Jump to content
Sign in to follow this  
nikosal

Ελληνική σουφου-wiki-παίδεια...

Recommended Posts

nikosal

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε σιγά σιγά μια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για το χώρο της ελληνικής εφ; Συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, γεγονότα, περιοδικά, όλα μέσα. Ο καθένας μας συνεισφέρει ό,τι μπορεί, όσο μπορεί και ό,τι ξέρει. Στο στιλ της wiki, όπου ο ένας συμπληρώνει και διορθώνει τον άλλο, μόνο η δουλειά που αντί για εκεί θα γίνεται εδώ. Να ξέρουμε και εμείς σιγά σιγά ποιος είναι ποιος και τι είναι τι στην ελληνική εφ. Το πρακτικό μέρος το έχω σκεφτεί και θα σας το περιγράψω αργότερα. Δεν είναι και τίποτα, ανοίγουμε τόπικ και τα συμπληρώνουμε σταδιακά με τη βοήθεια του μοντερέιτορ. Θέλω τη γνώμη σας για την ιδέα και δηλώσεις διαθεσιμότητας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cortomalteze

μερικές λεπτομέρειες παραπάνω; ωραία σαν ιδέα...

Share this post


Link to post
Share on other sites
nikosal

Βεβαίως, ας δώσω ένα παράδειγμα.

 

Ανοίγω στην επιστημονική φαντασία το γουίκι τόπικ που παραπέμπει με αλφαβητικούς συνδέσμους σε άλλα 24 (Α, Β, Γ κλπ.) .

Στο Α, κάποιος ανοίγει το τόπικ, ας πούμε, Απαγορευμένος Πλανήτης, περιοδικό. Ξεκινά να γράφει τις πληροφορίες που ξέρει. Πότε κυκλοφόρησε, ποιοι ήταν οι εκδότες, κατεύθυνση περιεχομένου, μπλα μπλα. Άλλοι συμπληρώνουν, διορθώνουν κλπ. σε επόμενα μηνύματα. Ο μοντ περνά τα στοιχεία στο πρώτο μήνυμα με έντιτ. Υπάρχουν 2 στην επιστημονική, βάλε και κάποιους γκλόμπαλ που μπορεί να θελήσουν να βοηθήσουν, ίσως η δουλειά να βγαίνει. Δεν νομίζω να πέσουν βροχή τα άρθρα. Φυσικά θα βοηθούσε αν όλοι μπορούσαν να κάνουν έντιτ, όπως στη wiki, αλλά προφανώς αυτό δεν γίνεται. Όταν διαπιστωθεί ότι το σχετικό άρθρο (ή πες το λήμμα) είναι αρκετά πλήρες, το αντιγράφουμε σε ένα νέο τόπικ όπου βρίσκονται τα οριστικά (ας τα ονομάσουμε έτσι) άρθρα, αν και αυτά θα αλλάζουν επίσης καθώς τα πράγματα εξελίσσονται. Το θρεντ που δημιουργήθηκε όσο κρατούσε η συγγραφή μένει ως παλιό τόπικ για όποιον θέλει να το δει. Υποθέτω ότι έτσι γίνεται. Νομίζω υπάρχουν εδώ 20-30 άτομα που ξέρουν από λίγο ο καθένας την ελληνική εφ, θα μπορούσαμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα ενημερωμένο αρχείο. Χρήσιμο θα ήταν.

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Νομίζω ότι παραείναι μπελάς για να γίνει η δουλειά εδώ - αυτή είναι και η χαρά του wiki, άλλωστε (πέραν από τη Wikipedia, που έχω συνεισφέρει σε κανά-δυο άρθρα, χρησιμοποιούμε ένα wiki για μια δουλειά που κάνουμε κάποια παιδιά).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sylook

Συμφωνώ στην ιδέα, είναι καλή και θα έπρεπε να ξεκινήσει αλλά στο wiki. Ίσως θα μπορούσαμε να οργανωθούμε εδώ σε ένα thread, αν αυτό βοηθάει κάπως αλλά το ''ζουμί'' καλύτερα να πάει στο wiki εξ'αρχής.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PiKei

Διατίθεμαι. Δεν έχω πρόβλημα που και πως. Απλά ειδοποιήστε.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Θα είναι ανοικτό το wiki? Θα προτιμούσα να είναι ημι-κλειστό π.χ. μόνο σε μέλη του sff, να μην έχουμε τα πρόσφατα φαινόμενα της Wikipedia, όπου διάφοροι αλλάζουν συστηματικά τα άρθρα προς όφελός τους (ή προς όφελος των απόψεών τους)

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Αυτό είναι απλούστατη διαδικασία - όπως προείπα, έχω μια κάποια εμπειρία από χρήση wiki, και δεν εννοώ μόνο στη Wikipedia, αλλά και σε κλειστό wiki που έστησε ένα παιδί και δουλεύαμε όλοι μαζί ένα project: χωρίς account δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό.

 

Το αν και πώς θα γίνει, βέβαια, είναι άλλη υπόθεση, και τονίζω ότι είμαι υπέρ των wikis για τέτοιες υποθέσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nikosal

Ok, ας κάνουμε μια δοκιμή. Ας δοκιμάσουμε ένα λήμμα, να δούμε πώς θα πάει. Και ας το δοκιμάσουμε εδώ, αντί για απευθείας στη wikipedia και πάλι για να δούμε πώς θα πάει. Βλέπουμε πώς θα συνεχίσουμε.

