Jump to content

Legion of Super-Heroes. 50 years.


Oberon
 Share

Recommended Posts

"Imagine if you will... a world to come, a world transformed, a humanity beyond even our wildest imaginings.

If our lives and the struggles we face were able to purchase that future, how could we not be grateful for the opportunity to fight for that possibility? That tomorrow?"

 

 

 

post-59-1204141003_thumb.jpg

 

 

 

As the sun officially rose on February 27 in my current part of the world, I'd like to be the first to wish my old pals, the Legion of Super-Heroes - and its creators - a Happy 50th Anniversary.

 

 

Here's to 50 more for all those who have worn the post-59-1204140210_thumb.gif  on their finger.

 

 

So, to the Legionnaires of the LSH from all its versions: Rokk, Garth, Imra, Luornu, Tinya, Reep, Lyle, Gim, Kal, Kara, Querl, Thom, Lar, Jo, Pete, Salu, Dirk, Chuck, Tenzil, Jan, Ayla, Jimmy, Nura, Gnill, Val, Projectra, Andrew, Lana, Rond, Tasmia, Condo, Brin, Drake, Troy, Dawnstar, Blok, Jacques, Mysa, Brek, Pol, Ganglios, Quislet, Yera, Lydda, Berta, Kent, Myg, Marak, Stig, Myke-4, Bobb, Staq, Rhent, Drura, Ral, Peter, Dag, Ulu, Grava, Dori, Myke, E. Davis, Brita, Laurel, Celeste, Devlin, April, Danielle, Xao, James, Sussa, Bloodclaw, Firefist, Flederweb, Veilmist, Jenni, Zoe, Kon, Ti'julk, Dyrk, Jeka, Candi, Jazmin, Cece, I.Z.O.R, Shikari, Rol, Theena, and all those hopeful kids out there in Weisinger Plaza of Metropolis, Earth between the years 2958 and 3008 A.D.

 

 

HAPPY

ANNIVERSARY

 

post-59-1204143247_thumb.jpg

 

post-59-1204140210_thumb.gifONG

post-59-1204140210_thumb.gifIVE THE

post-59-1204140210_thumb.gifEGION!!!

 

...and thank you for always being there...

 

post-59-1204140375_thumb.jpg

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

H Legion δρα στον 30ο και 31ο αιώνα, χίλια χρόνια μπροστά από όσο είμαστε σήμερα. Οι χαρακτήρες είναι πάρα πολλοί - κάποιοι άνθρωποι και κάποιοι εξωγήινοι - και δεν έχουν καμμία σχέση με τους χαρακτήρες του Justice League που δρα στην εποχή μας, με εξαίρεση τον Superboy(Superman) και τη Supergirl (και κανα δυό άλλους guests) που ταξίδευαν στον 30ο αιώνα και ήταν (είναι?) μέλη της Legion. Αν και μέρος του DC Universe, το "υπο σύμπαν" της Legion of Super-Heroes είναι σχεδόν ανεξάρτητο από το υπόλοιπο.

 

Επίσης η Legion of Super-Heroes έχει άλλη "βάση" ούτως ειπείν από τη Justice League. Άλλη λειτουργία και άλλα ιδανικά. Είναι πιο αλτρουιστική κατ'αρχήν, πιο "ομαδική", πιο "cosmic" κλπ κλπ. Στην κλασσική Legion, ο Picard θα ένιωθε πολύ πιο άνετα από ό,τι ο Wolverine!

 

Στην Ελλάδα αρκετοί μπερδεύουν τις δύο ομάδες επειδή το καρτούν "Justice League" μεταφράστηκε σαν "Λεγεώνα των Υπερ-Ηρώων", ενώ υπάρχει ένα γενικό μπέρδεμα επειδή λειτουργούν πρακτικά 3 διαφορετικές εκδοχές της Legion αυτή τη στιγμή σε εναλλακτικά σύμπαντα.

