Jump to content

Joe Bar Team


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Πριν από μερικά χρόνια, δυο τυπάκια τρελαμένα με τις μηχανές κι έχοντας για θεό τους το Μπάρρυ Σήν, έκατσαν μια ωραία βραδιά ι έφταιξαν το Joe Bar Team.

 

Ο Τζόε έχει εν έτει 1975 ένα μπαράκι (εξ ου και το όνομα) στο οποίο μαζεύεται όλη η αφρόκρεμα των μηχανόβιων του Παρισιού. Όλοι η μέρα περνάει με φιλοσοφικές συζητήσεις (κλανγκ, κλανγκ, γκλανγκ, βρουουουουουμ!), ποτάκια (ένα Burn out; ένα Cofe racer μήπως;) και βέβαια... κόντρες! Ο ίδιος ο Τζόε είναι ο μέντοράς τους, ο πατέρας κι ο αδελφός τους και ουκ ολίγες φορές ο κριτής στους άπειρους διαξιφισμούς τους.

 

Η αρχική ομάδα του 1975 αποτελείται από τέσσερις σαλταρισμένους μηχανοπρεζάκηδες: Τον "Παππού" Γκουίντο Μπρασλέτι, τον "Τζο" Ζαν Μάντσεκ, τον "Ζαννό" Ζαν-Ραούλ Ντουκάμπλ και ο προσωπικός μου αγαπημένο "Εντ ο Τσίτας" Εντουάρ Μπρακαμέ. Αξύριστοι, με το δερμάτινο μπουφάν και τα γάντια ως δεύτερο τομάρι, τριχωτοί σε όλα τα σωστά (για να κρατάνε ζέστη) σημεία, με το τσιγάρο μονίμως στο στόμα και τη μύτη μονίμως χωμένη στο φαίρηνγκ, ζουν σ' έναν κόσμο γεμάτο λάδια, νιτρογλυκερινομεθανόλη (παράνομη) και σκόνη από τις ροδιές των μπροστινών όταν κοντράρονται σε αστικό ή εξοχικό περιβάλλον.

 

Η ομάδα τρελαίνει τους πάντες: τους περίοικους, τις γκόμενες τους συγγενείς και πάνω απ' όλα τους χωροφύλακες που επιστρατεύουν κάθε μέσω για να τους πιάσουν, με οικτρά συνήθως αποτελέσματα. Πού και πού στις κόντρες τους μπλέκει κι ο κακομοίρης ο ζητάς που τους κυνηγάει να τους πιάσε -κακομοίρης γιατί κάθε φορά αντί να επιβάλει το νόμο, παρασύρεται και πατάει τσίτα τα γκάζια του κι αυτός.

 

Το κόμικ είναι μια ακόμη απόδειξη της ευφυίας των Γάλλων στο πενάκι κι ακόμη κι αν νομίζεται ότι το θέμα "μηχανή" δε σας αφορά, οπωσδήποτε θα ξεκαρδιστείτε με την τρέλα που κουβαλάνε τα μέλη της ομάδας!

Link to comment
Share on other sites

Και μερικές πληροφορίες ακόμη:

 

Οι δημιουργοί: BAR2 (Christian Debarre) και FANE (Stéphane Deteindre)

 

και το team:

 

post-532-1188992601_thumb.jpgο Τζόε

post-532-1188992579_thumb.jpgο Εντ

post-532-1188992585_thumb.jpgο Γκουίντο

post-532-1188992592_thumb.jpgο Ζαννό

post-532-1188992616_thumb.jpgκι ο Μάντσεκ

post-532-1188992609_thumb.jpgΚαι μια χαρακτηριστική σκηνή

 

Για όσους ξέρουν γαλλικά και το επίσημο σάιτ

 

http://www.lucane.fr/frame2.htm

Link to comment
Share on other sites

Εγκρίνω και επαυξάνω την επιλογή του συγκεκριμένου κόμικ, το όποιο αν και αφορά μηχανόβιους αξίζει κανείς να διαβάσει μερικά τεύχη.

Μάλιστα να σημειώσω ότι ανάλογα με την ηλικία και το χαρακτήρα του κάθε ήρωα αντιστοιχεί και η ανάλογη μηχανή, την οποία παρουσιάζει σε μερικά τεύχη στο τέλος.

 

Το συγκεκριμένο κόμικ το πρωτόμαθα από ένα φίλο μηχανόβιο (είχε μια KTM μεγάλου κυβισμού και είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα με αυτή), ο οποίος όταν κάποια φορά είχε σπάσει το πόδι του (με τη μηχανή βέβαια) σχεδίασε στον τοίχο της κουζίνας του ένα ολόκληρο αγώνα joe Bar από τη μία άκρη ως την άλλη. Πραγματικά πρόκειται για φιλοσοφία. Καταστάσεις του τύπου – κοιμάμαι κάτω από την εικονίτσα μιας βέσπας, που από κάτω γράφει «η πρώτη μου αγάπη».

Link to comment
Share on other sites

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και κάθε μηχανή είναι απεικονισμένη με απίστευτη ακρίβεια. Στο τέλος του πρώτου τόμου (από τη Μαμουθ σε μας εδώ) έχει κι από ένα μικρό κειμενάκι για την κάθε μια τους. Είναι απλά αξιολάτρευτοι κι ας έπιαναν σλιπ-στριμ όταν εγώ ακόμη δεν είχα γεννηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..