Jump to content

Stephen Baxter - TIME


Recommended Posts

Σου αρέσει η επιστημονική φαντασία αλλά:

 

- σου τη σπάει που έχει συνδεθεί η έννοια με fantasy σε φουτουριστικό περιβάλλον (που μόνο επιστημονική δεν είναι...)?βλέπε star wars κλπ

- βαριέσαι να διαβάζεις για δολοπλοκίες και αυτοκρατορίες τύπου dune κλπ?

- βαριέσαι τα μιλιταριστικά κλίματα ?θα τους φάμε , θα έρθουν από το διάστημα και θα μας @@@!σουν κλπ

- δε θες να διαβάζεις πάλι για ρομπότ (άραγε έχουν και αυτά ψυχή και τα γνωστά...) ?

- δεν την παλεύεις όταν στις sf ταινίες βλέπειες εκρήξεις σε διαστημόπλοια (ενώ φυσικά δεν υπάρχει οξυγόνο...) και τα διαστημόπλοια να κάνουν θόρυβο στο κενό αέρος(!!!) ?

 

αν σε όλα τα παραπάνω απάντησες "ΝΑΙΑΙΑΙ" τότε πάρε στάνταρ το TIME τρέχοντας.

 

Απίστευτο βιβλίο , επι τέλους κάτι διαφορετικό, υπεργαμάτο , απο τα βιβλία που μερικές φορές σταματούσα τη ροή του διαβάσματος για αναλογιστώ πόσο απίστευτα τέλεια ήταν αυτά που γίνονταν.

 

Δε θέλω να πω πολλά για να μην το χαλάσω σε κάποιους που πιθανόν να θέλουν να το διαβάσουν, οπότε θα πω μόνο λέξεις κλειδιά:

 

επικείμενη καταστροφή (το μόνο βιβλίο που ξέρω που αποδεικνύει ότι θα καταστραφεί ο κόσμος με θεωρία πιθανοτήτων!!!!) μηνύματα από το μέλλον (με επιστημονική τεκμηρίωση για τον τρόπο λήψης τους), ένα manifold, κάτι σαν τομή παράλληλων συμπάντων, και τέλος μια πιθανή εκδοχή για το τι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα που θα μπορούσε να επιτελέσει η ανθρωπότητα!!!

 

O Baxter είναι επιστήμονας, έφαγε πόρτα από τη ΝΑSA και δεν έγινε αστροναύτης (πέφτει πολύ χώσιμο στη NASA), και οποιαδήποτε ιδέα αναφέρει την τεκμηριώνει επιστημονικά , τίποτα δεν το αφήνει στην τύχη. Κρίμα που δεν ξέρω λίγο καλύτερη φυσική για να καταλάβω κάποια σημεία ακόμα καλύτερα...

 

hard sf rulz!!

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ μόνο να πω τα εξής:

 

ΔΕΝ μου τη σπάει καθόλου που έχει συνδεθεί η έννοια sf με fantasy σε φουτουριστικό περιβάλλον (που μόνο επιστημονική δεν είναι...)βλέπε star wars κλπ

ΔΕΝ βαριέμαι να διαβάζω για δολοπλοκίες και αυτοκρατορίες τύπου dune κλπ!

Βαριέμαι ΑΠΟΛΥΤΑ τα μιλιταριστικά κλίματα θα τους φάμε , θα έρθουν από το διάστημα και θα μας @@@!σουν κλπ

ΘΕΛΩ να διαβάζω πάλι για ρομπότ (άραγε έχουν και αυτά ψυχή και τα γνωστά...) και πολλά άλλα πέρα από τα γνωστά.

ΤΗΝ παλεύω και τη βρίσκω όταν στις sf ταινίες βλέπω εκρήξεις σε διαστημόπλοια (ενώ φυσικά δεν υπάρχει οξυγόνο...) και τα διαστημόπλοια να κάνουν θόρυβο στο κενό αέρος(!!!) Κάθε μέσο έχει τη δική του "γλώσσα". Δεν μπερδεύω το ένα με το άλλο.

 

Διάβασα το ΤΙΜΕ πριν καιρό και έπαθα μια κάποια πλάκα, κα κρίμα που δεν ξέρω λίγο καλύτερη φυσική για να καταλάβω κάποια σημεία ακόμα καλύτερα...