 

Το λήμμα προτείνω να είναι αυτό που είπα στο μήνυμα παραπάνω: Απαγορευμένος Πλανήτης. Έτσι στην τύχη σχεδόν, αλλά και γιατί έχει ιστορική αξία, αφού είναι ένα περιοδικό που προώθησε την εφ για χρόνια, άνοιξε το δρόμο σε νέους έλληνες συγγραφείς και γενικά πήγε καλά (πριν κλείσει).

 

Πώς μπορεί να γίνει η δουλειά: Εφόσον εδώ, αντίθετα από τη wikie δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας edit στα κείμενα του άλλου, ας κάνει ο καθένας copy-paste το κείμενο του προηγούμενου, ας προσθέτει, ας διορθώνει, κοκ. Ο επόμενος κάθε φορά θα αναβαθμίζει το υπάρχον κείμενο. Αν η προτεινόμενη αλλαγή / διόρθωση / προσθήκη είναι μικρή και βαριέται να κάνει copy-paste, ας κάνει απλά την υπόδειξή του και εγώ θα περνάω τη διόρθωση.

 

Όποιος έχει έστω κάποια λίγα στοιχεία από το περιοδικό και την ιστορία του, ας ξεκινήσει.

Edited by nikosal

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

nikosal, συγγνώμη που θα επιμείνω, αλλά έχω μια κάποια εμπειρία από μερικά wikis που συμμετέχω, 4 ανοιχτά και 1 κλειστό: αν το πάμε έτσι, δε θα βγαίνει ιδιαίτερη άκρη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορείς να μιλάς παράλληλα σε topic για σχόλια πάνω στα λήμματα, αλλά είναι γενικά καλύτερο να υπάρχει ένα wiki (με μια σχετική talk page, ει δυνατόν) για τη σύσταση του εκάστοτε άρθρου - πρώτα δημιουργείται το άρθρο για το λήμμα, ξεκινάει και γράφει ο σχετικός συντάκτης, και ανοίγει θέμα για το λήμμα σε κατάλληλο χώρο. Επί του παρόντος δεν έχουμε τίποτα τέτοιο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nikosal

Rasp κανένα πρόβλημα που επιμένεις, αλλά για να καταλάβω: Αυτό το wiki είναι κάτι που μπορούμε με κάποιο τρόπο να δημιουργήσουμε / αποκτήσουμε, ή εννοείς "wikipedia ή τίποτα"; Γιατί αν ισχύει το τελευταίο, θα δοκιμάσω εδώ, στο "τίποτα".

Let me know.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naurgul

Το wiki είναι λογισμικό, όπως υπάρχουν διάφορων ειδών λογισμικά για forums και πολλά forums έτσι υπάρχουν πολλών ειδών λογισμικά για wikis και φυσικά πολλά wikis. Για να φτιάξεις ένα, χρειάζεσαι ένα server (που με τη σειρά του να τρέχει κατάλληλο λογισμικό, αλλά ούτως ή άλλως οι περισσότερο το προσφέρουν αυτό) και το λογισμικό για το wiki (mediawiki για παράδειγμα που είναι και δωρεάν και σχετικά καλό και έχει πολύς κόσμος πείρα με αυτό χάρη στη Wikipedia).

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Λίιιγο πιο συγκεκριμένα, τα wikis είναι οποιοδήποτε μέσο παράσχει από μόνο του τη δυνατότητα να το επεξεργαστείς εφόσον μπορείς να προσβείς σε αυτό - συνήθως, για προφανής λόγους, είναι σελίδες υπερκειμένου με υπερσυνδέσεις, δεδομένα όπως εικόνες και πίνακες, και άλλα στοιχεία. Η νοοτροπία του wiki είναι ότι η δημιουργία και η αλλαγή της δομής του περιεχομένου που θέλουμε να προσαρμόσουμε πρέπει να μπορεί να γίνει άμεσα, τάχιστα, και χωρίς την άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που μας αφορούν, αλλά έμμεσα μέσα από τα ίδια αυτά δεδομένα.

 

Όλα τα wikis έχουν κάποιο πλήκτρο ή παρόμοιο στοιχείο ελέγχου που σε αφήνει να διαβάσεις τον κώδικα που απαρτίζει, συνήθως, τη σελίδα που αλλάζεις και σου επιτρέπει να κάνεις τις όποιες αλλαγές θέλεις, να δεις μια προεπισκόπηση της σελίδας, αλλά και να εξηγήσεις υπό τη μορφή σχολίου το λόγο των αλλαγών που έκανες - είναι, δε, δυνατόν να επαναφερθεί η σελίδα σε οιαδήποτε πρότερη κατάσταση, αφού κάθε αλλαγή σε αυτήν, ακόμα και η επαναφορά της σε πρότερη κατάσταση, καταγράφεται σε σχετική βάση δεδομένων.

 

Απλά η Wikipedia είναι το πλέον γνωστό wiki - τα Memory Alpha και Wookieepedia είναι επίσης πολύ γνωστά, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά wikis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..