Jump to content

Πρώτο Κόμιξ;


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Έχετε υπόψη σας ποιο ήταν το πρώτο κόμιξ που φτιάχτηκε ποτέ; Και ποιος το έφτιαξε. Και, γενικότερα, ποιος κατέβασε την ιδέα να φτιάχνονται κόμιξ;

 

 

(Απλή περιέργεια.)

Link to comment
Share on other sites

Απο ένα αρθράκι που είχα διαβάσει παλαιότερα, έχω την εντύπωση οτι το πρώτο "επίσημο" κόμικ ήταν το The Yellow Kid (ή The Yellow Boy, δεν θυμάμαι), που ήταν stripάκι σε εφημερίδα.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι είναι το Yellow Kid, του R.F. Outcault, και πρωτοεμφανίστηκε το 1894.

Βέβαια κωμικές γελοιογραφίες υπήρχαν και παλαιότερα αλλά επίσημα θεωρείται αυτό σαν το πρώτο.

 

Το Yellow Kid δεν ήταν Κινεζάκι όπως πολλοί νομίζουν αλλά λεγόταν Mickey Dugan. Φόραγε μια μακριά άσπρη ή κίτρινη κελεμπία πάνω στην οποία γράφονταν τα "λόγια" που έλεγε. Μίλαγε σε μία slang της εποχής, κοινή στους μικροαστούς της Νέας Υόρκης τότε.

Στην αρχή εμφανιζόταν μόνος του σε στριπάκια του ενός πάνελ, ενώ αργότερα έγινε και χαρακτήρας σε ένα από τα παλιότερα comic strips που νομίζω εκδίδεται ακόμα, το Hogan's Alley.

H επιτυχία του ήταν τέτοια που γρήγορα άρχισε να χρησιμοποιείται σε παντός είδους διαφημήσεις στις εφημερίδες για διάφορα προιόντα.

Συχνά ο/οι δημιουργοί του κατηγορήθηκαν για εθνικές διακρίσεις, (παρ'όλο που σατίριζαν και καυτηρίαζαν διάφορες κοινωνικές καταστάσεις) και μάλιστα από τον Yellow Kid, και το κίτρινο χαρτί της εφημερίδας (όπως και από κάποια ανυπόστατα άρθρα που δημοσίευε) βγήκε και ο όρος "κίτρινη δημοσιογραφία".

 

Να μια εικόνα του πιτισιρικά και 2 links για σχετικά sites. Το πρώτο είναι το site της "R.F. Outcault Society" ενώ το δεύτερο έχει πάρα πολλά ολοσέλιδα "Κυριακάτικα" έγχρωμα στριπάκια και πολλές άλλες πληροφορίες.

 

post-59-1097867705_thumb.jpg

 

http://www.neponset.com/yellowkid/

http://www.people.virginia.edu/~mmw3v/html/ykid/intro.htm

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Ναι, το The Yellow Boy ήταν ο πατέρας όλων, βέβαια από την άλλη δεν μπορείς να πεις με σιγουριά γιατί τα κόμικς αποτελούν ένα τεράστιο χώρο και τρέχα-γύρευε ποιά ήταν η πρωτότυπη ιδέα και πότε :)

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το The Yellow Boy ήταν ο πατέρας όλων, βέβαια από την άλλη δεν μπορείς να πεις με σιγουριά γιατί τα κόμικς αποτελούν ένα τεράστιο χώρο και τρέχα-γύρευε ποιά ήταν η πρωτότυπη ιδέα και πότε

 

Κατ'αρχήν καλώς ήρθες, Liu.

 

Nαι, το Yellow KID ήταν το πρώτο κόμικ, όχι τόσο από την άποψη της ιστορικότητας, (θα μπορούσε κάποιος να πει πως και τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά είναι μια μορφή κόμικς) αλλά επειδή ενσωμάτωνε όλες τις "τεχνικές" και τη ειδική "γλώσσα" των κόμικς, όπως τα πάνελς σε ακολουθία, τα μπαλόνια με τις λέξεις μέσα σε αυτά κλπ.

 

Στην πραγματικότητα το πρώτο comic-book ήταν μια συλλογή από ήδη εκδομένα στριπάκια εφημερίδων γύρω στο 1917, ενώ το πρώτο original comic-book ήταν ένα τεύχος του Buck Rogers, στο οποίο όταν τελείωσαν οι ανατυπώσεις από στριπάκια ο εκδότης είχε την ιδέα να πάρει κάποιον ζωγράφο να σχεδιάσει νέες ιστορίες.

 

Όσο για το "τρέχα-γύρευε" που λες, ε, αυτοί που ενδιαφέρονται για την ιστορία των κόμικς, "τρέχουν" και "γυρεύουν". :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..