Jump to content

Μόνο εδώ δεν την έχουμε..


Sileon
 Share

Recommended Posts

H ε.φ. την έχει, και με μεγάλη ανταπόκριση. Ο τρόμος την επανέφερε δυναμικά. Η φαντασία έκανε την δικιά της με δυνατό ξεκίνημα..Εδω?! Φτωχός συγγενής θα μας μείνει η γενική λογοτεχνία? :(

Τι θα λέγατε να ξεκινήσει κάποια στιγμή μια λίστα και εδώ? Βιβλία απλά, που αξίζει κάποιος να διαβάσει και δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες? Προσωπικά στο μυαλό μου έχω δύο λίστες που θα αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Η μία θα είναι για την κλασσικη λογοτεχνία. Απο τις ρίζες του πεζού λόγου μέχρι και τους σύγχρονους κλασσικούς. Η δεύτερη θα είναι με σύγχρονα έργα. Ακούω την γνώμη σας και τις προτάσεις σας.

 

Υ.Γ. Επειδή τώρα κάνουν το δυνατό τους ξεκίνημα οι λίστες Τρόμου και Φαντασίας, καλό είναι να αποκτήσουν τον ρυθμο τους πρώτα και μετα να μπει μπροστά μια νέα λίστα. Οπότε δεν θέτω την λίστα σαν ένα στόχο των επόμενων εβδομάδων.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρξει ανταπόκριση, κάθε ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν είμαι apriori αρνητικός.

Εκτιμώ όμως ότι το αντικείμενο μιας τέτοιας λίστας (γενικής λογοτεχνίας), ο αριθμός των έργων (δεκάδες χιλιάδες) και άλλοι παράγοντες καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο. Και δεν ξέρω αν θα έχει και νόημα. Θέλω να πω, υπάρχουν πολλά βιβλία και άρθρα για τα βιβλία που πρέπει κανείς να διαβάσει, κριτικές κλπ. Δύσκολα θα είχαμε να πούμε φτιάχνοντας μια λίστα κάτι καινούργιο. Αντίθετα στην εφ, τη φάνταζι κλπ. υπάρχει μικρή ως ασήμαντη βιβλιογραφία στην Ελλάδα και έχει νόημα (ως παρέα που διαβάζει τέτοια πράγματα) να προτείνουμε στον κόσμο τι πρέπει να διαβάσει και να διασκεδάσουμε κιόλας (γιατί τη λίστα εφ, από την αρχή, την είχαμε δει και ως διασκέδαση, ανταλλαγή απόψεων κλπ).

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τα λογοτεχνικά έργα που μας αρέσουν, που προτείνουμε στους άλλους να διαβάσουν κλπ. Το κάνουμε ήδη, μπορούμε να το κάνουμε και πιο οργανωμένα (πχ. "δέκα βιβλία που σας προτείνω να διαβάσετε και γιατί" --- κάπως έτσι).

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι λες. Και εγώ το σκέφτηκα αυτό. Βέβαια ο ρόλος της λίστας δεν είναι μόνο να "πει" κάτι καινούριο. Η διαδικασία δημιουργίας της παιδεύει, με την καλή ένοια, τα μέλη που την χτίζουν, εκτός απο το να ενημερώνει το απλό περαστικό. Αλλιώς θα μπορούσαν 5-10 μέλη που είναι εξπέρ, να δώσουν μια λίστα έτοιμη. Απο την άλλη κοιτώντας κανεις μια σελίδα απο το τόπικ που γράφουμε τι διαβάζουμε, θα καταλάβει ότι τα αναγνώσματα εκτός των ε.φ και φαντασίας, δεν είναι και λίγα. Συν της άλλης, η ύπαρξη της Γενικης λογοτεχνίας, σαν το 1/4 το αναγνωστικου πεδίου του φόρουμ, αφήνει πολύ χώρο για βιβλία που πιθανώς να στριμωχτούν με το στανιό σε κάποια απο τις άλλες λίστες και πάρα πολλά άλλα που ποτε δεν θα προταθουν, όντας σαν ασχετα, παρ' όλο που θα έχουν υποστηρικτές και αναγνώστες.

