Jump to content

Banned Books


Darkchilde
 Share

Recommended Posts

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα καθεστώτα και διάφορες ομάδες, ιδίως θρησκευτικές, τα οποία απαγορεύουν βιβλία επειδή "λένε" ότι προωθούν την μαγεία, τον σατανισμό, την βία, το σέξ, την αθεϊα και με ένα σωρό άλλες δικαιολογίες. Βιβλία όπως το Flowers for Algernon του Daniel Keyes, η σειρά του Harry Potter της J.K. Rowling αλλά και Οι Περιπέτειες του Tom Sawyer του Mark Twain έχουν απαγορευθεί από διάφορα καθεστώτα, και ομάδες ανθρώπων. Για τα 100 πιο συχνά απαγορευμένα βιβλία για τα έτη 2000 εως 2004 κοιτάξτε την 100 Most Frequently Challenged Books λίστα, και θα εκπλαγείτε με μερικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας που έχουν απαγορευτεί.

 

Αν και το παρακάτω είναι για τις ΗΠΑ, έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και προωθεί την ελεύθερη σκέψη και ανάγνωση. Κάθε χρόνο έχει εβδομάδα απαγορευμένων βιβλίων, και τάσσεται ενάντια σε αυτή την πρακτική. Φέτος η εβδομάδα αυτή είναι από τις 29 Σεπτεμβρίου εως τις 6 Οκτωβρίου 2007:

 

ALA - Office for Intellectual Freedom

Banned Books Week

 

Ας μην ξεχνάμε την λίστα των απαγορευμένων βιβλίων της καθολικής εκκλησίας αλλά και τον αφορισμό του Καζαντζάκη από την ορθόδοξη εκκλησία. Αυτά όλα συνιστάνε λογοκρισία και πρέπει όλοι να ταχθούμε ενάντια σε αυτές τις κινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

και άντε να πεις ότι ο χάρρυ πόττερ στα μάτια κάποιων φανατισμένων θρησκόληπτων προωθεί τη μαγεία.

όμως ο άρχοντας των μυγών, ο πόλεμος της σοκολάτας, ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος, το άνθρωποι και ποντίκια;;;

 

άντε, το σεξ της μαντόνα να πω ναι, το καταλαβαίνω, δεν είναι για ανήλικα, το κούτζο και το κάρρι έχουν πολύ βία (αν και ξέρω και άλλα που έχουν περισσότερη). αλλά ο άρχοντας των μυγών; δηλαδή άμα δεν διαβάσεις αυτό το βιβλίο στην εφηβεία σου, πότε θα το διαβάσεις;

όσο υπάρχουν σε κάποια μέρη έλεγχος στο τι θα διαβάσει η νεολαία, η νεολαία θα βγαίνει καμμένη.

 

κρίμα και άδικο. με μια γρήγορη ανάγνωση, δεν πέτυχα πουθενά το ο αγών μου του αδόλφου. αυτό πάει να πει ότι δεν εκδίδεται ούτως 'η άλλως (όπως ισχύει σε αρκετές έως τις περισσότερες χώρες) ή ότι κρίνεται ως ασφαλές βιβλίο;

Link to comment
Share on other sites

Το άνθρωποι και ποντίκια μπορεί κανείς να πεί πως προωθεί τα σαμανοπαγανιστικά όργια, ειδικά αν δώσει έμφαση σε κάποιες σκηνές πρός το τέλος :p.

Link to comment
Share on other sites

Το άνθρωποι και ποντίκια μπορεί κανείς να πεί πως προωθεί τα σαμανοπαγανιστικά όργια, ειδικά αν δώσει έμφαση σε κάποιες σκηνές πρός το τέλος :p.

 

 

Αν κάποιος παλαβός θέλει να βρεί κάτι στραβό σε ένα βιβλίο θα το βρεί. Ακόμα και αν αυτό είναι η κοκκινοσκουφίτσα. Ανθρωποφαγικές καταστάσεις, περίεργη η σχέση της κοκκινοσκουφίτσας με τη γιαγιά της, μέχρι και τον κακό τον λύκο θα τον βγάλουνε παιδεραστή.

Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για όλα αυτά...

Link to comment
Share on other sites

κρίμα και άδικο. με μια γρήγορη ανάγνωση, δεν πέτυχα πουθενά το ο αγών μου του αδόλφου. αυτό πάει να πει ότι δεν εκδίδεται ούτως 'η άλλως (όπως ισχύει σε αρκετές έως τις περισσότερες χώρες) ή ότι κρίνεται ως ασφαλές βιβλίο;

 

Όχι απλώς δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την λίστα. Σε άλλες λίστες θα δείς ότι έχει απαγορευτεί κατά καιρούς όπως και άλλα βιβλία. Η συγκεκριμένη έχει μόνο τα βιβλία που συχνότερα έχουν απαγορευτεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν. Μην ξεχνάτε ότι αρκετές φορές γίνονται απγορεύσεις βιβλίων και κανένας δεν το λέει για διάφορους λόγους. Επίσης η λίστα δεν είναι αντιπροσωπευτική για όλο τον κόσμο, αλλά μόνο για τις ΗΠΑ.

 

Υπάρχει το Index Librorum της καθολικής εκκλησίας το οποίο ακόμα ισχύει και απαγορεύει βιβλία σε θρησκόληπτους:

 

Wikipedia: Index Librorum

Link to comment
Share on other sites

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ότι στο Index Librorum Prohibitorum κατατάσσεται ΚΑΙ ο Καζαντζάκης! Universally abhored, ο κακομοίρης.

 

Πώς το είχε πει, όμως; «Δεν πιστεύω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος.»

Link to comment
Share on other sites

Κάθε φορά που διαβάζω για μαύρες λίστες, για αφορισμένους και διωκόμενους συγγραφείς, για διεθνείς κατακραυγές ενάντια στη λογοκρισία, σκέφτομαι πόσο μοιάζουν όλα αυτά με το θέμα των πυρκαγιών. Όχι τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι από τα δέντρα φτιάχνεται το χαρτί στο οποίο γράφονται τα βιβλία (απαγορευμένα και μη), όσο εξαιτίας του ότι απέναντι στην πυρά βιβλίων αισθανόμαστε το ίδιο δέος και αποστροφή, προτείνουμε λύσεις και κλαίμε για το μέλλον του κόσμου. Επιδεικνύουμε την ίδια ευαισθησία στην καύση δέντρων όσο και στην καύση βιβλίων. Οικολογία & πολιτισμός! Συναρπαστικό!

 

Σκεφθείτε όμως, για μια στιγμή, πόσο κοντά μπορεί να είναι το σκεπτικό πίσω από την καύση των βιβλίων με το σκεπτικό πίσω από το banning ενός προσώπου σε ένα forum. Θα μου πείτε: αυτός που τρώει ένα ban δεν παθαίνει και τίποτε τρομερό. Θα αντιτείνω ότι κι αυτός που βλέπει τα βιβλία του να καίγονται στην Τεχεράνη, τρίβει τα χέρια του καθώς τα βιβλία του ενδεχομένως μοσχοπουλάνε στην πολιτισμένη Δύση. Ένα άλλο κομμάτι της Δύσης (ίσως λιγότερο πολιτισμένο, γιατί έτσι μας συμφέρει να το βλέπουμε) καταδικάζει τον Καζαντζάκη. Όμως δεν θα δείτε τον Καζαντζάκη να καίγεται στην Τεχεράνη (και μάλλον ούτε θα μοσχοπουλιέται εκεί, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).