2 όπου οι χαρακτήρες είναι ηλικίας μεταξύ 16-19 , και 1 - που είναι η κλασσική Legion και την επανέφεραν επιτέλους - όπου οι χαρακτήρες είναι πια γύρω στα 25-30 σε ηλικία αν όχι και λίγο παραπάνω.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Νά 'ναι καλά οι άνθρωποι, και είθε η σειρές της Legion να συνεχίσουν καλώς και μακροχρόνια! :abiggrin:

Link to comment
Share on other sites

Θα συνεχίσουν έτσι κι αλλιώς, Παναγιώτη. Ειδικά με όλο το spotlight πάνω στη Legion από πέρισυ και φέτος.

Πάντως τα ονόματα που έβαλα παραπάνω δεν είναι δημιουργοί ή φανς. Είναι τα μικρά ονόματα όλων των βασικών χαρακτήρων (μαζί με τους Substitutes και Honorary Legionnaires) που έγιναν Legionnaires σε όλες τις εκδοχές της Legion. Δε συμπεριέλαβα βέβαια τους μυριάδες supporting characters 50 χρόνων εκδοτικής ιστορίας.

 

Και ναι. Ξέρω και τα μικρά ονόματα και τα επίθετά τους και από πού κατάγονται κλπ. Είναι συνήθεια ανάμεσα στους Legion fans να αναφερόμαστε συχνά στους χαρακτήρες με τα μικρά ονόματά τους. Αυτή είναι άλλη μια διαφορά ανάμεσα στο Legion και άλλα κόμικς της DC όπως το Justice League. Δεν έχουν μυστικές ταυτότητες.

Link to comment
Share on other sites

Κι αυτά είναι πολύ καλά, Διονύση, και νά 'σαι καλά που μ' ενημερώνεις (ξέρω πολύ λίγα για τη Legion). :asmile:

Link to comment
Share on other sites

Έχω την ανάγκη να ευχηθώ σε σένα το "πολύχρονος", Διονύση. Αν έχω καταλάβει κάτι για τη σχέση σου με τη Λεγεώνα αυτή, τότε μάλλον γιορτάζεις κι εσύ μαζί τους. :holiday:

Edited by Naroualis
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ, Ευθυμία. Ναι, κατά κάποιους τρόπους γιορτάζω και γω. Το κόμικ αυτό, το σύμπαν αυτό, είναι κομμάτι της ζωής μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί ακόμα και σήμερα μια από τις λίγες "σταθερές" που έχω, γι'αυτό και έχει κάποια ιδιαίτερη αξία για μένα.

 

Αλλά όχι μόνο για μένα. Χτες πέρασα μεγάλο μέρος της μέρας συζητώντας στο Legion forum στα Message Boards της DC Comics όπου συμμετέχω συχνά-πυκνά, και σε ένα "virtual party" channel για τα 50 χρονια του Legion of Super-Heroes με ένα σωρό άλλους Legion aficionados από όλο τον κόσμο.

 

Oι Legion fans είμαστε μια ιδιαίτερη "φάρα" - από πάντα ήμασταν - και από κάθε ηλικία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κοντεύουν τα 60 και είναι πορωμένοι Legion fans. Αν και υπάρχουν διαφωνίες και καμμια φορά και εντελώς διαφορετικές απόψεις, γενικά το Legion forum (ένα από τα κάμποσα μεγάλα που υπάρχουν) είναι πολύ πιο ώριμο και πολύ πιο ενδιαφέρον από τα άλλα.

Αν και δεν είμαστε υπερβολικά πολλοί σε σύγκριση ας πούμε με τους φανς των X-Men, έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά - ακόμα κι αν δεν έχουμε επαφή ο ένας με τον άλλον - που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

 

Όλοι πιστεύουμε πως η αγαπημένη μας εποχή ή εκδοχή του Legion ήταν και η καλύτερη και την υπερασπιζόμαστε με πάθος.

