή της τριλογίας προχωράει, με νέα νήματα να υφαίνονται, για να δέσουν προς το τέλος.

Αυτό που όμως με χάλασε ήταν οι χαρακτήρες που αφηγούνται την ιστορία, που αφαιρούν από την ένταση της γραφής. Τα δύο πρώτα τρίτα της πρώτης ιστορίας έχουν σπιρτάδα και διαβάζονται ευχάριστα, ενώ το εύρημα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας με την κατασκήνωση είναι πάρα πολύ κουλ. Αλλά προς το τέλος της πέφτει, ίσως για τους ίδιους λόγους που και το nightwatch έπεφτε στην τρίτη ιστορία του. Ο αφηγητής της δεύτερης ιστορίας είναι (δικαιολογημένα βέβαια) βαρετός, γειώνοντας πολύ την γεμάτη δράση ιστορία. Το τρίτο έχει σπιρτάδα, τόσο λόγω του Anton όσο και του Edgar, του νέου αφηγητή, όμως του λείπει ο φρενήρης ρυθμός των ιστοριών του nightwatch, καθώς τα διάφορα νήματα συνδέονται.

 

Συνολικά είναι αρκετά καλό βιβλίο, αλλά δε μπορεί να συναγωνιστεί το πρώτο. Με έχει μπριζώσει να πάρω το τρίτο (inquisition? ) όταν κυκλοφορήσει στα αγγλικά, αλλά νομίζω θα μπορέσω να περιμένω μέχρι τότε...

 

ΥΓ: μην ανησυχείτε για την ταινία, πιθανότατα δε θα έχει καμία σχέση με το βιβλίο :p

Link to comment
Share on other sites

Την έχει ήδη δει μια γνωστή μου και μου έχει πει ότι είναι άθλια. :(

Link to comment
Share on other sites

Όχι, όχι. Αντίθετα είναι πολύ καλή. Ειδικά στο Dnevnoy Dozor (το δεύτερο κομμάτι της τριλογίας), ο Timur Bekmambetov έφτιαξε μία πολύ καλή ταινία. Έχω ακούσει πολλά αντιφατικά από όσους την είδαν, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί της εφ και όσοι τους αρέσουν οι ιστορίες με βαμπίρ σε αστικό περιβάλλον θα την απολαύσουν. Καλό το Underworld, αλλά αυτό είναι πολύ ανώτερο σε όλους τους τομείς, ακόμα και τους τεχνικούς.

Βγαίνει τώρα στην Αμερική, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη προβολή της στη Ρωσία. Στην αρχή ξεκινά ίσως υποτονικά, αλλά προς το τέλος ο σκηνοθέτης έχει φυλάξει μία καταιγίδα συμβολισμών, σουρεαλιστικών σκηνών και απίστευτων ειδικών εφέ που την απογειώνουν.

Η τρίτη ταινία θα ξεκινήσει γυρίσματα σύντομα, αλλά θα είναι σε πολύ διαφορετικο ύφος μαντεύω. Την παραγωγή την ανέλαβαν αμερικάνοι, λογικά δεν θα πάρουν μέρος οι ίδιοι ηθοποιοί και θα μιλάνε και αγγλικά. Χρονικά θα διαδραματίζεται ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη.

Link to comment
Share on other sites

Η κοπέλα, βασικά, κατέκρινε το πώς αντιδρούσαν οι χαρακτήρες, λέγοντάς μου ότι, ανά φάσεις, δεν έβγαζαν νόημα. Εμπιστεύομαι πάρα πολύ την άποψή της, οπότε, μέχρι να το δω, μεταφέρω απλά τα λόγια της. Σημειωτέον, όταν πρωτοείδα το The Fountain είχα πήξει, κι όταν το περιέγραψα τελικά το εκτίμησα πάρα πολύ - καταλαβαίνεις τί εννοώ;

Link to comment
Share on other sites

Εμ, παιδιά, μιλάμε για το βιβλίο, όχι για την ταινία εδώ.

Παρεπιμπτώντως την πρώτη ταινία την είχα δει και ήταν πολύ καλή, αρκετά διαφορετική από Αμερικάνικες ταινίες μεγάλου μπάτζετ αλλά ικανοποιητικότατη. Λάτρεψα τη "βρωμιά" της, το σοβιετικό στοιχείο που είναι τόσο έντονο, καθώς και το ότι οι "καλοί" δεν ήταν καλοί.

