Jump to content

Χάος και Νόμος


The Blackcloak
 Share

Recommended Posts

Μ'αρέσει γιατί, αν και στα βιβλία του κυριαρχούν οι δυνάμεις του Νόμου και Χάους, οι ήρωές του δεν είναι ποτέ απλοϊκοί. Ποτέ δεν ακολουθούν τον Νόμο αλλά δεν είναι και χαώδεις. Όπως έλεγε σε ένα βιβλίο του Elric, ο τέλειος νομοταγής κόσμος είναι πάντα ο ίδιος, δεν αλλάζει ποτέ, στα αγγλικά η λέξη είναι stagnant, δηλαδή στάσιμο, λιμνάζων, βαρετό αν θέλετε. Αντίθετα το Χάος αλλάζει τόσο γρήγορα που τίποτα δεν μπορεί να ζήσει. Ότιδήποτε υπάρχει την μία στιγμή, είτε καταστρέφεται είτε αλλάζει την επόμενη στιγμή. Κατά τον Moorcock (και αυτό είναι εμφανές σε όλο τον Eternal Champion), καμμία από τις δύο δυνάμεις δεν πρέπει να νικήσει. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Μερικές φορές η ζυγαριά τείνει είτε προς τον Νόμο είτε προς το Χάος αλλά ποτέ δεν λυγίζει, δεν σπάει εντελώς από καμμία από τις δύο δυνάμεις.

Δεν έχω διαβάσει(ακόμα) Μούρκοκ, αλλά ανέκαθεν η σύγκρουση Χάους-Νόμου με ενδιέφερε πολύ περισσότερο από τη σύγκρουση Καλού-Κακού...Όσο παράξενο και αν φαίνεται, νομίζω ότι η σύγκρουση Χάους-Νόμου, μπορεί να αναχθεί στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία :rolleyes: και συγκεκριμένα στην αντίθεση Αλλαγής-Στάσης.Περιληπτικά ανφέρω την περίφημη φράση του Ηράκλειτου "Τα Πάντα Ρεί", όπως και την άλλη:"Δεν μπορείς να μπείς δυο φορές στο ίδιο ποτάμι...".Στον αντίποδα αυτού ο Πλάτωνας πίστευε σε ένα σταθερό και αναλλοίωτο Κόσμο των Ιδεών, θεωρούσε την Αλλαγή, ως επί το πλείστον "Αλλαγή προς το Χειρότερο" και θεωρούσε ότι η ιδανική Πολιτεία πρέπει να στηριχθεί σε ένα αυστηρό σύστημα καστών(Άρχοντες-Φύλακες-Τροφείς) και άκαμπτων νόμων(θεωρούσε ακόμα και ότι η μουσική της Πολιτείας πρέπει να παραμένει αναλλοίωτη και να μην επηρεάζεται από "ξένους" ρυθμούς, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει την εξορία των μουσικών που αρνούνταν να συμμορφωθούν) που θα παραμείνουν απαράλλαχτοι προκειμένου να εμποδίσουν την Παρακμή(ας σημειωθεί ότι στους Νόμους προτρέπει την τιμωρία όσων αποκλίνουν από τις επίσημες θρησκευτικές απόψεις της Πολιτείας(όσων δε θυσιάζουν, είναι άθεοι κτλ.) με παραδειγματικό τρόπο(μιλώντας μέχρι και για θανάτωσή τους), ξεχνώντας ίσως ότι ο Σωκράτης, ο δάσκαλός του, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για ασέβεια :huh: ...Το θέμα επιδέχεται αρκετή περαιτέρω ανάλυση....

Τώρα όσον αφορά τη λογοτεχνία του Φανταστικού, νομίζω πως η επικράτηση του Νόμου είναι δυνατόν να προκαλέσει πολύ χειρότερες :blush: συνέπειες από την "stagnation" ή βαρεμάρα....Μπορεί να είναι θανάσιμη...Για την ακρίβεια μου έρχεται στο μυαλό ένα συγκεκριμένο κομμάτι από το βιβλιο "Judgment"(δε θυμάμαι συγγραφέα), ένα από τα βιβλία που γράφονται για να δώσουν το αναγκαίο "ιστορικό" υπόβαθρο στις επεκτάσεις του Magic the Gahering(το οποίο έχω σταματήσει να παίζω, λόγω κόστους...).Στο συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν αναφερόταν ένα αντικείμενο, το Mirari(Καθρέφτης), το οποίο είχε την ιδιότητα να διογκώνει-μεγιστοποιεί τα όνειρα όσων το χρησιμοποίούσαν. οπως επίσης και να τα κάνει πραγματικότητα...Όταν λοιπον ένας αυστηρός, στενόμυαλος και υπερβολικά Νομοκράτης λοχίας, ονόματι Kirtar κοιτά μέσα στον Καθρέφτη και εύχεται για ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΞΗ, τότε ο ίδιος, μαζί με τη μισή πόλη στην οποία μενει(άνθρωποι, ζώα, κτήρια, αντικείμενα) μετατρέπονται σε ΚΑΘΑΡΟ, ΑΘΡΑΥΣΤΟ, ΑΦΘΑΡΤΟ ΚΑΙ ΑΨΥΧΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ...(Χμμμμμ....Μίλησε κανείς για τις αρνητικές συνέπειες της Απόλυτης Τάξης;...... :rolleyes: :whistling: ).Περιμένω Σχόλια....

