Jump to content

Τί προτείνετε από συλλογές Ωρόρα


Recommended Posts

Τις προάλλες ήμουν very close, very close στο να αγοράσω μια από τις κλασικές συλλογές διηγημάτων της Ωρόρα. Αν και έχω πάρει κατά καιρούς μερικά βιβλιαράκια Ωρόρα, παραδόξως κανένα από αυτά δεν είναι μια από τις συλλογές. Πολλές έχουν διηγήματα τόσο από διάσημους ξένους όσο κι από -σχετικά άσημους εκτός αν είσαι ψαγμένος- Έλληνες. Δεν είναι κόμπλεξ με τους Έλληνες. Πολλές φορές με χαλάνε και οι ξένοι αν δεν μου κάνουν κλικ.

Γενικά δεν είμαι των συλλογών διηγημάτων αλλά επειδή τελευταία άρχισα διάφορα μυθιστορήματα και τα έχω στη μέση... πιστεύω ότι καλύτερα να διαβάζω διηγήματα που είναι αυτοτελή. Θέλω διηγήματα με εξωγήινους πλανήτες κατά κύριο λόγο αλλά και με μελλοντική Γη δε με χαλάνε. Προτιμώ πετυχημένους ξένους τόσο από πετυχημένους Έλληνες όσο κι από λιγότερο πετυχημένους ξένους.

Εσείς εκεί έξω που έχετε γεμίσει τις βιβλιοθήκες σας με τα μικρά παλαιομοδίτικα βιβλιαράκια κάντε καμιά πρόταση!

Από μυθιστορήματα ένα μόνο είχα πετύχει και το σκεφτόμουν...το "Η επιλογή των θεών".Αλλά μετά διάβασα για τον συγγραφέα και φοβήθηκα μήπως μπλέξω με ειρηνικούς εξωγήινους να μου κάνουν κύρηγμα σε μια φάρμα των ΗΠΑ...

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Λατρεύω τις συλλογές Ωρόρα, μέσα από αυτές ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με ΕΦ. Πίσω από τα φτηνά εξώφυλλα και τους συχνά μπερδεμένους ή ακόμα και λάθος (!) τίτλους στα οπισθόφυλλα μπορείς να βρεις μερικά υπέροχα διηγήματα. Όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους (αλλά σίγουρα και για αυτούς) προτιμάω τα πρώτα τεύχη της συλλογής όπου προλόγιζε και μετέφραζε ο θεός Γιώργος Μπαλάνος. Αριστουργήματα τα τεύχη 2,3,4,5 της συλλογής. Στο 3 θα βρεις και την πιο υπέροχη χρονομηχανή που "εφευρέθηκε" ποτέ, δια χειρός Ray Bradbury... Με κλειστά μάτια πάρτα. Άλλωστε δεν κοστίζουν και πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά, οι πρώτοι δέκα "τόμοι" είναι must! Γενικά όσο πιο μικρός ο αύξων αριθμός, τόσο πιο καλά τα διηγήματα. Και θυμάμαι καλά ότι οι πρώτοι πέντε τόμοι είναι απλώς απάλευτοι! Δεν θέλω να σου παραφουσκώσω τα μυαλά και μετά να απογοητευτείς, αλλά παίζουν εκεί μέσα μερικά από τα πιο κλασικά αριστουργήματά της Ε.Φ. Όπου τα βρεις, χτύπα τα και μην το πεις κανενός.

Link to comment
Share on other sites

Βρήκα κάπου κάποια.Και θέλω να τα πάρω γιατί παρατηρώ ότι σιγά σιγά εξαφανίζονται από τα βιβλιοπωλεία.Στην Αθήνα μπορεί να βρίσκετε μαγαζάκια με παλιά βιβλία κτλ αλλά στην επαρχία είναι ζόρικα τα πράγματα.Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση διαφέρει αρκετά από την Αθήνα...

Θυμάστε τίτλους;Νούμερα δεν είχα προσέξει.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που λέω (τα 2-5) εγώ είναι Ιστορίες με Εξωγήινους, με ταξίδια στο Χωρόχρονο, με Κοσμικές Περιπέτειες και με Πλάσματα από Μέταλλο.

 

Το Νούμερο 1 είναι από Παράξενους Κόσμους.

