Jump to content

The Eyre Affair


Pixie
 Share

Recommended Posts

Με αφορμή την μεταφρασή του στα ελληνικά θα αναφερθώ στο βιβλίο του Jasper Fforde, το οποίο αποτελεί το πρώτο μιας σειράς με ηρωίδα την Τhursday Next.

 

Εντάξει λοιπόν, πόσοι έχετε διαβάσει την Jane Eyre, το βιβλίο όπου η σεμνή γκουβερνάντα ΔΕΝ παντρεύεται τον βλοσυρό αλλά γοητευτικό κύριο Ρότσεστερ?

 

Στην Αγγλία του 1980 όπου ζει η Thursday οι περισσότεροι. Βέβαια εκεί παίρνουν την τέχνη πολύ σοβαρά, ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών ρευμάτων συμβαίνουν συνέχεια ενώ μπορείς να πιάσεις συζήτηση για το ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας των έργων του Σαίξπηρ (προφανώς όχι ο ίδιος ο Σαίξπηρ) με το γκαρσόνι που σε σερβίρει. Σε αυτή την Αγγλία βέβαια, η Ουαλλία αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, ο πόλεμος της Κριμαίας συνεχίζεται μετά από εκατόν- τόσα χρόνια και το αγαπημένο κατοικίδιο όλων είναι το κλωνοποιημένο ντόντο.

 

Η Thursday είναι μια γυναίκα που εργαζέται στις Ειδικές Υπηρεσίες, είναι βετεράνος του πολέμου της Κριμαίας και ξαφνικά παίρνει προαγωγή.

Θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον Acheron Hades τον πιο σατανικό κακοποιό του κόσμου, και να επιστρέψει στην μικρή πόλη όπου γεννήθηκε και να αντιμετωπίσει την τρελή οικογενεία της και τον άντρα που κάποτε αγαπούσε αλλά τώρα αυτός ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποια άλλη.

 

Το βιβλίο αυτό έχει λίγο απ όλα. Εναλλακτική ιστορία, ταξιδια στο χρόνο, ταξίδια μέσα σε βιβλία (κυριολεκτικά), έρωτα, πόλεμο, το κυνήγι του κακού, ντόντο και την Τζειν Έυρ. Προφανώς έχει πάρα πολλά πράγματα που όμως δεν αναπτύσσονται αρκετά και κυρίως οι χαρακτήρες, με αποτέλεσμα μερικοί να μοιάζουν με καρικατούρες. Οι κακοί είναι κακοί γιατί έτσι γουστάρουν, και ο επιστήμονας θείος της ηρωίδας, που ανακαλύπτει τον τρόπο για να ταξιδεύεις μέσα σε βιβλία μοιάζει με αφηρημένο επιστήμονα που το σκασε από ταινία της Ντίσνευ.

 

Επίσης η Τζέιν ¨Ευρ εμφανίζεται στο δεύτερο μισό του βιβλίου, ενώ το πρώτο μισο ασχολείται με το βιβλίο του Ντίκενς Μάρτιν Τσέζελγουιτ (πραγματικά δεν πολυθυμάμαι τον τίτλο του, γιατί δεν ήξερα ότι ο Ντίκενς είχε γράψει και τέτοιο βιβλίο- νόμιζα ότι το επινόησε ο συγγραφέας).

 

Εν ολίγοις, ενώ υπάρχουν αρκετές πρωτότυπες ιδέες η απόδοσή του είναι κάπως ανεπαρκής, και ενώ είναι γενικώς ευχάριστο σε ορισμένα σημεία κάνει μια μεγάλη κοιλιά.

 

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς (και του συγγραφέα) οπότε στα επόμενα μπορεί βελτιώνει τον τρόπο γραψίματος του. Αν τα έχει διαβάσει κάποιος, να μας πει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Το έχω και σε e-book αλλά με βάζει σε πειρασμό η ελληνική έκδοση.

Τα πράγματα που έχω ακούσει είναι καλά και ξέρω ότι έκανε θραύση σαν σειρά,

ειρωνικό, αν σκεφτουμε ότι το είχαν απορρίψει πολλοί εκδοτικοί πριν εκδοθεί.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..