Οι χαρακτήρες δεν ήταν πια και τόσο άκυροι, από ότι θυμάμαι, πάντως πολύς κόσμος ένιωσε να ξενίζεται από το γεγονός ότι δεν ήταν Αμερικάνικη. Και το βιβλίο με την καμία δεν έχει πρόβλημα με τους χαρακτήρες του, αυτό το λέω με το χέρι στην καρδιά.

Link to comment
Share on other sites

Χμ... ναι, συγγνώμη για το cross-over. Για να εξηγήσω που είναι το πρόβλημα: η 2η ταινία είχε κακώς δωσμένα τα του βιβλίου. Αυτό έλεγα.

Link to comment
Share on other sites

Για τη δεύτερη έλεγες; Εντάξει, όπως το έχουν με την πρώτη δεν παίζει να μπορεί να αποδώσει κανείς τη δεύτερη όπως στο βιβλίο. Τι παίζει αλήθεια στη δεύτερη;

 

Edit: Διαβάζοντας μια καταχώρηση στη wikipedia, η δεύτερη ταινία είναι μπασταρδεμένο το υπόλοιπο πρώτο βιβλίο... και από το λίγο που διάβασα για την πλοκή ίσως η φίλη σου να είχε δίκιο Παναγιώτη...

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Ναι, έχοντας ακούσει και τα δικά σου σχόλια για το βιβλίο και τα δικά της για την ταινία (δε μου είπε και πολλά για τα βιβλία επειδή δεν είναι του spoiler, απλά μου πρότεινε να τα διαβάσω, πράγμα που σκοπεύω να κάνω), κάπου εκεί καταλήγω κι εγώ - ότι την όποια δουλειά έκαναν στη 1η ταινία, την χάλασαν.

 

Έχει ανακοινωθεί ημερομηνία κυκλοφορίας του τελευταίου βιβλίου στ' αγγλικά; Απ' όσο ξέρω δεν έχει βγει τίποτ' ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τελευταίο, είναι δύο ακόμα βιβλία να εκδοθούνε, τα Twilight Watch και Final Watch. Το πότε θα βγούνε (και δεδομένου του ότι τα βγάζει η Miramax books) ίσως εξαρτηθεί από το πότε θα βγει η τρίτη ταινία, άρα πιασ' τ' αυγό και κούρεφτο...

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα. Είχα την εντύπωση ότι ήταν τριλογία, πάντως. Oh well...

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα. Είχα την εντύπωση ότι ήταν τριλογία, πάντως. Oh well...

Κι εγώ. Δες και το πρώτο ποστ. Τελικά όμως θα είναι 3 ταινίες και είναι 4 τα βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

To τρίτο βιβλίο, ονόματι Twilight watch βγαίνει στα αγγλικά τον Ιούλιο. Λογικά μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει φτάσει Ελευθερουδάκη (ή σε όποιο άλλο βιβλιοπωλείο αποφασίσει να φέρει τη σειρά)

Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλία είναι τέσσερα, αλλά ο Lukyanenko δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα πάει και για πέμπτο. Γενικά έχει μια παράδοση στις σειρές και είναι σήμερα μάλλον ο top συγγραφέας του φανταστικού στη Ρωσία, αφού το "υβρίδιο" που γράφει δεν είναι αμιγής εφ. Είναι επίσης δραστήριος "παράγοντας" της εκεί σκηνής (με παρουσίες σε Con, βραβεία, κ.λ.π.). Δυστυχώς τα αγγλικά του είναι ανύπαρκτα, και μια συζήτηση που κάναμε στην Νάντη έγινε με διερμηνέα... Έρχεται συχνά στην Κέρκυρα για διακοπές και δεν είναι καθόλου ψωνισμένος τύπος. Ψιλοεπιφυλακτικός ήταν για τις ταινίες, αν και αναγνωρίζει πως του έφτιαξαν την διεθνή του καριέρα. Εμπλέκεται όσο μπορεί με το σενάριο των ταινιών, αλλά είναι συζητήσιμο πόσο μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Αν ψάξετε στο Google υπάρχουν (και στα αγγλικά) μερικά διηγήματα του για διάβασμα και κατέβασμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Για όσους ενδιαφέρονται, το τρίτο βιβλίο της σειράς Twilightwatch βγήκε και υπάρχει μάλιστα στα Ελληνικά καταστήματα. Σήμερα πήρα το δικό μου αντίτυπο. Περισσότερα όταν το διαβάσω (δε θα αργήσει πολύ)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

To τρίτο έχει διαβαστεί μισό μήνα τώρα, αλλά δεν έχω αξιωθεί ακόμα να κάνω post.