 

Ξαναλέω, πάρτα χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Συγκινήθηκα τώρα. Θα πάω να τα ξαναδιαβάσω

 

 

ΥΓ Αν δεν κάνω λάθος, η Πρωτοπορία τα έχει όλα και αν έχεις τη δυνατότητα μπορείς να τα παραγγείλεις από το site, μιας και δεν μένεις Αθήνα

Edited by aScannerDarkly
Link to comment
Share on other sites

Τι μου θυμίσατε τώρα... Πλάκα-πλάκα και εγώ έτσι ξεκίνησα με την Ε.Φ. λογοτεχνία, Απαγορευμένος Πλανήτης και Ωρόρα... w00t!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τις Κοσμικές περιπέτειες ήταν στα χέρια μου.Το άλλο με το Χωροχρόνο είναι με ιστορίες για timetravel κτλ;Γιατί κοιτούσα και ένα τέτοιο.Και Εξωγήινους μου φαίνεται είδα.Σίγουρα όχι Πλασματα από μέταλλο.

Link to comment
Share on other sites

Oτι και να πάρεις καλό θα είναι, γενικά. Προσωπικά μου άρεσαν περισσότερα τα τρόμου(αν και δεν θυμάμαι τίτλους τώρα) και φυσικα αυτά της μυθολογίας Κθουλού. Τα πρώτα με εισαγωγές και μεταφράσεις Μπαλανου είναι μάλλον καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τις Κοσμικές περιπέτειες ήταν στα χέρια μου.Το άλλο με το Χωροχρόνο είναι με ιστορίες για timetravel κτλ;

 

Ναι για time travel είναι. Υπάρχει και ένα πολύ μεταγενέστερο τεύχος που έχει πάλι ταξίδια στο χρόνο (αν θυμάμαι καλά λέγεται με ταξίδια στο χρόνο και περιέχει ένα φοβερό και τρομερό διήγημα που λέγεται Το Αιώνιο Τώρα), αλλά το παλιό είναι πολύ καλύτερο. Γενικά δηλαδή τα παλιά τεύχη είναι καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πήρα το παλιότερο που βρήκα,ήτοι το #2 "Ιστορίες με εξωγήινους".Όντως είναι πολύ καλό.Δεν είναι όλα τα διηγήματα τέλεια,αλλά άλλο είναι τέλειο,άλλο καλό κι άλλο πολύ καλό.Επίσης βρήκα,αλλά δεν αγόρασα το #4.Καλό φαινεται κι αυτό,ίσως το πάρω αργότερα.

Link to comment
Share on other sites

Βρήκα κάπου κάποια.Και θέλω να τα πάρω γιατί παρατηρώ ότι σιγά σιγά εξαφανίζονται από τα βιβλιοπωλεία.Στην Αθήνα μπορεί να βρίσκετε μαγαζάκια με παλιά βιβλία κτλ αλλά στην επαρχία είναι ζόρικα τα πράγματα.Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση διαφέρει αρκετά από την Αθήνα...

Θυμάστε τίτλους;Νούμερα δεν είχα προσέξει.

 

Στη Θεσσαλονίκη αν δεν τα έχει ο Μανώλης στην Καντάθ θα τα έχει η Βιβλιοβάρδια στον πεζόδρομο της Ναβαρίνού καμμιά 200 μέτρα πιό πάνω. Αθήνα μπορείς να πάς και στο βιβλιοπωλείο της Ωρόρα στην κάθετο της Ακαδημίας. Ποιά κάθετο δεν ενθυμούμε αλλά είναι ανάμεσα Σόλωνος, Ιπποκράτους και Τρικούπη.

Link to comment
Share on other sites

H Καντάθ μου φαίνεται περιόρισε ή εξαφάνισε τα Ωρόρα της.Δεν τα θυμάμαι την τελευταία φορα που πήγα.Από Βιβλιοβάρδια πήρα,ναι.Κι εδώ στο Βόλο έχω βρεί μερικά αλλά όχι τα καλά.

Τα διαστημικά ονόματα που λες για Αθήνα με κατατοπίζουν όσο έναν εξωγήινο...lol

Link to comment
Share on other sites

παρτα με κλειστα ματια.. Κ αν πας σε καταστηματα με παλια περιοδικα κ βιβλια θα τα παρεις παμφτηνα, αντε 2 ευρω..

