Jump to content

Προτιματε Ασιμοφ η Κλαρκ;


A master duel  

30 members have voted

  1. 1. Ισαακ ή Αρθουρος;

    • Isaac Asimov
      25
    • Arthur Clarke
      5


Recommended Posts

Λοιπον,εχουμε μιλησει πολυ και για τους δυο,για τα εργα τους κτλ.Εχουμε πει οτι ο ταδε μας αρεσει ενω ο αλλος οχι.Ε τωρα ηρθε η ωρα να βγαλουμε τα σπαθια-η εστω τα ψηφοδελτια-και να δουμε ποιος ειναι καλυτερος.

Τι διαολο,το φαντασυ(Μαρτιν-Ερικσον) και ο τρομος(Μπαρκερ-Κινγκ) να εχουν clash of masters τους και εμεις να μεινουμε στην απ'εξω.Ε,οχι!Οχι! :trooper:

 

Στην μια γωνια ο Αρθουρ Κλαρκ

Γεννημενος το 1917 στην Αγγλια.Διασημος για τα 2001-Οδυσσεια του διαστηματος, Ραντεβου με το Ραμα,κα

Ιπποτης και εμπνευστης των δορυφορων που χρησιμοποιουνται στις τηλεπικοινωνιες.Του αρεσει να κανει μπανια στη Σρι Λανκα.

 

Στην αλλη γωνια Ο Ισαακ Ασιμοφ

Γεννημενος το 1920 στην ΕΣΣΔ.Διασημος για τα Γαλαξιακη αυτοκρατορια,Εγω το Ρομποτ κα.

Edit->Μεταναστης με φαβοριτες και κοκκαλινο σκελετο γυαλιων.Αναπαυεται εις τοπον χλωερον οποτε δεν θα παρεξηγηθει αν δεν τον ψηφισετε.

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Isaac Asimov με τα χίλια. Αγαπημένος από όταν ήμουν έφηβη. Μου αρέσει και ο Κλάρκ, αλλά προσωπικά θεωρώ τον Asimov καλύτερο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ψηφίζω Κλάρκ δαγκωτό! Τα ρομπότ του Ασίμοφ είναι ασυναγώνιστα μεν, αλλά Οδύσσεια, Ράμα κτλ. δεν ξεπερνιούνται..

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ,ας ψηφισω κι εγω τωρα χωρις να σας επηρρεαζω.

Ασιμοφ.

Το 2001 του Κλαρκ ηταν απο τα πρωτα ΕΦ που διαβασα και το θεωρω πολυ καλο.Εχει πολλα κλασικα βιβλια ΕΦ αλλα...συνηθως ειναι μια φοβερη ιδεα με μετριους χαρακτηρες,μετρια γραφη,μετρια πλοκη.Οχι οτι ο Ασιμοφ εχει κανα θεικο στυλ αλλα εχουν καλυτερη πλοκη τα βιβλια του ας πουμε.Και γραφει και πιο περιπετιωδη βιβλια και πιο αστυνομικα και και και.

Εχει και φαβοριτεsh(...)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Asimov! (Οι γονείς του οποίου δεν πήγαν σαν πρόσφυγες στην Αμερική αλλά σαν νόμιμοι μετανάστες όταν ο Isaac ήταν 3 χρόνων).

Τον ψήφισα για το σύνολο του έργου του που περιέχει και το πιο αγαπημένο μου βιβλίο ε.φ. ίσως, το End of Eternity και γιατί δεν έχω διαβάσει ούτε μία ιστορία του που να μην μου άρεσε ή να μη με ενθουσίασε.

 

Όμως συμπαθώ πολύ και τον Κλαρκ. Ειδικά η Οδύσσεια (όλα τα βιβλία) δεν παίζεται. Συγκαταλέγεται σίγουρα στους αγαπημένους μου συγγραφείς.

Edited by Dain
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οκ,αλλαξα τη λεξη να ειμαι πιο κορεκτ.

Και ναι το Τελος της Αιωνιοτητας ειναι ενα υπεροχο βιβλιο.Οχι το αγαπημενο μου αλλα σιγουρα στο τοπ 10.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν έχω προτίμηση: και οι δύο μου αρέσουν, γι' άλλους λόγους. Από την πιο ρομαντική σκοπιά, πάντως, κι εννοώ με την κανονική έννοια του ρομαντισμού, προτιμώ μακράν τον Asimov παρά τον Clarke. Ο τελευταίος, όμως, έχει χτυπήσει πολύ συχνά πολύ έξυπνα τα κουμπιά της κοινωνίας.