Λοιπόν, 3 χρόνια μετά το δεύτερο ο Anton προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ευθύνες του προς τη Φρουρά και την οικογένειά του (ε ναι, έχουμε και spoiler για το δεύτερο βιβλίο, τι να κάνουμε). Όταν όμως αποκαλύπτεται ότι κάποιος Άλλος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μετατρέψει απλούς θνητούς σε Άλλους, τα πράγματα περιπλέκονται. Ο Anton, σε "συνεργασία" με τον βρυκόλακα γείτονά του και δύο μέλη της Inquisition (που επίσης τα γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο) πρέπει να ανακαλύψουν την άκρη του νήματος.

Συνολικά πολύ καλό βιβλίο. Η κυρίως πλοκή έχει δέσει για τα καλά, ο Anton επιστρέφει (αυτό κι αν είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ!!!) ενώ η κεντρική πλοκή είναι πολύ πιο σφιχτοδεμένη σε σχέση με τα προηγούμενα. Προσθέστε και το βιτριολικό χιούμορ για τα χάλια της σύγχρονης Ρωσίας στο μείγμα και έχετε ένα βιβλίο που αξίζει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

BUMP για να σας ενημερώσω ότι το πρώτο βιβλίο της σειράς μεταφράστικε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Φανταστικός Κόσμος". Τίτλος: "Οι φύλακες της Νύχτας".

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

The Last Watch. Τελευταίο (ως τώρα) βιβλίο της σειράς, γράφτηκε μετά την πρώτη ταινία και συνεχίζει τις περιπέτειες του Anton από εκεί που τον αφήσαμε.

Όλα αρχίζουν όταν ο γιος ενός Ρώσου πολιτικού δολοφονείται μυστηριωδώς (μάλλον από βρικόλακα) στο Ενδιμβούργο και ο Anton αποστέλεται να λύσει την υπόθεση. Μια υπόθεση στην οποία μπλέκει και ένα αρχαίο πανίσχυρο τεχνούργημα και ένας αρχαίος και πανίσχυρος Άλλος από το Αζερμαπαϊζαν (στο οποίο και ο Anton ταξιδεύει) αλλά και μια μυστηριώδης συνομοσία με το όνομα "The Last Watch" στην οποία φαίνεται να μπλέκουν Φωτεινοί, Σκοτεινοί και ίσως και Inquisitors.

 

Γενικά το βιβλίο δεν είναι τόσο δυνατό όσο αυτά της τριλογίας (αν και έχει Anton ως αφηγητή, οπότε ίσως και να στέκει καλύτερα από το Daywatch) αλλά έχει το χιούμορ του Lukyanenko (σε σημεία κάποιοι χαρακτήρες λένε ότι βλέπουν σε όνειρα σκηνές από την ταινία που καμία σχεση δεν έχουν με τα βιβλία), η δράση είναι αρκετά καλή (αν και λίγο οι ήρωες σέρνονται από τον ένα quest point στο επόμενο) και η κεντρική πλοκή κρατάει το ενδιαφέρον. Το δε τέλος είναι εντυπωσιακό. Βέβαια, το βιβλίο σε σχέση με τα προηγούμενα υστερεί αρκετά στην ανάπτυξη χαρακτήρων. Με τόσους όμως established χαρακτήρες να ξαναεμφανίζονται δεν έχω παράπονο, οι νέοι που εμφανίζονται εδώ και εκεί παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αν όχι βάθος.

 

Συνολικά, πολύ καλό ανάγνωσμα που πρέπει να διαβαστεί από τους οπαδούς της σειράς και μάλλον θα τους διασκεδάσει αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

The New Watch, 5o βιβλίο της σειράς και με άφησε με ανάμεικτες εντυπώσεις. Δηλαδή όχι με ανάμεικτες εντυπώσεις, δε μου άρεσε αλλά δεν μπορώ να το πω και κακό βιβλίο.