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Παιδιά γεια σας. Είμαι καινούργιος στην παρέα σας. Ανακάλυψα το Forum πριν από λίγο καιρό τυχαία και θα πρέπει να πω πως εντυπωσιάστηκα. Νομίζοντας πως τα γούστα των ανδρών περιορίζονταν στο γήπεδο ή σε καμία “βόλτα με την γκόμενα” και αυτά των γυναικών στα ψώνια, είχα την εντύπωση πως ήμουν από τους πολύ λίγους που διαβάζουν. Οπότε κυριολεκτικά έπεσα από τα σύννεφα όταν ανακάλυψα πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Έχω περάσει μέχρι τώρα ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή προκειμένου να διαβάσω όλα τα θέματα τα οποία έχετε θίξει. Σε πολλά από αυτά θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου αν και από ότι κατάλαβα δεν θα πρέπει να έχω διαβάσει ούτε το ένα τρίτο των βιβλίων που έχετε διαβάσει οι περισσότεροι από εσάς. Ελπίζω μόνο να μην σας ενοχλεί να ξαναγυρνάτε σε θέματα για τα οποία είχατε μιλήσει τελευταία φορά πριν από πολύ καιρό. Φτάνοντας λοιπόν και στο συγκεκριμένο topic, βρήκα την τέλεια αφορμή να ποστάρω και εγώ για πρώτη φορά. Μπορεί να μιλάω μόνο στον heiron αλλά απευθύνομαι σε όλα τα μέλη του forum. Φίλε heiron μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Να αναρωτιέσαι δηλαδή ποιους Ωρορικούς τόμους επιστημονικής φαντασίας πρέπει να αγοράσεις. Πάρε όλους τους τόμους! Είναι κρίμα ένας λάτρης της λογοτεχνίας του φανταστικού όπως εσύ, να μην έχει στην κατοχή του αυτή την πραγματικά θαυμάσια σειρά. Γνωρίζεις πολύ καλά πως η αξία δεν έγκειται στο περιτύλιγμα αλλά στο περιεχόμενο, άρα δεν έχεις πτοηθεί από την ταπεινή εμφάνιση των βιβλίων. Εξάλλου ανέφερες πως ήδη έχεις μερικούς. Γιατί λοιπόν να μην τους έχεις όλους; Μην περιμένεις φυσικά να σου αρέσουν όλοι το ίδιο αλλά όλο και κάποιο μικρό αριστούργημα κρύβεται μέσα σε κάθε έναν από αυτούς. Θα ξηλωθείς φυσικά, αλλά πίστεψε με αξίζει τον κόπο. Για το θέμα της απόστασης δεν νομίζω να σου είναι πρόβλημα καθώς εγώ που είμαι πιο μακριά από ‘σένα -Θεσσαλονίκη- τον Οκτώβρη που μας πέρασε κατέβηκα με τρένο Αθήνα για κάποιου τόμους που μου λείπανε (εκτός σειράς εννοείται). Άρα λοιπόν μπορείς(;) να το κάνεις και εσύ. Όσο για αυτό που ρώτησες το νούμερο 15 είναι Ιστορίες από Εχθρικούς Πλανήτες. Be well…..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μα τι υποννοείς για τη συσκευασία? Ότι μετά από λίγες μέρες οι σελίδες αρχίζουν να ξεκολλάνε (ιδίως στα πιο καινούργια τεύχη)? Ότι τα εξώφυλλα είναι ό,τι να ναι, πολλές φορές άσχετα με το βιβλίο? Ότι συχνά οι τίτλοι στο οπισθόφυλλο είναι λάθος???? Τσκ τσκ τσκ. Τώρα πώς αυτό κάνει τη συλλογή ακόμα πιο ιερή στα μάτια μου, μυστήριο δεν είναι?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά γεια σας. Είμαι καινούργιος στην παρέα σας. Ανακάλυψα το Forum πριν από λίγο καιρό τυχαία και θα πρέπει να πω πως εντυπωσιάστηκα. Νομίζοντας πως τα γούστα των ανδρών περιορίζονταν στο γήπεδο ή σε καμία “βόλτα με την γκόμενα” και αυτά των γυναικών στα ψώνια, είχα την εντύπωση πως ήμουν από τους πολύ λίγους που διαβάζουν. Οπότε κυριολεκτικά έπεσα από τα σύννεφα όταν ανακάλυψα πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Έχω περάσει μέχρι τώρα ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή προκειμένου να διαβάσω όλα τα θέματα τα οποία έχετε θίξει. Σε πολλά από αυτά θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου αν και από ότι κατάλαβα δεν θα πρέπει να έχω διαβάσει ούτε το ένα τρίτο των βιβλίων που έχετε διαβάσει οι περισσότεροι από εσάς. Ελπίζω μόνο να μην σας ενοχλεί να ξαναγυρνάτε σε θέματα για τα οποία είχατε μιλήσει τελευταία φορά πριν από πολύ καιρό. Φτάνοντας λοιπόν και στο συγκεκριμένο topic, βρήκα την τέλεια αφορμή να ποστάρω και εγώ για πρώτη φορά. Μπορεί να μιλάω μόνο στον heiron αλλά απευθύνομαι σε όλα τα μέλη του forum. Φίλε heiron μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Να αναρωτιέσαι δηλαδή ποιους Ωρορικούς τόμους επιστημονικής φαντασίας πρέπει να αγοράσεις. Πάρε όλους τους τόμους! Είναι κρίμα ένας λάτρης της λογοτεχνίας του φανταστικού όπως εσύ, να μην έχει στην κατοχή του αυτή την πραγματικά θαυμάσια σειρά. Γνωρίζεις πολύ καλά πως η αξία δεν έγκειται στο περιτύλιγμα αλλά στο περιεχόμενο, άρα δεν έχεις πτοηθεί από την ταπεινή εμφάνιση των βιβλίων. Εξάλλου ανέφερες πως ήδη έχεις μερικούς. Γιατί λοιπόν να μην τους έχεις όλους; Μην περιμένεις φυσικά να σου αρέσουν όλοι το ίδιο αλλά όλο και κάποιο μικρό αριστούργημα κρύβεται μέσα σε κάθε έναν από αυτούς. Θα ξηλωθείς φυσικά, αλλά πίστεψε με αξίζει τον κόπο. Για το θέμα της απόστασης δεν νομίζω να σου είναι πρόβλημα καθώς εγώ που είμαι πιο μακριά από ‘σένα -Θεσσαλονίκη- τον Οκτώβρη που μας πέρασε κατέβηκα με τρένο Αθήνα για κάποιου τόμους που μου λείπανε (εκτός σειράς εννοείται). Άρα λοιπόν μπορείς(;) να το κάνεις και εσύ. Όσο για αυτό που ρώτησες το νούμερο 15 είναι Ιστορίες από Εχθρικούς Πλανήτες. Be well…..