Edited by The Blackcloak
Link to comment
Share on other sites

Ασφαλώς και οδηγεί τους ζωντανούς οργανισμούς σε καταστροφή, για τον απλό λόγο που αναφέρει και η Darckhilde(με την πληθώρα των αλλαγών δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν) :closedeyes: .Απλά πιστεύω ότι υποτιμά κανείς πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η απόλυτη τάξη για τη ζωή, όταν λέει ότι το χειρότερο που μπορεί να προκαλέσει είναι βαρεμάρα... :huh:

 

Από το στάσιμο νερό να περιμένεις δηλητήριο... :glare:

Ουίλιαμ Μπλέηκ, παροιμίες της Κόλασης(από τους Γάμους του Ουρανού και της Κόλασης)

Στο κάτω-κάτω όταν άλλος ήρωας του ίδιου βιβλίου, ο Kamahl(ένας ανυπότακτος Βάρβαρος) σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ο ίδιος τον Καθρέφτη, αναλογίζεται τις πιθανές συνέπειες(ανεξέλεγκτες, καταστροφικές καταιγίδες φωτιάς) και τελικά δεν τον χρησιμοποιεί...

Edited by The Blackcloak
Link to comment
Share on other sites

Δε διαφωνώ, ότι η Απόλυτη Τάξη προκαλεί επίσης καταστροφή. Απλά, νόμιζα ότι έλεγες πως η Απόλυτη Τάξη προκαλεί περισσότερη καταστροφή από το Απόλυτο Χάος' γιαυτό ρώτησα. Εγώ πιστεύω πως σε ακραίες... ποσότητες (ελείψει καλύτερης λέξης) και τα δύο προκαλούν εξίσου μεγάλη ζημιά.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι γεγονός ότι στα περισσότερα fantasy settings που έχω δει το Χάος παρουσιάζεται πολύ χειρότερο από το Νόμο...Προσωπικά θα έτεινα να προτιμήσω κάτι σαν το Όλον του Μελδόκιου... :glare:

 

Δίκιο έχεις, στο κάτω κάτω όπως υπάρχουν baatezu, υπάρχουν και tana'ari... :closedeyes: Αλήθεια, μήπως γνωρίζει κανείς την προέλευση αυτών των λέξεων; :)

Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι γεγονός ότι στα περισσότερα fantasy settings που έχω δει το Χάος παρουσιάζεται πολύ χειρότερο από το Νόμο...Προσωπικά θα έτεινα να προτιμήσω κάτι σαν το Όλον του Μελδόκιου... :glare:

 

Συμφωνώ. Το Χάος είναι λιγάκι παρεξηγημένη έννοια. Μόνο ο Μούρκοκ, σε κάποια του βιβλία, δίνει να καταλάβει κανείς πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι και η απόλυτη Τάξη.

 

Το Χάος είναι το συνώνυμο του κακού σε πολλούς κόσμους. Πχ, στον κόσμο του Warhammer το Χάος είναι η απόλυτη διαστροφή και η καταστροφή της ζωής. Είναι πρωτογενές, αρχικό Χάος.

 

 

Πάντως --και να κάτι για υποθέσεις ;)--, λένε ότι ο Κόσμος ξεκίνησε από το Χάος (αυτό το υποστηρίζουν πολλές θρησκείες και ανεξάρτητες θεωρίες), το απόλυτο Χάος, και μετά επιβλήθηκε (από κάποιο ανώτερο ον, συνήθως) μια Τάξη. Κανείς, όμως, δε μιλά για απόλυτη Τάξη. Θα μπορούσε αυτή να επέλθει, ίσως, στο τέλος του κόσμου, όπως το Χάος ήρθε στην αρχή;

 

 

Μελδόκιε, τι είναι αυτό το Όλον;

 

Δίκιο έχεις, στο κάτω κάτω όπως υπάρχουν baatezu, υπάρχουν και tana'ari... :closedeyes: Αλήθεια, μήπως γνωρίζει κανείς την προέλευση αυτών των λέξεων; :)

 

Δεν έχω ιδέα. Νομίζω είναι φτιαχτές λέξεις του Gary Gigax.

Link to comment
Share on other sites

Ο Απόλυτος Νόμος είναι το ακριβές αντίθετο του Απόλυτου Χάους. Ενώ στο Χάος τα πάντα αλλάζουν γρήγοα, στον Νόμο τα πάντα μένουν ίδια, στάσιμα, λες και ο χρόνος έχει σταματήσει. Δεν είναι απλώς βαρετό, είναι στάσιμο, και η στασιμότητα φέρνει πάντα την καταστροφή. Οτιδήποτε για να υπάρξει πρέπει να έχει αρχή μέση και τέλος, να αλλάζει, να εξελίσσεται...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

To Χάος και ο Νόμος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Dancers At The End Of Time, αποτελούν τις πρώτες δυνάμεις, κάτι άπιστο και απροσδιόριστο, πε΄ρα ακόμη και από το Καλό ή το Κακό.

Αν και θα ήταν καλό να μην τα συσχετίζουμε με την τυπική αντιμετώπιση Νόμος-Καλός Χάος-Κακό, όπως διάφοροι ηλίθιοι κατασκευαστες παιχνιίών και δημοσιογράφοι θέλουν να νομίζουν, θα έπρπε να ατλήσουμε παραδείγματα από την Ιστορία.

Ναζισμός: Καθαρή εκδοχή ύπαρξης επιβολής του Νόμου

Αρχαία Ρώμη: Παρά τις όποιες σχετικές της παραπομ΄πές στις αρχές του Νόμου, ο έκλυτος βίος του λαού της δίνουν καθαρά την εντύπωση χαοτικής συμπεριφοράς!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..