 

Μέχρι στιγμής στα βιβλία ο Άντον Γκοντορόσκι ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος που προσπαθούσε να είναι καλός σε έναν μεταφυσικό ψυχρό πόλεμο όπου οι "καλοί" ήταν ύπουλοι δολοπλόκοι και τρελά γραφειοκράτες. Εδώ ο Άντον έχει μεγαλώσει, ο χαρακτήρας του έχει αλλάξει και πλέον είναι ένα κομμάτι του συστήματος - κάτι που το βλέπουμε στο βιβλίο αυτό - ενώ ο πήχυς για το τι διακυβέβεται ανεβαίνει ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία, ο κεντρικός αφηγητής άγεται και φέρεται προσπαθώντας να ακολουθήσει τα γεγονότα, κάτι που αφαιρεί πολύ από την όλη ατμόσφαιρα. Το ότι όλα εξηγούνται 30 σελίδες πριν το τέλος δε βοηθάει... Προσθέστε και μία μετάφραση που μου φάνηκε "λίγη" και καταλαβαίνετε γιατί δεν ενθουσιάζομαι.

Στα θετικά, υπάρχει ακόμα η γόνιμη φαντασία, οι έξυπνες ατάκες και το κυνικό χιούμορ, καθώς και η σοβιετική κοσμοαντίληψη που κάνει την σειρά μοναδική. Και ένας συγγραφέας που ξέρει να γράφει ακόμα και όταν είναι ντεφορμέ.

 

Συνολικά, αν έχετε διαβάσει τα τέσσερα προηγούμενα και σας λείπουν οι χαρακτήρες, μια καλή ευκαιρία να τους ξανασυναντήσετε. Τώρα, αν αποτελεί αρπαχτή σε μία σειρά που βγαίνει για να πουλήσει μερικά αντίτυπα παραπάνω ο συγγραφέας ή εφαλτήριο για ένα έκτο βιβλίο που θα αλλάζει κατεύθυνση στη σειρά, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Προς τα μκέλη της ΛΑΦ και κυρίως στη Melkiades, δείτε λίγο τι λέει το goodreads. Είνια και στα ράφια για φάνταζυ και στα ράφια για τρόμο, αλλά όταν το blurb σου μιλάει για την Τριλογία του Κόσμου του Philip Pullman.

 

Η σειρά είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ φάνταζυ. Οι ήρωες είναι μάγοι που αστυνομεύουν ο ένας τον άλλο, οι βουρδούλιακες και οι λυκάνθρωποι είναι εκεί ως υπερφυσικά πλάσματα και όχι τρόμοι της νύχτας. Επίσης, έχει τον εκκλεκτό και το πανίσχυρο artifact, πόσα βιβλία τρόμου ξέρετε που να το έχουν αυτό;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία Mιχάλη θα μπει στην Λίστα με τα βιβλία Φαντασίας!  :mf_sonne:

Edited by Nargathrod
Link to comment
Share on other sites

Σϊγουρα το Δοζορ δε μπορεί να μπει στον Τρόμο αλλά δε ξέρω και κατά πόσο μπορεί να ταυτιστεί με το φάνταζυ. Είναι κρίμα που ο Λουκιάνενκο στη Δύση είναι γνωστός μόνο με αυτά τα βιβλία. Έχει γραψει εκπληκτικά πράγματα απο κάθε είδος επιστημονικής φαντασίας και θεωρώ πως έχει γράψει μια απο τις κορυφαίες τριλογίες που έχουν να κάνουν με την εικονική πραγματικότητα. Απο κει και πέρα θεωρώ πως οι ταινίες είναι κατώτερες των βιβλιών αλλά αρκετά καλές για ρώσικες παραγωγές. Απο τα βιβλία δε μπορώ να ξεχωρίσω ποιό μου αρέσει περισσότερα. Με μια ελάχιστη διαφορά ίσως μπορώ να πω οτι το τελευταίο Δοζόρ είναι απο τα αγαπημένα μου λόγω του ότι κατά κάποιο τρόπο είναι σταυροδρομι των προηγούμενων βιβλίων και βγάζει μια μελαγχολία. Μου αρέσει που ο συγγραφές παίζει τόσο περίτεχνα με πολλούς και διαφορετικούς μύθους απο άλλες χώρες Πχ τους Καζάχικους. Αυτά απο μενα έναν απο τους αγαπημένους μου συγγραφείς...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..