 

Δημήτρη, καλώς ήρθες κατ'αρχήν στο forum. Πέρασε και από το Καλώς ήρθατε στο SFF. Συστηθείτε και γνωριστείτε! Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

 

Γράψε και σε παλιά topics, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εαν χρειάζεται να ρωτήσεις κάτι, στείλε PM σε κάποιον mod/global mod ή σε μένα ή στον Dain.

 

Καλή διαμονή σου ευχόμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Όταν αναφερόμουν στην συσκευασία εννοούσα ότι σίγουρα άλλη αίγλη έχει ένα βιβλίο της Anubis ή του Φανταστικού Κόσμου από ένα της Ωρόρα. Είναι μεγαλύτερα πιο προσεγμένα με πιο ωραία εξώφυλλα, φαίνονται πιο ωραία στο μάτι. Όμως ένας άπειρος αναγνώστης που κάνει τα πρώτα του βήματα δεν θα προτιμήσει ένα βιβλίο π.χ. του Bob Salvatore από ένα της Ωρόρα που ενδεχομένως θα έχει κάποιο διήγημα του Ασίμωφ ή του Λάβκραφτ; Για το ότι ξεκολλάνε οι σελίδες έχεις δίκιο αν και θα έλεγα ότι τουλάχιστον στα δικά μου, αυτό συμβαίνει στους παλαιότερους τόμους. Για τα εξώφυλλα δεν το σκέφτηκα ποτέ. Οι τίτλοι στο οπισθόφυλλο είναι λάθος αν θυμάμαι καλά μονάχα στο ν. 48 όπου και ο μεταφραστής στον πρόλογο το αναφέρει. Εκθειάζω την σειρά για συναισθηματικούς λόγους γιατί με αυτήν ανδρώθηκα λογοτεχνικά αλλά κυρίως γιατί από χρονολογικής άποψης (εκτός από τον Εξάντα τον Κένταυρο και κάποιες άλλες εκδόσεις που μου είναι άγνωστες) αυτή είναι η σειρά που έφερε το φανταστικό στην Ελλάδα. Όσο για την ποιότητα των διηγημάτων της είναι και πάλι θέμα γούστου.

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξτε,είμαι ψείρας στα βιβλία.Ό,τι αγοράζω φροντίζω να είναι πραγματικά πολύ καλό.Αλλά με τις συλλογές της Ωρόρα δεν τρελαίνομαι γιατί δεν τρελαίνομαι για συλλογές διηγημάτων γενικά.Πάντως πληροφοριακά πήρα πρόσφατα και τις ιστορίες με ταξίδια στο χωροχρόνο(νούμερο 3?).Ισως απο βδομάδα πάρω και τα πλάσματα από μέταλλο.