Link to comment
Share on other sites

asimov δαγνωτό! έχει γράψει τέλεια βιβλία, με τρελή υπόθεση. ίσως είναι περισσότερο μυθιστορηματικά και λιγότερο επιστημονικά σε σύγκριση με τα του κλαρκ. βασικά, οι δυο τους είναι δύο ιερά τέρατα της ε.φ., απλώς ο ένας γράφει μυθιστορηματικά και ο άλλος επιστημονικά. οι ιδέες του κλαρκ με έχουν συγκλονίσειm αλλά με έχει κουράσει το γράψιμό του. αντίστοιχα, το γράψιμο του ασίμωφ είναι πάρα πολύ καλό, οι ιδέες πολύ ελκυστικές, αλλά δεν είναι τόσο επιστημονικά αληθοφανείς όσο του κλαρκ (με σαφή εξαίρεση τον αετό (παίνεψε το σπίτι σου....) και τις αραχνο...κάτι-τέτοιο-τέλος-πάντων στα τελευταία του ράμα, τα οποία οκ, δεν είχαν το βαθμό αληθοφάνειας που περίμενα).

 

παρόλα αυτά, ασίμωφ. για τα ρομπότ του, και τον daneel olivaw, και το θεμέλιο, και το άλλο θεμέλιο, και τις μικρές ιστορίες που έγραψε, και... και... και....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με την πλειονότητα για τους λόγους, που αναφέρθηκαν και θα ψηφίσω και 'γω Ασίμωφ. Εξάλλου βρίσκω πιο συναρπαστικό το θέμα Ρομπότ - τεχνητή νοημοσύνη, το θεωρώ τη μελλοντική συνέχεια του μύθου της Mary Shelley.

 

Από Κλαρκ μόνο το Space Odyssey, μου άρεσε (και από την ταινία του Kubrick η σκηνή με το κόκκαλο...)

Link to comment
Share on other sites

Εφτασεεε....

http://www.youtube.com/watch?v=tZgy_B-7xrk...ted&search=

 

Αλλα ο Ασιμοφ ειπαμε...Και ταξιδια στο χρονο,και ρομποτ,και space opera και nightfall και και και...

Οπως παει το ανεκδοτο με τις αγελαδες βεβαια..."ε,ενταξει...και ο Κλαρκ"

Link to comment
Share on other sites

Asimov δαγκωτό! Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ούτε ένα τόσο δα κλικ διλήμματος! Πώς λέμε η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή; Κάπως έτσι.

 

Θυμάμαι όταν είχα αρχίσει να διαβάζω το Foundation... είχε πάρει φωτιά ο εγκέφαλος! Η Οδύσσεια φυσικά είναι εξαιρετικά αγαπημένη, αλλά... ο εγκέφαλος δεν είχε καεί εκεί, ίσα που είχε πάρει βράση :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο να διαλέξεις με μία απλή ψήφο ένα συγγραφέα, όταν ο καθένας τους έχει γράψει τόσο πολλά και καλά βιβλία, πρωτοποριακά στον καιρό τους. Την επιλογή μου λοιπόν, την επηρεάζει η προσωπική "σχέση" που έχω αναπτύξει με κάθε συγγραφέα.

 