 

Όλοι μας ξέρουμε, ή απορροφάμε πολύ γρήγορα, έναν απίστευτο όγκο από Legion trivia και τα χρησιμοποιούμε είτε για παιχνίδι, είτε για ενδιαφέρουσες κουβέντες. Σε αντίθεση με το φόρουμ π.χ. του Green Lantern όπου γίνονται ΟΙ καυγάδες για ανοησίες όπως "ποιος GL είναι ο καλύτερος", στο Legion forum και σε σχετικά blogs γίνεται debate με πιο πολιτισμένο τρόπο και συχνά η κουβέντα πάει σε ζητήματα αξιών, μελλοντολογίας, ηθικής, επιστήμης κλπ (και καμμιά φορά γίνεται και σφαγή για ψύλλου πήδημα όταν κοντράρονται κολλημένοι φανς της μιας ή της άλλης version).

 

Όλοι μας, ή σχεδόν όλοι, δεν εγκαταλείπουμε την ανάγνωση του κόμικ ή έστω το γενικό ενδιαφέρον μας για το Legion, ακόμα και όταν δεν μας αρέσει ο συγγραφέας ή ο ζωγράφος.

 

Σε αντίθεση με άλλα κόμικς, το αναγνωστικό κοινό του Legion έχει μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωστριών επειδή υπάρχουν πολλές ηρωίδες σε καθαρά πρωταγωνιστικούς ρόλους και στο legion υπήρξε η πρώτη γυναίκα-αρχηγός της ομάδας από τα 60ς. Επειδή το κόμικ είναι τοποθετημένο 1000 χρόνια στο μέλλον, το έδαφος ήταν πιο πρόσφορο για να εμφανιστεί ένας από τους πρώτους μαύρους superhero χαρακτήρες στα κόμικς (Tyroc), η πρώτη Ινδιάνα φουτουριστική ηρωίδα (Dawnstar) στα 70ς, και αργότερα ανοιχτά gay χαρακτήρες (όχι δωσμένοι και πολύ καλά όμως, imho).

 

Οι Legion fans θεωρούν τους εαυτούς τους κάπως "κλειστό" group, κυρίως επειδή είτε δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά στα 60ς (λόγω μιας σχετικής παιδικότητας και "campy" στοιχείων στο κόμικ εκείνη την εποχή), είτε επειδή αρκετοί δεν καταλαβαίνουν το όλο "mystique" του Legion και γιατί π.χ. όλοι ενθουσιαστήκαμε όταν μόλις χτες εμφανίστηκε μια ηρωίδα στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα 50 χρόνια του κόμικς, ενώ είχε εμφανιστεί μόνο σε δύο πάνελς ως τώρα! Όμως όλοι ξέραμε ποια είναι και τι κάνει!! (Κατά σύμπτωση και χωρίς να ξέρω πως θα εμφανιζόταν, πρόκειται για τη Rainbow Girl που σχεδίασα on a whim πριν μήνες).

Αυτή η "mystique" απλά δεν εξηγείται, όπως δεν εξηγείται και η ανάλογη του Σταρ Τρεκ σε μη-Τρεκκερς. Ίσως μέρος της γοητείας του να είναι η σχετικά semi-utopic-and-optimistic-yet-dangerous άποψή του για το μέλλον της ανθρωπότητας κάτι που έχει κοινό με το Σταρ Τρεκ.

 

Όλοι οι Legion fans θεωρούν τους χαρακτήρες και το σύμπαν του Legion "δικό τους" και σχεδιάζουν εικόνες ή γράφουν ιστορίες σε ένα απίστευτο ποσοστό αναλογικά με τον αριθμό τους. Η αιτία είναι πως οι editors της DC έκαναν μια πολύ έξυπνη κίνηση από τα 60ς και μετά, "χαρίζοντας" έτσι ένα κομμάτι του Legion στους φανς του (οι οποίοι συχνά το έσωσαν από την εξαφάνιση). Η κίνηση ήταν να εκλέγεται ο "αρχηγός" της Legion κάθε χρόνο από τους φανς! (Ο αρχηγός έχει οργανωτικό και όχι κυβερνητικό ρόλο, ούτε τίποτα έξτρα δικαιώματα γι'αυτό και οι άλλοι Legionnaires συνήθως τον/την αποκαλούν με ελαφρά πειρακτική διάθεση "Ο, fearless leader!")

