Jump to content

Recommended Posts

.... Ή με λίγα λόγια, αμφιλεγόμενο (αφού έγραψα και την εξυπνάδα μου). Προσωπικά, είμαι φανατικός Dickhead, και θα ήταν αναμφίβολα το αγαπημένο του βιβλίο για εμένα, αν δεν είχε γράψει μετά εκείνο το συγκλονιστικό a Scanner Darkly, που μάλλον θα με κυνηγάει σε όλη μου τη ζωή.

 

Το UBIK νομίζω είναι απλά το αποκορύφωμα της δημιουργικής παράνοιας του Dick και του προβληματισμού που υπάρχει σε όλο του το έργο για τη φύση και την αντικειμενικότητα της πραγματικότητας. Η (αντικειμενική) πραγματικότητα απλά δεν έχει πια καμία σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι από πού την κοιτάς. Ο τρελός (με δίπλωμα) Phil λυώνει και ξαναπλάθει τον κόσμο όπως του κατέβει. Σχεδόν καταργεί και τα όρια ζωής και θανάτου. Η "ημιζωή" (half life) που εφευρίσκει είναι ένα από τα πιο ανατριχιαστικά ευρήματα που έχω δει ποτέ σε βιβλίο.

 

Ίσως μπορεί να πει κανείς ότι ο Dick προσπαθούσε ξανά και ξανά να γράψει το ίδιο βιβλίο. Μπορεί και να είναι έτσι. Εδώ πάντως, νομίζω ότι έφτασε το τέλειο.

 

Αναρωτιέμαι πάντως. Πώς ένας άνθρωπος που έβλεπε τον κόσμο όπως ήθελε το μυαλό του να τον δει, δείχνει τόσο φανερά δυστυχισμένος. Αλλά μάλλον σε άλλη περίπτωση θεωρούνταν άρρωστος

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιέμαι πάντως. Πώς ένας άνθρωπος που έβλεπε τον κόσμο όπως ήθελε το μυαλό του να τον δει, δείχνει τόσο φανερά δυστυχισμένος. Αλλά μάλλον σε άλλη περίπτωση θεωρούνταν άρρωστος

Θα έλεγα ότι ο Dick ήταν δυστυχισμένος. Η ζωή του ήταν γεμάτη απώλειες και αναζήτηση... Αλλά και το να αναρωτιέσαι/αναγνωρίζεις ότι ο κόσμος είναι κατασκεύασμα της αντίληψής σου σίγουρα θα έφτανε για να σε τρελάνει.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..