 

Τώρα σε ότι αφορά μια λίστα που θα αποτελείται απο κλασσικά έργα, καταλαβαίνω οτι πιθανώς να ηχεί ανούσια, αφού όλοι μπορουν να ψάξουν και να βρουν. Απλά, εν είδη σφυγμομέτρησης παλι θα έχει ενδιαφέρον να δει κανεις την διαμόρφωση της απο εμάς. Δεν θα είναι ο μπούσουλας του οποιοδήποτε αναγνωστη, παρά θα δίνει την άποψη του εδω αναγνωστικού κοινού για "μεγάλα" βιβλία. Η κατάταξη γνωστών έργων μέσα απο το δικό μας φίλτρο.

 

Όπως και να έχει, αναγνωρίζω ότι μια τέτοια λίστα δεν έχει την βαρύτητα των υπόλοιπων και προσωπικα θα ήταν η τελευταια που θα αποζητούσα σε αυτό το φόρουμ. Είναι που ένοιωσα ένα κενό τώρα που πήραν μπρος όλες οι άλλες.. ^_^ .

 

 

Υ.Γ. Ρε βαρβαροι, θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ντοστογιέφσκι..

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το nikosal, απλά θα συμπληρώσω κάποιες σκέψεις. Καταρχήν το forum SFF, λόγω θεματολογίας και ονόματος, είναι φυσιολογικό να επικεντρώνεται σε λίστες με θέματα όπως το ΕΠ.Φαντασία, φαντασία και τρόμος. Εξάλλου ένα μεγάλο ποσοστό από τα άτομα που έχουν ασχοληθεί με το ένα είδος συνήθως έχουν περάσει λίγο πολύ και από τα άλλα. Βέβαια υπάρχουν και φανατικοί παραμυθάδες, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για άστρα διαστημόπλοια και παρόμοια, αλλά και οι αντίθετη περίπτωση hardcore SF. Όλοι αυτοί έχουν βρεί τη θέση τους και ζουν αρμονικά σ'αυτή την κιβωτό της γνώσης. Έτσι κάποιος λοιπόν θα αναρωτηθεί γιατί όχι και γενική λογοτεχνία.

 

Βέβαια βιβλία "γενικής" λογοτεχνίας έχουν παρουσιαστεί σε αρκετά τόπικ του forum, πρόσφατα θυμάμαι και μια συζήτηση για τον Στεινμπεργκ. Οπότε δεν μπορεί να ειπωθεί ότι τα έχουμε παραμελήσει, απλά όπως πολύ σωστά έθεσε και ο nicosal κάτω από τον τίτλο "γενική λογοτεχνία" επικρατεί χάος.

Το τόπικ κλασσική λογοτεχνία θεωρώ είναι πιο προσιτό. Γενικά όσο περιορίζεται η θεματολογία είναι πιο έυκολα τα πράγματα. Είναι σαν να προσπαθείς να οργανώσεις μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο. Φανταστείτε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με ένα ράφι "γενική λογοτεχνία", θα ήταν τεράστιο αυτό το ράφι.

 

Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος σε καμία τέτοια προσπάθεια, αλλά ίσως θα μπορούσε να μπει σαν ένα τόπικ όπου απλά θα μπορούσε κάποιος να παρουσιάσει βιβλία, που διάβασε του άρεσαν ή δεν του άρεσαν, και όχι λίστα.

Γενικά δεν τα πάω καλά με τις λίστες. Σκέφτομαι ότι καμία λίστα δεν μπορεί να συμπεριλάβει την πιθανότητα να γνωρίσει κάποιος ένα βιβλίο ή ένα συγγραφέα. Η πιθανότητα αυτή είναι παρόμοια με την πιθανότητα να γνωρίσεις κάποιος έναν άνθρωπο. Έτσι ο καθένας γράφει και κρίνει τα βιβλία, που έτυχε να διαβάσει, μέχρι μια χρονική στιγμή. Μπορεί ας πούμε η τοποθέτηση ενός βιβλίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο βιβλιοπωλείο να τράβηξε σε κάποιον την προσοχή και αποτελεί την βασική αιτία το διάβασε. Με άλλα λόγια καμία λίστα δεν είναι αντιπροσωπευτική γιατί δεν περιλαμβάνει την πιθανότητα όσων δεν έτυχε να δεις.

Γενικά είμαι πιο πολύ υπέρ του διαβάζω ένα βιβλίο και γράφω 5 κουβέντες, γιατί μου/ή δεν μου άρεσε. Τα υπέρ και τα κατά, βρε αδερφέ και όχι μια ξερή βαθμολογία και τέλος. Άντε βγάλε άκρη.

Edited by 0Nautilus0
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..