 

Και πάλι, θα μου πείτε, αυτός που τρώει ένα ban μπορεί να είναι ένας ηλίθιος, ένας ταραξίας, ένας άνθρωπος που βλάπτει υπολήψεις. Θα συμφωνήσω. Αλλά κι ένας συγγραφέας ηλίθιος, ταραξίας, που βλάπτει υπολήψεις καταγγέλλεται από τον θιγόμενο, μηνύεται και δικάζεται. Δεν καίγονται τα έργα του. Καίγονται τα έργα εκείνων που θίγουν καθεστώτα, που επιμένουν να ενοχλούν τους άρχοντες για τις πρακτικές, τις σκέψεις και την πολιτική τους. Όταν \"καις\" ένα καθεστώς μέσα στα βιβλία σου, το καθεστώς θα σε κυνηγήσει. Το να κάψει τα βιβλία σου είναι όχι απλώς μια ασήμαντη ποινή, αλλά και μια σπουδαία και ανέξοδη διαφήμιση.

 

Αν αυτός που τρώει ban σε ένα forum δεν είναι ηλίθιος και δεν βλάπτει υπολήψεις, αλλά θίγει πρακτικές και πολιτικές, αυτός θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που δεν προβλέπεται ποινή μεγαλύτερη από το banning. Το banning, γνωστό από τις αρχαίες πόλεις-κράτη μέχρι τα νεότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα, ονομάζεται εξορία. Η εκκλησία το ονομάζει αφορισμό. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένο ως πρακτική, καθώς το καθεστώς, ορμώμενο από το δικό του ένστικτο αυτοσυντήρησης, διώκει τις οντότητες που το απειλούν.

 

Με σεβασμό προς όλους τους admin, ενεργούς, δόκιμους και μελλοντικούς: Την επόμενη φορά που θα ρίξετε ban σε κάποιον ή θα διαγράψετε δημοσίευσή του, σκεφθείτε για μια στιγμή ότι λειτουργείτε με το ίδιο (επαναλαμβάνω, δικαιολογημένο) σκεπτικό με το οποίο λειτουργεί κάθε θεσμοθετημένο καθεστώς.

Edited by odesseo
Link to comment
Share on other sites

Ενώ τα μη θεσμοθετημένα καθεστώτα δε λειτουργούν έτσι; Αν κάποιος άγνωστος μπεί στο σπίτι σου και αρχίσει να σε βρίζει ανελέητα για κάτι μη παράνομο που κάνεις δε θα του πείς να περάσει έξω;

 

Από την άλλη τα βιβλία και οι ταινίες δεν είναι κάτι που σου επιβάλλεται να παρακολουθείς. Το λάθος αυτών των ανθρώπων έγκειται στο ότι , αντί να αγνοήσουν τις μορφές τέχνης που δεν τους αρέσουν και να συζητήσουν με τα παιδιά τους γιατί δεν τους αρέσει ο Χάρυ Πόττερ, χωρίς να προσπαθούν να τους επιβάλουν την άποψή τους, πιάνουν και καίνε κάτι που δεν τους υποχρέωσε κανείς να διαβάσουν ή να δούν, λες και τα παιδιά τους δε θα μπορέσουν να το διαβάσουν όταν μεγαλώσουν λίγο χωρίς έλεγχο των γονιών. Κάνουν λάθος διότι καίγοντάς τα αποδεικνύουν την αδυναμία του φτωχού μυαλού τους να ξεχωρίσει μια πραγματική απειλή από κάτι που είναι απλά μια ιστορία, την οποία διαβάζει κάποιος μόνο αν θέλει.

 

Αντίθετα όταν κάποιος είσβάλει με ύβρεις και προσβολές στο σπίτι σου, ενάντια σε σένα προσωπικά, αυτός είναι που επιτίθεται, όχι εσύ.

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος σοφός είχε πει κάποτε "Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να κάνεις κάτι καθολικά γνωστό, είναι να το απαγορεύσεις!" Το ίδιο είχε κάνει ο Καποδίστριας με τις πατάτες και τις ντομάτες νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορουμε να μιλήσουμε για απαγορευμένα βιβλία χωρίς να αναφέρουμε το κορυφαίο. Ενα βιβλίο ένεκα του οποιου ο συγγραφεας του κρυβεται απο το 1989, με την τελευταία επικύρηξη για το "κεφάλι" του (βλεπε Ηρωδης, Ιωάννης, Σαλώμη κλπ) να αγγίζει παρακαλώ τα 2,7 εκ. δολλάρια. Παραθέτω το ανάλογο κείμενο και σχόλια δύο Νομπελστών για την υπόθεση.

