Jump to content

FAQ: Λίστα των καλύτερων βιβλίων τρόμου


Cosmo
 Share

Recommended Posts

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τι είναι η «λίστα των καλύτερων βιβλίων τρόμου»;

Ένας πίνακας που περιλαμβάνει τα καλύτερα βιβλία τρόμου που έχουν γραφεί, όπως τα αξιολόγησαν και τα κατέταξαν τα μέλη του φόρουμ.

 

Ποιος είναι ο στόχος της λίστας;

Η λίστα μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του φόρουμ να ανακαλύψουν συγγραφείς και τίτλους που δεν γνώριζαν και να καθοδηγήσει τους νεότερους αναγνώστες -τους λιγότερο εξοικειωμένους με τον τρόμο- να επιλέξουν βιβλία για ένα καλύτερο ξεκίνημα.

 

Ποιοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της λίστας;

Όλα τα μέλη του φόρουμ. Μοναδική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει ένα μήνα από την εγγραφή τους και φυσικά να έχουν διαβάσει (κατά προτίμηση πρόσφατα!) το βιβλίο που προτείνουν ή αξιολογούν.

 

Πώς μπαίνει ένα βιβλίο στη λίστα;

Χρειάζεται να το προτείνουν με ανεξάρτητα μηνύματά τους στο topic «αξιολόγηση καλύτερων βιβλίων τρόμου» τρία μέλη του φόρουμ. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί α) ότι θα υπάρξει στη συνέχεια ανάλογο ενδιαφέρον για την αξιολόγησή του και β) ότι αρκετά μέλη συμφωνούν πως το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει σε ένα από τα ρεύματα του τρόμου (καθώς για ορισμένα βιβλία υπάρχει διχογνωμία). Μόλις ένα βιβλίο μπει στη λίστα, μπορούν να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις για αυτό!

 

Προτείνουμε να μπουν στη λίστα μόνο τα βιβλία που θεωρούμε «αριστουργήματα» του τρόμου;

Όχι, κάθε άλλο. Προτείνουμε ένα βιβλίο επειδή θεωρούμε ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να τύχει αξιολόγησης από τα μέλη. Μην ξεχνάτε ότι η λίστα, αν όλα πάνε καλά, θα συμπεριλαμβάνει κάποια στιγμή εκατοντάδες αξιολογημένα βιβλία, συνεπώς ένα βιβλίο που εμείς θεωρούμε απλά «καλούτσικο» μπορεί άλλα μέλη να το θεωρήσουν πολύ καλό και να το σπρώξουν στις ψηλότερες θέσεις. Μην ξεχνάτε ότι μέρος της διασκέδασης είναι να δούμε πώς αξιολογούν τα άλλα μέλη κάποια βιβλία που εμάς δεν μας ενθουσίασαν ιδιαίτερα.

 

 

Ποια μορφή έχει η λίστα;

Κάθε βιβλίο στη λίστα ακολουθεί την εξής μορφή (παράδειγμα):

 

7 (8) Stephen king, It / Το Αυτό, (6)

 

όπου: 7 η θέση που καταλαμβάνει στη λίστα αυτή την εβδομάδα, (8) η θέση του την περασμένη εβδομάδα (συνεπώς στο παράδειγμά μας «Το Αυτό» έχει ανέβει σε μια εβδομάδα μια θέση). Ακολουθεί συγγραφέας και τίτλος στο πρωτότυπο και τα ελληνικά και στην τελευταία παρένθεση ο αριθμός των μελών που το έχουν αξιολογήσει (6 μέλη).

 

Η αξιολόγησή μου είναι μυστική ή φανερή;

Η αξιολόγησή κάθε μέλους για οποιοδήποτε βιβλίο, όπως και οι προτάσεις για την είσοδο βιβλίων στη λίστα είναι μόνο φανερές και αποστέλλονται στα αντίστοιχα topic «προτάσεις για λίστα» και «αξιολογήσεις βιβλίων στη λίστα» προκειμένου να καταρτιστεί ο πίνακας από τον υπεύθυνο αλλά και να γίνει δημόσια συζήτηση. Θυμηθείτε, έχετε απόλυτο δικαίωμα να βαθμολογήσετε όπως θέλετε αλλά επίσης είναι ελεύθερα τα υπόλοιπα μέλη να σχολιάσουν και να συζητήσουν, αν το επιθυμούν, τη βαθμολογία σας.