Κλαρκ: Το τέλος της παιδικής ηλικίας, στα ελληνικά Επικυρίαρχοι, ήταν το πρώτο εφ έργο για ενήλικες που διάβασα, κάποια στιγμή στο γυμνάσιο. Τι τύχη! Μου άνοιξε ένα ολόκληρο κόσμο, με έβαλε να ψάχνω, να διαβάζω, να συγκρίνω. Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή μου, αν αντί τους Επικυρίαρχους είχα διαβάσει κάτι άλλο, κάτι πιο δεύτερο... Ακολούθησε η ταινία Οδύσσεια, την οποία μου διηγήθηκε η αδελφή μου (που μόλις την είχε δει στην Αθήνα) τόσο λεπτομερώς, με το ν και το σ, με τους διαλόγους και τα σκηνικά, που όταν τελικά την είδα λίγα χρόνια μετά ήταν σαν να την έχω ξαναδεί. Μια ταινία, αλήθεια, καταπληκτική. Έτσι σιγά σιγά διάβασα όλον τον Κλαρκ, έστω και στις πολύ κακές μεταφράσεις του Κάκτου (χωρίς φυσικά να το καταλαβαίνω τότε). Και έπειτα ήρθε η Οδύσσεια ΙΙ, κάπου στη 2α Λυκείου, όπου μου έδωσε το ερέθισμα να γράψω στον Κλαρκ και να λάβω χειρόγραφη απάντηση, στο περιθώριο της τυποποιημένης επιστολής που έστελνε. Καταλαβαίνετε πώς ένιωσα... Έφηβος, με το γράμμα του Κλαρκ στα χέρια... Τον αγάπησα τον Κλαρκ. Μου άρεσε το τεχνομπαμπλ του. Και στο Ραντεβού με το Ράμα, σε αυτό το λιτά γραμμένο, αλλά στηριγμένο σε τόσο γοητευτική ιδέα βιβλίο, νομίζω έπιασε κορυφή. Αργότερα είδα και τα αρνητικά του. Κυρίως το τραβηγμένο από τα μαλλιά χιούμορ στους διαλόγους του, που με εκνεύριζε. Τις μέτριες συνέχειες της Οδύσσειας. Αλλά δεν έπαψα να τον θεωρώ σπουδαίο.

 

Ασίμοφ: Διαβάζω -γυμνασιόπαιδο επίσης- τα ρομπότ και ανακαλύπτω ένα συγγραφέα έξυπνο, ικανό όχι απλά να πει μια ιστορία,

αλλά να χτίσει ολόκληρο κόσμο από ποζιτρονικούς εγκεφάλους, να τον θεμελιώσει σε νόμους και να βασίσει πάνω τους ιστορίες γεμάτες απρόοπτα και κρίσεις. Και μετά έρχεται το Θεμέλιο, η σαγηνευτική εμφάνιση ενός επιστήμονα που μέσα από τα μαθηματικά καταστρώνει ολόκληρο σχέδιο για τη διάσωση του πολιτισμού, σε μια αυτοκρατορία σε παρακμή. Γοητευτικό, δεν είναι; Επιπλέον, έγραψε το The Gods Themselves, ένα κορυφαίο βιβλίο για την επιστήμη και την εξωγήινη ζωή (ταυτόχρονα). Ίσως, το αριστούργημά του. Ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του ο Ασίμοφ. Τον αγάπησα και αυτόν από μικρός, μόνο που εξακολούθησα να τον διαβάζω όσο μεγάλωνα, περισσότερο από τον Κλαρκ. Μου αρέσει η τετράγωνη λογική του και η δόμηση των μυθιστορημάτων του, κουτί κουτί, κεφάλαιο κεφάλαιο, ανεβαίνει, χειρίζεται καλά τα αναπάντεχα και τα γυρίσματα της πλοκής. Σε κάνει να θέλεις, περισσότερο από τον Κλαρκ, να γυρίσεις σελίδα.

 

Οκ, ξέρετε ποιον διάλεξα.

Edited by nikosal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φημολογείται ότι μεταξύ τους συμφώνησαν ότι ο Asimov θα θεωρούνταν ο καλύτερος συγγραφέας επιστήμης και ο Clarke ο καλύτερος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας ("Asimov-Clarke Treaty of Park Avenue").

 

Λίγο λιτός σε περιγραφές, ίσως παραπάνω εγκεφαλικός, είναι όμως ακριβώς ό,τι μου αρέσει! Asimov ολέ! Και βέβαια τα διηγηματάκια του... είναι απίθανα! Έχετε διαβάσει το "The Last Question" ή το "Someday";

Link to comment
Share on other sites

Το διήγημα "The Last Question" είναι το πιο αγαπημένο μου διήγημα ε.φ. γενικώς. :)

 

Από ό,τι είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του "I, Asimov" ο καλός μας δόκτωρ είχε μια "περίεργη" φιλική σχέση με τον Άρθουρ Κλαρκ. Είχαν αποφασίσει να λένε πως ο καθένας τους ήταν ο "δεύτερος" καλύτερος συγγραφέας ε.φ. βάζοντας σαν πρώτο τον άλλον. :tongue:

Αλλά δεν έμεναν μόνο σ'αυτό το παιχνίδι. Παρ'ολο που γενικά δεν ταξίδευαν και ο Κλαρκ ζούσε στη Σρι-Λάνκα έστελναν επί πολλά χρόνια ο ένας στον άλλον αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά που ανέφεραν κάτι, μια κριτική/σχόλιο/άρθρο που αφορούσαν τον καθένα. Ο Ασίμωφ για τον Κλαρκ και ο Κλαρκ για τον Ασίμωφ.