Έτσι το Legion of Super-Heroes από την εποχή που εμφανιζόταν στο Adventure Comics ήταν το πρώτο κόμικ στο οποίο οι φανς *καθόριζαν* ένα μέρος της πορείας του περιοδικού! Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως οι editors ζητούσαν από τους φανς να στέλνουν προτάσεις για νέους χαρακτήρες, designs για κοστούμια και ιδέες για storylines, που καμμια φορά χρησιμοποιούνταν στο κόμικ, έκαναν το Legion να βρίσκεται πολύ *κοντά* στους φανς του!

 

Οι περισσότεροι Legion fans είναι και φανς της επιστημονικής φαντασίας. Αυτό πιθανά οφείλεται στο γεγονός πως οι αρχικοί δημιουργοί του Legion (αν και η πρώτη ιστορία ήταν απλά μια gimmick story για τον Superboy αλλά οι φανς λύσσαξαν να ζητούν *MORE LEGION* από την πρώτη στιγμή) ήταν γνωστοί συγγραφείς ε.φ, όπως ο Otto Binder και ο Edmond Hamilton!

Aν και σουπερηρωικό κόμικ, λόγω της τεράστιας έμφασης σε science fictional concepts, σε κοινωνικά θέματα όπως το ρατσισμό, και στο characterization - όπως έιπα και πιο πριν οι Legionnaires αν και έχουν κωδικά ονόματα, δεν έχουν μυστικές ταυτότητες και έτσι οι ρόλοι τους σαν "άτομα" και σαν "super heroes" δεν διαχωρίζονται όπως π.χ. στο Superman ή το Batman κλπ κλπ. - το Legion ήταν και είναι δημοφιλές ακόμα και ανάμεσα στους sci-fi fans μερικοί από τους οποίους έγιναν αργότερα συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.

Κάποιοι από αυτούς κάνουν κάποια "tributes" στο Legion μέσα από στα έργα τους -για να το πω ευγενικά - και μόνο όσοι είναι "in the know" μπορούν να τα αναγνωρίσουν.

Κραυγαλαίο παράδειγμα είναι ο Michael J. Straczynski που έκανε την Interlac - την "κοινή" γλώσσα που μιλούν στον 30ο αιώνα και πρωτοεμφανίστηκε στο Legion μαζί με τα σύμβολά της - "κοινή" γλώσσα και στο Babylon 5!! Τέτοιες επιρροές μπορεί να δει κανείς - και τις παραδέχονται και οι ίδιοι οι δημιουργοί βέβαια - και στο Farscape και το Star Trek και αλλού.

 

Tέλος, ΟΛΟΙ οι Legion fans δεν χάνουν ποτέ την παραμικρή ευκαιρία να μιλήσουν επί μακρόν για το "σύμπαν" τους, σε όποιον ατυχή ρωτήσει "τι είναι το Legion" αλλά ακόμα και να μη ρωτήσει! Δε χρειάζεται να δώσω παράδειγμα για αυτό το τελευταίο, ε?

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Τα 50 χρόνια του Legion "γιορτάστηκαν" με διάφορες ειδικές εκδόσεις μέσα στο 2008, αλλά σίγουρα μια από τις καλύτερες εκπλήξεις ήταν το επεισόδιο Legion της σειράς Smallville, όπου είδαμε για πρώτη φορά τη Λεγεώνα να ενσαρκώνεται από ηθοποιούς (έστω κι αν το επεισόδιο παίχτηκε προχτές).

Ε, μετά από τη σειρά κινουμένων σχεδίων και τώρα το τηλεοπτικό επεισόδιο, τι μένει? Η ΤΑΙΝΙΑ! Για να δούμε τι θα φέρει το μέλλον. :D

 

Μια παρουσίαση του επεισοδίου "Legion", έγραψα σε σχετικό τόπικ εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..