 

Salman Rushdie was condemned to death by the former Iranian spiritual leader Ayatollah Ruhollah Khomeini on February 14, 1989, after publishing SATANIC VERSES. Naguib Mahfouz, the winner of the 1988 Nobel Prize in Literature, criticized Khomeini for 'intellectual terrorism' but changed his view later and said that Rushdie did not have 'the right to insult anything, especially a prophet or anything considered holy.' The Nobel writer V.S. Naipaul described Khomeini's fatwa as "an extreme form of literary criticism."

 

Ιntellectual terrorism λοιπόν ή an extreme form of leterary ctiticism? Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ιδέες. Σε οποιαδήποτε ομάδα, πολιτική, κοινωνική ή διαδικτυακή μπορουμε πιστεύω να διακρίνουμε τις πραγματικές τους απόψεις περισσότερο κι από αυτά που λένε, σ'αυτά που απαγορευουν.

 

Αν ο Χαρρυ Ποτερ προωθεί τη μαγεία βέβαια διαφωνώ. Το κονσεπτ της μερίδας αγοράς του ειναι απλό: το παιδί ειναι ανίσχυρο κι πρίν μεγαλώσει μονο οι μαγικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν ισχυρό. Όσο για το πεταγμα, ε αυτό το φαντασιωνουν ακόμη και οι μεγάλοι. Η απαλλαγή από την βαρύτητα, από τα γήινα δεσμά. Σουπερμαν, σπαιντερμαν κλπ όλοι οι υπερήρωες, πετανε και μαζί τους κι η φαντασία μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μιλώντας για καζαντζάκη αν δεν είχαν και αυτόν από έλληνες, ποιον θα είχανε?

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Πάντως για το "Ο Αγών μου" του Χίτλερ, νομίζω πως το έχω δει και σε bookstands στα μαγαζιά στο terminal 2 του Heathrow. Δεν γνωρίζω αν έχει σταματήσει η έκδοσή του, μιας και πέρασαν 5 χρόνια απο τότε. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Και που να προσπαθήσεις να διαβάσεις το "Ο Αγών μου" του Παπαδόπουλου. Απαγορευτικό λόγο ηλιθιώτητος του συγγραφέα.

Link to comment
Share on other sites

Κάπου στο μοναστηράκι το είχα δει, αλλά δεν θυμάμαι τον ακριβή του τίτλο. Εκείνη την περίοδο αγόραζα National Geographic οπότε θα ήταν εκτός θέματος

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος σοφός είχε πει κάποτε "Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να κάνεις κάτι καθολικά γνωστό, είναι να το απαγορεύσεις!" Το ίδιο είχε κάνει ο Καποδίστριας με τις πατάτες και τις ντομάτες νομίζω.

 

Με τις πατατες συγκεκριμενα. Κοτσαρε ενα φορτωμα στην πλατεια του Ναυπλιου, εβαλε και δυο ευζωνους να τις φυλανε κι εβγαλε διαταγμα οτι οποιος κλεψει πατατα θα του κοπουν και τα δυο χερια απο τη ριζα.... Εν μια νυκτι δεν απομεινε ουτε φλουδι! Ξυπνιος ο μακαριτης!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για το "Ο Αγών μου" του Χίτλερ, νομίζω πως το έχω δει και σε bookstands στα μαγαζιά στο terminal 2 του Heathrow. Δεν γνωρίζω αν έχει σταματήσει η έκδοσή του, μιας και πέρασαν 5 χρόνια απο τότε. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

 

Στη Βιβλιοβαρδια στην Γουναρη το εχει....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..