Αλλά δεν το έκαναν μόνο για λόγους πληροφόρησης, αφού και οι δυο τους δεν έχαναν ευκαιρία να στέλνουν ακόμα και τις πιο "θαφτικές' και άκυρες κριτικές και σχόλια "μην πάει και ο καθένας τους δεν την δει"! :lol: Συχνά μάλιστα συνόδευαν τα αποκόμματα με διάφορα πειρακτικά σχόλια.

Υποθέτω πως ο Ασίμωφ που είχε και ένα κόλλημα με τα πονηρά limericks θα τον είχε τρελάνει τον Κλαρκ αλλά και οι ατάκες του άλλου δε φαντάζομαι να πήγαιναν πίσω!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Από τις αγαπημένες μου ιστορίες είναι Η Τροφή των Θεών, Η Τελευταία Ερώτηση, και Το Άστρο. :)

Link to comment
Share on other sites

Και το Nightfall η αρχική ιστορία (δεν ξέρω για το βιβλίο με τον Silverberg πόσο καλό είναι), είναι από τις καλύτερες. "Η τελευταία ερώτηση" είναι πράγματι απίστευτη ιστοριούλα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά δε θα ψηφίσω για να μην αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Έχω διαβάσει μόνο ένα ή δύο κομμάτια από τον καθένα (Κλαρκ- Επικυρίαρχοι και 3001 και Ασίμοφ-την τροχιά της τρέλας) οπότε θα ήταν κακία εκ μέρους μου να γείρω τη ζυγαριά από δω ή από κει. Αν ψήφιζα θα ήταν Κλαρκ. Μου φαίνεται μεστότερος ο λόγος του.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νομίζω ότι το καλύτερο σχόλιο ήταν το εξής: "Ο Κλαρκ στα βιβλία του έχει μία φοβερή ιδέα, μέτριους χαρακτήρες, μέτρια πλοκή, μέτριους διαλόγους". Και επιπλέον υπάρχουν βιβλία του με ισχνή πλοκή και μάλλον ανιαρά (βλ. τη μανία του με τα δυστυχήματα στο διάστημα, καταστάσεις στις οποίες πάντα κάποιος πανέξυπνος μηχανικός βρίσκει τη λύση με πολύ techbabble). Κι εγώ ξεκίνησα στο Γυμνάσιο με Οδύσσεια, Ράμα και σία αλλά ο Ασίμωφ είναι σαφέστατα καλύτερος συγγραφέας: σφιχτή πλοκή, αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες με πάθη και ...χαρακτήρα (σε αντίθεση με τους "ξύλινους" επιστήμονες και μηχανικούς του Κλαρκ -κλισέ προσδιορισμός για τον αγαπητό Άρθουρ αλλά πέρα ως πέρα αληθινός- που είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους), ενώ η σύνθεση σχεδόν όλου του έργου του σε έναν ενιαίο αφηγηματικό κόσμο του δίνει άλλο "αέρα". Βεβαίως αν με πίεζαν να διαλέξω ανάμεσα τους θα έλεγα ...Ντικ :rolleyes:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

O Clarke ειχε μια φαντασια και οραματα που ο Αsimov απλα δεν ειχε αν και βεβαια ηταν και αυτος εξαιρετικος.

Edited by karatasiospa
Link to comment
Share on other sites

Asimov φυσικά.

Golan Trevize, ο χαρακτήρας που έκανε τον Lucas να εμπνευστεί τον Han Solo. Trantor ο αυθεντικός Coruscant.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν ψήφισα διότι δεν έχω διαβάσει (αρκετά) κανέναν από τους δύο. Από τα αποτελέσματα του poll, μάλλον θα πρέπει να αναβάλω το ραντεβού μου με τον Ράμα

Link to comment
Share on other sites

Όχι, μην το αναβάλλεις. Μια χαρά βιβλίο είναι (αν και η καταπληκτική τότε ιδέα του πλέον δεν φαίνεται τόσο groundbreaking). Εκτός αν διαβάζεις αποκλειστικά για καλογραμμένους διαλόγους, πολυεπίπεδους χαρακτήρες, εξαιρετική γραφή, δαιδαλώδη πλοκή κτλ. 

 

Το ότι προτιμάμε τον Ασίμοφ, δεν σημαίνει ότι δεν μας αρέσει ο Κλαρκ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..