 

Μπορώ να ανακαλέσω μια βαθμολόγησή μου;

Έχετε δικαίωμα να ανακαλέσετε την αξιολόγηση ενός βιβλίου υποβάλλοντας καινούργια, μόνο όταν έχουν περάσει τρεις μήνες από αυτήν που ανακαλείτε.

 

Αξιολογούνται μόνο ξένα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά;

Όχι, αξιολογούνται όλα τα βιβλία τρόμου που έχουν γραφεί από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, είτε έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είτε όχι. Εξάλλου για εκείνα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά δεν λαμβάνεται υπόψη (στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό) η ποιότητα της μετάφρασης. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να σχολιαστεί η δουλειά του μεταφραστή σε άλλο σημείο του φόρουμ.

 

Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τη συμπλήρωση της λίστας;

Η λίστα εξελίσσεται και αλλάζει κάθε βδομάδα και έτσι θα γίνεται στο διηνεκές καθώς (ευτυχώς!) συνεχώς γράφονται νέα βιβλία.

 

● Πώς αξιολογούνται οι σειρές (πχ. Books of Blood, The Black Tower, κλπ.);

Αξιολογούνται μέρος προς μέρος εκτός και αν συμφωνηθεί εκ των προτέρων ότι μια σειρά πληροί ταυτόχρονα τα ακόλουθα τέσσερα κριτήρια: τα μέρη της σειράς έχουν γραφεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν κοινό ύφος και ποιότητα, δεν είναι αυτοτελή και δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδη. Τα πρώτα τρία κριτήρια είναι αυτονόητα, το τέταρτο έχει εισαχθεί προκειμένου να είναι δυνατή η αξιολόγηση ενός έργου χωρίς να έχει προηγουμένως υποχρεωθεί το μέλος να διαβάσει… 5,000 σελίδες! Πάντως με βάση την επιμέρους βαθμολογία των μερών μιας σειράς είναι δυνατόν (σε χωριστή λίστα) να καταταγούν και οι σειρές.

 

Πώς αξιολογούνται οι συλλογές διηγημάτων και τα διηγήματα;

Για την ώρα δεν αξιολογούνται διηγήματα (θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει αργότερα το αντικείμενο άλλης λίστας). Αξιολογούνται όμως συλλογές διηγημάτων που έχουν κυκλοφορήσει σε ενιαίο τόμο και έχουν καθιερωθεί ως αυτόνομη και ολοκληρωμένη συλλογή στη συνείδηση των αναγνωστών (πχ. το Nightmares and dreamscapes του Stephen King)

 

 

Μπορώ να συνοδεύω την αξιολόγησή μου με ένα μικρό κριτικό σημείωμα;

Αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, τα μέλη του φόρουμ παροτρύνονται να καταθέτουν μαζί με την αξιολόγησή τους και ένα συνοπτικό κριτικό σημείωμα (μέγιστο μέγεθος 150 λέξεις

 

Υπάρχει υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας;

Είναι αυτός που με βάση τις προτάσεις και αξιολογήσεις καταρτίζει και ενημερώνει τη λίστα κάθε βδομάδα. Ο υπεύθυνος έχει τον τελικό λόγο για ορισμένα ζητήματα (πχ. αν η τάδε σειρά θα αξιολογηθεί ενιαία ή όχι), την υποχρέωση να επιβλέπει την τήρηση των κανόνων και το δικαίωμα να παρεμβαίνει όπου είναι απολύτως απαραίτητο: Αν για παράδειγμα τρία μέλη προτείνουν το... «έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ως έργο τρόμου, ο υπεύθυνος της λίστας έχει δικαίωμα να μην το προσθέσει!

 

● Και τώρα τι γίνεται;

Αν επισκέπτεστε πρώτη φορά τα σχετικά topic, ρίξτε μια ματιά στη λίστα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ως σήμερα και συνεισφέρετε άμεσα τις δικές σας προτάσεις και αξιολογήσεις.

Edited by northerain
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..