Καλά, η ποιότητα του υλικού(εξώφυλλα,χαρτί κτλ) είναι πολύ χαμηλή,αλλά εντάξει.Έτσι κι αλλιώς αυτό ακριβώς συντελλεί στο να πωλούνται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.Βασικά κάτι άλλο που με βολεύει είναι το μέγεθος.Ταιριάζουν γάντι σε ένα ραφάκι που έχω στο γραφείο για cd,dvd και είναι το μόνο πλέον στο δωμάτιό μου που έχει λίγο χώρο ακόμη!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι προσπαθώ όσο μπορώ να μην δίνω μεγάλη σημασία στην κατάσταση που βρίσκεται ένα βιβλίο αν ενδιαφέρομαι πραγματικά να το αγοράσω. Κάποια μεταχειρισμένα Bell της μίας έκδοσης που έχω βρει από περίπτερα έχουν τα χάλια τους, τσαλακωμένα γραμμένα με μολύβι κτλ. Οι συλλογές διηγημάτων βοηθάνε όταν ξέρεις πως δεν έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεση σου για διάβασμα π.χ μέσα σε λεωφορείο. Τα Ωρόρα χωράνε και στη τσέπη. Παιδιά αναρωτιόμουν αν θα μπορούσε να με πει κανείς αν τα μηνύματα που στέλνω είναι σωστά, αν δηλαδή χρησιμοποιώ σωστή γραμματοσειρά ή αν θα ήταν πιο ευανάγνωστα να αφήνω τίποτα παραγράφους γιατί μόλις χθές άρχισα να γράφω και δεν ξέρω ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, καλώς ήρθες στο φόρουμ. Και μένα η Ωρόρα είναι από τις αγαπημένες μου συλλογές και σίγουρα έκανε δεκάδες και δεκάδες συγγραφείς γνωστούς στο Ελληνικό κοινό ακριβώς επειδή ήταν φτηνά τα βιβλία και σε καλό μέγεθος.

Προσωπικά τα προσέχω αρκετά και δεν μου έχουν ούτε σκιστεί, ούτε τσαλακωθεί, εκτός αν είχε τύχει να τα πάρω μεταχειρισμένα έτσι.

 

Τα μηνύματά σου είναι μια χαρά. Υποθέτω βέβαια πως αν γράψεις κάποιο "σεντόνι" μήνυμα, οι παράγραφοι βοηθούν στο να γίνει πιο ευανάγνωστο αλλά προς το παρόν δεν βλέπω κανένα τέτοιο πρόβλημα. :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά για χθές. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λένε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Προσπάθησε να βρεις το βιβλιαράκι με τίτλο "Σκιές" (δεν έχει νούμερο). Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαλάνο που μάζωξε τις ιστορίες, προσπάθησε να βρει τις πιο ανατριχιαστικές και τρομακτικές από τη λογοτεχνία του είδους. Μιλάμε για μαργαριτάρια όπως "οι αρουραίοι στους τοίχους", "η αλυσίδα" κτλ...

Link to comment
Share on other sites

πάρτες όλες! αμα δεν τις βρίσκεις πήγαινε στο κεντρικό μαγαζάκι στην Αθήνα (είναι στην παράλληλη της Χαριλάου Τρικούπη). Ο μπάρμπας που το έχει είναι γαμώ τα άτομα.

Link to comment
Share on other sites

πάρτες όλες! αμα δεν τις βρίσκεις πήγαινε στο κεντρικό μαγαζάκι στην Αθήνα (είναι στην παράλληλη της Χαριλάου Τρικούπη). Ο μπάρμπας που το έχει είναι γαμώ τα άτομα.

 

Ναι είναι πολύ ωραίος. Είναι ο Φάνης Ιγνατίου, ο εκδότης της σειράς. Καθόμουν και μιλούσα κάνα δίωρο μαζί του. Μου έκανε και μερικά βιβλία δώρο.

Link to comment
Share on other sites

πάρτες όλες! αμα δεν τις βρίσκεις πήγαινε στο κεντρικό μαγαζάκι στην Αθήνα (είναι στην παράλληλη της Χαριλάου Τρικούπη). Ο μπάρμπας που το έχει είναι γαμώ τα άτομα.

Μαυρομιχάλη 11, πήγα σήμερα και πήρα τα 1 και 5

 

(έπαιζε τάβλι)

Edited by kitsos
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..