 

H καλή λογοτεχνία του φανταστικού RULEZ ό,τι και να είναι! Aυτά και μπράβο που άνοιξες το τόπικ αυτό! ;)

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα βγει ο βλάσφημος γνώστης χημείας που έχω μέσα μου (στα κάνει αυτά μια σχολή που κυκλοφορούνε χημικά αδέσποτα και τα βγάζουμε βόλτα στο πάρκο μου λουρί... μη μου δίνεται σημασία, η αϋπνία είναι) και θα διορθώσω εδώ ότι έκρηξη λέγεται, όπως σαφέστατα καθορίζει η λέξη, κάθε διάρηξη ενός σώματος προς τα έξω - δηλαδή το να κομματιάζεται, συνήθως εκσφενδονίζοντας θραύσματα. Επειδή, φυσικά, αυτό το γεγονός το έχουμε συνδέσει με βίαιες (και συνήθως εξώθερμες) αντιδράσεις, συχνά γίνεται και η εσφαλμένη σύνδεση της έκρηξης με την ανάφλεξη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι αναγκαίο, αφού άλλες εκρήξεις (με παρόμοια αποτελέσματα, αφού πάλι έχουμε υπέρθερμα σώματα) που είναι γνωστές προκύπτουν από την αντίδραση ύλης-αντιύλης (που είναι και η αρχή των proton torpedoes), καθώς και την πυρηνική σχάση και την πυρηνική σύντηξη, αλλά έχουμε ακόμα κι άλλες, βίαιες μα όχι φλόγινες εκρήξεις, όπως την αντίδραση νερού με ασβέστιο ή κάλιο, ας πούμε, ή με την τήξη ξηρού πάγου σ' έθραυστο δοχείο.

 

Θα το τσεκάρω με την πρώτη ευκαιρία, αν και ψάχνω και τσεκάρω πολύ υλικό επί του παρόντος.

Link to comment
Share on other sites

Για ποιο ΤΙΜΕ μιλάμε; Ο Μπάξτερ έχει γράψει πολύ "τάιμ-κάτι" αλλά δεν βλέπω στη wiki κανένα σκέτο "Τάιμ". Έχουμε και λέμε

  • Manifold: Time
  • Time's Eye (το έχω διαβάσει)
  • The Time ships

Από το έργο του Μπάξτερ, έχω διαβάσει λοιπόν μόνο το δεύτερο από τα παραπάνω (και πρώτο της τριλογίας που υποτίθεται ότι συνέγραψε με τον Κλαρκ, αν και ξέρουμε ότι ο Κλαρκ μια ματιά ρίχνει). Αν και μου άρεσε το σετ και η ιδέα της Γης που κόβεται "χρονικές" φέτες (η κάθε μια από διαφορετική χρονική ενότητα spanning two million years), η ιστορία με το Μέγα Αλέξανδρο και τον Τζέγκις Χαν μου φάνηκε πραγματικά αφελής, ανούσια, από ένα σημείο και μετά χωρίς κανένα ενδιαφέρον, το δε βιβλίο λογοτεχνικά μετριότατο. Μάλιστα τις τελευταίες 50-80 σελίδες μάλλον τις πήγα παράγραφο παρά παράγραφο και για τη συνέχεια, ούτε λόγος.

Link to comment
Share on other sites

To Manifold: Time, Nikosal. Που είναι μέρος της Manifold σειράς από μυθιστορήματα (TIME, SPACE, ORIGIN και η ανθολογία PHASE SPACE). Στο εξώφυλλο δεν γράφει το Manifold στην έκδοση που έχω του ΤΙΜΕ και του PHASE SPACE κι ας είναι μέρος "σειράς".

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Και ως 'καλός' δικηγόρος του διαβόλου να αναφέρω ότι το να στείλεις πληροφορία στο παρελθόν ή το μέλλον (κάποιο μήνυμα π.χ.) είναι κάτι που θεωρείται ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο απο το 2002 περίπου, οπότε δημοσιεύτηκε η έρευνα του καθηγητή Mallett http://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Mallett ο οποίος φτιάχνει μια χρονομηχανή - http://www.physics.uconn.edu/~mallett/main/main.htm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..